Poszukuję książki na temat sensu życia.
Autor |
Wiadomość |
patryk84
|
 Poszukuję książki na temat sensu życia.
Witajcie, mam do Was prośbę. Mój przyjaciel przez pewne sytuacje stracił sens życia. Czy możecie mi polecić jakąś książkę/wykład, który mógłby Mu pomóc? (Chodzi o rzeczy w Internecie i najlepiej wydawnictwa katolickie). Pozdrawiam 
_________________ http://www.pompejanka.info
|
Pn sty 31, 2011 20:36 |
|
|
|
 |
Login2
|
 Re: Poszukuję książki na temat sensu życia.
Książka nazywa się Biblia. W internecie nawet jest! Wydawnictwo/autor Bóg JHWH.
|
Cz lut 03, 2011 1:32 |
|
 |
gadkaszmatka
|
Login2, niekoniecznie Biblia jako calosc moze pomoc w stanie depresji... mozna trafic na niewlasciwy fragment, lub zle cos zinterpretowac i pogorszyc sytuacje. Zwlaszcza jak sie otwiera 'na chybil trafil'. Oczywiscie mozna (i kiedys chyba nawet trzeba) przeczytac wszystko po kolei, ale minie wiele miesiacy, zanim sie calosc przeczyta i rozwazy... Moze warto by bylo podac konkretne rozdzialy czy cytaty, na pewno wiele takich jest, ktore podnosza na duchu. Chocby ten, gdzie Bog mowi, ze znal nasze imie od poczatku swiata... Osobiscie dla mnie pozytywne byly ksiazki Anthon'ego de Mello, ale nie wiem, czy Kosciol ich nie zakazal... W sensie wydawalo je jakies katolickie wydawnictwo i nie wiem, czy nie przestali. Jesli sprawdzisz, ze wszystko ok, polecam ksiazke "Modlitwa żaby". Tutaj jest do niej link- chyba calosc jest na tej stronie.
|
Cz lut 03, 2011 2:00 |
|
|
|
 |
merkaba
|
sens to zasłużyć na niebo
Słowa Matki Bożej: „Szukąjcie najpierw Królestwa Bożego i Sprawiedliwości Jego, a wszystko inne będzie wam przydane”. — Zostaliście umieszczeni na świecie tylko po to, by zasłużyć tu na Niebo, a nie po to, by używać w pełni życia i jego przyjemności, by wreszcie potem rozstać się z tym światem bez pojednania z Bogiem. W takim rozumieniu wasze życic na ziemi i wszystkie prace Łudzi byłyby wielką głupotą, Jeżeli pragniecie waszemu życiu nadać sens, musicie postępować Lak, by ostatecznie zasłużyć na życie wieczne. Jesteście bardzo szczęśliwi, mogąc służyć i kochać Boga tak Wielkiego, który jest waszym Stwórcą i Zachowawca, i mogąc żyć razem z Nim w wiecznej szczęśliwości. Jeżeli Ja, wasza Matka, upominam was, bo was bardzo kocham, wszystkich was, to bącie Mi posłuszni i pomóżcie Mi ratować dusze waszych współbraci przez Najdroższą Krew, która jako Krew Boga sama tylko posiada tę moc, by ratować od zagłady. Co by się z wami stało, Moje dzieci, gdyby ta Krew nie została za was przelana! Dlaczego nie.Ona teraz uratować was od wiecznej zagłady. Jeżeli chcecie ratować ten grzeszny świat, musicie codziennie płacić waszą daninę modlitwy i ofiary, musi was to też trochę kosztować, aby ten cel osiągnąć. Nic nie może się wydać wam za wiele, przeciwnie, musicie czuć się ponaglanymi do czynienia coraz więcej. I to będzie tą najlepszą drogą jedynie prawdziwa dłatego też działa szatan przeciw temu dziełu w sposób szczególny Wy wszyscy, kimkolwiek byście byli: kapłanami zakonnikami tub ludźmi świeckimi oddanymi sercem sprawie Bożej, waszą przydatność i uzdolnienia zawdzięczacie Mocy Najdroższej Krwi. Wszyscy święci poznali, że swoją świętość zawdzięczają Najdroższej Krwi, bo tylko dzięki Niej mogli się stać takimi. Jeżeli Przedwieczny Potężny, w Trójcy Jedyny Bóg jest tak Mocny; to również Krew Jego Syna musi być Potęgą! / tego powodu szatan jest bezsilny i nie może działać inaczej, jak tylko oślepiać kapłanów i uczonych. Nie znajduje chwili spokoju ze strachu, że i oni już wkrótce poznają wartość tej Krwi i będą ją czcić. łaską dla każdego człowieka, gdy to zrozumie będzie umiał cenić Nabożeństwo do Najdroższej Krwi. kto tego nie rozumie i nie chce przyjąć ,ten jest jeszcze daleki od pojmowania Boga i jego mocy i dlatego jest wielka łaska dla was ze Bóg pozwolił mi do was przyjść
|
Cz lut 03, 2011 11:43 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Ja polecam taką, niewielką, książkę + br. Robera "Bóg może tylko kochać". Niewielka, niestety w necie chyba nie ma, ale piękna i bardzo na duchu podnosząca.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Cz lut 03, 2011 11:44 |
|
|
|
 |
patryk84
|
Dzięki za pomoc. Pozdrawiam 
|
Cz lut 03, 2011 20:31 |
|
 |
gunnar
|
sensu życia nie znajdziesz w żadnej książce. Sam musisz sobie go poszukać tym co robisz za życia. Czyń dobrze, nie bądź pozerem. To wszystko.
|
Cz lut 03, 2011 22:22 |
|
 |
merkaba
|
sensu życia nie znajdziesz w żadnej książce. Sam musisz sobie go poszukać tym co robisz za życia. Czyń dobrze, nie bądź pozerem. To wszystko.
BIBLIA słowo Boże
|
Cz lut 03, 2011 22:46 |
|
 |
gunnar
|
a może znajdzie w Złotej Bramie albo innym Cudownym Portalu albo uprawiając jogę.
|
Pt lut 04, 2011 10:13 |
|
 |
tomek92pl
czasowo zablokowany
|
Wez pierwsza lepsza ksiazke ktora wpadnie ci w reke i mu daj. Jesli jest wystarczajaco inteligentny to i w niej znajdzie prawde  Pierwsza lepsza mowilem doslownie, od Biblii po matematyke dla poczatkujacych.
|
Pt lut 04, 2011 19:16 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
To nie jest książka dla wyznawców jakiejś religii tylko po prostu dla wszystkich. "Sztuka szczęścia. Poradnik życia" (Dalajlama. Howard C.Cutler) http://wysylkowa.pl/ks1077968.html
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Pt lut 04, 2011 20:11 |
|
 |
merkaba
|
najlepiej do piekła go wysłać
|
Pt lut 04, 2011 22:11 |
|
 |
zephyr7
|
Willy Vlautin "Motel Life", po prostu super
Jack Kerouac "Wake up" (spoko, to nie żaden poradnik, ani nic takiego)
Beaty Pawlikowskiej "W dżungli życia"
Paulo Coelho "Weronika postanawia umrzeć", albo "Alchemik"
Szymon Hołownia "Tabletki z Krzyżykiem", "Bóg - życie i twórczość"
"Dhammapada"
"Nowy Testament"
Jak coś mi się przypomni, dopiszę!
|
Pt lut 04, 2011 23:39 |
|
 |
magsz
|
Witam serdecznie, Nie polecę książek o wierze, polecę inne, które mnie osobiście pomogły: "Prochy Angeli" (znane również jako "Popiół i Żar") "Dziecko zwane niczym" Dave Pelzer "Gnój" Wojciech Kuczok "Chłopiec z latawcem" Hosseini
Inne tytuły mi "umknęły", ale chodzi mi tu raczej o tematykę - ciężkich, często tragicznych przeżyć tych, którzy nie zdążyli zawinić - dzieci. Świat widziany ich oczami, którego czasem nie rozumieją, ich lęki i ukryte pragnienia. Szczególnie mocno dotknęła mnie książka "Dziecko zwane niczym", oparta na prawdziwych przeżyciach autora. Takie książki są niezwykle poruszające, pozwalają nam spojrzeć na nasze własne problemy z dystansem - ba, uświadamiają nam, jakimi szczęściarzami jesteśmy mając takie życie, jakie mamy... I nie tylko, bowiem otwierają nas również na problemy innych, szczególnie tych najbardziej potrzebujących (ja po ostatniej takiej lekturze postanowiłam nie szukać kolejnej wymówki dla swojego lenistwa (niestety, tak to teraz widzę) i zostałam wolontariuszką czerwonego krzyża) i pozwalają odnależć nowy sens. Jeśli trochę poszukasz, na pewno znajdziesz więcej takich pozycji (również np o ludziach walczących z poważną chorobą, których zawziętość i determinacja wzbudza w nas wstyd, że ciągle tylko narzekamy na swój los). Powodzenia
|
Pn lut 07, 2011 21:25 |
|
 |
patryk84
|
Dziękuję Ci bardzo za odpowiedz magsz.
Pozdrawiam
|
Pn lut 07, 2011 21:31 |
|
|
|