Studenci wszystkich uczelni łączcie się... sesja idzie...
| Autor |
Wiadomość |
|
Kamyk
|
A ja wczoraj zdałem egzamin z Chrystologii na 5  Tym samym osiągnąłem główny cel tej sesji. Zostało mi jeszcze trochę dużych rzeczy do zdania, ale tylko na dobrym wyniku z Nowego Testamentu mi zależy. Reszta byle zaliczyć 
|
| Wt sty 29, 2008 15:49 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Kamyk tak zapytam z ciekawości jakie są możliwości pracy po teologii? oprócz nauczyciela katechezy ( bo jak wiadomo zarobki nauczycieli są śmieszne)
|
| Wt sty 29, 2008 20:22 |
|
 |
|
Kamyk
|
Ujmę to tak: jak sobie pościelesz, tak się wyśpisz  Ja to rozumuję tak, że na studia nie idzie się po to, aby zdobyć zawód, ale po to, aby poszerzyć swoje zainteresowania i zdobyć wykształcenie, czego najlepszym zobrazowaniem są studia takie jak np. teologia czy filozofia. Można próbować np. w mediach katolickich, wydawnictwach, etc., ale zasadniczo to te studia nie ukierunkowują na żaden konkretny zawód (wyjątek: katecheta)
|
| Wt sty 29, 2008 20:29 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
No tak ale przeciez jakąś przyszłość musisz miec ? Trzeba gdzieś na tę rodzine zarobić ...
|
| Śr sty 30, 2008 10:02 |
|
 |
|
Kamyk
|
Rynek pracy zmienia się na tyle dynamicznie, że będę się o to martwił w odpowiednim czasie. Osobiście mam o tyle łatwiej, że jestem na specjalności nauczycielskiej. I tyle offtopu może wystarczy 
|
| Śr sty 30, 2008 10:46 |
|
|
|
 |
|
Bartas
Dołączył(a): N wrz 24, 2006 18:13 Posty: 2267 Lokalizacja: Poznań
|
Kamyk napisał(a): A ja wczoraj zdałem egzamin z Chrystologii na 5 Tym samym osiągnąłem główny cel tej sesji Zostało mi jeszcze trochę dużych rzeczy do zdania, ale tylko na dobrym wyniku z Nowego Testamentu mi zależy. Reszta byle zaliczyć Przyjmij ode mnie gratulacje!  Widzę, że jedziemy w tym semestrze na podobnych przedmiotach  Ja również miałem w tym semestrze Chrystologię i także był to najważniejszy, a zarazem najtrudniejszy egzamin i Bogu dzięki zdany na czwórę  Też miałem Testament, ale Stary (Nowy w przyszłym semestrze) i zdałem go na 4+ Teraz pozostaje mi Patrystyka (piątek 1 lutego) następnie sakramentologia i moralna  :( Ciężko to wszystko widzę  Codziennie wieczorem proszę o Dar Ducha Świętego. Może się nade mną zlituje lereeeek napisał(a): jakie są możliwości pracy po teologii? oprócz nauczyciela katechezy ( bo jak wiadomo zarobki nauczycieli są śmieszne) Kamyk napisał(a): Można próbować np. w mediach katolickich, wydawnictwach, etc., ale zasadniczo to te studia nie ukierunkowują na żaden konkretny zawód (...) jestem na specjalności nauczycielskiej
Mnie też wiele osób pyta co zamierzam robić po teologii
Kamyku  ja również jestem na specjalności nauczycielskiej, a dokładnie katechetyczno-pastoralnej, jednakże jestem bardziej nastawiony na publicystykę. Chociaż od tego jest na naszym wydziale inny kierunek zwany Dialogiem Społecznym. Ja jednak jestem na katechetyce z tego względu, gdyby nie udało mi się pozyskać pracy w mediach. W takiej sytuacji szkoła jest dla mnie deską ratunku, choć to ciężki orzech do zgryzienia, a ja nie mam zbytniego podejścia. Po Dialogu społecznym nie ma możliwości uczenia religii, chyba że za specjalną decyzją biskupa. Gdyby jednak udało mi się w mediach, to musiałbym po dyplomie zrobić roczne studium z dziennikarstwa
Poza teologią myślę poważnie na drugim kierunkiem, wymarzonym już od dawna (jeszcze z podstawówki), który praktycznie był na pierwszym miejscu (teologia zaś na drugim) - FILOLOGIA ANGIELSKA 
_________________ [i]Żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi, bo nie jesteś sam[/i] :)
|
| Śr sty 30, 2008 21:24 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Hehe... Kamyku, to, że rynek pracy zmienia się dynamicznie to fakt.... tylko, że w przypadku rynku pracy dynamika to 3-10 lat
PS
Ja też jakoś średnio wyobrażam sobie pracę po teologii, chyba, że jako katecheta. Publicystyka to oczywiście alternatywa, ale w obecnych czasach raczej ciężko się z tego utrzymać na sensownym poziomie.
Mimo to zawsze można zostać na uczelni  I najczęściej zasilić szeregi doktorantów bez doświadczenia.
Crosis
|
| Śr sty 30, 2008 22:56 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Bartasie, mam do Ciebie pretensje
Bedac na takim kierunku, nie udzielasz sie zbytnio na forum, a masz przeciez swiezo zdobyta wiedze. Dlaczego nie dzielisz sie nia, i nie sluzysz pomoca innym?!
|
| Śr sty 30, 2008 23:32 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Może nie ma takiego przymusu?
Poza tym z tego co pamiętam, to wiele razy krytykowałaś Bartasa za jego podejście do kilku spraw. Czyżby nagle, kiedy dowiedziałaś się, że ma taką a nie inną wiedzę miałoby się to zmienić?
Crosis
|
| Śr sty 30, 2008 23:37 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Alez Bartas nie boi sie mojej krytyki. On jej nawet potrzebuje.
Crosis, nie dowiedzialam sie nagle, co studiuje Bartas, przeciez juz dawno o tym pisal.
|
| Śr sty 30, 2008 23:55 |
|
 |
|
Zencognito
|
Zaawanstowan grafika komputerowa zdana na 3. Wielkie ufffff. Noc znów zarwana, choć trzy godziny pospałem. Pierwszy raz w życiu miałem zniekształcenia wzroku z powodu zmęczenia - miejscami obraz mi się lekko rozmywał po okręgu lub lekko falował. Idę odsypiać 
|
| Cz sty 31, 2008 0:20 |
|
 |
|
Rojza Genendel
|
Lucyna napisał(a): Bartasie, mam do Ciebie pretensje  Bedac na takim kierunku, nie udzielasz sie zbytnio na forum, a masz przeciez swiezo zdobyta wiedze. Dlaczego nie dzielisz sie nia, i nie sluzysz pomoca innym?!
Mało które z nas tutaj, na tym forum, udziela rad i informacji według swojego wykształcenia i profesji. Oczywiście są wyjątki, jak jeden z moderatorów którego nie wolno mi nazywać tak jak bym miała ochotę 
_________________ Jestem panteistką. "Nasze ciała są zbudowane z pyłu pochodzącego z gwiazd (...) Jesteśmy dziećmi gwiazd, a gwiazdy są naszym domem. Może właśnie dlatego zachwycamy się gwiazdami i Drogą Mleczną." (Carl Sagan)
|
| Cz sty 31, 2008 0:44 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
a jeśli ktoś ukończył teologie i decyduje sie wstąpić do seminarium ?( z ukończonym kierunkiem teologie) jak wyglądają jego studia w seminarium
|
| Cz sty 31, 2008 10:52 |
|
 |
|
Bartas
Dołączył(a): N wrz 24, 2006 18:13 Posty: 2267 Lokalizacja: Poznań
|
lereeeek napisał(a): a jeśli ktoś ukończył teologie i decyduje sie wstąpić do seminarium ?( z ukończonym kierunkiem teologie) jak wyglądają jego studia w seminarium
Tak się składa, że na moim WT UAM studiują także i klerycy. Mają oni ten sam zakres materiału, co studenci świeccy (poza formacją kapłańską, dniami skupienia oraz o rok dłuższymi studiami). U nas jest możliwość przejścia ze świeckiej teologii do seminarium maksymalnie po 2 roku studiów świeckich  a później już niestety nie. Ja miałem zamiar, ale ... widzę, że Pan Bóg ma inny plan względem mnie 
_________________ [i]Żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi, bo nie jesteś sam[/i] :)
|
| Cz sty 31, 2008 11:18 |
|
 |
|
Kamyk
|
Cytuj: Mimo to zawsze można zostać na uczelni  I najczęściej zasilić szeregi doktorantów bez doświadczenia. Ja tak tylko nawiążę - co prawda nie mam zamiaru być wiecznie doktorantem bez wykształcenia, ale jednak poważnie skłaniam się dalej ku pisaniu doktoratu i skupieniu się na karierze naukowej  Cytuj: a jeśli ktoś ukończył teologie i decyduje sie wstąpić do seminarium ?( z ukończonym kierunkiem teologie) jak wyglądają jego studia w seminarium
To już chyba każde seminarium ma własne podejście. Na pewno musi być wieloletnia formacja, jak w przypadku "zwykłych" kleryków, ale chyba nie muszą po raz kolejny zdawać tych samych przedmiotów
A dzisiaj zdałem Stary Testament na 4 i się cieszę, bo stan mojej wiedzy z tego zakresu był dość marny 
|
| Cz sty 31, 2008 11:43 |
|
|
|