Autor |
Wiadomość |
SweetChild
|
Alus napisał(a): SweetChild napisał(a): . W definicji zaproponowanej przez Vacariusa mamy [i]"(...) innym pozwoli samym decydować co chcą a co nie. Vacarius w zasadzie proponuje anarchię....każdy może czynić wszysto wedle osobistych decyzji....utopia. Nie wszystko, bo podał kilka przykładów budzących największe kontrowersje (in vitro, związków homoseksualnych, eutanazji i aborcji), więc zakładam, że mówimy jedynie o prawach jawnie bądź niejawnie wyznaniowych. Jeśliby tę swobodę rozciągnąć na wszelkie prawa to zgadzam się, że byłaby to anarchia. I taka jest różnica między anarchią a liberalizmem  Alus napisał(a): Ustawodawstwo w sprawach społecznych, kwestiach życia- śmierci, nie jest w żadnym wypadku nawracaniem "niewiernych" 
Samo ustawodawstwo nie, ale opieranie go na argumentach i autorytetach religijnych za kilkaset lat będzie traktowane tak jak dawne "czyj kraj tego religia" w dzisiejszych czasach. Moim skromnym zdaniem oczywiście, bo szklanej kuli nie mam i przyszłości nie widzę 
|
Wt gru 30, 2008 15:09 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
SweetChild napisał(a): Nie wszystko, bo podał kilka przykładów budzących największe kontrowersje (in vitro, związków homoseksualnych, eutanazji i aborcji), więc zakładam, że mówimy jedynie o prawach jawnie bądź niejawnie wyznaniowych.
Eutanazji, aborcji...a czemu nie pozwolić zabijać w każdym wieku w zgodzie z osobistą decyzją - bo tak komuś pasuje?
Homoseksualne...a kazirodcze?
|
Wt gru 30, 2008 15:19 |
|
 |
SweetChild
|
Alus napisał(a): Eutanazji, aborcji...a czemu nie pozwolić zabijać w każdym wieku w zgodzie z osobistą decyzją - bo tak komuś pasuje? Dlatego, że "tak komuś pasuje" jest zdecydowanie zbyt słabym uzasadnieniem. Alus napisał(a): Homoseksualne...a kazirodcze?
Nie słyszałem takich postulatów ze strony samych zainteresowanych, ale jak przedstawią konkretną argumentację, to jestem skłonny przynajmniej się nad nią zastanowić.
Ale argumenty za i przeciw w każdej z wymienionych kwestii były już przytaczane w innych wątkach, więc nie ma sensu ich tu powtarzać. Chodzi raczej o podejście do argumentacji w stylu "bo Bóg tak mówi", co w praktyce sprowadza się do "bo Kościół tak mówi" - czy uważamy ją za wystarczającą, aby forsować dane rozwiązania jako normy społeczne dla ogółu obywateli czy też nie.
|
Wt gru 30, 2008 16:12 |
|
|
|
 |
Vacarius
|
Zapomniałem. KK jest tez przeciwnikiem antykoncepcji. Ciekawo ilu z naszych konserwatywnych katolików nie używa prezerwatyw.
Rozpoznamy ich po tym ze mają przynajmniej po 10 dzieci. 
|
Wt gru 30, 2008 17:46 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
SweetChild napisał(a): Dlatego, że "tak komuś pasuje" jest zdecydowanie zbyt słabym uzasadnieniem. A argument, że chora ze starczą demencją babcia zawadza wystarczy? Cytuj: Chodzi raczej o podejście do argumentacji w stylu "bo Bóg tak mówi", co w praktyce sprowadza się do "bo Kościół tak mówi" - czy uważamy ją za wystarczającą, aby forsować dane rozwiązania jako normy społeczne dla ogółu obywateli czy też nie.
Samo "chcenie" nie jest argumentem.
"Chce" ze względu na dobro człowieka...."za wszystko kiedyś przyjdzie nam zapłacić" - i nie chodzi o zaświaty.
Czyny niezgodne z naturą niszczą człowieka, rodziny, komplikują właściwe relacje międzyludzkie......sumienia nie da się zakrzyczeć, zagłuszyć....
|
Wt gru 30, 2008 20:46 |
|
|
|
 |
SweetChild
|
Vacarius napisał(a): Ciekawo ilu z naszych konserwatywnych katolików nie używa prezerwatyw. Rozpoznamy ich po tym ze mają przynajmniej po 10 dzieci.  Obawiam się, że tu grubo się mylisz. Alus napisał(a): SweetChild napisał(a): Dlatego, że "tak komuś pasuje" jest zdecydowanie zbyt słabym uzasadnieniem. A argument, że chora ze starczą demencją babcia zawadza wystarczy? A taka jest argumentacja za eutanazją? Nie wiem, akurat nie zagłębiałem się zbytnio w dyskusje o eutanazji - mi chodzi bardziej o to, czy w ogóle dopuszczam zmianę stanowiska w wyniku argumentacji strony przeciwnej. Alus napisał(a): Samo "chcenie" nie jest argumentem. "Chce" ze względu na dobro człowieka...."za wszystko kiedyś przyjdzie nam zapłacić" - i nie chodzi o zaświaty. Czyny niezgodne z naturą niszczą człowieka, rodziny, komplikują właściwe relacje międzyludzkie......sumienia nie da się zakrzyczeć, zagłuszyć....
Ja z tym nie polemizuję - chodzi mi jedynie o to, na ile można uszczęśliwiać człowieka na siłę, a na ile należy mu pozostawić wolną wolę nawet wówczas, gdy wybiera źle. A ponieważ Bóg, który zna Prawdę, dał człowiekowi wolną wolę, to uważam, że nie należy jej ograniczać z powodów religijnych.
|
Śr gru 31, 2008 11:34 |
|
 |
untermen
|
Alus napisał(a): Crosis napisał(a): Takie gdybanie i obarczanie kogokolwiek winą nic nie da.
Crosis Nie obarczam winą - wskazuję, że milczenie, nie ukazuwanie konsekwencji czynów to obojętność. Jak powiedziała Matka Teresa z Kalkuty największym złem naszych czasów jest obojetnośc, a M. L. King głosił, że świat musi wyrazić skruchę przedewszystkim za "przerażające milczenie ludzi dobrych". Ileż tragedii mozna byłoby uniknąc, gdyby ludzie reagowali, uświadamiali szkodliwość, konsekwencje czynów.....wystarczy włączyć telewizor i na pęczki widzac cierpienia tych najmniejszych przez liberalizm = obojetność. Nie tylko chrzescijanin ma obowiązek nie stac obojetnie - każdy dobry człowiek w imie dobra drugiego człowieka ma obowiązek reagować.
O tym kto ma jaki obowiązek najlepiej żeby sobie każdy sam zadecydował.
liberalizm w tych czasach to ewenement.
a jak ktoś nie chce pomocy to poco się wtrącać.
|
Pt sty 23, 2009 17:14 |
|
 |
juefo
|
Vacarius - szacun.
Jakby katolicy byli w tym kraju liberalni to ja bym nie był ateistą.
Wyjaśniam - żart.
Wasz bóg daje mi wolną wolę, a wy nie. Ciekawe...
|
Pn kwi 13, 2009 0:05 |
|
 |
Johnny99
|
Kto Ci odbiera wolną wolę ?
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pn kwi 13, 2009 0:07 |
|
 |
juefo
|
Johnny99 napisał(a): Kto Ci odbiera wolną wolę ?
Każdy, kto próbuje sterować moim zachowaniem.
|
Pn kwi 13, 2009 8:12 |
|
 |
moc
|
Zdecydowanie jestem liberalnym katolikiem. 
|
Wt kwi 21, 2009 10:02 |
|
 |
Vacarius
|
Trzeba więcej liberalnych katolików i nie będzie trzeba antyklerykałów. 
|
Śr maja 06, 2009 19:48 |
|
 |
moc
|
Vacarius- i love you 
|
Śr maja 06, 2009 20:42 |
|
 |
[sledz]
|
To co podał autor to akurat za dużo z liberalizmem nie mają wspólnego - ewentualnie z liberalizmem w pojęciu lewackim (patrz PO). Wg mnie państwo nie powinno wkraczać w religijność nikogo.
A in vitro, eutanazja i aborcja to bardziej morderstwo niż coś normalnego (nawet w in vitro komórki ludzkie są niszczone/gubione).
|
Cz maja 07, 2009 19:15 |
|
 |
moc
|
W prezerwatywie tez gubisz/ niszczysz plemniki. To morderstwo!
|
Cz maja 07, 2009 19:28 |
|
|
|