Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr wrz 03, 2025 16:08

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
 Udział Polaków w igrzyskach Pekin 2008 ? 

Czy Polacy powinni wziąć udział w igrzyskach
Nie, powinny im wystarczyć igrzyska tu w Polsce 40%  40%  [ 2 ]
Tak, to dobra okazja by nabyli sproszk. rogi daniela 60%  60%  [ 3 ]
Nie mam zdania 0%  0%  [ 0 ]
Liczba głosów : 5

Udział Polaków w igrzyskach Pekin 2008 ? 
Autor Wiadomość

Post Udział Polaków w igrzyskach Pekin 2008 ?
Czy Polacy powinni wziąć udział w Igrzyskach Olimpijskich Pekin 2008 ?

Pt mar 21, 2008 15:19
Zobacz profil WWW

Jak zwykle, głupie i pozbawione jakiegokolwiek sensu...

But you never let me know just what they mean
so oh oh so shame on the night alright
And shame on you

Pt mar 21, 2008 15:36
Czy Polacy powinni pozbyć się wszystkich produktów wyprodukowanych w Chinach?

Crosis

Pt mar 21, 2008 16:22
Stanisław Adam popelniles blad-sprawa to czy sie o wziecie udzialu w oficjalnym otwarciu Igrzysk.No chyba,ze Ty chcesz kompletnie nas usunac;|

Pt mar 21, 2008 16:52
Myślałem, że to poważny temat, na poważna dyskusję.
Kiedy jednak przeczytałem pytania do ankiety to stwierdziłem, że to albo żart, albo głupia prowokacja.

Szkoda więc czasu na bzdety.

Pt mar 21, 2008 16:57

Powinni wziąć udział, ale nie powinno im się podobać, że to w Chinach ;)

Pt mar 21, 2008 17:17

Czy Polacy powinni pozbyć się wszystkich produktów wyprodukowanych w Chinach?

Crosis

Staram się nie kupować wyrobów mejd in czajna lub sprytnie kamuflowanych made in chrl.

Dziś czytałem o akcji wysyłania do ambasady Chin koszulek made in China, dosyć trafiony sposób na bojkot. Chociaż to powinna być zbojkotowana komisja, która przyznała te igrzyska.

A ankieta durna, ale cóż, kto robi takie durne ankiety sam chyba nie jest lepszy. :)

Pt mar 21, 2008 18:15
Generalnie wszystko jest teraz majd in czajna ;) Nawet jak kupisz samochód "wyprodukowany" w Europie, możesz być pewien, że większość komponentów pochodzi właśnie z Azji. Może nie z Chin, ale z Indii, Korei...

Ciuchy podobnie. W UE istnieje ciekawy mechanizm, który nazywa się "uszlachetnianie". Polega on na tym, że można dokonać uszlachetniania pewnego wyrobu i jeśli uszlachetnianie zwiększy jego wartość o ponad 50% to wtedy kraj pochodzenia to kraj, w którym dokonano uszlachetniania. Trzeba go jednak z kraju wyeksportować, ale potem można sprzedać znów... (nie pamiętam dokładnie całego mechanizmu i być może pomyliłem się w procentach. Spedycję miałem jednak kilka lat temu).

http://www.e-podatnik.pl/artykul/vat_i_ ... warow.html

W linku co nieco o tym. Cały proces jest bardziej skomplikowany.

Poza tym tak jak mówiłem: czego byś nie kupił, masz 90% szans, że przynajmniej w części jest "made in asia" :)

A ogólnie to całkowicie popieram jedną rzecz: Chiny przede wszystkim nie powinny zostać wybrane.

A z drugiej strny smieszy mnie rzecz inna: czy Chiny łamią prawa człowieka dopiero od jakiegoś czasu? Gdzie były wcześniej te głosy oburzenia? Gdzie były te głosy kiedy wybrano Chiny? Dlaczego wszystko zaczęło się dopiero wtedy, gdy wycofał się pewien reżyser?

Kolejne "pospolite ruszenie"?

Crosis

Pt mar 21, 2008 18:43

Poza tym tak jak mówiłem: czego byś nie kupił, masz 90% szans, że przynajmniej w części jest "made in asia"

No niestety ;/

Cytuj:
A z drugiej strny smieszy mnie rzecz inna: czy Chiny łamią prawa człowieka dopiero od jakiegoś czasu? Gdzie były wcześniej te głosy oburzenia? Gdzie były te głosy kiedy wybrano Chiny? Dlaczego wszystko zaczęło się dopiero wtedy, gdy wycofał się pewien reżyser?

Ja szczerze powiedziawszy dopiero m/w wtedy dowiedziałem się, że Chiny w tym roku organizują. Wcześniej jakoś tak specjalnie do mnie to nie docierało. A skoro do takiego szarego obywatela jak ja to nie dotarło to do innych szarych obywateli pewnie też nie.

Pt mar 21, 2008 20:24

Międzynarodowa polityka chce się wykpic sportowcami. Najpierw pozwolili na wybranie Chin, a teraz im to gra jeszcze bardziej. No bo zawszew będzie się można zasłonić tym, że sportowi idole jednak wystapili, to co wy chcecie ode mnie? Ja dalej będę miał lukratywne zyski z handlowych umów z Chinami, a na dodatek obronę przed zacietrzewionymi "Obrońcami Praw człowieka"

Tybet to nic, od wielu dziesiątków lat w Chinach jest "bydło". Dlaczego teraz naraz rząda sie od sportowców by sie wycofali? Przecież świat sie od chinoli nie odwrócił i nigdy nie odwróci. Sportowcy to tyko pretekst i polityczna zagrywka.

Niedawno w GN była "nagonka" na chinoli. Ciekaw jestem ilu z redaktorów GN nosi chińskie koszulki i ilu ma w domach chińskie produkty. Daje głowę, że całe 100 %.
Może by więc redaktorzy GN zaczęli od siebie, a dopiero później pisali do innychi pouczali sportowców.

UWAGA
Nawet korzystanie z chińskiego ołówka to już jest wspomaganie zbrodniczego reżimu konkretna kasą.
Łatwiej jednak pisać, niż cokolwiek zrobić. Widzieć źdźbło w oku brat, a nie widzieć belki w swoim :)

P.S.
Ja też jestem winien wspierania tych ludobójców. Mam niestety wiele chińskich produktów wokół siebie.

So mar 22, 2008 0:30
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 10 ]