Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 10, 2025 22:58

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 284 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 19  Następna strona
 Klauzula sumienia dla farmaceutów - prośba o wsparcie 
Autor Wiadomość

Post Re: Klauzula sumienia dla farmaceutów - prośba o wsparcie
Kazeshini napisał(a):
Ty dalej nie pojmujesz, ze leki hormonalne to są właśnie środki antykoncepcyjne - mają podwójne działanie -> leczenie hormonalne oraz mają działanie antykoncepcyjne.

Syrop na kaszel też ma podwójne działanie - w małych dawkach leczy kaszel, w dużych dawkach ma się po nim podobno niezły odlot. Czy lekarz ma prawo przepisać komuś trzy butelki syropu w takim celu, by ktoś się nimi naćpał?

Cytuj:
Na recepcie zobaczysz napis: "Patentex oval N"

Jeżeli zobaczę go na recepcie wystawionej przez lekarza, to, w sytuacji którą postuluję, wiem, że chodzi o leczenie, a nie o antykoncepcję, bo antykoncepcją się lekarze nie zajmują (i nie mogą się zajmować). Proste.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt maja 08, 2012 11:56

Johnny99 napisał(a):
Kazeshini napisał(a):
Cytuj:

Jeżeli zobaczę go na recepcie wystawionej przez lekarza, to, w sytuacji którą postuluję, wiem, że chodzi o leczenie, a nie o antykoncepcję, bo antykoncepcją się lekarze nie zajmują (i nie mogą się zajmować). Proste.

a teraz mi wyjaśnij skąd będziesz znał intencje lekarza - przecież osoba, która będzie chciała te tabletki użyć do czegoś innego i tak je użyje.
Lekarzowi musisz wierzyć na słowo i tyle w temacie.
A farmaceuta nie może odmówić wręczenia leku. Nigdzie nikt nie napisze, ze chce tabletki tylko i wyłącznie po to by nie zajść w ciążę....

Wt maja 08, 2012 12:02

Kazeshini napisał(a):
a teraz mi wyjaśnij skąd będziesz znał intencje lekarza - przecież osoba, która będzie chciała te tabletki użyć do czegoś innego i tak je użyje.

A osoba, która będzie chciała się naćpać syropem i tak to zrobi - co ja mogę na to poradzić?

Cytuj:

Nie tylko - będę także wiedział, że jeśli wypisał ten lek niezgodnie ze swoimi kompetencjami, to grozi mu dyscyplinarka.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt maja 08, 2012 12:22

Johnny99 napisał(a):
Kazeshini napisał(a):

A osoba, która będzie chciała się naćpać syropem i tak to zrobi - co ja mogę na to poradzić?

nic na to nie poradzisz

Cytuj:

Nie tylko - będę także wiedział, że jeśli wypisał ten lek niezgodnie ze swoimi kompetencjami, to grozi mu dyscyplinarka.

nie grozi mu nic, bo to jest w jego kompetencjach. Leki Hormonalne są zalecane, a że ktoś będzie je używał dla antykoncepcji to inna sprawa - lekarzowi nie udowodnisz intencji

Wt maja 08, 2012 12:24

Kazeshini napisał(a):
nie grozi mu nic, bo to jest w jego kompetencjach.

Antykoncepcja nie jest w jego kompetencjach.

Cytuj:
Leki Hormonalne są zalecane, a że ktoś będzie je używał dla antykoncepcji to inna sprawa - lekarzowi nie udowodnisz intencji

Ale jeśli je zapisze komuś po to, by ten ktoś stosował je jako antykoncepcję, to sprzeniewierzy się swoim kompetencjom. Czy mu to udowodnię czy nie, to inna sprawa. Przed sądem udowadnianie czyichś intencji to normalka.

Wt maja 08, 2012 12:28

Johnny99 napisał(a):
Kazeshini napisał(a):
nie grozi mu nic, bo to jest w jego kompetencjach.

Antykoncepcja nie jest w jego kompetencjach.

ale to są leki Hormonalne, to nie ON stosuje te leki, tylko człowiek. I to jak człowiek/pacjent dokładniej/ zastosuje owy lek, to już poza praktyką lekarza.

Johnny99 napisał(a):
Kazeshini napisał(a):
Cytuj:
Leki Hormonalne są zalecane, a że ktoś będzie je używał dla antykoncepcji to inna sprawa - lekarzowi nie udowodnisz intencji

Ale jeśli je zapisze komuś po to, by ten ktoś stosował je jako antykoncepcję, to sprzeniewierzy się swoim kompetencjom. Czy mu to udowodnię czy nie, to inna sprawa. Przed sądem udowadnianie czyichś intencji to normalka.

Niestety, świat działa inaczej - lekarze idą na rękę człowiekowi i nie mam nic przeciwko, bo ostatecznie przynajmniej ludzie nie będą sięgać po środki z źródeł nieznanego pochodzenia.
A do sadu o wydanie leków antykoncepcyjnych nie podasz i nikt nigdy by nie zgodził się na wprowadzenie takiego prawa. Pozostaje na tym, że lekarz będzie wydawał leki hormonalne - a człowiek będzie je stosował jak mu dogodnie - a to czy będzie żałował grzech czy nie, to sprawa indywidualna wielkości wiary danego człowieka.

Tyle w temacie

Wt maja 08, 2012 12:37

Kazeshini napisał(a):
ale to są leki Hormonalne, to nie ON stosuje te leki, tylko człowiek. I to jak człowiek/pacjent dokładniej/ zastosuje owy lek, to już poza praktyką lekarza.

Na to już się nic nie poradzi. Sprzedawca noży do krojenia mięsa też nie wie, czy ktoś tym nożem kogoś nie zabije. Ale co na to poradzić?

Cytuj:
Niestety, świat działa inaczej - lekarze idą na rękę człowiekowi

W mojej propozycji nie będą musieli nikomu "iść na rękę", bo od tego będą inni zawodowcy. Ważne, żeby lekarz czy farmaceuta nie musiał nikomu "iść na rękę" i sprzeniewierzać się swoim kompetencjom.

Cytuj:
A do sadu o wydanie leków antykoncepcyjnych nie podasz i nikt nigdy by nie zgodził się na wprowadzenie takiego prawa.

Dlaczego?

Wt maja 08, 2012 12:43

Kazeshini napisał(a):
jesienna napisał(a):
Czy wg. Ciebie to było ratowanie życia czy zdrowia
czy pogorszenie wzroku można uznać za taką sytuację?

Nie wiem czy tego z mojego tekstu nie potrafisz wyczytać? czy czekasz na poklaski brawa za to stwierdzenie?
Przecież piszę wyraźnie, że chodzi o ratowanie życia gdy jest zagrożone, tak?
czy może mi udowodnisz, że nie piszę o tym?
A resztę czytam, ale 1.opowiadasz o jakimś przypadku, który również tylko potwierdza, co wszyscy dawno mówią, piszesz wierszem, co odbiera na powadze twoich tekstów i robi sztuczne przerwy.

Co do pytania, jak przeczytasz kilkadziesiąt ostatnich postów to się dowiesz, ze nie uznałbym tej sytuacji jako takiej.

Dodatkowo podpierając się twoją wypowiedzią: dowiedziałaś się dużo później, więc teraz wiesz, że to był głupi powód, ale powiedz mi, czy wobec tego, w sytuacji w której NIE WIESZ, co jest przyczyną, masz prawo oceniać? Nie, tylko lekarz może ocenić tą konieczność i o to chodzi przy klauzurze lekarzy. Lekarz musi to ocenić, kobieta musi wybrać. Nic nam do tego - aborcja jest nielegalna - mimo to pozwala się ja stosować w sytuacjach takich jak zagrożenie życia, a tej dziewczynce powinni pokazać film z aborcji - ale niestety, nie ma obowiązku szczegółowej nauki przed tym i konsultacji z psychologiem. Tego się powinno raczej czepiać, a nie samego zabiegu - tak jak już powtarzam, sam zabieg w sobie nie jest zły - to człowiek może go uczynić złem.

Nie piszę wierszem - a przerwy robię dla czytelności tekstu bo sama wiem jakie mam trudności gdy z czytaniem gdy długi tekstów jak są pisane bez przerw.
Nie rozumiem co ta uwaga w nosi do dyskusji.

no, coż, najwyraźniej Cię drażnię

Co do Alicji Tysiąc wcale jej nie oceniałam
a wrecz byłam oburzona,
że tak sprawa wyglądała tak jak wyglądała
(tzn. lekarz podjął arbitralną decyzję i nie miała się do kogo odwołać
- bo to sprawę o brak procedur odwoławczych wygrała przed Trybunałem w Strasburgu).

A w ogóle może nierozgarnięta jestm
ale nie rozumiem o co w ogóle się ze mną spierasz?

O klauzulę które może dotyczyć bardzo nielicznych przypadków
w sytuacji gdy wielu lekarzy korzystających z tej klauzuli
w tym jednym przypadku (zagrożenia zycia)by z niej
i tak nie skorzystało (bo nie kłóciło buy się to z ich sumieniem)?

Klauzula ma dotyczyć przypadków budzących moralny sprzeciw
a nie tylko opisanego przez Ciebie (zagrożenie życia kobiety)

Postaw się w sytuacji lekarza, który ma dokonać aborcji
bo ktoś tam uznał, że zespół Turnera stwierdzony u płodu
jest dostatecznym powodem
by ją wykonać.

Albo chociaż lekarza który ma dokonać aborcji
w ktoś tam uznał za dostateczny powód, że kobiecie pogorszył się wzrok?

Powinien to zrobić a potem mieć czyste sumienie i spać spokojnie
bo to nie on podjął decyzja tylko dwójka innych lekarzy?
czy napewno to, że nie on podjął decyzję wystarczy???

Co do przypadków gdy dla ratowania życia trzeba dokonać aborcji
to bardzo bym chciała poznać medyczny rzetelny opis takiego przypadku.

Znasz taki?
Ja mimo tego, że szukałam
nie spotkałam się takim opisem

To nie jest pytanie retoryczne czy prowokacyjne.
Nie wiem w jakiej skali w ogóle problem taki istnieje
i na ile jest sprawę zupełnie marginalną
(a to własnie podejrzewam)

Wt maja 08, 2012 13:34

To wierszowanie wcale nie sprzyja czytelności. Nie wiem po co tak ciachać ten tekst. Akapity są potrzebne, ale cięcie jednego wiersza na dwa czy trzy w niczym nie pomaga. A jedynie wydłuża wpis, co jest uciążliwe.

Odstępy pomiędzy akapitami - tak! Cięcie zdań na mniejsze - nie!

To tak na marginesie.

A a propos meritum, uważam to za bezsensowny pomysł (tzn. klauzulę sumienia). Szereg przykładów dałem wyżej, ale jakoś nie było odzewu. Powtórzę więc w skrócie: pracownik sklepu (magazynier, układacz, sprzedawca) może na zasadzie klauzuli sumienia odmówić rozładowywania/układania/sprzedawania mnóstwa towarów, które to towary i/lub ich użycie jest niezgodne z ich sumieniem. Takie towary to mięso, alkohol, papierosy, prezerwatywy, gazetki inne niż Nasz Dziennik. Oczywiście nie każde sumienie musi nieznosić wszystkich wyżej wymienionych artykułów, wystarczy jeden by był kłopot.

Moja rada: jak ktoś ma wrażliwe sumienie, niech poszuka sobie takiej pracy, która mu go nie zbruka. Proste, że aż strach.

Śr maja 09, 2012 16:26

Kazeshini napisał(a):

Raczej nie zobaczy. Jest to środek bez recepty, do doraźnej antykoncepcji miejscowej.

Nie jest ani hormonalny, ani leczniczy. Jego substancją czynną jest nonoksynol-9, popularny środek plemnikobójczy.

Śr maja 09, 2012 16:40

Rojza Genendel napisał(a):
(...)
Raczej nie zobaczy. (...)

oj no... :?
to tylko miał być przykład na to, że na recepcie nie pisze co to jest i do czego jest przepisane, a będzie jakaś nazwa skomplikowana... jeszcze jakieś dygresje?

Śr maja 09, 2012 17:50

Co do pigułek, sprawa jest faktycznie skomplikowana.

Jednak nie rozumiem, skąd wątpliwości dotyczące sprzedaży tabletek "po". Nie wiem, czy farmaceuci też składają jakieś przysięgi, itd., ale ich zawód ma na celu współpracę w leczeniu i ratowaniu życia. Dlaczego mają brać udział w bezpośrednim zabijaniu? Nie po to się zatrudniali. Kierowca autobusu zatrudnia się, by jeździć, a nie stać w miejscu. Nauczyciel, by uczyć, a nie myć okna w sali. Farmaceuta, by robić i sprzedawać leki, a nie środki służące tylko do niszczenia życia. Co to w ogóle robi w aptece??? Głupie pytanie w sumie... Kasa, kasa, kasa...

So maja 12, 2012 11:30

Ok, ja rozumiem, że mogą nie chcieć sprzedawać pigułek "po". Ale co do zwykłych tabletek anty, to uważam, że stanowczo przesadzają.

So maja 12, 2012 11:33

Aditu napisał(a):
Ok, ja rozumiem, że mogą nie chcieć sprzedawać pigułek "po". Ale co do zwykłych tabletek anty, to uważam, że stanowczo przesadzają.

Wiesz, za "komuny" była głośna taka sprawa, że jakaś "grupa inicjatywna"
dziurawiła prezerwatywy wyprodukowane w fabryce "stomil"
(nie wiem czym się kierowali, z jakich "pozycji" działali)

Z kolei gdzieś, jakiś proboszcz wykupytał każdą dostawę
prezerwatyw, która docierała do jedynego we wsi kiosku.

Też uważam, że z pigułkami anty-
to przesada, ale jak ktoś wie,
że działają również wczesnoporonnie
to mozna to zrozumieć

natomiast co do prezerwaty to tego,
moim zdaniem nie da się obronić
(ale nie wiem czy ktoś ma obiekcje żeby je sprzedawać
czy też jest propozycja objęcia ich sprzedaży "klauzulą sumienia")

So maja 12, 2012 12:44

jesienna napisał(a):
ale jak ktoś wie,
że działają również wczesnoporonnie
to mozna to zrozumieć

jak ktoś "uważa" że tak działają:)
Ale osoba nie posiadająca wiedzy na temat leku nie pracuje w aptece, a przynajmniej nie powinna, bo są odpowiednie kwalifikacje wymagane.

So maja 12, 2012 12:53
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 284 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 19  Następna strona