Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 19:27

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
 Szczęście (ankieta) 

Szczęście to..:
radosny nastrój 0%  0%  [ 0 ]
zaspokojenie podstawowych potrzeb (np.zdrowie, bezpieczeństwo) 14%  14%  [ 1 ]
dobra sytuacja finansowa 0%  0%  [ 0 ]
satysfakcja z własnych osiągnięć, poczucie samorealizacji 0%  0%  [ 0 ]
dostęp do przyjemności 0%  0%  [ 0 ]
poczucie niezależności 0%  0%  [ 0 ]
możliwość przebywania z bliską osobą/osobami 14%  14%  [ 1 ]
poczucie, że jestem potrzebny/a innym ludziom 29%  29%  [ 2 ]
świadomość, że żyję w zgodzie z własnymi zasadami 29%  29%  [ 2 ]
zbyt rzadko czuję się szczęśliwy/a, abym umiał/a to zdefiniować 14%  14%  [ 1 ]
Liczba głosów : 7

Szczęście (ankieta) 
Autor Wiadomość

Post Szczęście (ankieta)
Witam, zwracam się do Was z małą prośbą... :)
W ramach zajęć na studia, przygotowuję referat o szczęściu. Bardzo pomogłoby mi, gdybym w swojej pracy mogła umieścić wyniki z powyższej ankiety.. w związku z tym proszę Was o poświęcenie chwili na wybranie opcji, która najbardziej Wam odpowiada.
Można wybrać jedną opcję, proszę o szczere odpowiedzi - z góry dziękuję :)

PS. Ankieta nie jest tu 'dożywotnio', zniknie w połowie kwietnia :)

Pn mar 21, 2011 18:33

Post Re: Szczęście (ankieta)
Brak prawidłowej definicji
Szczęście to pewność zbawiania w jedności w działaniu z powołaniem i wolą Boga, reszta jest tego pochodną.
Na pewno istniej bardziej dokładny opis szczęścia.

Pn mar 21, 2011 19:09

@atryda - opcja szczęścia postrzeganego przez pryzmat religii celowo nie została umieszczona w ankiecie.

Pn mar 21, 2011 19:41

Na kanwie teologicznej szczeście to komunia z Trójcą Świętą . Zatem dla ludzi wierzących i praktykujących ta ankieta się nie nadaje .

Pn mar 21, 2011 19:46

Może podpada pod opcję "przebywanie z bliskimi osobami" ;-)

Pn mar 21, 2011 19:58
Zobacz profil WWW

Niedługo dojdziemy do wniosku, że jedyną drogą edukacyjną godną osoby wierzącej-praktykującej, jest tylko i wyłącznie podjęcie studiów na wydziale teologicznym...

Nie chciałam zbyt szeroko opisywać tej ankiety, coby nie zanudzać, ale w związku z tym, że pojawiają się wątpliwości zaledwie godzinę od jej zamieszczenia - wyjaśnię. Nie studiuję teologii, studiuję zupełnie świecki kierunek, na zupełnie świeckiej uczelni. Ankieta ta nie ma na celu badania przekonań religijnych osób pytanych, ma natomiast na celu zbadanie, jak ludzie definiują szczęście, co sprawia, że czują się szczęśliwi etc. Mówicie, że jest to Zbawienie, że jest to życie zgodne z Bogiem - okej, fajnie. Ale najłatwiej powiedzieć - "szczęście daje mi życie zgodne z wolą Bożą", trudniej zaś zdefiniować, jak to "Boże" szczęście przekłada się na nasze życie codzienne - relacje z drugim człowiekiem, relacje z samym sobą. Gdyby w ankiecie znalazła się opcja, że "Szczęście to dążenie do Zbawienia" - nie byłoby sensu jej tu umieszczać, z racji na skrajnie wysoką przewidywalność wyniku (zresztą, przy zaznaczaniu takiej opcji nie potrzeba zbyt wiele się namyśleć..)
Oczywiście, jeśli komuś ta ankieta się nie podoba, uważa, że jest źle sformułowana - nie ma obowiązku, aby wziąć w niej udział. Niemniej osoby chętne w dalszym ciągu proszę o pomoc :)

Pn mar 21, 2011 20:01

No, przy takim zalożeniu wstępnym - że nad wyborem "szczęściem jest życie zgodnie z wolą Bożą" "nie trzeba zbyt wiele się namyślec", natomiast ohoho, jak się trzeba namyślec, żeby wybrac "dobrą sytuację finansową..." ;-).
Nie obraź się, ale naprawdę umieszczanie w tym miejscu ankiety o takim kształcie przypomina pytanie dzieci, czy bardziej kochają mamusię czy tatusia, z brakiem do wyboru opcji "jednakowo". Moje dziewięcioletnie dziecko w takich sytuacjach odmawia odpowiedzi, i to jest wybór znamionujący, uważam, sporo rozsądku...

Bo "ludzie" definiują szczęście RÓWNIEŻ jako życie zgodne z wolą Bożą, na jakim byś kierunku nie studiowała. Tak po prostu w życiu - nie w teologii - bywa, dośc często ;-).

Pn mar 21, 2011 20:38
Zobacz profil WWW

BlankaA napisał(a):
Bo "ludzie" definiują szczęście RÓWNIEŻ jako życie zgodne z wolą Bożą, na jakim byś kierunku nie studiowała. Tak po prostu w życiu - nie w teologii - bywa, dośc często ;-).

To jest tak oczywiste, że ciężko byłoby z tym polemizować, nawet gdyby ktoś bardzo chciał - a ja nie chciałam i nie chcę ;)

Troszkę się nie zrozumiałyśmy, być może moja wypowiedź nie była zbyt jasna. W żadnym wypadku nie uważam, że wybór życia zgodnego z wolą Bożą wymaga mniej wysiłku aniżeli podporządkowanie życia którejkolwiek z wymienionych przeze mnie opcji w ankiecie. Nie taki jest sens tego wszystkiego. O co zatem mi chodziło, kiedy pisałam o myśleniu podczas odpowiadania? Wyobraź sobie dwie ankiety, opierające się na jednym pytaniu:
a) pierwsza z nich, w której trzeba odpowiedzieć na pytanie: "Czy kochasz Boga?"
b) druga: "Jak, w codziennym życiu, poza murami kościoła, przejawia się Twoja miłość do Boga?"

Chyba nie muszę wyjaśniać, którą uważam za trudniejszą i wymagającą więcej pomyślunku.

Celowo nie zamieściłam opcji jednoznacznie religijnej w swojej ankiecie, celowo zaś zamieściłam tam opcję/opcje, które można odnieść do życia katolickiego.

Pn mar 21, 2011 20:48

A to ja się tego jestem w stanie domyślic, że "można odnieśc". Natomiast kłopot polega na tym, że konstruując te niewprostne odniesienia skupiłaś się na okreslonym aspekcie wiary, nazwijmy go społecznym czy relacyjnym.
Tymczasem to nie tak działa. Wiara nie polega ani (tylko) na klepaniu Credo ani (tylko) na zakładaniu leprozoriów. To jest postawa integrująca różne aspekty osoby. I nam chyba chodzi właśnie o to spojrzenie całościowe, którego u Ciebie brakuje (nb. przykład, który dałaś, odpowiedzi na pytanie "JAK przejawia sie Twoja miłosc do Boga", gdyby zakładał wybór tylko jednej opcji, byłby równie niecelny. Gdybyś założyła wielokrotny wybór, albo pytanie otwarte - wtedy już lepiej).

Pn mar 21, 2011 21:02
Zobacz profil WWW

Jeśli mimo moich objaśnień, nie jesteście w stanie z takich czy innych względów odpowiedzieć na to pytanie, to jakoś to przeżyję ;)
Niemniej chciałabym, aby ta ankieta tu została do czasu, o którym wspomniałam w pierwszej swojej wypowiedzi - być może jeszcze ktoś (tak jak osoby, które już odpowiedziały - wielkie dzięki) zdecyduje się na którąś z opcji.

Pn mar 21, 2011 21:12

@Isa
A może tutaj chodzi o dodatkowe szczęście (doczesne), które jest uzyskiwane inną drogą niż przez wiarę?
Czyli: czym dla ciebie jest szczęście ziemskie,
pomijając to, co robisz w kierunku osiągnięcia szczęścia wiecznego.
Czy tak to można rozumieć?

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Pn mar 21, 2011 22:19

Można, jak najbardziej. Tak samo, jak można to rozumieć: która z postaw wymienionych w ankiecie najbardziej kojarzy Ci się ze szczęściem?

Pn mar 21, 2011 22:25

Dla mnie największym problemem jest brak możliwości wielokrotnego wyboru :-)

Wt mar 22, 2011 21:22

jo_tka: opcja wielokrotnego wyboru byłaby niezłym wyjściem, ale taką samą ankietę przeprowadzam jeszcze w innych miejscach, także w sieci, gdzie nie zawsze istnieje możliwość stworzenia ankiety, w której wybiera się więcej niż jedną odpowiedź. Chciałabym zestawić wyniki z tych ankiet, a żeby je zestawić, to warunki ich przeprowadzenia muszą być takie same :)

Wt mar 22, 2011 22:46
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 14 ]