kilka pytań do Świadków J.
Autor |
Wiadomość |
jakoś
zbanowany na stałe
|
 Re: kilka pytań do Świadków J.
Cytuj: W przekładach nie ma bo je skreślono . Ale Było w oryginałach.
w NT? bo z tego co ja wiem to w NT imienia Jahwe nie było. ale może mam fałszywe dane. masz fałszywe dane. zmienili Cytuj: gdzie Jezus mówił że ewangelia ma byc głoszona w kosciołach? raczej mówił idźcie i nauczajcie. A do któregokolwiek miasta wejdziecie wyszukujcie ludzi godnych. hmm. więc zwrot 'idźcie i nauczajcie' wyklucza nauczanie w kościele? Jezus głosił w świątyni, apostołowie również. więc gdzie tu jest problem?
nie wyklucza nauczania w kościołach. ale podstawa działalności uczniów Jezus było wyszukiwanie ludzi godnych dobrej nowiny w ich domach i wioskach i miastach. Cytuj: Jezus powiedział, żeby rozgłaszać "na dachach" gdzie tak powiedział bo nie mogę znaleźć? Cytuj: nakazał nam miłować się. dawanie swojego świadectwa to również ukazywanie Chrystusa innym. a gdzie powiedziałem że nie nakazał sie miłować .natomiast nakazał uczniom iść głosić i czynić uczniów ze wszystkich narodów. Cytuj: Zapytaj jak oni widzą katolików to już będziesz miał odpowiedź jakie to głoszenie. też ubolewam nad tym, że to tak wygląda, ale poza tą warstwą "katolików" są też katolicy, czyli prawdziwi chrześcijanie. Kościół jest otwarty dla wszystkich ludzi, tych grzesznych również. jeśli kościół jest otwarty na grzeszników to nic dziwnego że Bóg raczej tam nie bywa. Przecież Paweł jasno powiedział. 9 Napisałem wam w liście, żebyście nie obcowali z rozpustnikami. 10 Nie chodzi o rozpustników tego świata w ogóle ani o chciwców i zdzierców lub bałwochwalców; musielibyście bowiem całkowicie opuścić ten świat. 11 Dlatego pisałem wam wówczas, byście nie przestawali z takim, który nazywając się bratem, w rzeczywistości jest rozpustnikiem, chciwcem, bałwochwalcą, oszczercą, pijakiem lub zdziercą. Z takim nawet nie siadajcie wspólnie do posiłku. 12 Jakże bowiem mogę sądzić tych, którzy są na zewnątrz? Czyż i wy nie sądzicie tych, którzy są wewnątrz? 13 Tych, którzy są na zewnątrz, osądzi Bóg. Usuńcie złego spośród was samych. czyli trzeba grzeszników usuwać a nie przygarniać . Nawet z nimi nie przebywać poza kościołem nie mówiąc w kościele.
_________________ tylko krowa nie zmienia poglądów.
|
So mar 27, 2010 15:07 |
|
|
|
 |
SJ
|
Dla nie zorientowanego White: Czego uczy Strażnica: „Na przykład Justus Lipsius, rzymskokatolicki uczony żyjący również w XVI w., zamieścił w swej książce „De Cruce Liber Primus” rycinę przedstawiającą Jezusa przybitego do prostego pala.” „Strażnica” 1981, nr 14, s.21. Ktoś mógłby pomyśleć że to prawda. Tymczasem Strażnica w tym miejscu oszukuje. Justus Lipsius nie twierził nigdy, że Jezus zmarł na palu. Rycina przestawiona w dodatku do Przekładu Nowego Świata, z ryciną jakiegoś gościa na palu również manipulacyjnie sugeruje, że to Jezus. Cóż zrobić, takie to małe kłamstewka Ciała Kierowniczego 
_________________ Warto zajrzeć: http://www.drogamisekt.pl
|
So mar 27, 2010 16:03 |
|
 |
SJ
|
jakoś, a gdzie Pan Jezus kazał budować Sale Królestwa? Ja w Biblii nie znalazłem takiego polecenia, to czemu Świadkowie to robią? Zwyczaj niebiblijny! W duchu i prawdzie należy oddawać cześć Bogu, a nie w Salach Królestwa. Więc dlaczego Świadkowie budują takie Sale i w nich się modlą? To niebiblijny zwyczaj.
|
So mar 27, 2010 16:06 |
|
|
|
 |
white
|
SJ To że nie ma nakazu nie znaczy że jest zakaz!
|
So mar 27, 2010 16:57 |
|
 |
SJ
|
A to się zgadza, ale czemu więc, Strażnica zabrania świętować narodziny Jezusa, tłumacząc, że Jezus nie nakazał świętować swoich imienin? Zostawmy to, bo to jest oczywiste, że Biblia nie jest instrukcją obsługi dnia codziennego. Prosze white odnieś się do kłamstw Strażnicy dot. krzyża. (Strażnica z 1981 roku).
|
So mar 27, 2010 17:32 |
|
|
|
 |
jakoś
zbanowany na stałe
|
SJ napisał(a): Cóż zrobić, takie to małe kłamstewka Ciała Kierowniczego Prosze white odnieś się do kłamstw Strażnicy dot. krzyża. (Strażnica z 1981 roku). Cóż zrobić, takie to małe kłamstewka Ciała Kierowniczego
pisał to prawdopodobnie członek ciała kierowniczego taki pan Franz albo inny pan który potem został wyrzucony od SJ za odstępstwo. po prostu oszust.
|
So mar 27, 2010 18:13 |
|
 |
SJ
|
W chwili ukazania się owej Strażnicy R. Franz był już poza szeregami Świadków Jehowy. więc nie mógł być autorem tego tekstu. Wszystkie Artykuły jak wiesz nie są podpisywane nazwiskami autorów. Firmuje je Ciało Kierownicze, które jest za ich treść odpowiedzialne. Oznacza, to, że owym oszustem jest CK. Tym bardziej, że nigdy nie sprostowało tej informacji, a wręcz przeciwnie, nadal podtrzymuje, publikując ryciny z książki Justusa, sugerując, że nawet on uważał, że Jezus umarł na palu.
|
So mar 27, 2010 18:59 |
|
 |
SJ
|
Oto inny przykład manipulacji Strażnicy: W książce "Wspaniały finał Objawienia bliski!” z roku 1993 na stronie 101 czytamy: „Kronikarz Tacyt donosi: "‘A śmierci ich [chrześcijan] przydano to urągowisko, że okryci skórami dzikich zwierząt ginęli rozszarpywani przez psy albo przybici do (...) [palów], albo przeznaczeni na pastwę płomieni, gdy zabrakło dnia, palili się służąc za nocne pochodnie’”
Widzimy, jak bardzo niewygodny był krzyż, więc go wykropkowano, a w nawiasie wstawiono słowo "palów". Jawne kłamstwo!!! W oryginale tego nie ma. Oto jak brzmi prawdziwy tekst: A. Świderkówna, „Pierwsi świadkowie”, Kraków 1988, strona 385: „‘A śmierci ich przydano to urągowisko, że okryci skórami dzikich zwierząt ginęli rozszarpywani przez psy albo przybici do krzyżów, albo przeznaczeni na pastwę płomieni, gdy zabrakło dnia, palili się służąc za nocne pochodnie”
Pozostaje pytanie, czemu Strażnica okłamuje ludzi?
|
So mar 27, 2010 19:14 |
|
 |
jakoś
zbanowany na stałe
|
SJ napisał(a): W chwili ukazania się owej Strażnicy R. Franz był już poza szeregami Świadków Jehowy. . Ale był inny "Franz ".np "Andryszczak"
|
So mar 27, 2010 20:07 |
|
 |
SJ
|
jakoś, a skąd ty o tym wiesz. Podaj mi proszę jakieś źródło potwierdzającą Twoją tezę o tym, że tzw. "andryszczak" należał do Ciała Kierowniczego. W ogóle to życzę wszystkiego dobrego....z takim Ciałem Kierowniczym pełnym Franzów i Andryszczaków.
|
So mar 27, 2010 21:33 |
|
 |
Spragniony
|
co do imienia "W Nowym Testamencie wstawiono w 237 miejscach imię Jehowa. Jednocześnie przyznaje się, że nie zachowały się manuskrypty, które miałyby dowodzić, że występowało ono w oryginale Nowego Testamentu. Decyzję o umieszczeniu Imienia Bożego uzasadnia się m.in. występowaniem w Nowym Testamencie wielu cytatów ze Starego Testamentu, które w zawierały Imię Boże - jest ich około 80. W pozostałych miejscach dokonano tego wg własnej interpretacji zastępując greckie słowa 'Pan' lub 'Bóg'." za wikipedią. więc jak było? "Jezus powiedział do swoich Apostołów: „Nie bójcie się ludzi. Nie ma bowiem nic zakrytego, co by nie miało być wyjawione, ani nic tajemnego, o czym by się nie miano dowiedzieć. Co mówię wam w ciemnościach, powtarzajcie jawnie, a co usłyszycie na ucho, rozgłaszajcie na dachach. " co do fragmentów o grzesznikach to cóż, każdy powinien mieć szansę powrotu do Jezusa, więc nie można nikomu kościoła przed nosem zamykać. Cytuj: czyli trzeba grzeszników usuwać a nie przygarniać . Nawet z nimi nie przebywać poza kościołem nie mówiąc w kościele. pamiętaj, że każdy z nas jest grzesznikiem, a fragment mówił o ludziach popełniających poważne grzechy. więc jeśli mielibyśmy usunąć wszystkich grzeszników to nikt by nie został.
|
So mar 27, 2010 21:44 |
|
 |
jakoś
zbanowany na stałe
|
SJ napisał(a): jakoś, a skąd ty o tym wiesz. Podaj mi proszę jakieś źródło potwierdzającą Twoją tezę o tym, że tzw. "andryszczak" należał do Ciała Kierowniczego. W ogóle to życzę wszystkiego dobrego....z takim Ciałem Kierowniczym pełnym Franzów i Andryszczaków. ja ie wiem . tak przypuszczam . skoro najpierw byli ŚJ as potem mówią, że to co wcześniej głosili to kłamstwa. Więc albo kłamali wtedy lub teraz. A u kłamcy nigdy nie wiadomo kiedy kłamie.
|
So mar 27, 2010 23:05 |
|
 |
SJ
|
Człowieku, ręce opadają. ostatni raz z innej strony. Mnie nie interesuje co kto twierdzi. Weź sobie Strażnicę wskazaną przeze mnie i przeczytaj. Sprawdź w źródle i sam zobaczysz, że się nie zgadza, że Strażnica oszukuje. Nie potrzebujesz do tego nikogo, ani Franza, ani nikogo innego.
|
So mar 27, 2010 23:33 |
|
 |
jakoś
zbanowany na stałe
|
Spragniony napisał(a): co do imienia
więc jak było? Tam gdzie był cytat ze starego testamentu na pewno było imie boże. W pozostałych niektórych miejscach rzeczywiście można mieć wątpliwości. Ale to pojedyncze przypadki. Cytuj: co do fragmentów o grzesznikach to cóż, każdy powinien mieć szansę powrotu do Jezusa, więc nie można nikomu kościoła przed nosem zamykać. Rozumiem, że Paweł się mylił nakazując wyrzucać tych którzy są pijakami, bałwochwalcami , cudzołożnikami? czyli Ty wiesz lepiej kto powinien mieć szansę? Cytuj: czyli trzeba grzeszników usuwać a nie przygarniać . Nawet z nimi nie przebywać poza kościołem nie mówiąc w kościele. pamiętaj, że każdy z nas jest grzesznikiem, a fragment mówił o ludziach popełniających poważne grzechy. więc jeśli mielibyśmy usunąć wszystkich grzeszników to nikt by nie został. Poważne grzechy? Wymieńmy więc: 9 Napisałem wam w liście, żebyście nie obcowali z rozpustnikami.
czyli ktoś kto współżyje przed ślubem , ktoś kto zdradza męża, żonę kwalifikuje się do tego? Nie raz, przypadkowo ale stale to robi. To właśnie ten czyn . Rozumiem zatem że nie bywasz z ludźmi którzy żyją bez ślubu? dalej: Cytuj: 11 Dlatego pisałem wam wówczas, byście nie przestawali z takim, który nazywając się bratem, w rzeczywistości jest rozpustnikiem, chciwcem,
chciwiec czyli ten kto oszukuje ,nie płaci pracownikom, kontrahentom . Za pieniądze "sprzeda własna matkę" tez nie bywasz z takimi? Cytuj: oszczercą, pijakiem pijakiem to chyba proste . czyli ten co chla na umór , kto potem żyga, nie kontroluje swoich zachowań. Potem bije żonę i znęca się nad dziećmi. Zapewne takich w kościele nie ma. I takich usuwa się z Kościoła? lub zdziercą. Z takim nawet nie siadajcie wspólnie do posiłku. 12 Jakże bowiem mogę sądzić tych, którzy są na zewnątrz? Czyż i wy nie sądzicie tych, którzy są wewnątrz? 13 Tych, którzy są na zewnątrz, osądzi Bóg.
Usuńcie złego spośród was samych. Paweł tu jasno powiedział co należy z takimi zrobić. A wszystko ponad to jest tylko własnym wymysłem.
|
So mar 27, 2010 23:36 |
|
 |
jakoś
zbanowany na stałe
|
SJ napisał(a): Człowieku, ręce opadają. ostatni raz z innej strony. Mnie nie interesuje co kto twierdzi. Weź sobie Strażnicę wskazaną przeze mnie i przeczytaj. Sprawdź w źródle i sam zobaczysz, że się nie zgadza, że Strażnica oszukuje. Nie potrzebujesz do tego nikogo, ani Franza, ani nikogo innego. jak to cie nie interesuje . przecież chyba powoływałeś się na tego kłamce Franza i na pana Andryszczaka też? To interesuje cie kto to twierdzi czy nie?
|
So mar 27, 2010 23:38 |
|
|
|