Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 21, 2025 10:02

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
 temat maturalny - pielgrzymka :) 
Autor Wiadomość

Post temat maturalny - pielgrzymka :)
Witam,
mój temat maturalny do prezentacji z polskiego to:
"Pielgrzymka - "pobożna wędrówka" do miejsc świętych i w głąb siebie. Przedstaw literackie świadectwa pielgrzymowania pochodzące z różnych epok."
Zastanawiam się, czy mogę ten temat potraktować w sposób typowo religijny, czyli, pielgrzymka jest pobożną wędrówką do miejsc świętych, ale równocześnie głębokim przeżyciem duchowym - czyli w głąb siebie.
Jednak z drugiej strony patrząc w literaturze jest obecny motyw pielgrzyma - tułacza, pielgrzyma - wędrowca, pielgrzyma - emigranta.

I mam dylemat...
Potraktować temat bardziej ogólnie byłoby na pewno łatwiej, bo miałabym bez wątpienia więcej źródeł literackich, ale coś mnie kusi, żeby troche się pomęczyć...
Macie jakies pomysły?
Jeśli chodzi o literaturę to myślałam na pewno o Biblii (np. Mojżesz, Trzej Królowie), "Pielgrzym" P. Coelho... Słyszałam też o książce pt "Bramy Raju", może ktoś czytał?

Będę wdzięczna za każdą pomoc.
Pozdrawiam.

Pt lis 02, 2007 23:19

Moje zdanie takie - jest to matura z języka polskiego, a nie z religii, dlatego uważam że powinnaś to potraktować w sposób "ogólny" - czyli korzystać z całości bogactwa literatury, a nie zawężać horyzontu tylko do warstwy religijnej. Ale to Twoja matura i Twoja decyzja ostatecznie

So lis 03, 2007 0:26
Zachecam do przeczytania zapomnianej juz chyba troche "Pielgrzymki do Jasnej Góry" W. Reymonta.
Lektura tej krotkiej ksiazeczki dostarcza wiele refleksji zwiazanych z pielgrzymowaniem.

Druga pozycja jaka mi w tej chwili przychodzi na mysli to A. Mickiewicza "Księgi narodu polskiego i pielgrzymstwa polskiego".

http://univ.gda.pl/~literat/ksiegi/index.htm

No i oczywiscie jeszcze wiersze J.Slowackeigo i C. K. Norwida.

So lis 03, 2007 0:35

Post Re: temat maturalny - pielgrzymka :)
nadia napisał(a):
Macie jakies pomysły?

Ciekawym pomysłem byłoby odwołanie się do "Opowieści kanterberyjskich", powieści "Włóczędzy dharmy" Jacka Kerouca, piosenek Leonarda Cohena oraz kina drogi.

So lis 03, 2007 12:59

Jeżeli już miałoby być od strony religijnej to polecam pozycję "Do ziemi świętej" Najstarsze opisy pielgrzymek do Ziemi Świętej IV - VIII wiek. Wydał to WAM w 1996 roku

N lis 04, 2007 18:03
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5 ]