Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 03, 2025 20:34

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 
 Poradnia leczenia uzależnień - prośba o pomoc! 
Autor Wiadomość

Post Poradnia leczenia uzależnień - prośba o pomoc!
Witam wszystkich!

Zwracam się do Was z ogromną prośbą. Szukam poradni leczenia uzależnień albo po porostu profesjonalisty, który pomógłby bardzo bliskiej mi osobie wyjść ze szponów nałogu alkoholowego. Osoba ta odmawia udziału w grupach AA, generalnie w jakiejkolwiek grupie, jednakże do terapeuty indywidualnego by poszła. Znając ją bardzo dobrze wiem, że ten opór przed grupą jest nie do przeskoczenia. Bardzo też jej zależy na tym, aby owa poradnia była w jakiś sposób katolicka. Jestem osobą niezbyt zamożną także również zależałoby mi na tym aby taka poradnia była bezpłatna. No i najważniejsze - mieszkamy we Wrocławiu :)

Będę bardzo wdzięczny za jakąkolwiek pomoc, szukałem w internecie i jestem bezradny! Jedyne co znalazłem we Wrocławiu to stowarzyszenie "Karan", ale jednocześnie słyszałem o tym miejscu i jego dyrektorze dość złe opinie...

Pozdrawiam,
J

Pn wrz 05, 2011 15:26
Moderator

Post Re: Poradnia leczenia uzależnień - prośba o pomoc!
Czy gdy idzie do ortopedy, też musi być on "w jakiś sposób katolicki"? Jeśli ktoś nie chce się leczyć, to mu i rąbek u spódnicy... nawet cudzej spódnicy, oczywiście.

Spróbuj może jeszcze w jakiejś poradni psychologicznej. Tam często pomagają też znaleźć miejsce na terapię.

Grupy to podejście raczej przestarzałe. Dziś największe sukcesy to psychoterapia indywidualna (nie mylić z "terapią", bo to zbyt szerokie pojęcie). Potrzebny jest wykwalifikowany psychoterapeuta, pracujący w konkretnej szkole psychoterapeutycznej i mogący wykazać się certyfikatem odpowiedniego stowarzyszenia. Jest to na przykład
- Polskie Towarzystwo Psychologiczne
- Polskie Towarzystwo Psychiatryczne
- Polskie Towarzystwo Psychoanalityczne
- Polskie Towarzystwo Psychoterapii Psychoanalitycznej
- Polskie Towarzystwo Terapii Poznawczej i Behawioralnej

Być może warto przejrzeć też strony tych organizacji.

~ Pink Floyd, "Hey you"

Pn wrz 05, 2011 15:55
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2 ]