Projekt "Zatrzymaj aborcje". Po raz kolejny o aborcji
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Projekt "Zatrzymaj aborcje". Od jesieni zbiorka podpisow
Coroner napisał(a): No to odpowiedz na pytanie Marka. I pamiętaj że katolikowi nie wolno popierać aborcji. Pytanie z sugestią utożsamiające cytat zapisów prawa z osobistym poglądem, nie zasługują na odpowiedzi. Jeśli tego nie pojmujesz, to tylko Twój osobisty problem.....podpowiem: - w badaniach społecznych pytanie sugerujące uznawane jest jako błąd metodologiczny.
|
So cze 17, 2017 14:07 |
|
|
|
 |
Marek_Piotrowski
|
Tak jak się spodziewałem - chciałabyś i uchodzić za katoliczkę, i jednocześnie nie kierować się nauką Kościoła. A do tego brak Ci odwagi cywilnej, by przyznać się jasno do własnych poglądów.
_________________ pozdrawiam serdecznie Marek
|
So cze 17, 2017 14:18 |
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
Choinka: odpisałam i ... poszło w eter  . Marek_Piotrowski napisał(a): Małgosiu, może Ty mi wytłumaczysz (bo choć masz inne zdanie niż ja, to jesteś spokojna), z jakiego powodu mamy nie karać za zamordowanie dziecka akurat matki - osoby, której funkcją jest właśnie ochrona dziecka? Skąd ta pobłażliwość akurat dla matki? Pisałam już o tym, ale powtórzę. KEP mówi o niekaraniu i objęciu wsparciem. Nie bez powodu. Niejednokrotnie kobieta zostaje zostawiona sama sobie, bez wsparcia i pomocy najbliższych, a także państwa. Ojciec dziecka umywa ręce i daje pieniądze na aborcję, rodzina potępia i osuwa się, a państwo ...? Po wtóre wiele kobiet nie ma świadomości (nie mylić z wiedzą), że człowiekiem jest się od poczęcia do naturalnej śmierci. I tu jest pole do "popisu" dla edukacji. JedenPost napisał(a): Cóż, to co piszesz jest co najmniej niespójne z twierdzeniem, że człowiek zaczyna się od poczęcia, bo mówimy tu przecież o dwóch indywidualnych embrionach. Nie mówimy tu o embrionach, a o kilkuletnim dziecku, bo takie zdjęcie przedstawiłeś. Nie wiem czy na etapie dopuszczalnego przez prawo okresu ciąży można stwierdzić bliźniactwo pasożytnicze. W tym konkretnym przypadku myślałam o operacji.
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
|
So cze 17, 2017 14:25 |
|
|
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
Małgosiaa napisał(a): Pisałam już o tym, ale powtórzę. KEP mówi o niekaraniu i objęciu wsparciem. Nie bez powodu. Niejednokrotnie kobieta zostaje zostawiona sama sobie, bez wsparcia i pomocy najbliższych, a także państwa. Ojciec dziecka umywa ręce i daje pieniądze na aborcję, rodzina potępia i osuwa się, a państwo ...? Po wtóre wiele kobiet nie ma świadomości (nie mylić z wiedzą), że człowiekiem jest się od poczęcia do naturalnej śmierci. I tu jest pole do "popisu" dla edukacji.
Czy dotyczy to też takich przypadków jak Natalia Przybysz? Albo Maria Czubaszek?
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
So cze 17, 2017 14:29 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
medieval_man napisał(a): Małgosiaa napisał(a): Pisałam już o tym, ale powtórzę. KEP mówi o niekaraniu i objęciu wsparciem. Nie bez powodu. Niejednokrotnie kobieta zostaje zostawiona sama sobie, bez wsparcia i pomocy najbliższych, a także państwa. Ojciec dziecka umywa ręce i daje pieniądze na aborcję, rodzina potępia i osuwa się, a państwo ...? Po wtóre wiele kobiet nie ma świadomości (nie mylić z wiedzą), że człowiekiem jest się od poczęcia do naturalnej śmierci. I tu jest pole do "popisu" dla edukacji.
Czy dotyczy to też takich przypadków jak Natalia Przybysz? Albo Maria Czubaszek? Masz obawę, ze obie panie nie zostaną rozliczone??.....Bóg zapomni????
|
So cze 17, 2017 14:34 |
|
|
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
medieval_man napisał(a): Czy dotyczy to też takich przypadków jak Natalia Przybysz? Albo Maria Czubaszek? Alus napisał(a): Masz obawę, ze obie panie nie zostaną rozliczone??.....Bóg zapomni???? Dokładnie.
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
|
So cze 17, 2017 14:37 |
|
 |
Marek_Piotrowski
|
Rozmawiamy o prawie. Nie sądzę by któraś z Was proponowała zaprzestania ścigania wszelkich przestępstw, "bo Bóg i tak nie zapomni". A może tak?
|
So cze 17, 2017 14:38 |
|
 |
JedenPost
|
Małgosiaa napisał(a): JedenPost napisał(a): Cóż, to co piszesz jest co najmniej niespójne z twierdzeniem, że człowiek zaczyna się od poczęcia, bo mówimy tu przecież o dwóch indywidualnych embrionach. Nie mówimy tu o embrionach, a o kilkuletnim dziecku, bo takie zdjęcie przedstawiłeś. No tak, ale Ty się przychylasz do poglądu, że to jest jeden człowiek, tymczasem w świetle powyższej tezy zaistniało niewątpliwie dwóch ludzi - co się z nimi stało? Jeden umarł? Połączyli się w jakiegoś trzeciego? O kwestii duszy w takich przypadkach strach nawet zaczynać rozważania...
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
So cze 17, 2017 14:43 |
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
Marek_Piotrowski napisał(a): Rozmawiamy o prawie. Nie sądzę by któraś z Was proponowała zaprzestania ścigania wszelkich przestępstw, "bo Bóg i tak nie zapomni". A może tak? Czy upośledzony umysłowo człowiek uznawany jest za winnego przestępstwa? Jak jest karana zbrodnia w afekcie? Jak widzisz prawo też rozróżnia stopnie winy. Ty, jako katolik, powinieneś najpierw słuchać Kościoła. Trzeba bardziej słuchać Boga niż ludzi T(Dz 5,29) mówi Biblia. JedenPost napisał(a): No tak, ale Ty się przychylasz do poglądu, że to jest jeden człowiek, tymczasem w świetle powyższej tezy zaistniało niewątpliwie dwóch ludzi - co się z nimi stało? Jeden umarł? Połączyli się w jakiegoś trzeciego? O kwestii duszy w takich przypadkach strach nawet zaczynać rozważania... Przychylam się do poglądu, że to jest jeden człowiek na podstawie tego co widzę. Mówiłam, że nie potrafię odpowiedzieć jak to wygląda na etapie prenatalnym. Nigdy się nad tym nie zastanawiałam (nie widziałam takiego przypadku), więc wybacz, że z marszu nie umiem się do tego odnieść, a wyrażam swoje zdanie mając świadomość, że nie jestem omnibusem.
|
So cze 17, 2017 14:51 |
|
 |
JedenPost
|
Małgosiaa napisał(a): Nigdy się nad tym nie zastanawiałam (nie widziałam takiego przypadku), więc wybacz, że z marszu nie umiem się do tego odnieść, a wyrażam swoje zdanie mając świadomość, że nie jestem omnibusem. Uczciwie  To jest niewątpliwie bardzo trudny problem, komplikujący się jeszcze, jeśli podejść do niego z założeniami, jakie niesie ze sobą katolickie podejście do aborcji i w ogóle istoty człowieczeństwa.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
So cze 17, 2017 14:54 |
|
 |
Marek_Piotrowski
|
Małgosiu, zbrodnia w afekcie jest rozpoznawana podczas rozprawy. Podobnie zwalnia się chorych umysłowo na podstawie ich choroby. Nikt nie proponuje np. legalizacji (czy depenalizacji) złodziejstwa, bo "ktoś może działać w afekcie" albo "sprawca może być chory umysłowi". Zbrodnia jest normalnie zagrożona karą, a okoliczności dodatkowe się rozpoznaje.
Ergo: to nie powód by nie karać kobiet - dzieciobójczyń.
Ciągle tu powołujesz się na stanowisko KEP - tak jakbyś nie wiedziała, że stanowisko to nie wyraża idealnego rozwiązania, lecz wynika z tego, że nie ma wsparcia społecznego dla karania kobiet (niestety, społeczeństwo jest w tej sprawie strasznie zindoktrynowane).. Jest to więc wybór praktyczny, a nie etyczny. I ja to rozumiem, praktycznie jest to rozsądne - ważniejsze jest bowiem powstrzymanie zbrodni jaka sie dzieje dziś, niż rygoryzm.
Jednak ja pytam o powody etyczne, jakie usprawiedliwiałyby odstąpienie (co do zasady, nie w konkretnych, bardzo różnych życiowych przypadkach) od karania kogokolwiek za zbrodnię dzieciobójstwa?
|
So cze 17, 2017 15:01 |
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
JedenPost napisał(a): Uczciwie To jest niewątpliwie bardzo trudny problem, komplikujący się jeszcze, jeśli podejść do niego z założeniami, jakie niesie ze sobą katolickie podejście do aborcji i w ogóle istoty człowieczeństwa. Wreszcie przyznałeś, że nie grałeś uczciwie Marek_Piotrowski napisał(a): Ciągle tu powołujesz się na stanowisko KEP - tak jakbyś nie wiedziała, że stanowisko to nie wyraża idealnego rozwiązania, lecz wynika z tego, że nie ma wsparcia społecznego dla karania kobiet (niestety, społeczeństwo jest w tej sprawie strasznie zindoktrynowane).. Jest to więc wybór praktyczny, a nie etyczny. Wg Ciebie jedynym rozwiązaniem, na poziomie etycznym, jest wsadzanie do więzienia i zasada: "przebaczenie tak, ale dopiero po ukaraniu"? Jak widać postawa św. Szczepana i św. Jana Pawła II są dla Ciebie obce 
|
So cze 17, 2017 15:10 |
|
 |
Marek_Piotrowski
|
Małgosiaa napisał(a): Wg Ciebie jedynym rozwiązaniem, na poziomie etycznym, jest wsadzanie do więzienia i zasada: "przebaczenie tak, ale dopiero po ukaraniu"? Jak widać postawa św. Szczepana i św. Jana Pawła II są dla Ciebie obce  Według CIebie obaj wzywali do likwidacji sądów i policji? Małgosiu, więcej się po Tobie spodziewałem - przede wszystkim zaś nie spodziewałem się demagogii. Państwo nie ma prawa "przebaczać" zbrodni - to jest jego funkcja. Przebaczają ludzie ludziom, a nie władza sądownicza. Sędzia który by nie skazał złodzieja bo jest "miłosierny jak JPII" i "trzeba wybaczać" zgrzeszyłby nie wypełniając swoich obowiązków, bo takie jest jego zadanie (Rz 13:4). Podobnie jak prawodawca, który z tego powodu zaniechałby zapisu w prawie karnym. Czy naprawdę musze katechetce tłumaczyć takie podstawy, czy tylko tak sobie wypisujesz erystycznie byle co?
|
So cze 17, 2017 15:20 |
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
Alus napisał(a): Cytuj: Czy dotyczy to też takich przypadków jak Natalia Przybysz? Albo Maria Czubaszek? Masz obawę, ze obie panie nie zostaną rozliczone??.....Bóg zapomni???? Przecież wiesz dobrze, że ja nie o sądzie Bożym. Przypominam, że Kael napisała: KEP mówi o niekaraniu i objęciu wsparciem. Nie bez powodu. Niejednokrotnie kobieta zostaje zostawiona sama sobie, bez wsparcia i pomocy najbliższych, a także państwa. Ojciec dziecka umywa ręce i daje pieniądze na aborcję, rodzina potępia i osuwa się, a państwo ...Czy Natalia Przybysz, albo Maria Czubaszek faktycznie były pozostawione bez wsparcia? Czy po prostu zabiły jeszcze w dodatku się tym chwaląc? Czy świadome zabójstwo w tych przypadkach podpada pod kaelowe: zostaje zostawiona sama sobie, bez wsparcia i pomocy najbliższych, a także państwa. Ojciec dziecka umywa ręce i daje pieniądze na aborcję, rodzina potępia i odsuwa się...?
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
So cze 17, 2017 15:25 |
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
Marek_Piotrowski napisał(a): Według CIebie obaj wzywali do likwidacji sądów i policji? Nie, ale umieli przebaczać. Jan Paweł II wystosował prośbę o uwolnienie Ali Agcy. Marek_Piotrowski napisał(a): Małgosiu, więcej się po Tobie spodziewałem - przede wszystkim zaś nie spodziewałem się demagogii. Prosze Cię  Tożsame stanowisko ze stanowiskiem KEP nazywasz demagogią? Marek_Piotrowski napisał(a): Czy naprawdę musze katechetce tłumaczyć takie podstawy, czy tylko tak sobie wypisujesz erystycznie byle co? Boli Cie to, że katechetka smie mieć tożsame zdanie z KEP, a nie to, które ma (ad personam za ad personam) samozwańczy moralista Marek?
|
So cze 17, 2017 15:25 |
|
|
|