|
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 7 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
abc127_me
|
 poszukuję informacji...
o tym gdzie w Polsce były objawienia Trójcy św. wskutek czego wybudowano gdzieś jakiś kościół jako następstwo takiego objawienia.
Dziękuję za pomoc.
abc127_me
|
Cz kwi 09, 2009 11:17 |
|
|
|
 |
zielona_mrowka
|
Całej Trójcy św? Ojca, Syna i Ducha? Razem? Tak namacalnie? Ja sobie przypominam chrzest Jezusa i Jego przemienienie na górze, z tych namacalnych.
Potem każdego dnia na Mszy świętej też całkiem realnie choć może już nie tak "namacalnie" jakbyśmy chcieli to odbierać w zdarzeniu, które zwykliśmy nazywać objawieniem.
Jest kilka miejsc w Polsce gdzie dokonały się cuda eucharystyczne, jest jedno gdzie na pewno objawiła się Matka Boża i kilka gdzie lud wierzy, że tak było (i pewnie tak było), mamy jeszcze objawienia Pana Jezusa św. Faustynie i innym świętym, ale obawiam się, że na świecie po Chrystusie (w historii) trudno znaleźć byłoby takie miejsce gdzie objawiła się Trójca św. Choć oczywiście mogę czegoś nie wiedzieć i z chęcią się dowiem.
Pozdrawiam 
_________________ Nie nam, Panie, nie nam, lecz Twemu imieniu daj chwałę za łaskę i wierność Twoją...
Użytkownik rzadko obecny na forum.
|
Cz kwi 09, 2009 11:31 |
|
 |
abc127_me
|
 witam...
Oto materiał, który mam , a co poza tym?
http://www.trojca.com.pl/historia-kosci ... nie-2.html
Wiem, że było objawienie ale św. Anny w pewnym miejscu gdzieś w Polsce, że pewna kobieta widziała kobietę ubraną na biało w rozpuszczonych włosach leżącą krzyżem przez krzyżem i kazała tam wybudować kościół pod wezwaniem św. Trójcy. Ale to nie było bezpośrednie objawienie jak w linku powyżej. A takie jak w tym powyższym? Rozumiem, że większość kościołów pod wezwaniem św. Trójcy po prostu jest nimi bo ktoś tak wymyślił ot tak sobie... nie znam się na tym.
|
N kwi 26, 2009 0:03 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Wiem, że było objawienie ale św. Anny w pewnym miejscu gdzieś w Polsce, że pewna kobieta widziała kobietę ubraną na biało w rozpuszczonych włosach leżącą krzyżem przez krzyżem i kazała tam wybudować kościół pod wezwaniem św. Trójcy.
Hmm...
To żart ?
|
N kwi 26, 2009 19:10 |
|
 |
abc127_me
|
 hallo
No jeśli to jest żart...
W końcu nic bardziej indywidualnego niż poczucie humoru...
http://parafia-prostyn.drohiczyn.opoka. ... wanna.html
abc127_me
|
So maja 02, 2009 21:32 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Katechizm Kościoła Katolickiego punkt 67 napisał(a): W historii zdarzały się tak zwane objawienia prywatne; niektóre z nich zostały uznane przez autorytet Kościoła. Nie należą one jednak do depozytu wiary. Ich rolą nie jest "ulepszanie" czy "uzupełnianie" ostatecznego Objawienia Chrystusa, lecz pomoc w pełniejszym przeżywaniu go w jakiejś epoce historycznej. Zmysł wiary wiernych, kierowany przez Urząd Nauczycielski Kościoła, umie rozróżniać i przyjmować to, co w tych objawieniach stanowi autentyczne wezwanie Chrystusa lub świętych skierowane do Kościoła.
Wiara chrześcijańska nie może przyjąć "objawień" zmierzających do przekroczenia czy poprawienia Objawienia, którego Chrystus jest wypełnieniem. Chodzi w tym wypadku o pewne religie niechrześcijańskie, a także o pewne ostatnio powstałe sekty, które opierają się na takich "objawieniach".
|
Pn maja 04, 2009 17:35 |
|
 |
abc127_me
|
 ...
Wielkie dzięki za powyższą odpowiedź , ale co ma ona wspólnego z moim zapytaniem na początku tego wątku? 
|
So maja 30, 2009 10:53 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 7 ] |
|
|