Autor |
Wiadomość |
Zencognito
|
Jako że dziś rano wstałem, wcześnie się położę spać. Poczytam sobie do poduszki książkę o prześladowaniu buddyzmu w Japonii (napisana monotonnym, historycznym językiem  ). Dobranoc wszystkim 
|
Śr lis 07, 2007 20:38 |
|
|
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Ja nie wiem... ale mam nadzieję, że nie jestem w tym osamotniony.
Jak można nie być śpiącym, gdy: wstajesz rano - ciemno; przychodzisz do domu z pracy - szaro, pół godziny później - znowu ciemno.
Ciemno = wieczór = sen... 
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Cz lis 08, 2007 17:55 |
|
 |
Bartas
Dołączył(a): N wrz 24, 2006 18:13 Posty: 2267 Lokalizacja: Poznań
|
Teraz idę się kąpać, po kąpaniu szybciutko powtórka materiału, następnie o 21:00 Apel Jasnogórski (różaniec w intencji zaliczenia) i spać
Jutro pierwsze zaliczenie, za tydzień kolejne, ale pocieszam się tym, że jak to zaliczę to mam dwa przedmioty mniej na sesji
Módlcie się za mnie
Dobrej nocki,
Bartas.
_________________ [i]Żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi, bo nie jesteś sam[/i] :)
|
Cz lis 08, 2007 19:05 |
|
|
|
 |
AniaF
|
Zyczę Ci abyś jutro zdał i pomodlę sie za Ciebie. Dzisiaj mialam bardzo owocny wieczór na kursie. jestem wyczerpana ale i bardzo naladowana pozytywną energią. Idę się wykąpać i zrobic sobie kawę z cykorii jest pyszna ale za chwilkę wracam.
Pozdrawiam Ania.
_________________ "Panie, wskaż mi drogi Swoje
ścieżek swoich naucz mnie !"
Psalm 25,4
|
Cz lis 08, 2007 21:55 |
|
 |
Zencognito
|
Jeee! Skończyłem pisać program i mogę iść spać (na 3 godziny)! <szczęśliwy>
|
Pt lis 09, 2007 3:12 |
|
|
|
 |
AniaF
|
Bardzo się cieszę że jutro jest sobota. Mam nadzieję że pośpię trochę dłużej a potem pojade nad jezioro które otacza las. uwielbiam być blisko przyrody i poza miastem juz nie mogę się doczekać. Wsrod drzew i w ciszy czuję ponadnaturalną bliskość Boga. Lubię te chwile i mam ambitny plan aby codziennie wygospodarować sobie taki czas z Bogiem np. wstawać wcześniej, aby zaczynać z Nim dzień. Wczoraj pastor na kursie powiedział że im więcej mamy zajęć tym wiecej potrzebujemy Kontaktu i obcowania z Bogiem. Dzisiaj w trakcie nawalu zajęć stanęlam na dworze akurat się przejasniało i zaczęlam się modlić. Nie bylo to dlugo kilkanaście minut a dalo mi to siłe na cał dzień. Ide właśnie poczytać Pismo Święte.
Życzę wam dobrej nocy i miłej soboty Ania.
Psalm 25,4
|
Pt lis 09, 2007 23:05 |
|
 |
Zencognito
|
Poszedłem spać zaraz po Teleekspresie i przed chwilą wstałem się napić oraz przyjąć Schronienia  Zaraz wracam do łóżka 
|
So lis 10, 2007 1:47 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Na czym polega przyjmowanie schronień??
Ja teraz zabieram się za oglądanie "Basiliska" o wojnie dwóch klanów ninja.....
chciałam zobaczyc Asgard do konca ale jest tylko z hiszpanskimi subami
co prawda dwa ostatnie odcinki Sanctuary zobaczyłam po hiszpansku, ale to byla desperacja...
czlowiek się rozleniwia- kiedys trzeba byla ściągać torrenty i się nie jęczało...
shippudena na razie nie oglądam- poczekam az się kilka odcinkówskumuluje nie lubię tak po jednym na tydzień= wolę raz na dwa miesiące maraton np. 15 odcinków...
chyba zrobię sobie mrozoną kawę, bo juz mnie zaczyna brac senność- mimo dwugodzinnej drzemki ..
ciągle mnie kusi, żeby zamówić sobie książkę taką o piekle...to mnie pewnie zmobilizuje na trochę do częstszej modlitwy
ale znowu bedę się bała...
fajnie się tak gada do siebie 
|
N lis 11, 2007 0:15 |
|
 |
Zencognito
|
Teresse napisał(a): Na czym polega przyjmowanie schronień??
W minimalnej wersji - na wypowiedzeniu słów "znajduję schronienie w Buddzie, znajduję schronienie w Dharmie, znajduję schronienie w Sandze". Ja przyjmuję Schronienia tak jak to ma miejsce podczas ceremonii, czyli poprzez recytację "Modlitwy pokłonów przed Trzema Klejnotami", która brzmi następująco:
Znajduję schronienie w Buddzie i ślubuję razem ze wszystkimi istotami zrozumieć Wielką Drogę i rozwinąć nieprześcigniony umysł.
Znajduję schronienie w Dharmie i ślubuję razem ze wszystkimi istotami głęboko wejść w Skarbnicę Sutr i osiągnąć mądrość podobną wielkiemu oceanowi.
Znajduję schronienie w Sandze i ślubuję razem ze wszystkimi istotami pozostać w związku z Wielkim Zgromadzeniem, nie powodując żadnych przeszkód i niepokoju.
Podczas czwartego wersu każdej strofy wykonuje się pokłon. Nie wiem jak jest w innych tradycjach, ale w Zen każdy buddysta jest zobowiązany przyjmować Schronienia conajmniej dwa razy dziennie - rano i wieczorem. Codzienne przyjmowanie Schronień służy pielęgnacji postawy jaką uroczyście przyjęło się podczas ceremonii przyjęcia Trzech Schronień - postawy nie szukania oparcia w niczym prócz Trzech Klejnotów (Buddy, Dharmy i Sanghi) jako że tylko one są w stanie umożliwić trwałe uwolnienie się od cierpienia.
|
N lis 11, 2007 0:41 |
|
 |
Enigma
|
Zencognito napisał(a): "Modlitwy pokłonów przed Trzema Klejnotami"
wybacz, ale dziwnie mi się to kojarzy  Głodnemu (albo raczej głodnej) chleb na myśli...
Tak więc spać dziś idę na głodniaka. Po raz kolejny niestety
Na marginesie, wiecie, że wykład o budowie pociągu jest ważniejszy ostatnio ode mnie? Tak wg mojego Niemca. Nie wiem, co mu odbiło.
Dobranoc.
_________________ "Doch gestohlen ist er wertlos,
Und dann brauch' ich ihn nicht"
|
N lis 11, 2007 21:41 |
|
 |
AniaF
|
Usłyszałam dzisiaj że jestem uzależniona od tego forum bo cięzko mnie oderwac od Was. Jutro postanowiłam wstać wcześnie ranoi mieć czas z Bogiem. Rano kiedy nasze myśli nie są jeszcze zabiegane i przesiaknięte rzeczywistością chcę dzikować, prosić i słuchać Pana.
Pozdrawiam i życzę dobrych snów.
Ania.
Psalm 25,4
|
N lis 11, 2007 22:06 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: wybacz, ale dziwnie mi się to kojarzy Głodnemu (albo raczej głodnej) chleb na myśli... Jest inne powiedzenie oddające jego całą prawdę: "głodnemu chłop na myśli"  Cytuj: Na marginesie, wiecie, że wykład o budowie pociągu jest ważniejszy ostatnio ode mnie? Tak wg mojego Niemca No to teraz wiemy skąd u Ciebie takie zainteresowanie niemcem (językiem oczywiście  ) Cytuj: Tak więc spać dziś idę na głodniaka.
Łączę się z Tobą w bólu... dosłownie... 
|
N lis 11, 2007 22:12 |
|
 |
Enigma
|
@ Rita: dobrze powiedziane  Moje zamiłowanie do j. niemieckiego (teoretycznego i suchego  ) narodziło się wieeeki temu, ale zainteresowanie j. niemieckim w wersji praktycznej, głośnej i mokrej kilka miesięcy temu. Zresztą... ZNOWU MI SIĘ JEŚĆ ZACHCIAŁO
kładę się dziś wcześniej, vo się wcieknę inaczej, a tak to usnę i mi może przejdzie. Do tego jeszcze dziś się dowiedziałam od pani doktor, że mam lipne wyniki krwi i na razie nie można mnie pokroić. Trza sie podleczyć, a potem dać pokroić.... echhh. Może mnie wczesniej szlag trafi?
Dobranoc.
_________________ "Doch gestohlen ist er wertlos,
Und dann brauch' ich ihn nicht"
|
Pn lis 12, 2007 18:58 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jej, ale mam nadzieję, że to nic aż tak poważnego!!!! Aż kroić? A to rzeźnicy ci lekarze
Niech Cię nie trafia szlag! Kto będzie nam tak świntuszył uroczo na forum  ?A tak swoją drogą, to czy "szlag" ma niemieckie korzenie? Nie brzmi polsko
Trzymam kciuki za zdrowie i wracam do pracy umysłowej  Jeszcze dziś trochę mi zostało...
Dobranoc wszystkim 
|
Pn lis 12, 2007 21:35 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Praca skonczona, ostatni papieros spalony.
Dobranoc wszystkim
Crosis
|
Wt lis 13, 2007 0:11 |
|
|
|