Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 02, 2025 22:21

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 91 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
 Szachy do szkół! 
Autor Wiadomość

Cytuj:
Nauczycielom zazwyczaj się nie chce, a nawet jak chce to nie ma czasu/pieniędzy/miejsca/chętnych.

Przede wszystkim nie ma pieniędzy. Gdyby były to i nauczycielom by się chciało, bo mieliby płacone, i czas by się znalazł, bo chętnie wyrabialiby nadgodziny i miejsce by się znalazło, bo można by było przygotować dodatkowe pomieszczenia i chętni by się znaleźli, bo jeżeli zajęcia były atrakcyjne, to wiele osób z przyjemnością by chodziło.

Pomieszczenia zwykle nie są problemem. Motywacja nauczycielom siada, gdy nie mają rezultatów — dużo by dało zmniejszenie klas. Przypuszczam, że przy zmniejszeniu liczebności klas o połowę, zwiększenie ilości godzin dydaktycznych o ¼ nie stanowiłoby problemu… Zaś jakość nauczania wzrosłaby wtedy znacząco…

N wrz 20, 2009 21:48

Zmniejszenie liczby uczniów w klasie to wzrost ilości klas, a zatem godzin, które musimy nauczycielom opłacić. Czyli - wydajemy jeszcze więcej pieniędzy na nauczenie tego samego tej samej liczby uczniów. Jeśli już dzisiaj często nie ma kasy, to skąd znaleźć po takim podziale na dodatkowe 1/4 godzin?

Zresztą, rocznik mojego brata jest o połowę mniej liczny od mojego, jest tam chyba niecałe 20 osób teraz. I z tego co wiem, to szkoła oferuje chyba tylko piłkę nożną... a przecież nie wszystkie dzieci lubią i mogą biegać po boisku. Nie ma harcerstwa, kółek modelarskich, chemicznych, informatyczne jeśli jest to i tak w tej szkole zawsze było tylko farsą. Więc widać, że zmniejszenie liczebności klas niewiele w tym wypadku dało.

N wrz 20, 2009 22:19
No dobra, może i za ostro do tej sprawy przystąpiłem, a jakby te lekcje zrobić, ale nieobowiązkowo? Jak "Wychowanie do życia w rodzinie"?

Takie zajęcia, są to samo zresztą jest z religią, innowiercy, albo niewierzący nie muszą na nie chodzić. Wtedy nikt nie byłby zmuszany do gry w szachy, bo w rosji będą obowiązokowe - dla wszystkich, według TVP1 (Link podałem w pierwszym poście).

Pn wrz 21, 2009 17:09

W Rosji wiele rzeczy jest obowiązkowych, zwłaszcza rzeczy typu bieganie w maskach gazowych, obozy paramilitarne itp. Są tam też obowiązkowe łapówki dla milicji. To nie jest najlepszy kraj na branie przykładu ;)

Ale jako zajęcia nieobowiązkowe pozalekcyjne czemu nie, jak najbardziej mogą to być szachy.

Pn wrz 21, 2009 22:04
A nie zauważyłeś, gamoniu (bo inaczej nie da się Ciebie określić) że wszędzie w necie trąbią o tym, że IE nie używać? Zwyczajny Firefox podkreśla błędy. Mało? Na tacy trzeba podać? Czasem zachowujesz się jakbyś był nie tylko dyslektykiem, ale też niepełnosprytnym dyslektykiem.

Ja nigdzie w internecie, gdzie przebywam nie zauważyłem tego żeby gdzieś "trąbili" o tym żeby Internet Explorer nie używać, poza tym mam dość nowego, najnowszą aktualizację z Microsoftu. No ale mimo to w końcu dla najdroższych forumowiczów ściągnąłem tą przeglądarkę żeby nie męczyć tego co czyta moje posty.

Teraz mam 2 przeglądarki, to jest mój pierwszy post napisany przez Mozilla Firefox. Myślę że na przyszłość problem błędów zniknie. Ciekaw jednak jestem gdzie tak trąbili że nie usłyszałem....

Pn wrz 21, 2009 22:41

Pn wrz 21, 2009 22:50

Od siebie wtrącę - wszędzie ;)

Nie używam IE więc nie wiem, ale może on blokuje te strony, na których trąbią? :D

Wt wrz 22, 2009 3:18
Teraz mam 2 przeglądarki, to jest mój pierwszy post napisany przez Mozilla Firefox. Myślę że na przyszłość problem błędów zniknie. Ciekaw jednak jestem gdzie tak trąbili że nie usłyszałem....

Widocznie zbyt wiele czasu spędzasz na kurniku. Wszędzie w temacie przeglądarek (nawet na tym forum) masz podane, dlaczego IE (nawet z nowymi nakładkami) nie jest dobry ani bezpieczny.

Więcej szukania przydatnych informacji, mniej kurnika, oto moje zdanie.

PS
A tak btw. Tak piszesz o tej nakładce itd... a Windowsa to kolega ma legalnego?

Crosis

Wt wrz 22, 2009 9:47
Jak najbardziej, :-) Kupiliśmy za 400 zł w Media Markcie w Opolu wraz z komputerem, za co mnie pochwaliła nauczycielka z informatyki, też jest zwolennikiem legalnego oprogramowania. Na dowód tego podam, że korzystałem raz z pomocy technicznej Microsoftu, gdzie kazali mi podać numer identyfikacyjny mojego XP - ka. Gdybym miał jakąś kopię, to z pewnością bym teraz nie pisał, gdyż nazajutrz zapukała by mi do drzwi policja i skonfiskowała komputer. Tak więc spokojnie.

Wt wrz 22, 2009 11:02

Jeszcze chyba nikomu nie zapukali, tak tylko ludzi straszą ;P

PS. Na co drugiej stronie jest napisane "Optymalizowane dla Firefox", wraz najczęściej z linkiem, który wyjaśnia, dlaczego Firefox jest lepszy od IE. I chodzi nie tylko o bezpieczeństwo, ale też o wygląd, innowacyjność i jednocześnie prostotę - IE jest zbyt przesłodzone bajerami, a dodatek wszelki syf dodaje się do tego bez problemu. Co drugi instalowany program dodaje do niego jakiś swój okropny pasek, który oczywiście "ułatwia" przeglądanie Internetu...

Wt wrz 22, 2009 11:40

Jeszcze chyba nikomu nie zapukali, tak tylko ludzi straszą ;P

Pukają, pukają. Fakt, że rzadko, ale jednak. Np. do mojego kumpla weszli- o 6 rano, policjanci z nakazem + informatyk. Szczęściem miał akurat na jednym oryginalny Windows, na drugim Linux. Bardziej się trząsł o całą szafę w rekonstrukcjach i replikach broni i umundurowania Waffen SS :D

PS- i tak wolę Operę. 8)

But you never let me know just what they mean
so oh oh so shame on the night alright
And shame on you

Wt wrz 22, 2009 12:18

Dla wszystkich, którzy nie mogą znaleźć stron porównujących przeglądarki - ranking przeglądarek, ponad 3 tys. wyników.

Wt wrz 22, 2009 12:45
A wracając do tematu to słusznie żeście zwrócili uwagę że nie powinny być one obowiązkowe:

Cytuj:
Gimnazjalista

Młody człowiek uczeń gimnazjum!

Młodzież ma za dużo zajęć, żeby dokładać jeszcze szachy... dobra inicjatywa, jednak jako przedmiot dodatkowy. Przepraszam, że się wypowiadam, ale wiem, jak ciężko jest wielu dzieciom i młodzieży w szkole... Super, jako np. dodatkowe kółko...
Pozdrawiam ciepło, Panie kuratorze:)

Odpowiedź Macieja Karasińskiego

Cenna wypowiedź! Twoja uwaga jest cenna ale nie jestem pewien czy znasz dokładnie jej( Inicjatywy Szachy do szkół) ideę.

Wprowadzenie szachów jako treningu logicznego myślenia nie będzie uciążliwością. Szachy jako metoda podobna do innych ale o wiele skuteczniejsza. Nauka logicznego myślenia w naszych i nie tylko w polskich szkołach jest mało skuteczna. Jest bardzo skostniała. Głownie na matematyce. Ato hamuje system oświaty. Wprowadzenie metod nie opartych o sztywne systemy, dających możliwości swobody młodym ludziom niesie nadzieję, że na pytanie ile jest przerw między 5 lekcjami odpowie poprawnie więcej niż 40% uczniów. A tak było w 2007 roku.

http://mkarasinski.pl/?p=58&dzial=26

Tak więc spokojnie nie będzie to przedmiot obowiązkowy, jak wynika z treści autora akcji Pana Kuratora. Zapytuję więc was: Kto weźmie udział w akcji i złoży podpis? Ja tak.

Wt wrz 22, 2009 18:16

Tak więc spokojnie nie będzie to przedmiot obowiązkowy, jak wynika z treści autora akcji Pana Kuratora.

Jak to wywnioskowałeś? Moim zdaniem wynika wręcz przeciwnie, że byłby to przedmiot obowiązkowy. Z ciekawości sprawdziłem projekt ustawy, a w nim mamy m.in.:

Cytuj:
(...) o wprowadzeniu obowiązkowej nauki gry w szachy do szkół.
(...)
Wprowadza się obowiązek nauki gry w szachy do szkół podstawowych.
(...)
wprowadzenie w szkołach podstawowych obowiązku doskonalenia logicznego myślenia poprzez naukę umiejętności gry w szachy
(...)
wprowadzenie w szkołach podstawowych obowiązkowej nauki gry w szachy.

Pozostaje mi powtórzyć za Kuratorem: nie jestem pewien czy znasz dokładnie jej( Inicjatywy Szachy do szkół) ideę. ;)

Wt wrz 22, 2009 19:56
Cóż... umiejętność czytania ze zrozumieniem nie pierwszy raz okazała się zawodna w przypadku Sebastiana.

Gdyby sugerować się jego przykładem, człowiek miałby ochotę zabronić gry w szachy.

Crosis

Wt wrz 22, 2009 21:39
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 91 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona