Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 05, 2025 11:23

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 
 Pomoc z ksiązkami 
Autor Wiadomość

Post Pomoc z ksiązkami
WITAM :)
Zaglądam tutaj min. z taką nadzieją i prosbą . Minowicie chodzi mi o pomoc w znalezieniu ksiązek do p.maturalnej z języka polskiego . Wybrałam teat : relacje Bog-czlowiek w literaturze mlodej polski i sredniowiecza i w malarstwie.porownaj wybrane przyklady. Jak pewnie kazdy wie ksiązek typu.zraniony pasterz , chata ktore mówią min. o tym jak relacja Bogiem moze się zmienic widzimy , ze teraz jest na pęczki (SZATA-ksiązka o zolnierzu ktory po znalezieniu szaty Jezusa zaczyna dochodzic prawdy za czym idzie nawrocenie ale to wszystko teraz dzis..Literatura wspólczesna a ja szukam czegos rownie pięknego z tamtych epok. Oczywiscie chodzi mi z poza lektur..Bo np. Quo Vadis juz jest "ogarnięta" do tych programowych. ;)

Baaardzo dziękuję za pomoc!
Z Bogiem!

N paź 28, 2012 13:16
Post Re: Pomoc z ksiązkami
To temat z ogólnych, czy sama go zgłaszałaś?
Znalezienie konkretnych utworów literackich to moim zdaniem pikuś i można tego słać na pęczki tak naprawdę, bo temat masz baaaaardzo obszerny. Może najpierw napisz coś o swojej koncepcji tej prezentacji, na czym chciałabyś się skupić, a co zmarginalizować. Jak widzisz to zestawienie przykładów średniowiecznych z MP, chcesz szukać np. największych kontrastów czy też podobieństw (taka formuła jest zawsze wygodna, bo wiesz na czym się skupić, a prezentacja będzie miała ręce i nogi :D ), a może ukazać jakąś zmianę? I co z tym malarstwem - chciałabyś traktować to oddzielnie (`najpierw literatura, potem malarstwo` - nudy ;) ), czy przeplatać, łącząc przykłady pod jakimś kątem?
Od razu łatwiej Ci będzie to ogarnąć, jak zamiast zacząć od przykładów, pomyślisz o tym co chciałabyś ukazać i na co położyć nacisk. Może na ewolucję charakteru relacji do takiej bardzo personalnej, może na jakieś inne kryteria ;-) Do tego bedzie można podłożyć przykłady, które Ci się wpasują w Twoje plany.
Przy tych prezentacjach maturalnych moim zdaniem ważniejsza jest często konstrukcja tego co mówisz (spójna logiczna całość, jakieś wnioski), a przykłady.... czasem są tylko przykładami ;) Maturzyście też łatwiej się zaprezentować z takim materiałem i nie ma strachu, że w stresie będzie nagle "i co było dalej", bo wszystko ładnie się układa, a komisja nie zdycha :D

Powodzenia :razz:

Wt paź 30, 2012 16:32
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2 ]