Autor |
Wiadomość |
Acro
|
 Re: Moja czara goryczy
Alus napisał(a): Acro napisał(a): Pragmatyzm polegający na tym, że unika się przegranych tematów? Hmmm...
Ja pokazuję, że białe jest białym i jestem fanatykiem, ci, którzy zatykają uszy i udają, że białe jest czarne, to pragmatycy? Jak to się w świecie pomieszało... Tia.....90% ludzkości przez wszystkie wieki postrzega i wie, że białe jest białe, a Acro ma misję tworzenia innej - bielszej bieli Jesteś po prostu przewidywalny, a nudzi czytanie znanej mantry. Kiedyś nawet 99% ludzi było przekonanych, że błyskawice to oznaka gniewu Boga - i co? Czegoś to dowodzi poza tym, ze wcale większość nie musi mieć racji? A że jestem przewidywalny - toć sam przed chwilą napisałem, jaka prosta - więc i przewidywalna - jest moja strategia. Zacytuję mistrza (czyli siebie): Moja metoda jest prosta: pokazuję, że wasze kolejne uniki kwestionują boską miłość lub (częściej) wszechmoc. I tylko tyle. A wy sobie nawet z tak prostą metodą nie potraficie poradzić! Może dlatego, że za nią stoi silna logika?...
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
Pn gru 12, 2011 11:47 |
|
|
|
 |
beldex
|
Czy ta SILNA LOGIKA Cię zbawi ? czy Cie przytuli jak umrzesz? czy Cie podprowadzi do Twoi kochajacych Cię przyjaciół, którzy odeszli przed Tobą? Twoja metoda jest nic nie warta, nawet jak wg Ciebie nikt sobie nie może z Toba poradziic, bo zaprowadzi Cie do nikąd.
|
Wt gru 13, 2011 9:20 |
|
 |
Acro
|
Czy jeśli będziesz wierzył, że gdzieś za górą jest lekarstwo na odrąbaną nogę, to ta wiara spowoduje, że noga Ci odrośnie? Czy gdy katuje cię esesman to jak zaczniesz wierzyć, że robi to dla twojego dobra to uczyni kata zacnym człowiekiem?
To, że czegoś bardzo byśmy chcieli to raczej marny powód, aby się oszukiwać i w to wierzyć.
Poza tym - chyba nie przeczytałeś uważnie. Bóg nie może być jednocześnie wszechmocny i miłosierny, więc realizacja Twoich marzeń o zbawieniu etc, nawet gdyby istniał, stoi pod znakiem zapytania.
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
Wt gru 13, 2011 10:28 |
|
|
|
 |
beldex
|
i to jest ta silna logika. Słowa, slowa, slowa, wymyslne przykłady, żeby tylko zatwardzić swoje serce i nie dac sobie szansy na spotkanie Boga. Tracisz życie wieczne, czyli to co najcenniejsze i i to sam z własneji nieprzymuszonej woli.
|
Wt gru 13, 2011 11:05 |
|
 |
Acro
|
Zarzucasz mi że się zastanawiam i myślę logicznie. Widzę, że prawdą jest stwierdzenie, że myślenie jest wrogiem wiary. Przynajmniej wiary a la Beldex.
Beldex- a ty już pokochałeś Latającego Potwora Spaghetti? Zatrawdzasz serce swoje i oddalasz wizję wiecznego szczęścia w spaghetterii - a to tylko dlatego, że otumaniłeś się słowami o jakimś żydowskim zombi...
|
Wt gru 13, 2011 11:23 |
|
|
|
 |
beldex
|
szkoda że to Twoje zastanawianie sie i logiczne myslenie nie poprowadziCię do ZYCIA tylko do smierci. Przypomnę Ci slowa Boga:" Kładę przed tobą blogoslawieństwo i przekleństwo, życie i smierć, wybieraj"
|
Wt gru 13, 2011 11:37 |
|
 |
gargamel
zbanowany na stałe
|
beldex napisał(a): i to jest ta silna logika. Słowa, slowa, slowa, wymyslne przykłady, żeby tylko zatwardzić swoje serce i nie dac sobie szansy na spotkanie Boga. Tracisz życie wieczne, czyli to co najcenniejsze i i to sam z własneji nieprzymuszonej woli. Cytuj: szkoda że to Twoje zastanawianie sie i logiczne myslenie nie poprowadziCię do ZYCIA tylko do smierci. Przypomnę Ci slowa Boga:" Kładę przed tobą blogoslawieństwo i przekleństwo, życie i smierć, wybieraj" Przecież Pan Bóg nie pozostawił ludziom wyboru w tej kwestii, prawda wiary mówi, że dusza ludzka jest nieśmiertelna.
_________________ http://forum.wiara.pl/viewtopic.php?f=42&t=30168 http://pajacyk.pl/
|
Wt gru 13, 2011 11:53 |
|
 |
beldex
|
Gargamel, mówię o ŻYCIU, a nie o smierci, bo trudno nazwać wieczny pobyt w piekle zyciem 
|
Wt gru 13, 2011 11:58 |
|
 |
gargamel
zbanowany na stałe
|
To nie jest życie jakie powinna wieść żywa istota, ale jednak tam się czuje i cierpi(podobno, bo w to nie wierzę). Zadziwiające, że wierzący tak często powołują się na argument o wolnej woli, że Pan tak nas kocha, że pozwala nam wybierać... ale o tym, że w fundamentalnej kwestii wyboru ludziom nie dał to już się nie zająkną. Chodzi mi oczywiście o pytanie, czy chcesz istnieć wiecznie?
_________________ http://forum.wiara.pl/viewtopic.php?f=42&t=30168 http://pajacyk.pl/
|
Wt gru 13, 2011 12:11 |
|
 |
beldex
|
no dobra, ale czy chciał byś miec dziecko, które kochało by Cię z przymusu? mam dzieci i nie wyobrażam sobie takich relacji, opartych na z góry zaprogramowanych uczuciach i postawach, aż skóra mi cierpnie...
Bóg jest Panem życia, i skoro Cie powołał do zycia wiecznego to do konca z Ciebie nie zrezygnuje, i czeka z utęsknieniem na Ciebie, na Twoja decyzję póscia za Nim, bo wie lepiej od Ciebie jak będzie wyglądało Twoje zycie wieczne (albo smierć)
|
Wt gru 13, 2011 14:36 |
|
 |
gargamel
zbanowany na stałe
|
no to na jaki grzyb ma być wieczna kara w piekle, ludzie cierpią i to ma trwać wiecznie... Takie okrucieństwo i bezsens mogło się zrodzić tylko w chorej głowie.
|
Wt gru 13, 2011 15:55 |
|
 |
Acro
|
beldex napisał(a): szkoda że to Twoje zastanawianie sie i logiczne myslenie nie poprowadziCię do ZYCIA tylko do smierci. Przypomnę Ci slowa Boga:" Kładę przed tobą blogoslawieństwo i przekleństwo, życie i smierć, wybieraj" To i ja ci przypomnę słowa prawdziwego Boga (a właściwie Bogini): Nie ma Bogini poza Boginią, która jest Twoją Boginią. Nie ma Ruchu Eryzyjskiego poza Ruchem Eryzyjskim, którym jest Ruch Eryzyjski. A każdy Korpus Złotego Jabłka jest ukochanym domem Złotego Robaka.Nawróć się, zanim nie jest za późno! 
|
Wt gru 13, 2011 17:29 |
|
 |
beldex
|
powiedział co wiedzial Gargamel, "zrodzilo się" co innego, ale czlowiek przy ochoczej pomocy diabła zrobił i nadal robi wszystko żeby spie- zyć Boga plan, ktory zakładał dla czlowieka zycie w Jego krolestwie.
|
Wt gru 13, 2011 17:46 |
|
 |
Acro
|
Porzuć swą fałszywa wiarę i nawróć się, a będziesz zbawiony! Dla ułatwienia przesyłam od razu formularz zgłoszeniowy.
Załączniki:
Formularz.jpg [ 92.04 KiB | Przeglądane 1203 razy ]
|
Wt gru 13, 2011 17:58 |
|
 |
niewiarek
|
@beldex Twój cytat do Acro:
"...Czy ta SILNA LOGIKA Cię zbawi ? czy Cie przytuli jak umrzesz? czy Cie podprowadzi do Twoi kochających Cię przyjaciół, którzy odeszli przed Tobą?...". I teraz moje pytanie do wierzących. Dlaczego w kółko klepiecie to samo, a nie próbujecie spojrzeć przez oczy innych. Przecież Acro nie oczekuje na zbawienie, przytulenie, doprowadzenie do kochających przyjaciół. Czy nie potraficie wejść choć w drobnej części w patrzenie niewierzącego?
@beldex Piszesz do Acro "...Tracisz życie wieczne, czyli to co najcenniejsze i i to sam z własneji nieprzymuszonej woli..."
A skąd wiesz, że Ty masz rację?
No i dalej beldex" "...Bóg jest Panem życia, i skoro Cie powołał do zycia wiecznego to do konca z Ciebie nie zrezygnuje, i czeka z utęsknieniem na Ciebie, na Twoja decyzję póscia za Nim, bo wie lepiej od Ciebie jak będzie wyglądało Twoje zycie wieczne (albo smierć)..." No tutaj już nie wiem co powiedzieć.
To hasło mnie przeraża.
|
Wt gru 13, 2011 18:23 |
|
|
|