Klauzula sumienia dla farmaceutów - prośba o wsparcie
Autor |
Wiadomość |
Kazeshini
|
 Re: Klauzula sumienia dla farmaceutów - prośba o wsparcie
jesienna napisał(a): cd. mojego ostatniego postu
oczywiście mogą też robić co innego (np. poprawiać komuś kształt uszu w wypadku lekarza) (lub sprzedawać kosmetyki w wypadku farmaceuty)
ale to już nie wchodzi w obowiązki jednego i drugiego co do mnie nie miałabym chyba oporów przed sprzedawaniem środków antykoncepcyjnych usługi dodatkowe to dodatkowa forma zarobku, a nie powołania. Zabronisz farmaceucie sprzedawać dodatkowe kosmetyki czy coś? To jest DODATEK do obowiązku. A chirurgia plastyczna ma cel poprawy po zniekształceniu, a to że ktoś nadużywa, to już sprawa indywidualna i tu się czepiaj jak chcesz, mi to obojętne. Ale lekarz nie może odmówić leczenia! Dodatku poza jego zakres obowiązku, to już nei moja sprawa. To samo do farmaceuty, nie nie sprzedaje kosmetyków jak nie chce, ale nie możne nie wydać leku! I powtarzam, antykoncepcyjne leki, to tez LEKI.
_________________ "The weak shall perish, the strong shall triumph. Prevail over my sword, and I shall grant it to thee. For honor..., let us fight"
|
Pn maja 07, 2012 16:00 |
|
|
|
 |
jesienna
|
akruk napisał(a): jesienna napisał(a): absolutnie się nie zgadzam z taką argumentacją oznaczałoby zamknięcie pewnych zawodów przed osobami wierzącymi [...] nie można ogromnej liczbie osób zamykać drogi do tego zawodu ze względu de facto ze względu na religię jaką wyznają - lub ogólniej - ze względu na wyznawane wartości Niesłychane! Jak można zamykać świadkom Jehowy drogę do zawodu żołnierza - nie uchwalając "klauzuli sumienia", która pozwalałaby im odmówić wzięcia broni do ręki? Jak pracodawca może ludziom zamykać drogę do zawodu de facto ze względu na religię jaką wyznają - lub ogólniej - ze względu na wyznawane wartości? Nie, tak być nie może! Jak można zamykać drogę do zawodu buddyjskim sprzedawcom u McDonalda? Jak można zamykać drogę do zawodu muzułmańskim barmanom? Nie, po stokroć nie! "Klauzula sumienia" dla każdego i we wszystkim! to nie to samo istotą zawodu żołnierza jest walka (lub przygotowanie do niej) co wiąże się z kontaktem (lub uzyciem) broni tak samo istotą pracy sprzedawcy w Mc Donald's jest wydawanie hamburgerów a barmana podawanie alkoholu wykonywanie aborcji istotą zawodu lekarza nie jest widziałeś kiedyś mahometanina, który upierał się, żeby pracować jako barman?
_________________ informuję, że nieużywanie dużych liter przeze mnie nie wynika absolutnie z braku szacunku dla kogokolwiek ale jest przede wszystkim spowodowane szybkoscią z jaką piszę (oraz czasem pewnymi problemami z klawiaturą), proszę o wyrozumiałość.
|
Pn maja 07, 2012 16:06 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
jesienna napisał(a): tak samo istotą pracy(...) a barmana podawanie alkoholu Nie, niekoniecznie alkoholu. jesienna napisał(a): wykonywanie aborcji istotą zawodu lekarza nie jest Ale jest jego częścią.
|
Pn maja 07, 2012 16:18 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
jesienna napisał(a): tak samo istotą pracy sprzedawcy w Mc Donald's jest wydawanie hamburgerów Nie, niekoniecznie hamburgerów. Wydaje również cheeseburgery, placki ziemniaczane, sałatki, croissanty, kawę, herbatę, napoje, lody, ciastka. Na całość Twojego "nie można" wyczerpująco odpowiedziała -Vi-.
|
Pn maja 07, 2012 16:37 |
|
 |
Johnny99
|
Lekarzem zostaje się po to, żeby leczyć, a nie żeby zabijać dzieci nienarodzone albo wspomagać ludzi w zapobieganiu zajściu w ciążę. Jest więc znacznie lepsze wyjście, niż klauzula sumienia - przestać gadać bzdety, że te zajęcia należą do lekarzy i wyodrębnić je jako odrębne zawody. Aborcjonistę można np. nazwać "katem prenatalnym", zajmującego się zapobieganiem ciąży "antykoncepcjonistą" itp. I niech sobie je wykonują ci, którzy chcą, zrobią w tym kierunku specjalizację i którym sumienie w tym nie przeszkadza. Gdybym chciał zostać lekarzem, to chciałbym nim zostać dlatego, że chcę leczyć ludzi z chorób i nie rozumiem, dlaczego nie mogę nim zostać, jeśli nie zgadzam się dodatkowo na udział w masowym mordowaniu nienarodzonych  To zadanie dla esesmanów, a nie dla lekarzy! 
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
Ostatnio edytowano Pn maja 07, 2012 16:40 przez Johnny99, łącznie edytowano 1 raz
|
Pn maja 07, 2012 16:37 |
|
|
|
 |
mareta
|
Przyznaję że namieszaliście mi sporo. Czytając tytuł było dla mnie oczywiste. Czytając coraz więcej postów jestem coraz mniej pewna,że należy wesprzeć klauzulę sumienia. Wiem z doświadczenia,że niektórzy sprzedawali spod lady środki wczesnoporonne, nawet omijając sprawę recepty. Obecnie mam nadzieję jest to niemożliwe. Czekam na dalsza dyskusję. Pozdrawiam
|
Pn maja 07, 2012 16:40 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
..
Załączniki:
dddd.jpeg [ 44.41 KiB | Przeglądane 1850 razy ]
|
Pn maja 07, 2012 16:40 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Aborcjonistę można np. nazwać " katem prenatalnym" (...)To zadanie dla esesmanów, a nie dla lekarzy!  <censored>!
|
Pn maja 07, 2012 16:51 |
|
 |
Aditu
|
Oddychaj, Vi  To tylko Johnny 
|
Pn maja 07, 2012 17:41 |
|
 |
Kazeshini
|
Johnny99 napisał(a): zajmującego się zapobieganiem ciąży "antykoncepcjonistą" itp. Johnny, po co wypowiadasz się o czyś, o czym nie masz zielonego pojęcia? Środki antykoncepcyjne służą do leczenia chorób hormonalnych, więc leczą!
_________________ "The weak shall perish, the strong shall triumph. Prevail over my sword, and I shall grant it to thee. For honor..., let us fight"
|
Pn maja 07, 2012 17:44 |
|
 |
jesienna
|
-Vi- napisał(a): jesienna napisał(a): tak samo istotą pracy(...) a barmana podawanie alkoholu Nie, niekoniecznie alkoholu. jesienna napisał(a): wykonywanie aborcji istotą zawodu lekarza nie jest Ale jest jego częścią. porównaj proporcje czy możliwe jest wykonywanie zawodu barmana bez podawania alkoholu - w oczywisty sposób nie (bo podawanie alkoholi nie jest w jego profesji sprawą marginalną raczej już podawanie innych napojów jest taką sprawą) czy możliwe jest wykonywanie zawodu lekarza bez robienia aborcji oczywiście, że tak! - aborcje (biorąc pod uwagę obecne prawodawstwo to sprawa zupełnie marginalna ), statystyczny lekarz z prawdopodobieństwem 300:120000 czyli 1: 400 spotka się ciagu roku z problemem aborcji czyli prawdopodobieństwo tego to 0,0025, w procentach - 0, 000025 % (barman ma pewnie prawdopodobieństwo wydania napoju z alkoholem około 1:2 czyli 50%, więc 2000000 = 2 mln razy częściej niż lekarz!) twoje argumenty są bałamutne a porównanie barmana do lekarza nie uprawnione * jeżeli chcesz pisać o podziemiu aborcyjnym (że to sprawa nie marginalna) to Ci lekarze raczej nie są zainteresowani klauzulą sumienia - więc nie należy ich brać pod uwagę
_________________ informuję, że nieużywanie dużych liter przeze mnie nie wynika absolutnie z braku szacunku dla kogokolwiek ale jest przede wszystkim spowodowane szybkoscią z jaką piszę (oraz czasem pewnymi problemami z klawiaturą), proszę o wyrozumiałość.
Ostatnio edytowano Pn maja 07, 2012 18:16 przez jesienna, łącznie edytowano 1 raz
|
Pn maja 07, 2012 17:58 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Aditu napisał(a): Oddychaj, Vi  To tylko Johnny  Ależ ja całkiem na spokojnie  Nazwałam rzecz po imieniu, przestrzegając jednocześnie regulaminu Zgadzam się że to tylko(!) Johnny. Ale to co taki "tylko(!) Johnny" wygaduje, uderza bardzo mocno w bardzo wielu lekarzy 
|
Pn maja 07, 2012 18:04 |
|
 |
jesienna
|
Kazeshini napisał(a): Johnny99 napisał(a): zajmującego się zapobieganiem ciąży "antykoncepcjonistą" itp. Johnny, po co wypowiadasz się o czyś, o czym nie masz zielonego pojęcia? Środki antykoncepcyjne służą do leczenia chorób hormonalnych, więc leczą! Nazwa "środek antykoncepcyjny" to nie jest ani nazwa leku ani też nie określa jego składu tylko cel w jakim jest ten środek podawany Tabletki hormonalne podawane w innym celu niż antykoncepcyjnym (czyli w celu leczniczym) są poprostu tabletkami hormonalnymi a nie antykoncepcyjnymi (mimo, że ich skutkiem ubocznym jest ubezpłodnienie cyklu). Dla lepszego zobrazowania problemu. jeżeli narkoman przyjmuje morfinę to mówi się o środku odurzającym (nazwa dotyczy celu w jakim jest używana) jeżeli przyjmuje ją chory na raka mówi się o środku przeciwbólowym sprzedawanie morfiny jako środka odurzającego i sprzedawanie jej jako środka przeciwbólowego to zupełnie różne sprawy!
|
Pn maja 07, 2012 18:09 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
jesienna napisał(a): porównaj proporcje czy możliwe jest wykonywanie zawodu barmana bez podawania alkoholu - w oczywisty sposób nie (bo podawanie alkoholi nie jest w jego profesji sprawą marginalną raczej już podawanie innych napojów jest taką sprawą)
czy możliwe jest wykonywanie zawodu lekarza bez robienia aborcji oczywiście, że tak!
- aborcje (biorąc pod uwagę obecne prawodawstwo to sprawa zupełnie marginalna ), statystyczny lekarz z prawdopodobieństwem 300:120000 czyli 1: 400 spotka się ciagu roku z problemem aborcji czyli prawdopodobieństwo tego to 0,0025, w procentach - 0, 000025 %
(barman ma pewnie prawdopodobieństwo wydania napoju z alkoholem około 1:2 czyli 50%, więc 2000000 = 2 mln razy częściej!)
twoje argumenty są bałamutne a porównanie barmana do lekarza nie uprawnione
* jeżeli chcesz pisać o podziemiu aborcyjnym (że to sprawa nie marginalna) to Ci lekarze raczej nie są zainteresowani klauzulą sumienia - więc nie należy ich brać pod uwagę Czyli, Twoim zdaniem, to prawdopodobieństwo wystąpienia danego problemu ma decydować o przyznaniu prawa do klauzuli sumienia? Czy masz świadomość jak poważne mogą być konsekwencje dla kobiety w sytuacji, gdy z powodu klauzuli sumienia nie ma ona możliwości zdobycia odpowiednich recept i leków w odpowiednim czasie?
|
Pn maja 07, 2012 18:19 |
|
 |
jesienna
|
-Vi- napisał(a): jesienna napisał(a): porównaj proporcje czy możliwe jest wykonywanie zawodu barmana bez podawania alkoholu - w oczywisty sposób nie (bo podawanie alkoholi nie jest w jego profesji sprawą marginalną raczej już podawanie innych napojów jest taką sprawą)
czy możliwe jest wykonywanie zawodu lekarza bez robienia aborcji oczywiście, że tak!
- aborcje (biorąc pod uwagę obecne prawodawstwo to sprawa zupełnie marginalna ), statystyczny lekarz z prawdopodobieństwem 300:120000 czyli 1: 400 spotka się ciagu roku z problemem aborcji czyli prawdopodobieństwo tego to 0,0025, w procentach - 0, 000025 %
(barman ma pewnie prawdopodobieństwo wydania napoju z alkoholem około 1:2 czyli 50%, więc 2000000 = 2 mln razy częściej!)
twoje argumenty są bałamutne a porównanie barmana do lekarza nie uprawnione
* jeżeli chcesz pisać o podziemiu aborcyjnym (że to sprawa nie marginalna) to Ci lekarze raczej nie są zainteresowani klauzulą sumienia - więc nie należy ich brać pod uwagę Czyli, Twoim zdaniem, to prawdopodobieństwo wystąpienia danego problemu ma decydować o przyznaniu prawa do klauzuli sumienia? Czy masz świadomość jak poważne mogą być konsekwencje dla kobiety w sytuacji, gdy z powodu klauzuli sumienia nie ma ona możliwości zdobycia odpowiednich recept i leków w odpowiednim czasie? nie zrozumiałaś podawanie akoholu przez barmana to integralna część jego zawodu natomiast wykonywanie aborcji w zawodzie lekarza nie dlatego nie jest to to samo i nie ma tu analogii
|
Pn maja 07, 2012 18:50 |
|
|
|