Proste przepisy na zupy..
Autor |
Wiadomość |
Owieczka_in_black
|
 Re: Proste przepisy na zupy..
Nie ma za co:) I nie martw się, trening czyni mistrza.
_________________ Za snem tęskniąc pisarz przytula butelkę,
Tak, jakby spirytus mógł mu dodać ducha.
Słowa - kiedyś wielkie - stały się niewielkie;
Choćby wykrzyczanych - mało kto dziś słucha.
/Jacek Kaczmarski/
|
Śr gru 02, 2009 22:53 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Opanowałam robienie placków.
Mam jeszcze pytanie? Z jednego udka to wyjdzie pewnie tylko jeden garnek zupy ? Tzn. nie można ugotować na nim więcej zup ?
|
N gru 06, 2009 16:33 |
|
 |
Owieczka_in_black
|
Po zrobieniu 1 zupy już nie  . Chyba, że podzielisz udko na 2 czesci przed gotowaniem.
/Jacek Kaczmarski/
|
Pn gru 07, 2009 0:18 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Przed świętami zamierzam opanować pierogi...zobaczymy... 
|
Pn gru 07, 2009 20:49 |
|
 |
Owieczka_in_black
|
odnośnie pierogów... uwielbiam kleić, tylko nie cierpię robić farszu brrr
/Jacek Kaczmarski/
|
Pn gru 07, 2009 21:37 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dzięki owieczko za pomoc...jestem u Ciebie czeladnikiem... Mam jeszcze pytania: jak kopytka rozkleiły mi się podczas gotowania za dużo mąki czy za mało albo to kwestia jajka, jakości ziemniaków? dodam że nie mam praski wiec zgniotłam ziemniaki ręcznie... Drugie pytania jak smażyć by unikać oleju? Poza tym ostatnio nawet na oleju przypiekłam...Nie wiem albo muszę dać masę oleju albo wszystko przypiekam...A potem z olejem jest niedobre- wolę juz spalone...
|
Pt gru 11, 2009 18:41 |
|
 |
Sheeta
|
Cytuj: Mam jeszcze pytania: jak kopytka rozkleiły mi się podczas gotowania za dużo mąki czy za mało albo to kwestia jajka, jakości ziemniaków? dodam że nie mam praski wiec zgniotłam ziemniaki ręcznie... Hmmm, kopytka są pyszne, najlepiej z masełkiem, cukrem i cynamonem. To że się rozkleiły to wina zbyt małej ilości mąki. Najlepiej na początku zrobić próbę z jednym czy dwoma i ewentualnie dodać mąki do ciasta. Ciasto musi mieć taką konsystencję, aby łatwo się formowało kopytka i nie przywierało do rąk, ćwiczenie czyni mistrza. Co do oleju, to nie da się smażyć bez niego  Możesz zmienić olej, ja smażę na oliwie z oliwek. Po smażeniu najlepiej wyłożyć usmażone warzywa, czy kotlety, czy co tam smażysz na ręczniki papierowe do obcieknięcia, wtedy większość oleju Ci wsiąknie i jedzenie nie będzie już smakowało olejem.
Pt gru 11, 2009 22:10 |
|
 |
Owieczka_in_black
|
Z mojego doswiadczenia wynika, że ciasto na pierogi ani nie lubi być za długo wyrabiane, ani nie lubi leżeć, więc w kwestii kopytek wychodzi na to, że trzeba się sprężać, tzn. nie że będziesz zagniatać, kroić i gotować z językiem na brodzie, ale nie przesadzać z długotrwałym, dokładnym wyrabianiem. Ma być dokładnie, ale w miarę możliwości krótko. Później ciasto robi się coraz bardziej kleiste.
Teresse, nie bardzo wiem o smażeniu czego mówisz. Ja wiekszość potraw smażę na margarynie Palmie - częsci kurczaka, kotlety /schabowe, karkówkę/, podsmażam mięso do sosów, czy gulaszu itp. Na oleju smażę placki ziemniaczane, czasem rybę, racuchy, frytki /wiadomo/. Naleśniki smażę nacierając patelnię ręcznikiem papierowym zamaczanym w oleju.
A wracając do kopytek, to można dodać do ziemniaków twarogu, zrobić kopytka i podawać polane zrumienioną na masełku bułką tartą i posypane cukrem, cynamon owszem, mile widziany:)
/Jacek Kaczmarski/
|
Pt gru 11, 2009 22:24 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Właśnie popełniam pierogi...pierwsza partia : małe koszmarki... Co do smażenia to chodziło mi jak np. odgrzewam coś gotowego- np. krokiety- to albo muszę dać masę oleju- która potem jest wchłonięta w farsz albo cała jedna strona się przypali... Próbowałam na wodzie- ale woda też się wchłania i farsz robi się taki błeeee.... 
|
So gru 12, 2009 15:34 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Teresse napisał(a): Mam jeszcze pytania: jak kopytka rozkleiły mi się podczas gotowania za dużo mąki czy za mało albo to kwestia jajka, jakości ziemniaków? dodam że nie mam praski wiec zgniotłam ziemniaki ręcznie... Dodać do ciasta łyżeczkę mąki ziemniaczanej Ciasto pierogowe najlepsze będzie jak zarobisz mąkę letnią wodą i dodasz oleju. Nigdy nie daję jajek - ciasto jest wtedy trwardsze. Farsz do pierogów z kapusty i grzybów, najlepiej lekko podsmaćyć na cebulce zezłoconej na oleju (odparujesz wodę z kapusty i grzybów)....pycha. Może przy odgrzewaniu nie poczekałaś aż olej będzie odpowiednio gorący? 
|
So gru 12, 2009 16:24 |
|
 |
Sheeta
|
A co Cię tak Teresse wzięło na gotowanie? I co jadłaś do tej pory  ? Jak zaczynasz w kuchni to ja bym proponowała od czegoś prostego, ziemniaczki, surówka, kotlet. Pierogi różnego rodzaju to już kolejny stopień wtajemniczenia  Naleśniki to już w ogóle, ja nadal nie potrafię tego tałatajstwa dobrze zrobić i nawet nie próbuję  . Z resztą ja gotuję niezwykle rzadko i zwykle to jest kurczak w kawałki, podsmażony, do tego wrzucone warzywa z mrożonki i sos ze słoika. Podane z ryżem/makaronem/ziemniakami. Robi się w pół godziny, nie trzeba kombinować a za każdym razem można skomponować coś oryginalnego, bo wybór sosów i mieszanek warzywnych jest duży  A tak apropos pierogów, to mam przy okazji pytanie. Bo można robić takie gotowane i wtedy ciasto jest jak w tych z mrożonek, a można również robić takie kruche co się piecze nie gotuje. Ma ktoś przepis może??
So gru 12, 2009 16:26 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Sheeta napisał(a): A tak apropos pierogów, to mam przy okazji pytanie. Bo można robić takie gotowane i wtedy ciasto jest jak w tych z mrożonek, a można również robić takie kruche co się piecze nie gotuje. Ma ktoś przepis może?? Nie mam przepisów na kruche pierogi. A w kwestii robionych pierogów, to zapewniam Cię - robione ciasto nie smakuje tak byle jak jak mrożone 
|
So gru 12, 2009 16:40 |
|
 |
Sheeta
|
Wiem, wiem, chodziło mi bardziej o konsystencję. Ja i tak się nie zabieram, ale moja babcia robi pyszne pierożki  Poza tym, w mrożonych ciasto jeszcze generalnie ujdzie, gorzej z nadzieniem, które zwykle jest do niczego 
So gru 12, 2009 16:52 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Corocznie narobię na Wigilię pierożków, karpa na 3 sposoby, 3 zupy....to w święta wszyscy domownicy omijają szerokim łukiem wszelkie mięsiwa a pałaszują potrawy wigilijne + ciasta 
|
So gru 12, 2009 17:08 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Sheeta napisał(a): A co Cię tak Teresse wzięło na gotowanie? I co jadłaś do tej pory  ? Jak zaczynasz w kuchni to ja bym proponowała od czegoś prostego, ziemniaczki, surówka, kotlet. Pierogi różnego rodzaju to już kolejny stopień wtajemniczenia Hehe...Wcześniej jadłam gotowe rzeczy... Ale to i drogie i niezdrowe ( bo najczęściej tam jest masa konserwantów)... Na stronie z której biorę przepisy pierogi i kopytka figurują jako łatwe... Staram się nie jeść mięsa i mrożonek...Mięsa z powodów ideologicznych a mrożonek zdrowotnych...Tak więc jestem ograniczona w moim gotowaniu... Postanowiłam zostać mistrzem kuchni wegetariańskiej... Pierwsza partia się świeciła od oleju, bo dodałam do ciasta na samym końcu...Druga juz zjadliwa- smaczna choć nieefektowna... 
|
So gru 12, 2009 17:21 |
|
|
|