|
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 6 ] |
|
zaproszenie do badania :) <rezygnacja z kapłaństwa>
Autor |
Wiadomość |
mujer
|
 zaproszenie do badania :) <rezygnacja z kapłaństwa>
Witajcie,
jestem w trakcie przeprowadzania badań do mojej pracy magisterskiej. Badania dotyczą współczesnego wizerunku kapłana i zjawiska rezygnacji z kapłaństwa w świadomości polskiego społeczeństwa. Bardzo byście mi pomogli biorąc w nich udział i odpowiadając na pytania zawarte w krótkiej ankiecie dostępnej na stronie:
http://www.ebadania.pl/81685a32191c9cb3
Zaznaczam, że ankieta jest anonimowa.
Jej wypełnienie zajmie max. 5 – 10 min. a Wasze odpowiedzi będą dla mnie bardzo cenne!
Z góry dziękuję!
mujer
|
Pt lip 03, 2009 13:51 |
|
|
|
 |
zielona_mrowka
|
Trochę śmieszne bo ankieta nie dotyka problemu odejść aby je badać tylko co najwyżej reakcje środowiska na takowe. To raz.
Kolejny problem, że autorka nie poznała świata, który bada. Proszę panią niedoszła magister księża porzucający kapłaństwo nie są pozbawieni możliwości przyjęcia Komunii Świętej apriori. Kościół nie stawia szlabanu w tej materii, taki szlaban stawia delikwent sam sobie, niezależnie od tego czy jest byłym księdzem czy zwykłym katolikiem od 50 lat w momencie kiedy popełnia grzech ciężki. Dalej osoby porzucające kapłaństwo mogą ubiegać się o zwolnienie z przyrzeczenia celibatu (które dobrowolnie składali dożywotnio) i w tym momencie związek małżeński wchodzi w grę, więc znów kolejne pytanie jest całkowicie błędne jeżeli mówimy o rzeczywistości Kościoła Katolickiego. Już nie wspominając o takich subtelnościach jak to, że księża realizują się w pełni jako ojcowie, ale o tym Pani może zupełnie nie wiedzieć.
Ja rozumiem, że kierunki socjologiczne i pochodne są teraz bardzo w modzie, ale żeby badać daną rzeczywistość trzeba mieć o niej jakieś pojęcie, a może inaczej trzeba je dość dobrze znać. Inaczej nie robimy badań a uprawiamy bajkopisarstwo.
_________________ Nie nam, Panie, nie nam, lecz Twemu imieniu daj chwałę za łaskę i wierność Twoją...
Użytkownik rzadko obecny na forum.
|
Pt lip 03, 2009 14:56 |
|
 |
mujer
|
Tak jak napisałam, "badania dotyczą współczesnego wizerunku kapłana i zjawiska rezygnacji z kapłaństwa w świadomości polskiego społeczeństwa". Proszę najpierw czytać uważnie, a później komentować - będzie mniej nieporozumień.
Co do braku możliwości przyjmowania komunii św. przez księży, którzy opuścili stan duchowny proponuję zajrzeć choćby do książki ks. Piotra Dzedzeja - "Porzucone sutanny", gdzie jest to wyraźnie napisane.
Ślub kościelny b. księdza oczywiście wchodzi w grę, ale jedynie po otrzymaniu dyspensy, której udziela sam Papież, co zdarza się nad wyraz rzadko. Suspendowany kapłan nie ma prawa zawrzeć małżeństwa kościelnego.
Pozdrawiam,
mujer
|
Pt lip 03, 2009 17:05 |
|
|
|
 |
kastor
|
10 minut i po bólu 
_________________ O Tobie mówi serce moje;
szukaj Jego oblicza...
|
Pt lip 03, 2009 17:55 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
zielona_mrowka napisał(a): Kościół nie stawia szlabanu w tej materii, taki szlaban stawia delikwent sam sobie, niezależnie od tego czy jest byłym księdzem czy zwykłym katolikiem od 50 lat w momencie kiedy popełnia grzech ciężki.
Hmm- a katolicy do 50 lat ? 
|
Pt lip 03, 2009 18:02 |
|
|
|
 |
jo_tka
|
Zgadzam się, że jeśli w ankiecie są pytania, na które muszę odpowiedzieć w stylu: "pytanie stwierdza nieprawdę" to nie jest najlepszy wariant.
W co najmniej kilku wypadkach zabrakło mi okienka "inny wariant".
Innymi słowy: wynik ankiety nie oddaje mojego zdania w tych kwestiach.
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
Pt lip 03, 2009 20:33 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 6 ] |
|
|