Autor |
Wiadomość |
mareta
|
 Re: Strona RYNSZTOK. PL
NA STAROŚĆ.
Biedna starości, wszyscy cię żądamy, A kiedy przydziesz, to zaś narzekamy.
Jan Kochanowski
_________________ "Jesteśmy stworzeni na miarę Słowa, które stało się człowiekiem"
|
Cz paź 02, 2025 8:35 |
|
|
|
 |
Witold33
|
Bezbożnik Kochanowski. Stwórcy się czepia. Ale "pieski niech sobie naszczekują" , że zacytuję klasyka, Wielkiego Prymasa.
|
Cz paź 02, 2025 9:35 |
|
 |
mareta
|
Po co wy, heretycy, w kościele bywacie,
Kiedy ceremonije za śmiech sobie macie?
Jesli zła w oczu waszych msza i procesyja,
Aza lepsze łakomstwo i ta ambicyja?
Wyjmi, nieboże, bierzmo pierwej z oka swego,
A potym ździebłka sięgaj w oczach u drugiego!
Chwalisz, jako w twym zborze dobrze nauczają,
A przedsię tam się ciśniesz, kędy rozdawają.
A jesli jeszcze z niczym odjedziesz do żony,
Jakobyś wodę święcił albo też krzcił dzwony. Jan Kochanowski
_________________ "Jesteśmy stworzeni na miarę Słowa, które stało się człowiekiem"
|
Cz paź 02, 2025 10:23 |
|
|
|
 |
Idący
|
Atimeres napisał(a): Nie mam obecnie żadnego dostępu do swojego i Twojego privata (co mi proponowałeś). Aby wysłać prywatna wiadomość, kliknij na przycisk PW, znajdujący się na dolnej belce pola dialogowego (pola z wiadomością). Na lewo od aktualnej daty. Natomiast na stronie, powyżej zapisu dyskusji / wątków znajduje się powiadomienie o oczekiwaniu wiadomości prywatnej. Jak też o ich ilości.
_________________ Wierzący chrześcijanin, w szczególności katolik to ktoś, kto codziennie i permanentnie stara się być coraz lepszym.
|
Cz paź 02, 2025 12:07 |
|
 |
Witold33
|
[quote="mareta"]Po co wy, heretycy, w kościele bywacie,
Ciekawe co by na to powiedział Jan Paweł Drugi?? Wiesz, co oznacza słowo ekumenizm?
|
Cz paź 02, 2025 13:24 |
|
|
|
 |
mareta
|
Witold33 napisał(a): mareta napisał(a): Po co wy, heretycy, w kościele bywacie,
Ciekawe co by na to powiedział Jan Paweł Drugi??
Pewnie by się uśmiechnął, jak to Jan Paweł II.
|
Cz paź 02, 2025 18:51 |
|
 |
Witold33
|
Wpierw by pokazał kółko na czole. Wiesz co to za dziwo ekumenizm?
|
Cz paź 02, 2025 19:39 |
|
 |
mareta
|
Witold33 napisał(a): Wpierw by pokazał kółko na czole. Wiesz co to za dziwo ekumenizm? Na to był zbyt kulturalny. Wiem co to ekumenizm.
|
Cz paź 02, 2025 20:52 |
|
 |
george45
|
mareta napisał(a): Wiem co to ekumenizm. 
|
Cz paź 02, 2025 21:13 |
|
 |
Witold33
|
mareta napisał(a): Witold33 napisał(a): Wpierw by pokazał kółko na czole. Wiesz co to za dziwo ekumenizm? Na to był zbyt kulturalny. Wiem co to ekumenizm. Od teraz? No to idź i nie grzesz więcej.
|
Pt paź 03, 2025 8:18 |
|
 |
mareta
|
Witold33 napisał(a): mareta napisał(a): Witold33 napisał(a): Wpierw by pokazał kółko na czole. Wiesz co to za dziwo ekumenizm? Na to był zbyt kulturalny. Wiem co to ekumenizm. Od teraz? No to idź i nie grzesz więcej. Chyba trafiłeś waćpan kulą w płot Zwrot „Idź i nie grzesz więcej” pojawia się w Biblii dwukrotnie, w Ewangelii Jana: po uratowaniu kobiety cudzołożnej przed ukamienowaniem (J 8,11) i po uzdrowieniu mężczyzny przy sadzawce Betesda (J 5,14). Słowa te wypowiedziane przez Jezusa są wezwaniem do zaprzestania grzesznego życia, oferując jednocześnie przebaczenie i nową szansę. Ewangelia wg św. Jana 8,11: Jezus ratuje kobietę złapaną na cudzołóstwie od ukamienowania. Po jej ocaleniu mówi: „I ja cię nie potępiam. Idź, a od tej chwili już nie grzesz”. Ewangelia wg św. Jana 5,14: Jezus mówi do uzdrowionego mężczyzny: „Oto wyzdrowiałeś. Nie grzesz już więcej, aby ci się coś gorszego nie przydarzyło”.
|
So paź 04, 2025 14:18 |
|
|
|