Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 22:45

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 626 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 42  Następna strona
 Projekt "Zatrzymaj aborcje". Po raz kolejny o aborcji 
Autor Wiadomość
Post Re: Projekt "Zatrzymaj aborcje" od jesieni zbiorka podpisow
Alus napisał(a):
Ten, kto udziela pomocy - matka, ojciec, rodzeństwo, koleżanka, lekarz.....gdzie tu odnajdujesz ojca dziecka?....
To ja nie rozumiem, co Ty postulujesz - że mężczyzna ma być odpowiedzialny za aborcję kobiety nawet jeśli tej aborcji nie popiera?

Wt cze 13, 2017 8:26
zefciu napisał(a):
Alus napisał(a):
Ten, kto udziela pomocy - matka, ojciec, rodzeństwo, koleżanka, lekarz.....gdzie tu odnajdujesz ojca dziecka?....
To ja nie rozumiem, co Ty postulujesz - że mężczyzna ma być odpowiedzialny za aborcję kobiety nawet jeśli tej aborcji nie popiera?

Nie konfabuluj, mówię o tych co popierają i finansują, albo ze złością wrzeszczą na kobietę idź sie wyskrob. .

Wt cze 13, 2017 8:28

zefciu napisał(a):
Marek_Piotrowski napisał(a):
Nie bardzo rozumiem, Zefciu, Twojej agresji.
Jakiej znowu agresji.
Agresji. Czepiasz się zwrotu retorycznego (i to powszechnie stosowanego.
Cytuj:
Faktem jest, że Ty unikasz odniesienia się do realnych zastrzeżeń dotyczących karania kobiet poddających się aborcji.
Nie wiedziałem, że ode mnie tego oczekujesz. Chętnie się odniosę, tylko podaj jakieś "realne" zastrzeżenia.
Cytuj:
Faktem jest też, że pseudoargument "czemu jesteś agresywny" pada wtedy, gdy nie ma do dyspozycji innych.
To nie argument. Jak to napisałeś "opisuję co widzę".
Nie można już rozmawiać bez podobnych sztuczek?
Cytuj:
Cytuj:
Przy odrobinie wysiłku przypomniałbyś sobie, że w retoryce zwrot "nie rozumiem argumentu" oznacza mniej-więcej tyle co "uważam argument za nielogiczny i błędny".
Jeśli argument jest nielogiczny, to nie może on być błędny.
Nieprawda.
Mylisz pojęcia.
Ale to nieistotne.
Cytuj:
Cytuj:
Naprawdę, nie róbmy awantury z jakichś pobocznych pseudo-problemów.
Czytaj "jestem zmuszony udawać, że popieram karanie kobiet za aborcję, więc nie zmuszaj mnie do uzasadniania tego".
Nie rozumiem, czemu uważasz że udaję?
I jaki byłby powód bym coś podobnego udawał?
Przecież, w odróżnieniu od populistyczno/politpoprawnego "kobiet nie karać", taka postawa nie zjednuje popularności...

Wt cze 13, 2017 9:06
Zobacz profil WWW
Alus napisał(a):
Nie konfabuluj, mówię o tych co popierają i finansują, albo ze złością wrzeszczą na kobietę idź sie wyskrob. .
No to tych jak najbardziej zapis, który cytowałem dotyczy.

Agresji.
Niech Ci będzie, jestem agresywny. A coś merytorycznego będzie?
Cytuj:
Nie wiedziałem, że ode mnie tego oczekujesz.
A zdawało Ci się, że czego oczekuję? Zarzutów agresji?
Cytuj:
Chętnie się odniosę, tylko podaj jakieś "realne" zastrzeżenia.

Pierwsze zastrzeżenie jest takie, że każda kobieta, która przeżyła poronienie staje się w takim systemie podejrzana o dokonanie aborcji. Co jest nieludzkie.
Drugie - takie, że kobieta w "trudnej" ciąży będzie się bała zgłosić do lekarza, bo (vide zastrzeżenie pierwsze) - tym samym ciąże "do uratowania" będą się kończyły poronieniem.
Trzecie - nie ma żadnych dowodów, że karanie kobiet zapobiegnie aborcjom. A może być przeciwskuteczne, bo (vide zastrzeżenie drugie).
Cytuj:
Mylisz pojęcia.
Nie mylę. Żeby zdanie mogło być błędne, musi być logiczne. Coś co nie jest logiczne nie ma wartości logicznej.
Cytuj:
Przecież, w odróżnieniu od populistyczno/politpoprawnego "kobiet nie karać", taka postawa nie zjednuje popularności...
Nigdzie nie napisałem, że rozumiem Twoją postawę.

Wt cze 13, 2017 10:32
Cytuj:
Alus napisał(a):
No to tych jak najbardziej zapis, który cytowałem dotyczy.

Tylko nigdy pod ich adresem nie padają słowa potępienia i obelg, podobne jak pod adresem kobiet dokonujących aborcji.....kto udziela pomocy a gdzie to z natury rzeczy ma obowiązek chronić poczęte przez siebie nowe życie??....czyżby tylko kobieta??

Wt cze 13, 2017 10:44
Alus napisał(a):
Tylko nigdy pod ich adresem nie padają słowa potępienia i obelg
Niniejszym ogłaszam, że faceci, którzy z lenistwa namawiają kobiety do aborcji to nieodpowiedzialne gnoje godne potępienia.

Proszę - słowa właśnie padły - Twój argument jest nieważny.

Wt cze 13, 2017 10:56

zefciu napisał(a):
Pierwsze zastrzeżenie jest takie, że każda kobieta, która przeżyła poronienie staje się w takim systemie podejrzana o dokonanie aborcji. Co jest nieludzkie.
Bzdura.
To tak jakbyś powiedział, ze każdy kto dorobił się pieniędzy jest automatycznie podejrzany o kradzież i dlatego nie należy karać za kradzież w ogóle.
Cytuj:
Drugie - takie, że kobieta w "trudnej" ciąży będzie się bała zgłosić do lekarza, bo (vide zastrzeżenie pierwsze) - tym samym ciąże "do uratowania" będą się kończyły poronieniem.
Oswieć mnie - dlaczego będzie bała się zgłosić do lekarza?
Cytuj:
Trzecie - nie ma żadnych dowodów, że karanie kobiet zapobiegnie aborcjom. A może być przeciwskuteczne, bo (vide zastrzeżenie drugie).
Jaaasne. Nie ma żadnych dowodów, że karanie szybkiej jazdy samochodem zapobiegnie przekraczaniu dozwolonej prędkości.

Jest wręcz przeciwnie niż napisałeś - to, że aborcja będzie zagrożona również dla kobiety, postawi ją w zupełnie innej sytuacji w przypadku, gdy rodzina będzie chciała na nią wywierać nacisk. Będzie miała silny argument, by się temu sprzeciwiać.

Nadto, prawo kształtuje świadomość. Coś, co nie jest zakazane w prawie (i obarczone sankcjami, inaczej to nie ma sensu) jest szybko uważane za "nie złe". Ważniejsza jest tu sankcja zapisana w prawie niż nawet samo orzecznictwo (jak zapewne wiesz, nawet w przypadku morderstwa dziecka po urodzeniu zazwyczaj sąd odstępuje od wymierzenia kary, gdyż łatwo się powołać na szok poporodowy).

Po trzecie, nie ma żadnego powodu by lekceważyć udział w dzieciobójstwie osoby, która powinna być największym i najbardziej gorliwym obrońcą swojego dziecka.

Cytuj:
Cytuj:
Mylisz pojęcia.
Nie mylę. Żeby zdanie mogło być błędne, musi być logiczne. Coś co nie jest logiczne nie ma wartości logicznej.
Dlatego właśnie zdanie, które nie jest logiczne, nie może być fałszywe, ale jak najbardziej może być błędne.

Cytuj:
Cytuj:
Nigdzie nie napisałem, że rozumiem Twoją postawę.
Zatem nie rzucaj w moją stronę absurdalnych oskarżeń, popracuj lepiej nad argumentacją merytoryczną, Złośniku ;)

Wt cze 13, 2017 11:21
Zobacz profil WWW
Bzdura.
To tak jakbyś powiedział, ze każdy kto dorobił się pieniędzy jest automatycznie podejrzany o kradzież i dlatego nie należy karać za kradzież w ogóle.
Po pierwsze - analogia jest błędna. Jeśli Cię widziano z jakąś osobą, a nazajutrz ta osoba zostaje zamordowana, to oczywistym jest, że organy ścigania będą Cię podejrzewać i będą oczekiwały tłumaczenia.
Po drugie - przykład Salwadoru pokazuje, że efekt tego prawa jest w praktyce właśnie taki.
Cytuj:
Bo jest szansa, że poroni bez komplikacji i wtedy fakt, że nikomu się nie przyznała, że w ogóle była w ciąży sprawia, iż nie pójdzie do pierdla. Przecież wyjaśniłem. Ale Ty będziesz dalej udawał, że nie rozumiesz.
Cytuj:
Jaaasne.
No tak. Dowodem jest to, że Marek powiedział "Jaaasne". I to powinno wszystkim wystarczyć.
Cytuj:
Dlatego właśnie zdanie, które nie jest logiczne, nie może być fałszywe, ale jak najbardziej może być błędne.
Aha - czyli walnąłeś pleonazm. Niech Ci będzie.
Cytuj:
Zatem nie rzucaj w moją stronę absurdalnych oskarżeń
A ja nie rzucam absurdalnych oskarżeń. Nie postulę nic nt tego, czemu popierasz karanie kobiet. Pozostaje to dla mnie tajemnicą.

Wt cze 13, 2017 11:46

Alus napisał(a):
mówię o tych co popierają i finansują, albo ze złością wrzeszczą na kobietę idź sie wyskrob. .
A czy kobiety nie dokonujące aborcji, ale popierające aborcję i finansujące aborcję innych kobiet, też powinny podlegać współodpowiedzialności/współwinie na tej samej zasadzie, której domagasz się dla mężczyzn?
Bo wydaje się, że tego rodzaju współudział motywacyjny postronnych kobiet, powinien być sprawą bezdyskusyjną, natomiast nieco zagadkowo o nim milczysz. Przypuszczam, że ilość "wspierających" kobietę w ciąży koleżanek, matek, teściowych, sióstr itp., jest tak samo istotny jak negatywny czynnik męski.

Poza tym, środowiska kobiet argumentując aborcję prawem do własnego decydowania o sobie, zupełnie marginalizują rolę mężczyzny w decydowaniu o urodzeniu dziecka, czy w ogóle jego istnienie jako ojca, a skupiają się na trąbieniu o roli własnej wolności jako czynniku decydującym o wykonalności aborcji.
Mężczyzna w feministycznej retoryce, nie ma być odpowiedzialnym współdecydującym, ale kozłem ofiarnym pomagającym przepchnąć argument jednej strony.

Wt cze 13, 2017 11:50
zefciu napisał(a):
Alus napisał(a):
Tylko nigdy pod ich adresem nie padają słowa potępienia i obelg
Niniejszym ogłaszam, że faceci, którzy z lenistwa namawiają kobiety do aborcji to nieodpowiedzialne gnoje godne potępienia.

Proszę - słowa właśnie padły - Twój argument jest nieważny.

Kael napisał(a):
Rodzynek zefciu jesteście!
:brawo:

Wt cze 13, 2017 11:53
chwat napisał(a):
Alus napisał(a):
mówię o tych co popierają i finansują, albo ze złością wrzeszczą na kobietę idź sie wyskrob. .
A czy kobiety nie dokonujące aborcji, ale popierające aborcję i finansujące aborcję innych kobiet, też powinny podlegać współodpowiedzialności/współwinie na tej samej zasadzie, której domagasz się dla mężczyzn?
Bo wydaje się, że tego rodzaju współudział motywacyjny postronnych kobiet, powinien być sprawą bezdyskusyjną, natomiast nieco zagadkowo o nim milczysz. Przypuszczam, że ilość "wspierających" kobietę w ciąży koleżanek, matek, teściowych, sióstr itp., jest tak samo istotny jak negatywny czynnik męski.

Poza tym, środowiska kobiet argumentując aborcję prawem do własnego decydowania o sobie, zupełnie marginalizują rolę mężczyzny w decydowaniu o urodzeniu dziecka, czy w ogóle jego istnienie jako ojca, a skupiają się na trąbieniu o roli własnej wolności jako czynniku decydującym o wykonalności aborcji.
Mężczyzna w feministycznej retoryce, nie ma być odpowiedzialnym współdecydującym, ale kozłem ofiarnym pomagającym przepchnąć argument jednej strony.

Przecież masz napisane jak byk kto pomaga - gdzie widzisz za wyjątkiem kobiet popierających aborcje?

Wt cze 13, 2017 11:56

Post Re: Projekt "Zatrzymaj aborcje". Od jesieni zbiorka podpisow
Mam wrażenie, że najpierw odpowiadasz, a potem będziesz czytać

Wt cze 13, 2017 12:01

zefciu napisał(a):
Bzdura.
Po pierwsze - analogia jest błędna. Jeśli Cię widziano z jakąś osobą, a nazajutrz ta osoba zostaje zamordowana, to oczywistym jest, że organy ścigania będą Cię podejrzewać i będą oczekiwały tłumaczenia.
No i gdzie leży problem?
Jak ktos umiera, to też się sprawdza czy umarł naturalnie - i jakoś nikt szat nie rozdziera.
zefciu napisał(a):
Po drugie - przykład Salwadoru pokazuje, że efekt tego prawa jest w praktyce właśnie taki.
Jasne. A przykład Rosji Sowieckiej pokazuje, że ściganie ludzi majętnych za kradzież i wyzysk ma "właśnie taki skutek".
Cytuj:
Cytuj:
Bo jest szansa, że poroni bez komplikacji i wtedy fakt, że nikomu się nie przyznała, że w ogóle była w ciąży sprawia, iż nie pójdzie do (censored).
Jasne. Z podobnego powodu nie nalezy karać zabijania już urodzonych dzieci - bo jak policja nie bedzie wiedziała że istnieją, to nie beda dochodzić czy umarło na odrę, czy rodzice zamordowali.
Brniesz w absurd.
Jest akurat odwrotnie; wizyty u lekarza sprawą, że ten bedzie znał stan dziecka.
Cytuj:
Przecież wyjaśniłem. Ale Ty będziesz dalej udawał, że nie rozumiesz.
Podałeś absurdalne tłumaczenie - ani trochę nie oznacza to że coś "wyjasniłeś". Raczej próbujesz zamotac proste i oczywiste sprawy.
Cytuj:
Cytuj:
Jaaasne.
No tak. Dowodem jest to, że Marek powiedział "Jaaasne". I to powinno wszystkim wystarczyć.
No cóż, teraz już kłamiesz. Poza "jaaaasne" było tam sporo. I pominąłeś wszystko.

Cytuj:
Cytuj:
Aha - czyli walnąłeś pleonazm. Niech Ci będzie.
Słownikiem wyrazów obcych nie wykręcisz się od tego, że walnąłeś bzdurę nie odróżniając błędności zdania od jego wartości w logice formalnej. Zwłaszcza, że najwyraźniej nie zrozumiałeś hasła "pleonazm".
Cytuj:
Cytuj:
Zatem nie rzucaj w moją stronę absurdalnych oskarżeń
A ja nie rzucam absurdalnych oskarżeń.
Nie? A inputowanie mi, że tylko udaję, że popieram karanie kobiet, to nie absurd?
Cytuj:
Nie postulę nic nt tego, czemu popierasz karanie kobiet.
Pisałeś, by wypowiadać się po polsku. Mógłbys przetłumaczyć? ;)
Cytuj:
Pozostaje to dla mnie tajemnicą.
Może dlatego, że po prostu pominąłeś milczeniem WSZYSTKIE moje argumenty, po prostu się do nich nie odnosząc? ;)
zefciu napisał(a):
Ponieważ w tym wątku przeważnie się nie zgadzamy, więc tym gorliwiej spieszę, by poprzeć to, z czym się z Tobą zgadzam.
Z tym że:
  • dziwię się, że Kael zmusza Cię do podobnych deklaracji (entuzjazmując się Twoją zgodą na to twierdzenie), bo myślę, iż pośród przeciwników aborcji trudno byłoby znaleźć kogokolwiek, kto myśli inaczej.
  • myśle, że zbędne jest zastrzeżenie że "z lenistwa" (a jeśli ze skąpstwa, to lepiej?)
  • Nie mam pojęcia, dlaczego feministki sprawę mordowania dzieci chcą rozgrywać koniecznie jako wojnę pomiędzy płciami. - a jeśli namawia do morderstwa matkę dziecka jej własna matka czy ciotka, to to już nie jest godne potępienia?

Wt cze 13, 2017 12:14
Zobacz profil WWW
Tak sobie to czytam i nie mam pojęcia, czemu wypłynęły feministki. Feministki, a owszem, podnoszą jeden słuszny argument: że poród to jest koszmar z ulicy Wiązów, i na tym w zasadzie ich udział w debacie można uznać za zakończony. Ewentualnie katolika, który się będzie zżymał na takie ujęcie sprawy można jeszcze próbować przygwoździć, że Lutra wyznaje, który popełnił coś w rodzaju "jeśli kobiety przy porodzie męczą się i umierają, to widać tak ma być i basta".

Nad idealizmem naszego apologety jeszcze podumam. Ponieważ jednak jest to idealizm ślepy na zgrzebną, salwadorską rzeczywistość, zdaje mi się, że mam do czynienia z człowiekiem, który wypowiadając się o Pol Pocie wie, co mówi. Bo Pol Pot chciał przecież dobrze – żeby Kambodża była wielka; na Sorbonie go wyedukowali, co powinien zrobić, żeby tak się stało. Piotrowski również chce dobrze – żeby w Polsce była moralność jak w Królestwie Niebieskim. Z dokładnością więc do szczegółu, o jaką wielkość Ojczyzny chodzi, chyba swój swojego rozumie doskonale.

Wt cze 13, 2017 12:48

Nie zasługujesz na ripostę.
Podobnie jak retoryka, która każe zrównywać mnie z mordercą Pol-Potem dlatego, że przeciwstawiam się mordowaniu.

Wt cze 13, 2017 13:00
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 626 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 42  Następna strona