Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 25, 2025 20:02

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
 prosba- szukam- poznań 
Autor Wiadomość

Post prosba- szukam- poznań
Witam

Być może takie posty są tutaj również niezbyt mile widziane. Na kilku katolickich forach moja prośba została usunięta,co nie do konca rozumiem, ale przyjmuje.

Szukam księdza, spowiednika w Poznaniu, dla mojej przyjaciółki (z trudną przeszłością, z która nie umie sobie poradzic i leczy się z powodu depresji). Naprawde bardzo potrzebuje takiego wsparcia. Będę wdzięczna za jakąkolwiek sugestię, najlepiej ktos "sprawdzony", moze z jakas wiedza psychologiczna, żeby jeszcze bardziej nie zaszkodził. Wiem, że sam sakrament jest ważniejszy niż spowiednik, ale jest to sytuacja bardzo delikatna i trudna. Boję się o nią..

Cz sty 29, 2009 20:22

Wiem, ze ciężko generalizować, ale mam miłe doświadczenia z dominikanami :). Nie twierdzę, że inni księża są źli, ale jakoś lubię spowiadać się u dominikanów (wrocławskich) - proszę nie piszcie, że spowiedź nie jest do lubienia, bo to wiem :).
W każdym razie w Poznaniu też ich macie - i to chyba więcej :D, więc może warto tam zapukać. Nie wiem tylko na ile Twoja koleżanka potrzebuje spowiedzi, a na ile zwykłej rozmowy z kimś mądrym. Oczywiście rozmowa z księdzem może samoistnie przeistoczyć się w spowiedź.
dobrze, że dbasz o przyjaciółkę, pozdrawiam :-D

Cz sty 29, 2009 23:14
ale mam miłe doświadczenia z dominikanami

Ja też... :spoko:

Najlepiej iść do jakiegoś stałego konfesjonału w parafii prowadzonej przez zakonników...
Bo w takich zwykłych parafiach to spowiedź najczęściej przed Mszą, wszystkim się spieszy, ciągle ktoś łazi... czasami ktoś sobie siada w ławce zaraz koło konfesjonału- nie wiem czy nie myśli, czy jest głuchy...:?
grrrr

Tu masz listę stałych konfesjonałów:
http://www.spowiedz.pl/konfes.htm

Pt sty 30, 2009 0:29
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 3 ]