Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 17:29

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Prośba o wypełnienie ankiety 
Autor Wiadomość

Post Prośba o wypełnienie ankiety
Witam. Jestem studentką II roku religioznawstwa na UJ i aby ukończyć przedmiot zatytuowany psychologia religii muszę przeprowadzić badanie empiryczne. Jego częścią jest poniższa ankieta skierowana do pełnoletnich osób wyznania rzymskokatolickiego. Bardzo proszę o pomoc i wypełnienie jej, to zajmnie tylko chwilkę :)

z góry dziękuję

http://moje-ankiety.pl/respond-4398/sec-nrwMHbPG.html

Pt gru 31, 2010 12:09

Post Re: Prośba o wypełnienie ankiety
Studentka_IR_UJ napisał(a):
ankieta skierowana do pełnoletnich osób wyznania rzymskokatolickiego.
3. Wyznanie ______________

Czy ta ankieta jest skierowana tylko do katolików (jak zaznaczyłaś w poście),
czy także do niekatolików (jak sugeruje punkt 3.)?

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Pt gru 31, 2010 12:17
Moderator

Moje wątpliwości:

Cytuj:
10
Od kiedy istnieje celibat?
od początków chrześcijaństwa
od pierwego wieku istnienia chrześcijaństwa
wprowadzono go do IX w
wprowadzono go po IX w

Pytanie: czy należy to rozumieć: 'od kiedy jest obowiązek zachowania celibatu przez duchownych w Kościele', czy od kiedy istnieje jako zwyczaj?

Bo istnieje jako zwyczaj od samego początku, bo sam Jezus był celibatariuszem i o wartości celibatu nauczał.

Cytuj:
12
Które z sakramentów zostały ustanowione przez Jezusa?

Pytanie: czy chodzi o sakramenty, które bezpośrednio ustanowił Jezus (o czym czytamy choćby w Ewangelii)?
Bo jak naucza Sobór Trydencki w Dekrecie o sakramentach w kanonie 1. wszystkie sakramenty zostały ustanowione przez Jezusa (a jak ktoś twierdzi inaczej... 'niech będzie wyklęty').
Dlatego też zaznaczyłem, że Jezus ustanowił wszystkie wymienione w ankiecie sakramenty.

Cytuj:
1
Jak według Ciebie należy traktować wydarzenia opisane w Biblii?

* Odpowiedź jest OBOWIĄZKOWA

dosłownie 1 2 3 4 5 symbolicznie

To pytanie jest bez sensu jak dla mnie. Bo gdy zaznaczę, 1 to będzie znaczyło, że wszystko należy traktować dosłownie. A to jest nieprawdą. Jeśli zaznaczę 5 to znaczy, że wszystko symbolicznie. A to też jest nieprawdą. Jeśli zaznaczę 3, to będzie znaczyło, że wszystko należy traktować nieco dosłownie, ale z przymrużeniem oka. A to też jest nieprawdą! Nie da się odpowiedzieć na tak zadane pytanie. Bo są pewne wydarzenia, które należy traktować symbolicznie,a są takie, które są w pełni historyczne.
Zatem takie postawienie pytania nie daje - przynajmniej mi - możliwości odpowiedzi zgodnie z moim poglądem.

Zaznaczę '3' wiedząc jednak, że jest to nie moja opinia, a jedynie wymuszona przez ułomność ankiety.

Cytuj:
9
Czy postępujesz według zasad chrześcijaństwa?

* Odpowiedź jest OBOWIĄZKOWA

tak
staram się, ale zdarza mi się błądzić
nie zawsze
nie

Postępowanie według zasad chrześcijaństwa, to przestrzeganie przykazań...
Zatem jak rozumiem ta pierwsza odpowiedź (tak) jest dla tych, o których pisze św. Jan (1 J 1, 8 )? ;)

Cytuj:
11
Czy zdarza Ci się wymawiać imię Jezus lub Maryja bez konkretnego powodu?

Co to znaczy 'konkretny powód'?
Jeśli ktoś zobaczy na ulicy biegające Yeti i krzyknie: 'Jezus, Maryja!' to moim zdaniem jest to konkretny powód... Gdy, ktoś się poślizgnie na chodniku i upadając krzyknie: 'O Jezuuuuu!', to dla mnie jest to konkretny powód...
Niekoniecznie właściwy, ale konkretny z pewnością.

No to chyba na tyle, jeśli chodzi o kwestie nieścisłości, śmieszności i błędów ;-)

Ankietę wypełniłem :-)

(J 8, 32b)

Pt gru 31, 2010 13:09
zbanowany na stałe

szumi napisał(a):
Cytuj:
11
Czy zdarza Ci się wymawiać imię Jezus lub Maryja bez konkretnego powodu?

Co to znaczy 'konkretny powód'?
Jeśli ktoś zobaczy na ulicy biegające Yeti i krzyknie: 'Jezus, Maryja!' to moim zdaniem jest to konkretny powód...

Ha ha ha :D :D :D :brawo:

Ja nie wypełniłem ankiety. Przy piątym pytaniu już się załamałem.
Moja wiedza teologiczna, a nawet katechizmowa jest słaba i dla mnie ta ankieta jest na poziomie matury, której z religii nie mam.
Pozdrawiam i życzę powodzenia :)

Pt gru 31, 2010 13:20

mały kawiatek zawsze możesz otworzyc druga karte w przeglądarce z google i do dzieła

Pt gru 31, 2010 13:32
W większosci pytań bezproblemowa...pytanie czy Biblia nakazuje dawać wszystko o co ktoś prosi i tylko dwie opcję....
A gdy ktoś poprosi o coś, co wiemy, ze może tej osobie zaszkodzić.......poprosi alkoholik o datek - należałoby głodnego nakarmić, ale czy wspomagac finansowo akloholika na głodzie alkoholowym???

Pt gru 31, 2010 13:40
Wypełniłem, ale nie wiem jaki jest cel tej ankiety. Sprawdzenie stanu wiedzy teologicznej? Jeśli tak, to pytania są w większości banalne. Badanie sposobu interpretacji wiary? To znów za szczegółowe te pytania.

Pt gru 31, 2010 13:42
czasowo zablokowany

Studentka_IR_UJ, mogla bys mi przyblizyc studia religioznastwa? O jakich wyznaniach was ucza? Rzymskokatolickie, Judaizm, Islam, Zaratusztrianizm, Hinduizm, Buddyzm, Paganism, Vodun, Mitologia Nordycka, Celtycka, Grecka??? Glownie wierzenia monoteistyczne czy rowniez politeistyczne (i henoteistyczne). Ucza was tam rowniez o satanizmie (w co watpie, bo mnostwo jest odlamow i interpretacji, ciezko by bylo tego uczyc, a przynajmniej dlugo by to zajelo) czy jakimkolwiek ciemnym odlamie jakiejs wiary? Np. Vamachara Tantra? Jest to lewościeżkowy odłam Hinduizmu. Czekam na odpowiedz.

Pt gru 31, 2010 13:47
Post Re:
liam napisał(a):
Wypełniłem, ale nie wiem jaki jest cel tej ankiety. Sprawdzenie stanu wiedzy teologicznej? Jeśli tak, to pytania są w większości banalne. .

Dla nie wszystkich banalne.....w podobnej ankiecie na pytanie o Trójcę Św niektórzy wymieniali Boga Ojca, Jezusa i Maryję.

Pt gru 31, 2010 14:03
zbanowany na stałe

Metanoia napisał(a):
mały kawiatek zawsze możesz otworzyc druga karte w przeglądarce z google i do dzieła

Dziękuje za radę. 8)
Udało się, choć bolało bardzo. :D
Za to była to dobra okazja do odświeżenia sobie wiedzy z podstawowego Katechizmu.

Pt gru 31, 2010 14:05
Dla nie wszystkich banalne.....w podobnej ankiecie na pytanie o Trójcę Św niektórzy wymieniali Boga Ojca, Jezusa i Maryję.

Dlatego napisałem że w większości. Tak jak szumi miałem wątpliwości co do autorstwa sakramentów i ze dwóch może jeszcze innych. Ale z Trójcą to przesada: albo to przedszkolak wypełniał, albo dla zgrywu, albo zwykłe przejęzyczenie. A teraz się powtarza jako anegdotkę.

Pt gru 31, 2010 14:06
Moderator

Post Re:
liam napisał(a):
Ale z Trójcą to przesada: albo to przedszkolak wypełniał, albo dla zgrywu, albo zwykłe przejęzyczenie. A teraz się powtarza jako anegdotkę.

U mnie w szkole średniej uczniowie potrafią bez mrugnięcia okiem umieścić Maryję w Trójcy świętej. Do tego jeszcze Jana Chrzciciela potrafią dać :D

Dlatego to wcale nie musiał być przedszkolak ;)

(J 8, 32b)

Pt gru 31, 2010 14:14
No dobra, poddaję się... Ale faktycznie, ludzka głupota to jedyne poza bożym miłosierdziem co mnie w życiu nieustannie zadziwia. :D

Pt gru 31, 2010 14:16

Bardzo dziękuję za zainteresowanie. Niestety ankieta zawiera błędy i niedociągnięcia i jest mi za nie wstyd, (szczególnie za te ortograficzne). Już za późno na poprawianie błędów i wszystko musi zostać jak jest. Postaram się odpowiedzieć na Państwa wątpliwości:

*ankieta przeznaczona jest tylko dla katolików, a pytanie trzecie jest pytaniem sprawdzającym. Niestety ludzie czytają nieuważnie i do tej pory wypełniło ją już kilku niekatolików, dzięki temu pytaniu jesteśmy z koleżanką w stanie to zweryfikować i usunąć formularze wypełnione przez te osoby.

*chodzi o formalny czas wprowadzenia celibatu.

*chodzi o sakramenty ustanowione bezpośrednio przez Jezusa

*wiem, że sfrmułowanie pytania o rozumienie Biblii kuleje, ale to najlepsza opcja z możliwych.
Schemat byłby taki:
1 Dosłonie
2 Raczej dosłownie
3 Brak zdania
4 raczej symbolicznie

*wypowiadanie imion bez konkretnego powodu to np. kiedy spadnie Ci pusty garnek przy wycieraniu

A uczą nas przeglądowo o wszystkic największych religiach, ale stanowczo więcej jest o religii z punktu psychologii, socjologii, jest mnóstwo etnologii religii i tympodobnych rzeczy.

Powinnyśmy były na dole poprosić o komentarz do ankiety. Część osób twierdzi, że jest banalnie łatwa, część, że strasznie trudna. A starałyśmy się wybrać same proste pytanie, na które odpowiedź (jak nam się wydawało) zna każdy praktykujący katolik.

Proszę o wyrozumiałość, to nasza pierwsza ankieta i pierwsza praca badawcza.
5 Symbolicznie

Pt gru 31, 2010 14:44
czasowo zablokowany

Dzięki, to mniej wiecej wiedziałem, mogla bys wymienic te religie o ktorych was ucza? Przynajmniej wiekszosc, bo zastanawiam sie nad pojsciem w ten sam kierunek co ty.

Pt gru 31, 2010 14:59
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona