|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 7 ] |
|
| Autor |
Wiadomość |
|
Dyzio
|
 Odpust na Tysiącleciu
W niedzielę 11 września 2005 roku odbędzie się uroczysty odpust w parafii pw. Matki Boskiej Uzdrowienia Chorych i Podwyższenia Krzyża Świętego na katowickim Tysiącleciu.
Odpust połączony z festynem i wieloma atrakcjami odbędzie się pod patronatem Prezydenta Miasta Katowice.
Wszystkich chętnych serdecznie zpraszam jako mieszkaniec Katowic.
Również jako mieszkaniec Katowic ciekaw jestem, kiedy ta prężna Parafia "dorobi sie" własnej strony internetowej ... 
|
| Pn sie 15, 2005 8:49 |
|
|
|
 |
|
Mieszek
|
Cytuj: W niedzielę 11 września 2005 roku odbędzie się uroczysty odpust w parafii pw. Matki Boskiej Uzdrowienia Chorych i Podwyższenia Krzyża Świętego na katowickim Tysiącleciu. Odpust połączony z festynem i wieloma atrakcjami odbędzie się pod patronatem Prezydenta Miasta Katowice. Wszystkich chętnych serdecznie zpraszam jako mieszkaniec Katowic. Uśmiech...
ja też jako parafianin jestem tego ciekawy
a tak do wiadomości to będzie spotkanie z policją miedzy innymi
a cegiełki które po 2,50 bedą sprzedawane biorą udział w losowaniu nagród tym razem będzie sprzęt AGD jakiś ale ksiądz niechciał zdradzić co
pozdrowienia
_________________ Niech żyje cywilizacja łacińska !!!
więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...
|
| Pn sie 15, 2005 12:14 |
|
 |
|
rumcajs
|
Szanowni Użytkownicy Portalu,
Osiedle Tysiąclecia to jedno z największych skupisk ludności naszego miasta. Jako duszpasterze Rzymskokatolickiej Parafii p.w. Podwyższenia Krzyża Świętego i Matki Bożej Uzdrowienie Chorych staramy się poznać niepokojące źródła problemów tego osiedla: przytłaczający klimat „blokowiska”, anonimowość mieszkańców, problemy wychowawcze dzieci i młodzieży, wysoki procent młodych ludzi zażywających narkotyki itd. To niektóre spostrzeżenia duszpasterskie.
Niezależnie od tych negatywnych zjawisk nie chcemy rezygnować z ożywienia atmosfery Osiedla Tysiąclecia, tworzącego naszą parafię. Podobnie jak w roku ubiegłym, w ramach odpustu parafialnego, w sobotę 10 września, pragniemy zorganizować kolejny festyn parafialny. Doświadczenie minionego festynu potwierdza, że taka inicjatywa kulturalna sprzyja większej integracji mieszkańców Osiedla Tysiąclecia nie tylko na płaszczyźnie religijnej, ale również społecznej.
Przedstawiamy wraz z ks. Proboszczem Pawłem Furczykiem program festynu parafialnego, pod honorowym patronatem Szanownego Pana Prezydenta Piotra Uszoka, organizowanego w dniu 10 września w ramach odpustu Rzymskokatolickiej Parafii p.w. Podwyższenia Krzyża Świętego i Matki Bożej Uzdrowienie Chorych w Katowicach – os. Tysiąclecie Dolne i w 140 – lecie Miasta Katowice.
Sobota, 10 września, plac przy wejściu głównym do kościoła, od strony probostwa
14.00 Uroczyste otwarcie festynu
Występ zespołu taneczno - muzycznego „Tysiąclatki” z Katowic
15.00 Koncert Orkiestry Reprezentacyjnej Śląskiej Policji
16.00 Koncert muzyki rozrywkowej Artura Thomasa, fletnia pana
17.00 Chwile z Policją – prezentacje i pokazy
18.00 Koncert zespołu 2 TM2,3 – „Tymoteusz”
Na zakończenie koncertu: losowanie nagród głównych festynu
Imprezy towarzyszące:
• Kiermasz książki katolickiej i sprzedaż cegiełek, biorących udział w losowaniu
• Kiermasz wyrobów cukierniczych
• Możliwość wspólnego biesiadowania przy grillu
• Sprzedaż napojów bezalkoholowych
• Gry, zabawy sprawnościowe oraz konkurs literacki dla dzieci od godz. 15.00 – 18.00, organizowane przez Kierownictwo i Pracowników Miejskiej Biblioteki Publicznej w Katowicach. Nie zabraknie nagród!
• Stanowisko Dzielnicowych Osiedla Tysiąclecia, dla dzieci - spotkanie z maskotką Śląskiej Policji - Sznupkiem
• Możliwość oddania krwi dla ratowania życia innych od godz. 15.00 - 18.00.
W czasie koncertu wieczornego - losowanie szczęśliwego numeru cegiełki
z nagrodą główną - sprzętem AGD
Dochód ze sprzedaży cegiełek przeznaczony będzie w całości na duszpasterstwo dzieci potrzebujących wsparcia z naszej parafii
Niedziela, 11 września, kościół parafialny
12.30 Uroczysta suma odpustowa w oprawie Orkiestry Salonowej Żeńskiej KHW S.A. KWK „Staszic”.
18.30 Prezentacja Oratorium Górniczego „Baśń o Śląsku”, kompozycji A. Marko, w wykonaniu Orkiestry Symfonicznej KHW S.A. KWK „Staszic” pod dyrekcją G. Mierzwińskiego wraz z Solistami i chórami.
Zapraszamy wszystkich!!! Do zobaczenia!
_________________ ks. Roman CHROMY
|
| Pt sie 26, 2005 11:21 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Sądzę, że odpust zorganizowany w taki to doskonały pomysł .
Chyba się tam wybiorę ...
|
| So sie 27, 2005 8:19 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
"I ja tam byłem, miód i wino piłem"
- chciałoby się powiedzieć ...
No cóż - nie pozostaje mi nic innego, jak tylko pogratulować ks. Romanowi pomysłu - oraz sposobu przeprowadzenia imprezy.
Naprawde miło było się popatrzeć na znikajace w sporym tempie spore kawałki ciasta, pokazy policji, występy zespołów ...
I apetyczna kiełbasa z rusztu ...
I na koniec - na miła zabawę przy niezbyt spokojnej  muzyce 2Tm2,3
Na rozbawionych ludzi bawiących się się w bardzo kulturalny sposób - i ludzi wracających spokojnie i z uśmiechem do domu z po zakończonej wspólną modlitwą imprezie ...
Na "żarty i żarciki" ks. Romana i ks Proboszcza podczas losowania nagród na festynie ...
Księże Romanie ...
Tylko więcej takich imprez !
Szczęść Boże ! 
|
| So wrz 10, 2005 22:33 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Z prawdziwą przyjemnością dowiedziałem się dziś przypadkiem iż odpust na Tysiącleciu połączony z festynem będzie kontynuowany nawet pomimo przejścia ks. Romana Chromego na inną parafię.
Bardzo się cieszę iż ta "tradycja" zrodzona w pobliżu będzie nadal kontynuowana - tym razem przez ks. Sebastiana i Piotra.
Zarówno Ks. Romanowi jak i jego "następcom" którzy zdecydowali się kontynuować pomysł ks. Romana uważam, ze należą się ogromne wyrazy uznania i szacunku za pomysł, inicjatywę i przeprowadzenie samego odpustu połączonego z festynem.
I chociaż - tak naprawdę - czuję się związany z pobliska parafią jednak sładam im swoje serdeczne wyrazy uznania
Szczęść Boże 
|
| N sie 12, 2007 11:52 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Podaję link do internetowej strony Parafii:
http://parafia-tld.pl/
|
| N sie 12, 2007 11:55 |