manifestacja pod ambasadą Ukrainy
Autor |
Wiadomość |
MaciekOWP
|
 manifestacja pod ambasadą Ukrainy
W najbliższą sobotę, tj. 14 lipca, o godz. 17:00 odbędzie się manifestacja OWP pod ambasadą Ukrainy, jako sprzeciw przeciwko rehabilitacji i wywyższenia do rangi bohaterów byłych członków UPA. Organizacji odpowiedzialnej za bestialski mord ok. 250 tyś Polaków.
Przypomnijmy: prezydent Wiktor Juszczenko, popiera byłych członków UPA, a ich pogrobowcy, odwzajemniają tą przyjaźń. Kilka miesięcy temu, podczas zawirowań politycznych pomiędzy Juszczenką a Janukowyczem – paradowały przed budynkami władzy manifestacje zwolenników Juszczenki – ubrani w koszulki ze zdjęciem Stepana Bandery, co opublikowała GW - oczywiście nic nie wspominając - kto to jest - a jeszcze wychwalając taką manifestacje - ze względów historycznych - antypolską (mając na uwadze zdjęcie icho "idola")
Dowodem tych zamierzeń prezydenta Ukrainy jest fakt, iż w 64 rocznicę powstania UPA Wiktor Juszczenko, podpisał dekret uznający UPA za ruch wyzwoleńczy. Dekret ten na razie ma jedynie znaczenie propagandowe, ale świadczy o zamierzeniach prezydenta.
Obóz Wielkiej Polski chce zamanifestować pod ambasadą Ukrainy protest, wobec uznawania za bohaterów armie, która dokonywała bestialskich mordów na Polakach. Stosowali ok. 200 rodzajów tortur, mordowano nie tylko z broni automatycznej, ale także siekierami.
Nie bądź obojętny, gdy z katów planuje się robić bohaterów.
Zapraszamy wszystkich chętnych na sobotę o godz. 17:00 pod ambasadą Ukrainy w Warszawie, na al. Szucha 7.
Po manifestacji – zebranie członków i sympatyków OWP. Wszystkich serdecznie zapraszamy. Informacje pod nr tel: 0609-251-227 oraz e-mail: owp@owp.nazwa.pl
|
Wt lip 10, 2007 18:53 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dramat.... Ukraińcy nie protestowali pod polską ambasadą przy odsłanianiu pomników, a im od naszej partyzantki też się dostało.
Ale protestujcie, protestujcie - takie Wasze prawo.
Crosis
|
Wt lip 10, 2007 20:34 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Historia była strasznie zagmatwana ..
Dla nas działania UPA to istny horror - jednak i dla Ukraińców działania Polaków mogły być "horrorem" - szczególnie zaś "oddanie Ukrainy" w 1920 roku pod rządy ZSRR ...
Cóż - ja sądzę, ze najlepiej byłoby uzna, wyznać własne winy ..
I nawzajem sobie przebaczyć ...
|
Wt lip 10, 2007 22:00 |
|
|
|
 |
MaciekOWP
|
Ależ oczywiście że tak byłoby najlepiej. Wyznac swe winy
Przebaczyc - choc nigdy nie wolno zapomniec.
A nie zauwazyli koledzy i kolezanki - ze nam kaze sie przepraszac za smierc ok 30 czy 40 ukraincow - ok.
Ale nie mowi sie juz ze to byl odwet.
Nie mowi sie czemu Polacy dokonali tego.
Nie mowi sie, ze wymordowali w sumie ok 250 tys Polakow !
My przepraszamy za 40 osob a oni nie potrafia uderzyc sie w piers i przeprosic za 250 000 ofiar.
Czy to jest sprawiedliwe?
To troche nie wporzadku takie "licytowanie sie", ale korzystajmy z takiej samej miarki dla obu stron.
To nie my gonilismy cywilow z siekierami, to nie my wbijalismy dzieci zywcem na ogrodzenia, to nie my przywiazywalismy dzieci drutem kolczastym do drzew robiac wianozki, rozcinali brzuchy ciezarnym kobietom.
Stosowali ponad 50 rodzajow tortur - niektore dane mowia o 200 rodxajach.\
Dziwicie sie ze byly odwety? Aby powstrztymac ten terror?
kto przezyl wiekszy horror? kto tu byl katem?
Protest jest w sprawie plany wywyzszenia do rangi bohaterow tych ludzi - czlonkow UPA.
ok, dla Ukraincow to byla armia wyzwolencza.
Ale dla Niemcow ich armia byla taka sama - miala dac im dobrobyt itd itd - a jakos nikt nie mowi ze to byli bohaterzy - armia za czasow Hitlera. Uderzyli sie w piers.
W Rosji nikt nie mowi ze NKWD to bohaterzy.
A Ukraina takich samych mordercow i zbrodniarzy chce uznac za bohaterow.
Czy to jest wpozradku?
Stad nasz protest
|
Wt lip 10, 2007 22:38 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
W wyniku wojny polsko - sowieckiej 1920 roku Ukraina została oddana Sowietom
Stalin zaś nie omieszkał zemścić się za współdziałanie części wojsk ukraińskich z polskimi - - niektórzy twierdzą iż to właśnie było powodem wymordowania głodem wg szacunkowych danych ok. 6 mln Ukraińców przez Sowietów ..
Eskalacja przemocy sięnakręciła ...
Nie dajmy więc sobie jątrzyć i waśnić się ..
Oraz propagować waśni - szczególnie na katolickim forum.
Ja raczej proponowałbym hpójść z hasłem "przebaczamy i prosimy o przebaczenie" a nie rozmowy na temat ile i jakich tortur kto stosował..
Bo prawda może okazać się strasznie niekorzystna ....
Jaworzno III to przecież nie ukraiński wymysł ..
Przebaczmy - i żyjmy jak ludzie we wzajemnych dobrosąsiedzkich stosunkach ...
|
Wt lip 10, 2007 23:16 |
|
|
|
 |
MaciekOWP
|
Naturalnie ze chcemy wszyscy miec dobre stosunki sasiedzkie.
Trzeba przebaczyc - tego nie kwestionuje chyba nikt - my na pewno nie.
Ale czy dzieje sie dobrze - gdy z katow robi sie bohaterów??
Czy to nie jest wypaczenie historii?
Czy to jest dobre?
Nie - i TO jest powod naszej manifestacji
|
Śr lip 11, 2007 0:18 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ja zas mam gorącą prośbę:
rozgraniczmy zatem proszę dwie sprawy:
1. Zarówno hetman Petlura jak i "sztab" UPA działali i w imę wolnej Ukrainy - to niezaprzeczalne.
Zarówno Petlura jak i "sztab" OUN/UPA jak i NKWD/UB posługiwali sie dość .. .. kontrowersyjnymi metodami ..
to również raczej niezaprzeczalne....
2. I chyba naprawdę nie czas rozdrapywać stare rany ....
Mówić, pamiętać - tak.
Ale o wszystkim - tak o tym co zła nas spotkało jak i innych z "naszej" ręki.
Mówić i pamiętać jednak nie po to by waśnić i dzielić - jednak po to by wyciagnąć wnioski na przyszłość - tak by dana historia się nie powtórzyła ...
|
Śr lip 11, 2007 0:31 |
|
 |
MaciekOWP
|
Zgoda.
A czy mozliwe jest pojednanie na falszu?
Do pojedniania potrzebna jest plaszczyzna prawdy.
Przebaczenie.
A zrobienie z katow bohaterow na pewno nie jest plaszczyzna do pojednania.
Tylko na prawdzie jest to mozliwe.
Po to o tym wspominamy.
Nie da sie mowic o pojednaniu, gdy kaci sa teraz przefarbowani na bohaterów.
|
Śr lip 11, 2007 0:46 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
|
Śr lip 11, 2007 12:44 |
|
 |
vesper
|
Oczywiście, a AK to same anioły, Łupaszka nawet ma ulicę.
Polecam książkę "Polska-Ukraina. Trudne pytania, trudna odpowiedź".
_________________ Respexit orationem humilium, non sprevit preces eorum...
|
Śr lip 11, 2007 13:17 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A ja ze swej strony polecam ksiazki Ukrainca dr.W.Poliszczuka, ktory bardzo rzetelnie podchodzi do calej sprawy.
"Gorzka prawda"
"Ideologia nacjonalizmu ukraińskiego"
"Apokalipsa według Wiktora Ukraińca"
"Fałszowanie historii najnowszej Ukrainy"
"Ocena polityczna i prawna OUN i UPA"
"Akcja Wisła - próba oceny"
"Zginęli z rąk ukraińskich"
"Pojęcie integralnego nacjonalizmu ukraińskiego"
"Ukraińskie ofiary OUN-UPA"
"Integralny nacjonalizm ukraiński jako odmiana faszyzmu"
|
Śr lip 11, 2007 13:24 |
|
 |
MaciekOWP
|
Dzieki Lucyno za ciekawy link.
Włosy stają dęba.
I tacy ludzie mają stać sie bohaterami.
Jak tu prowadzic dialog, zyc w dobrosasiedzkich stosunkach na plaszczyznie zaklamania?
Stad nasz protest w sobote pod ambasada Ukrainy
|
Śr lip 11, 2007 13:32 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Moi drodzy ...
Tam gdzie raz górę weźmie żądza odwetu i nienawiść - nieważne w jaki sposób "serwowana" tak zaczyna się eskalacja przemocy.
W takiej sytuacji "świętych" nie ma ....
Z wieloma rzeczami się zgodzę, wiele relacji dot. tej problematyki przejrzałem bądź usłyszałem. Jedno jest tak naprawdę ważne:
Pamiętać - tak.
Ale wszystko.
Zapomnieć - NIE.
Ale - PRZEBACZYĆ
Dyskutować - tak
Broniąc jednak "swoich" racji bronić jednocześnie prawdy- tylko nie tej "swojej" prawdy.
Lecz starać się szukać prawdy obiektywnej.
W historii było wiele wzajemnych aktów niepotrzebnej agresji i nienawiści - odwet za odwet.
A - tymczasem - takie postępowanie niegodne jest chrześcijanina ...
Nie ta drogą teraz mi drodzy ..
To do niczego nie prowadzi ...
Ja zatem - proponowałbym rozgraniczyć:
Owszem - podane osoby były przywódcami ukraińskimi dążącymi do niepodległego państwa ukraińskiego - to należałoby uznać.
Jeżeli jednak protestować - to protestować przeciwko metodom jakimi posługiwali się ci przywódcy - a nie przeciwko nim samym ...
Apeluje zatem o rozsądek i rozwagę - do tego protestu ja na pewno nie dołączę....
Łączmy się w nauczaniu Chrystusa - a nie w podszeptach Szatana.
A nie zapominajmy:
Cytuj: Albowiem przykazania: Nie cudzołóż, nie zabijaj, nie kradnij, nie pożądaj, i wszystkie inne - streszczają się w tym nakazie: Miłuj bliźniego swego jak siebie samego. Miłość nie wyrządza zła bliźniemu. Przeto miłość jest doskonałym wypełnieniem Prawa. A zwłaszcza rozumiejcie chwilę obecną: teraz nadeszła dla was godzina powstania ze snu. Teraz bowiem zbawienie jest bliżej nas, niż wtedy, gdyśmy uwierzyli. (List do Rzymian 13:9-11)
Miłość nie wyrządza zła bliźniemu. Przeto miłość jest doskonałym wypełnieniem Prawa. (List do Rzymian 13:10)
Miłość cierpliwa jest, łaskawa jest. Miłość nie zazdrości, nie szuka poklasku, nie unosi się pychą; (1 list do Koryntian 13:4)
Miłość nigdy nie ustaje, [nie jest] jak proroctwa, które się skończą, albo jak dar języków, który zniknie, lub jak wiedza, której zabraknie. (1 list do Koryntian 13:
Tak więc trwają wiara, nadzieja, miłość - te trzy: z nich zaś największa jest miłość. (1 list do Koryntian 13:13)
Miłość niech będzie bez obłudy. Miejcie wstręt do złego, podążajcie za dobrem. W miłości braterskiej nawzajem bądźcie życzliwi. W okazywaniu czci jedni drugich wyprzedzajcie. Nie opuszczajcie się w gorliwości. Bądźcie płomiennego ducha. Pełnijcie służbę Panu. (List do Rzymian 12:9-11)
Oddajcie każdemu to, mu się należy: komu podatek - podatek, komu cło - cło, komu uległość - uległość, komu cześć - cześć. Nikomu nie bądźcie nic dłużni poza wzajemną miłością. Kto bowiem miłuje bliźniego, wypełnił Prawo. Albowiem przykazania: Nie cudzołóż, nie zabijaj, nie kradnij, nie pożądaj, i wszystkie inne - streszczają się w tym nakazie: Miłuj bliźniego swego jak siebie samego.
Na to zaś wszystko /przyobleczcie/ miłość, która jest więzią doskonałości. (List do Kolosan 3:14)
Miłość zaś polega na tym, abyśmy postępowali według Jego przykazań. Jest to przykazanie, o jakim słyszeliście od początku, że według niego macie postępować. (2 List Jana 6)
To jest moje przykazanie, abyście się wzajemnie miłowali, tak jak Ja was umiłowałem. Nikt nie ma większej miłości od tej, gdy ktoś życie swoje oddaje za przyjaciół swoich. Wy jesteście przyjaciółmi moimi, jeżeli czynicie to, co wam przykazuję. (Ew.Jana 15:12-14) Miłość zaś polega na tym, abyśmy postępowali według Jego przykazań. Jest to przykazanie, o jakim słyszeliście od początku, że według niego macie postępować. (2 List Jana 6)
Cytuj: "Uważajcie, bracia, aby nie było w kimś z was przewrotnego serca niewiary, której skutkiem jest odstąpienie od Boga żywego," lecz zachęcajcie się wzajemnie każdego dnia, póki trwa to, co dziś się zwie, aby żaden z was nie uległ zatwardziałości przez oszustwo grzechu. Hbr 3:12 BT Przestrzegam przed rozdrapywaniem starych zabliźniających się ran... Bo nowe i to o wiele gorsze mogą powstać ...[/quote]
|
Śr lip 11, 2007 17:59 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cóż, ddv potraktował Was cytatami z Biblii, a ja dla odmiany przemówię do "zdrowego rozsądku" - pamiętajcie o tym, że punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Dlatego Ukraińcy inaczej patrzą na pewne fakty niż my. Co zaś do artykułu proponowanego przez Lucynę, za http://www.prawy.pl , to już sam tytuł jest tendencyjny do upartego. Przebrnąłem jakoś przez mierny styl pisania a jednocześnie przez koszmarne ukierunkowanie artykułu i generalnie....
jako lekcja historii to on się nie nadaje. Chyba, że wg Giertycha.
Tak jak mówię: dla nas często dowódcy naszych oddziałów byli bohaterami. Nasi partyzanci itd.... oni też często wykazywali się bestialstwem. Często gęsto ludzie z ich oddziałów to byli bandyci, którzy akurat walczyli po tej, a nie innej stronie. Nie oszukujmy się, nie wybielajmy - to jest wojna. Wojna to bestialstwa - nie idealizujmy żołnierzy. Każde państwo miało prawo walczyć o swoje... a jednocześnie zadajmy sobie pytanie: gdyby nie UPA, czy nasza wschodnia granica teraz wyglądałaby tak, jak wygląda? I z drugiej strony, czy Ukraińcy mieli prawo starać się o te tereny?
Maćku, wybacz, ale OWP jako organizacja jest mi znana i widzę odzwierciedlenie moich poglądów na ich temat w Twoich postach. Jednym słowem - im więcej piszesz, tym bardziej utwierdzam się w przekonaniu jak niskich lotów jest to organizacja i jak sprzeczne z ideami chrześcijaństwa prezentuje poglądy.
Crosis
|
Śr lip 11, 2007 23:02 |
|
 |
Zencognito
|
Lucyna napisał(a): A ja ze swej strony polecam ksiazki Ukrainca dr.W.Poliszczuka, ktory bardzo rzetelnie podchodzi do calej sprawy.
"Gorzka prawda" "Ideologia nacjonalizmu ukraińskiego" "Apokalipsa według Wiktora Ukraińca" "Fałszowanie historii najnowszej Ukrainy" "Ocena polityczna i prawna OUN i UPA" "Akcja Wisła - próba oceny" "Zginęli z rąk ukraińskich" "Pojęcie integralnego nacjonalizmu ukraińskiego" "Ukraińskie ofiary OUN-UPA" "Integralny nacjonalizm ukraiński jako odmiana faszyzmu"
Przeczytałaś je wszystkie?
|
Cz lip 12, 2007 9:08 |
|
|
|