Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 03, 2025 9:40

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 284 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19  Następna strona
 Klauzula sumienia dla farmaceutów - prośba o wsparcie 
Autor Wiadomość
Post Re: Klauzula sumienia dla farmaceutów - prośba o wsparcie
Kozioł napisał(a):
A myśleliście o klauzurze sumienia dla kioskarza? Jest tylko ajentem lub pracownikiem i dostaje gazety z przydziału mając pewien ale nie za duzy wpływ na ich asortyment. w tym dostaje pisemka erotyczne, a także gay'owskie. Nie ma prawa odmówić sprzedaży towaru jeżeli jest w ofercie. Do tego dochodzą jeszcze papierosy!
Kto poda następny "dyskryminowany" zawód w kolejce do klauzuli sumienia? Moze recepcjonistka agencji towarzyskiej która zgodnie z sumieniem nie będzie umawiała na spotkania i oczywiscie nie będzie mogła byc zwolniona, bo przeciez nie wolno zwalniac nikogo z powodów religijnych (przynajmniej w teorii, w praktyce jest inaczej).

Jajko na początku tego wątku kilka różnych takich też podawał :)

Kozioł napisał(a):
alpert napisał(a):
Aditu napisał(a):
Ale dobra, już wiem, że to pewnie było niewykonalne i bez sensu :D

Prościej nie zatrudniać klauzulistów.
Same plusy:
i klient zadowolony.
i aptekarz.
i sumienie kaluzulisty nienaruszone :D

Po pierwsze nie można o takie sprawy pytać przy zatrudnianiu, a po drugie nie można z tego powodu zwalniać.

No właśnie. Ale to przy założeniu, że nie ma to wpływu na pracę. Ale jeśli wejdzie ta klauzula, to i tu prawo powinno się zmienić. Bo w innym razie będzie ono niekorzystne dla właściciela i pracodawcy, i ograniczy mu możliwości prowadzenia interesu zgodnie z jego wolą.

Wt maja 15, 2012 15:30
jesienna napisał(a):
A kiedy ostatni raz widziałaś "państwową aptekę"
opłacaną ze swoich podatków.
ja ostatnią taką widziałam w latch osiemdziesiątych.

No nie widziałam (a z lat osiemdziesiątych za wiele nie pamiętam, bo byłam wtedy mała :razz: ).
Ale napisałam jak moim zdaniem powinno to wyglądać, aby działało tak, jak opisałam. Zwłaszcza że to nie jest pomysł jakiś nierealny, bo w przypadku placówek medycznych tak to właśnie działa i się sprawdza. Są ośrodki publiczne, są i prywatne, gabinety...

jesienna napisał(a):
Co do reszty rozumiem Twój pogląd oraz sposób argumentacji
ale się z nim nie zgadzam.

człwiek w pracy nie staje się maszyną do wykonywania okreslonych czynności
i jest nadal człowiekiem

Ale rozwiązanie, które ja podałam, uwzględnia i to. Bo każdy taki człowiek ma możliwość znalezienia pracy w miejscu odpowiednim dla siebie.
Natomiast Twoje rozwiązanie ogranicza prawa większości (pacjenci + właściciel) z powodu mniejszości (farmaceuta).

Wt maja 15, 2012 15:42

-Vi- napisał(a):
jesienna napisał(a):
A kiedy ostatni raz widziałaś "państwową aptekę"
opłacaną ze swoich podatków.
ja ostatnią taką widziałam w latch osiemdziesiątych.

No nie widziałam (a z lat osiemdziesiątych za wiele nie pamiętam, bo byłam wtedy mała :razz: ).
Ale napisałam jak moim zdaniem powinno to wyglądać, aby działało tak, jak opisałam. Zwłaszcza że to nie jest pomysł jakiś nierealny, bo w przypadku placówek medycznych tak to właśnie działa i się sprawdza. Są ośrodki publiczne, są i prywatne, gabinety...

jesienna napisał(a):
Co do reszty rozumiem Twój pogląd oraz sposób argumentacji
ale się z nim nie zgadzam.

człwiek w pracy nie staje się maszyną do wykonywania okreslonych czynności
i jest nadal człowiekiem

Ale rozwiązanie, które ja podałam, uwzględnia i to. Bo każdy taki człowiek ma możliwość znalezienia pracy w miejscu odpowiednim dla siebie.
Natomiast Twoje rozwiązanie ogranicza prawa większości (pacjenci + właściciel) z powodu mniejszości (farmaceuta).

Prawa farmaceutów też są naruszane bo zamyka się im dostęp do zawodu.
(można też i od tej strony popatrzeć na sprawę)

ale nie ma sensu prowadzić jakiś akademickich dyskusji
tylko zastanowić się jak rozwiązać ten problem

osobiście uważam, że isnieją różne sposoby rozwiązania go
a odmówienie prawa do klauzuli sumienia
i wypchnięcie pewnej grupy osób poza ten zawód
nie jest na pewno jedynym rozwiązaniem

może wiesz jak jest z tym kodeksem etyki?
farmaceuci mają obowiązek go przestrzegać
czy prawo do jego przestrzegania
czy jest dokumentem zupełnie bez znaczenia?

Wt maja 15, 2012 15:51
Vi napisał(a):
No właśnie. Ale to przy założeniu, że nie ma to wpływu na pracę. Ale jeśli wejdzie ta klauzula, to i tu prawo powinno się zmienić. Bo w innym razie będzie ono niekorzystne dla właściciela i pracodawcy, i ograniczy mu możliwości prowadzenia interesu zgodnie z jego wolą.

To nie o to chodzi. Należy szanować prywatność i wolność jednostki.
Każdy pracodawca chciałby wiedzieć ile przyszła pracownica chce mieć dzieci i czy w ogóle chce. Chciałby wiedzieć na jakie choroby przewlekłe i jak często choruje, chciałby wiedzieć jak długo zamierza u niego pracować, czy to tylko chwilowa praca czy nie itd.
Chciałby wiedzieć jak najwięcej, ale prawo polskie chroni prywatność. Są pytania których pracodawcy nie wolno stawiać mimo że mają one wpływ na jakość wykonywanej pracy.
Dlatego też ma ograniczoną wolność ingerencji w prywatność danej osoby.
Tak więc zwróć uwagę na aspekt prywatności pracownika.

Wt maja 15, 2012 15:58

jesienna napisał(a):
Prawa farmaceutów też są naruszane bo zamyka się im dostęp do zawodu.
(można też i od tej strony popatrzeć na sprawę)

nie wiem do czego zmierzasz... czy Muzułmanin może pracować w rzeźni swiń? Czy hindus może w uboju bydła? Poza tym, zostaje jedna kwestia - nigdzie farmaceuta nie łamie jakiegokolwiek kodeksu chrześcijańskiego - wszelkie tego typu środki są sprzedawane za pomocą recepty - która jest tajemnicą lekarska pomiędzy pacjentem a lekarzem...

ale nie ma sensu prowadzić jakiś akademickich dyskusji
tylko zastanowić się jak rozwiązać ten problem

problem widzą ci, którzy chcą wykroczyć poza swoje kompetencje i obwieszczać swoje widzimisię...chyba, ze wyjaśnisz mi ten "problem" jakoś fachowo?

osobiście uważam, że isnieją różne sposoby rozwiązania go
a odmówienie prawa do klauzuli sumienia
i wypchnięcie pewnej grupy osób poza ten zawód
nie jest na pewno jedynym rozwiązaniem

Klauzura sumienia na podstawie czego? Na podstawie leku, który widnieje na recepcie?

może wiesz jak jest z tym kodeksem etyki?
farmaceuci mają obowiązek go przestrzegać
czy prawo do jego przestrzegania
czy jest dokumentem zupełnie bez znaczenia?

Kodeks etyki pozwala mimo wszystko spytać się pacjenta, czy może mu coś doradzić, co jest mniej inwazyjne w tych sprawach - jeżeli farmaceuta ma na tyle wiedzy, by zalecić inny lek, mający ten sam efekt na przykład hormonalny, to może udzielić takiej informacji i zalecic, ale nie może zmuszać do zmiany decyzji lekarza.

Wt maja 15, 2012 16:02

@jesienna.
Czy poza Swoimi postami i 1-2 zdaniami oponentów czytasz coś więcej w tym wątku? Bo - wybacz - odnoszę wrażenie jakbyś prowadziła monolog, a cytaty z -Vi-, aditu i kilku innych userów, umieszczała jedynie z grzeczności.

Wt maja 15, 2012 16:03
Jesienna:
No w sprawie klauzuli się raczej nie zgodzimy. Patrzymy na to z zupełnie różnych punktów, i mamy inną hierarchię ważności.

A co do kodeksu etyki, o który pytasz, to nie mam zielonego pojęcia jak to wygląda. I nie mam nikogo pod ręką, żeby się spytać.

Val:
A co z prawem pracodawcy do zatrudnienia odpowiedniego pracownika i prowadzeniem interesu zgodnie ze swoją wolą? Nie może być tak, że pracodawca zatrudni kogoś, kto - okaże się - nie będzie wypełniał wszystkich swoich obowiązków, a pracodawca nie będzie mógł się go pozbyć i zatrudnić na jego miejsce kogoś odpowiedniego.
Poza tym jeśli ktoś chce mieć prawo do zasłaniania się swoim sumieniem i światopoglądem, to niech w innej sytuacji nie krzyczy o prawie do prywatności i nieujawniania owego światopoglądu, bo to zwykła hipokryzja. Albo to działa w każdym przypadku, albo wcale. A nie, kiedy szanownej "świętej krowie" wygodnie :roll:

Wt maja 15, 2012 16:11

dziekuję za uwagę
i proszę o jeszcze ;)

Wezmę pod uwagę to o czym piszesz.

Prawdą jest, że nie wszystko czytam w tym wątku
(chociaż się staram)

Natomiast odnoszę się wyraźnie do cytowanych fragmentów
(i nie zamieszczam ich przez grzeczność)
i z nimi polemizuję (albo się zgadzam)
i myślałam, że to widać

jak się okazuje się myliłam :(

Jeżeli tego nie widać to może poradź
co mam zrobić by było to jasne
co zaciemnia ten obraz?

Wt maja 15, 2012 16:14

-Vi- napisał(a):
Jesienna:
No w sprawie klauzuli się raczej nie zgodzimy. Patrzymy na to z zupełnie różnych punktów, i mamy inną hierarchię ważności.

A co do kodeksu etyki, o który pytasz, to nie mam zielonego pojęcia jak to wygląda. I nie mam nikogo pod ręką, żeby się spytać.

Val:
A co z prawem pracodawcy do zatrudnienia odpowiedniego pracownika i prowadzeniem interesu zgodnie ze swoją wolą? Nie może być tak, że pracodawca zatrudni kogoś, kto - okaże się - nie będzie wypełniał wszystkich swoich obowiązków, a pracodawca nie będzie mógł się go pozbyć i zatrudnić na jego miejsce kogoś odpowiedniego.
Poza tym jeśli ktoś chce mieć prawo do zasłaniania się swoim sumieniem i światopoglądem, to niech w innej sytuacji nie krzyczy o prawie do prywatności i nieujawniania owego światopoglądu, bo to zwykła hipokryzja. Albo to działa w każdym przypadku, albo wcale. A nie, kiedy szanownej "świętej krowie" wygodnie :roll:

obuwatel ma prawo do nieujawniania swojego światopoglądu
z którego to parwa może zrezygnować jak chce
a nie obowiązek] jego nie ujawniania

Wt maja 15, 2012 16:18
A do powyższego, to mam w sumie jeszcze lepsze rozwiązanie - przygotować odpowiednią umowę, w której będą wyszczególnione obowiązki pracownika. M.in. np. sprzedaż środków antykoncepcyjnych, albo po prostu sprzedaż wszystkich środków dostępnych w aptece. Jeśli pracownik się z tego nie wywiązuje to (i tu wymienić konsekwencje, w tym tą o dyscyplinarnym zwolnieniu).
To rozwiązuje problem ujawniania światopoglądu i wiele innych :D

Ja, gdybym miała teraz otworzyć aptekę, zaczęłabym właśnie od zatrudnienia dobrego prawnika i sporządzenia odpowiedniej umowy z pracownikami :razz:

Wt maja 15, 2012 16:28
jesienna napisał(a):
My akurat prawi takie klauzule mamy
dlaczego nie miałaby objąć farmaceutów?
(jeszcze raz piszę - nie mój interes)
ale niby dlaczego nie?

A dlaczego nie pracowników handlu, usług i innych?

"Usługi" medyczne ocierają się definicje życia, wolności osobistej i inne. Trudno wypracować jeden wzorzec, a co chwile w każdej prawie specjalizacji pojawiają się dylematy etyczne, moralne, nowe kontrowersje. Klauzula jest tutaj dobrym, choć nie doskonałym pomysłem i korzystać z niej mogą nie tylko chrześcijanie, czy w ogólności osoby wierzące.
Rozszerzenie tej klauzuli na inne zawody jest wg mnie nieuzasadnione.
Już wspomniałem, ze farmaceuta ma wiele możliwości wykonywania swojej pracy i wcale nie musi zatrudniać się w aptece ogólnej u właściciela o innym światopoglądzie, wymieniłem większość z nich.
W Polsce katolicy stanowią miażdżącą większość, w farmacji jest ich proporcjonalnie wiele i jeżeli większość aptek sprzedaje wszystko co popadnie, to jest to problem niespójności katolików a nie ich dyskryminacji. Jeżeli to niektórym znacznie umniejsza możliwość zatrudnienia, to także jest to problem niespójności wśród katolików a nie ich dyskryminacji.

Wt maja 15, 2012 16:31
Kazechini- wydawało mi się, że wcześniej robiłeś literówki, ale widzę że z uporem maniaka stosujesz słowo KLAUZURA
Wg PWN:

1. «część klasztoru zamknięta dla osób z zewnątrz»
2. «ogół przepisów kanonicznych ograniczających komunikowanie się zakonników z osobami z zewnątrz»

-Vi- no cóż prawo pracy, to nie jest Twoja najmocniejsza strona :P

Jak kogoś zatrudni- przyjmijmy, że na umowę o pracę. To najczęściej zatrudnia na okres próbny w 99% przypadków tak jest. Okres wypowiedzenia wynosi w takich przypadkach:

Pracuje:
    1.<14 dni - okres wypowiedzenia 3 dni
    2.14- 3 m-cy - tydzień
    3.3 m-ce - dwa tygodnie

W przypadku umów o pracę na czas określony:
Art. 33 kp przyjmuje możliwość zawarcia w umowie zawieranej na czas określony, ale tylko wówczas gdy jest on dłuższy niż 6 miesięcy, klauzuli dopuszczającej wcześniejsze rozwiązanie takiej umowy za dwutygodniowym wypowiedzeniem.

Dlatego najwięcej się może szef dowiedzieć o pracowniku, gdy go zatrudni :)

Ma tu miejsce ta sama sytuacja jak w przypadku klientów apteki- prawo do zakupu przez klienta leku jest ponad prawo do odmowy ze strony sprzedawcy.
I w prawie pracy jest analogicznie- prawo do prywatności jest ponad prawem pracodawcy do wiedzy na ten temat.
Choć trochę mnie dziwi, że tak trudno Ci przyjąć tą samą perspektywę pracownik-przedsiębiorca co w przypadku klient- sprzedawca apteki ;)

PS. Co do sporządzania umów- nie wiem czy w przypadku funkcjonowania w prawie prawa do klauzuli sumienia farmaceutów taka umowa byłaby ważna. Bo właśnie by pracownik mógłby Cię pozwać do sądu i powołać się na przepis klauzuli sumienia- Ty byś go łamała.

Ostatnio edytowano Wt maja 15, 2012 16:42 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 3 razy

Wt maja 15, 2012 16:33
-Vi- napisał(a):
A do powyższego, to mam w sumie jeszcze lepsze rozwiązanie - przygotować odpowiednią umowę, w której będą wyszczególnione obowiązki pracownika.

Każdy pracownik musi otrzymać zakres obowiązków. Jeżeli się z nich nie wywiązuje, to może otrzymać upomnienie, naganę a nawet zostać zwolniony. Wszystko jest w kodeksie pracy.
Jeżeli odmówi realizacji prawidłowo wystawionej recepty, oczywiście przy mozliwości jej realizacji, to pracodawca może skorzystać ze swoich praw upominając, dając naganę (w tym z wpisem do akt) a przy ciężkim lub powtarzającym się zaniedbaniu zwolnic dyscyplinarnie.

Wt maja 15, 2012 16:38

Kozioł napisał(a):
jesienna napisał(a):
My akurat prawi takie klauzule mamy
dlaczego nie miałaby objąć farmaceutów?
(jeszcze raz piszę - nie mój interes)
ale niby dlaczego nie?

A dlaczego nie pracowników handlu, usług i innych?

"Usługi" medyczne ocierają się definicje życia, wolności osobistej i inne. Trudno wypracować jeden wzorzec, a co chwile w każdej prawie specjalizacji pojawiają się dylematy etyczne, moralne, nowe kontrowersje. Klauzula jest tutaj dobrym, choć nie doskonałym pomysłem i korzystać z niej mogą nie tylko chrześcijanie, czy w ogólności osoby wierzące.
Rozszerzenie tej klauzuli na inne zawody jest wg mnie nieuzasadnione.
Już wspomniałem, ze farmaceuta ma wiele możliwości wykonywania swojej pracy i wcale nie musi zatrudniać się w aptece ogólnej u właściciela o innym światopoglądzie, wymieniłem większość z nich.
W Polsce katolicy stanowią miażdżącą większość, w farmacji jest ich proporcjonalnie wiele i jeżeli większość aptek sprzedaje wszystko co popadnie, to jest to problem niespójności katolików a nie ich dyskryminacji. Jeżeli to niektórym znacznie umniejsza możliwość zatrudnienia, to także jest to problem niespójności wśród katolików a nie ich dyskryminacji.

Pytanie: czy farmaceuta tez nie świadczy "usług medycznych"?
Moim zdaniem odpowiedź jest conajmniej nieoczywista.

farmaceuci zawsze oburzali się na sprowadzenie ich do roli sprzedawców leków
(zresztą obowiązkiem farmaceuty jest doradzanie i udzielanie porad
w kwestiach które obejmują ich kompetencje, więc może coś jest na rzeczy)
poza tym farmaceuci mają swój kodeks etyczny podobnie jak lekarze
więc sprawa nie jest prosta

Wt maja 15, 2012 16:47

Kozioł napisał(a):
-Vi- napisał(a):
A do powyższego, to mam w sumie jeszcze lepsze rozwiązanie - przygotować odpowiednią umowę, w której będą wyszczególnione obowiązki pracownika.

Każdy pracownik musi otrzymać zakres obowiązków. Jeżeli się z nich nie wywiązuje, to może otrzymać upomnienie, naganę a nawet zostać zwolniony. Wszystko jest w kodeksie pracy.
Jeżeli odmówi realizacji prawidłowo wystawionej recepty, oczywiście przy mozliwości jej realizacji, to pracodawca może skorzystać ze swoich praw upominając, dając naganę (w tym z wpisem do akt) a przy ciężkim lub powtarzającym się zaniedbaniu zwolnic dyscyplinarnie.

Piszesz o stanie prawnym na dzień w dniu dzisiejszym.
On może się zmienić.

Wt maja 15, 2012 16:48
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 284 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19  Następna strona