Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz paź 23, 2025 12:30

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1159 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74 ... 78  Następna strona
 Wątek na dobranoc 
Autor Wiadomość

Jako że dziś rano wstałem, wcześnie się położę spać. Poczytam sobie do poduszki książkę o prześladowaniu buddyzmu w Japonii (napisana monotonnym, historycznym językiem :-) ). Dobranoc wszystkim :-)

Śr lis 07, 2007 20:38

Ja nie wiem... ale mam nadzieję, że nie jestem w tym osamotniony.

Jak można nie być śpiącym, gdy: wstajesz rano - ciemno; przychodzisz do domu z pracy - szaro, pół godziny później - znowu ciemno.

Ciemno = wieczór = sen... :D

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Cz lis 08, 2007 17:55
Zobacz profil WWW

Teraz idę się kąpać, po kąpaniu szybciutko powtórka materiału, następnie o 21:00 Apel Jasnogórski (różaniec w intencji zaliczenia) i spać :-)

Jutro pierwsze zaliczenie, za tydzień kolejne, ale pocieszam się tym, że jak to zaliczę to mam dwa przedmioty mniej na sesji ;-)

Módlcie się za mnie :-)

Dobrej nocki,

Bartas.

Cz lis 08, 2007 19:05
Zobacz profil WWW

Zyczę Ci abyś jutro zdał i pomodlę sie za Ciebie. Dzisiaj mialam bardzo owocny wieczór na kursie. jestem wyczerpana ale i bardzo naladowana pozytywną energią. Idę się wykąpać i zrobic sobie kawę z cykorii jest pyszna ale za chwilkę wracam.
Pozdrawiam Ania.

Cz lis 08, 2007 21:55

Jeee! Skończyłem pisać program i mogę iść spać (na 3 godziny)! <szczęśliwy>

Pt lis 09, 2007 3:12

Bardzo się cieszę że jutro jest sobota. Mam nadzieję że pośpię trochę dłużej a potem pojade nad jezioro które otacza las. uwielbiam być blisko przyrody i poza miastem juz nie mogę się doczekać. Wsrod drzew i w ciszy czuję ponadnaturalną bliskość Boga. Lubię te chwile i mam ambitny plan aby codziennie wygospodarować sobie taki czas z Bogiem np. wstawać wcześniej, aby zaczynać z Nim dzień. Wczoraj pastor na kursie powiedział że im więcej mamy zajęć tym wiecej potrzebujemy Kontaktu i obcowania z Bogiem. Dzisiaj w trakcie nawalu zajęć stanęlam na dworze akurat się przejasniało i zaczęlam się modlić. Nie bylo to dlugo kilkanaście minut a dalo mi to siłe na cał dzień. Ide właśnie poczytać Pismo Święte.
Życzę wam dobrej nocy i miłej soboty Ania.

Pt lis 09, 2007 23:05

Poszedłem spać zaraz po Teleekspresie i przed chwilą wstałem się napić oraz przyjąć Schronienia :-) Zaraz wracam do łóżka :D

So lis 10, 2007 1:47

Ja teraz zabieram się za oglądanie "Basiliska" o wojnie dwóch klanów ninja..... :-)

chciałam zobaczyc Asgard do konca ale jest tylko z hiszpanskimi subami :?
co prawda dwa ostatnie odcinki Sanctuary zobaczyłam po hiszpansku, ale to byla desperacja... :-)

czlowiek się rozleniwia- kiedys trzeba byla ściągać torrenty i się nie jęczało...

shippudena na razie nie oglądam- poczekam az się kilka odcinkówskumuluje nie lubię tak po jednym na tydzień= wolę raz na dwa miesiące maraton np. 15 odcinków... :-)

chyba zrobię sobie mrozoną kawę, bo juz mnie zaczyna brac senność- mimo dwugodzinnej drzemki .. :?

ciągle mnie kusi, żeby zamówić sobie książkę taką o piekle...to mnie pewnie zmobilizuje na trochę do częstszej modlitwy :-)

ale znowu bedę się bała... :?

fajnie się tak gada do siebie :D

N lis 11, 2007 0:15

Na czym polega przyjmowanie schronień??

W minimalnej wersji - na wypowiedzeniu słów "znajduję schronienie w Buddzie, znajduję schronienie w Dharmie, znajduję schronienie w Sandze". Ja przyjmuję Schronienia tak jak to ma miejsce podczas ceremonii, czyli poprzez recytację "Modlitwy pokłonów przed Trzema Klejnotami", która brzmi następująco:

Znajduję schronienie w Buddzie
i ślubuję razem ze wszystkimi istotami
zrozumieć Wielką Drogę i rozwinąć nieprześcigniony
umysł.

Znajduję schronienie w Dharmie
głęboko wejść w Skarbnicę Sutr i osiągnąć mądrość
podobną wielkiemu oceanowi.

Znajduję schronienie w Sandze
pozostać w związku z Wielkim Zgromadzeniem,
nie powodując żadnych przeszkód i niepokoju.

Podczas czwartego wersu każdej strofy wykonuje się pokłon. Nie wiem jak jest w innych tradycjach, ale w Zen każdy buddysta jest zobowiązany przyjmować Schronienia conajmniej dwa razy dziennie - rano i wieczorem. Codzienne przyjmowanie Schronień służy pielęgnacji postawy jaką uroczyście przyjęło się podczas ceremonii przyjęcia Trzech Schronień - postawy nie szukania oparcia w niczym prócz Trzech Klejnotów (Buddy, Dharmy i Sanghi) jako że tylko one są w stanie umożliwić trwałe uwolnienie się od cierpienia.

N lis 11, 2007 0:41

"Modlitwy pokłonów przed Trzema Klejnotami"

wybacz, ale dziwnie mi się to kojarzy :P Głodnemu (albo raczej głodnej) chleb na myśli...
Tak więc spać dziś idę na głodniaka. Po raz kolejny niestety :(
Na marginesie, wiecie, że wykład o budowie pociągu jest ważniejszy ostatnio ode mnie? Tak wg mojego Niemca. Nie wiem, co mu odbiło.

Dobranoc.

N lis 11, 2007 21:41

Usłyszałam dzisiaj że jestem uzależniona od tego forum bo cięzko mnie oderwac od Was. Jutro postanowiłam wstać wcześnie ranoi mieć czas z Bogiem. Rano kiedy nasze myśli nie są jeszcze zabiegane i przesiaknięte rzeczywistością chcę dzikować, prosić i słuchać Pana.
Pozdrawiam i życzę dobrych snów.
Ania.

N lis 11, 2007 22:06
wybacz, ale dziwnie mi się to kojarzy Głodnemu (albo raczej głodnej) chleb na myśli...

Jest inne powiedzenie oddające jego całą prawdę: "głodnemu chłop na myśli" :P

Cytuj:
Na marginesie, wiecie, że wykład o budowie pociągu jest ważniejszy ostatnio ode mnie? Tak wg mojego Niemca

No to teraz wiemy skąd u Ciebie takie zainteresowanie niemcem (językiem oczywiście ;) )

Cytuj:
Tak więc spać dziś idę na głodniaka.

Łączę się z Tobą w bólu... dosłownie... :?

N lis 11, 2007 22:12

@Rita: dobrze powiedziane ;) Moje zamiłowanie do j. niemieckiego (teoretycznego i suchego ;) ) narodziło się wieeeki temu, ale zainteresowanie j. niemieckim w wersji praktycznej, głośnej i mokrej kilka miesięcy temu. Zresztą... ZNOWU MI SIĘ JEŚĆ ZACHCIAŁO :P

kładę się dziś wcześniej, vo się wcieknę inaczej, a tak to usnę i mi może przejdzie. Do tego jeszcze dziś się dowiedziałam od pani doktor, że mam lipne wyniki krwi i na razie nie można mnie pokroić. Trza sie podleczyć, a potem dać pokroić.... echhh. Może mnie wczesniej szlag trafi?

Dobranoc.

Pn lis 12, 2007 18:58
Jej, ale mam nadzieję, że to nic aż tak poważnego!!!! Aż kroić? A to rzeźnicy ci lekarze :evil:
Niech Cię nie trafia szlag! Kto będzie nam tak świntuszył uroczo na forum ;) ?A tak swoją drogą, to czy "szlag" ma niemieckie korzenie? Nie brzmi polsko :?

Trzymam kciuki za zdrowie i wracam do pracy umysłowej :) Jeszcze dziś trochę mi zostało...

Dobranoc wszystkim :)

Pn lis 12, 2007 21:35
Praca skonczona, ostatni papieros spalony.

Dobranoc wszystkim :)

Crosis

Wt lis 13, 2007 0:11
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1159 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74 ... 78  Następna strona