Ciało bez krwi jest martwe
Autor |
Wiadomość |
robaczek2
|
 Re: Ciało bez krwi jest martwe
krzysiekniepieklo napisał(a): W zasadzie to jednoznacznie odpowiedziałem na twoje pytanie we wpisie. Moim zdaniem w Chlebie nie ma Krwi Chrystusa, a w Winie nie ma Ciała Chrystusa, bo to wynika wprost z wypowiedzi Jezusa (prawdziwy pokarm, prawdziwy napój Przeciez pytalem o cos innego. Nie odpowiedziales na pytanie poniewaz to rujnuje Twoje rozumienie Eucharystii. Wierzac w "pod każdymi nawet najmniejszymi ich cząstkami, jest obecny cały Pan Jezus wraz z Ciałem, Krwią, duszą i Bóstwem" wierzymy w cos co nie ma miejsca w swiecie fizycznym. Cala Hostia, pol Hostii, marenka kruszynka, maly slad Krwi, kropla Krwi, kielich Krwi to JEST (jak to napisala Malgosiaa) prawdziwy Jezus. Negujac to zblizasz sie do rozumienia Eucharystii jako symbolu (Ircia), pamiatki (Wybawiony) lub kawalka ciasta (niewierzacy).
|
So cze 20, 2020 22:25 |
|
|
|
 |
Wybawiony
|
@ Małgosiaa Oczywiście, że nie masz żadnego obowiązku. Dziwne tylko, że odpowiedziałaś na pytanie, którego nie zadałem a nie odpowiedziałaś na to, które rzeczywiście znajdowało się w poście do którego się odniosłaś.
_________________ Wiem, komu zaufałem.
|
So cze 20, 2020 22:26 |
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
Jak to nie odniosłam się? Pokoloruję, abys widział: Wybawiony napisał(a): Chrystus ustanowił pamiątkę swojej śmierci w czasie spotkania ze swymi uczniami. Zdumiewające jest to, że choć w nocy przed ukrzyżowaniem nie mówił o zmartwychwstaniu, to wielu chce widzieć pod postacią chleba i wina Zmartwychwstałego w uwielbionym ciele. Skąd ten pomysł? Małgosiaa napisał(a): O zmartwychwstaniu mówił kilkakrotnie w czasie trzyletniej misji, więc skąd pomysł, że pod postacią chleba i wina jest chleb i wino, a nie Ciało i Krew Chrstusa? W czasie Ostatniej Wieczerzy wyraźnie powiedział: to JEST Ciało moje..., to JEST Krew moja, a nie: to jest pamiątka mojego ciala, to jest pamiatka mojej krwi. Ponieważ został z nami pod postacią Chleba i Wina, a Jego Ciało zostało uwielbione, więc jest obecny w uwielbionym Ciele.
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
|
So cze 20, 2020 22:34 |
|
|
|
 |
krzysiekniepieklo
|
robaczek2 napisał(a): krzysiekniepieklo napisał(a): W zasadzie to jednoznacznie odpowiedziałem na twoje pytanie we wpisie. Moim zdaniem w Chlebie nie ma Krwi Chrystusa, a w Winie nie ma Ciała Chrystusa, bo to wynika wprost z wypowiedzi Jezusa (prawdziwy pokarm, prawdziwy napój Przeciez pytalem o cos innego. Nie odpowiedziales na pytanie poniewaz to rujnuje Twoje rozumienie Eucharystii. Wierzac w "pod każdymi nawet najmniejszymi ich cząstkami, jest obecny cały Pan Jezus wraz z Ciałem, Krwią, duszą i Bóstwem" wierzymy w cos co nie ma miejsca w swiecie fizycznym. Cala Hostia, pol Hostii, marenka kruszynka, maly slad Krwi, kropla Krwi, kielich Krwi to JEST (jak to napisala Malgosiaa) prawdziwy Jezus. Negujac to zblizasz sie do rozumienia Eucharystii jako symbolu (Ircia), pamiatki (Wybawiony) lub kawalka ciasta (niewierzacy). Według mnie, najmniejsza spożyta cząstka Chleba staje się Ciałem Chrystusa, a najmniejsza spożyta kropla Wina staje się Krwią Chrystusa. Dopiero w połączeniu to jest Żywy Chrystus.
|
N cze 21, 2020 12:25 |
|
 |
Sysydlaczek
|
Krzychu, a jak skomentujesz te słowa Pana Jezusa z tzw. mowy eucharystycznej ? Cytuj: A gdy ujrzycie Syna Człowieczego, jak będzie wstępował tam, gdzie był przedtem? 63 Duch daje życie; ciało na nic się nie przyda. Słowa, które Ja wam powiedziałem, są duchem i są życiem. J 6,62-63
|
N cze 21, 2020 12:43 |
|
|
|
 |
andej
|
[quote="krzysiekniepieklo"] ... Według mnie, najmniejsza spożyta cząstka Chleba staje się Ciałem Chrystusa, a najmniejsza spożyta kropla Wina staje się Krwią Chrystusa. Dopiero w połączeniu to jest Żywy Chrystus.[/quote]
Najpierw chciałem podziękować za poruszenie tego tematu. Właściwie dyskusja toczy się w dwóch wątkach. Dlaczego nie w jednym?
Od dawna nurtowało mnie to, dlaczego Komunia św. jest pod jedną postacią. Jak też, czym jest rzeczywistość obecności Boga w tym sakramencie. I tak się wlokło latami. Potem z przyczyn politycznych wywołano koronawirusa i do świadomości ludzi dotarło pojęcie DUCHOWEGO przyjmowania Jezusa. To zmusiło do przewartościowania. Uświadomiło istotę. A teraz, dzięki Wam, znów okazja do myślenia i wartościowania.
W powyższym cytacie zawarta jest bardzo ważna rzecz, mianowicie to, że nawet [b][u]najmniejsza spożyta cząstka[/u][/b] zawiera CAŁĄ TAJEMNICĘ. Niestety reszta twierdzenia stanowi zbytnie uproszczenia. A nawet fałsz. I od niego zacznę, bo jest to, według mnie, błąd kardynalny. 1. Otóż użyto sformułowania "staje się". Tak, rzeczywiście staje się, ale nie podczas spożywania, ale w trakcie konsekracji. W trakcie PAMIĄTKI ustanowionej przez Jezusa. 2. Twierdzenie, że Chleb staje się Ciałem, a Wino Krwią jest słuszne, ale niepełne. Bo tak na prawdę nie tyle staje się Ciałem, ale OBECNOSCIĄ. W każdej Kropli, w każdym Okruchu [b][u]JEST CAŁY BÓG[/u][/b]. Nie jakiś kawałek Boga, nie jakiś Jego atrybut, ale CAŁY BÓG. Sakrament komunii świętej jest PRZYJĘCIEM BOGA do siebie. Nie do żołądka, ale do całego siebie. Bóg, w całej swojej Istocie jest przyjmowany przez człowieka w całej jego istocie. A przynajmniej tak być powinno. Ze strony Boga tak jest. Lecz człowiek niestety często niegodnie, albo nieświadomie (beż świadomości obecności Boga w przyjmowanym Okruchu).
|
N cze 21, 2020 13:22 |
|
 |
krzysiekniepieklo
|
Sysydlaczek napisał(a): Krzychu, a jak skomentujesz te słowa Pana Jezusa z tzw. mowy eucharystycznej ? Cytuj: A gdy ujrzycie Syna Człowieczego, jak będzie wstępował tam, gdzie był przedtem? 63 Duch daje życie; ciało na nic się nie przyda. Słowa, które Ja wam powiedziałem, są duchem i są życiem. J 6,62-63 Poprzez spożywanie Ciała i Krwi Jezusa zstępuje na człowieka Duch Boży, który daje człowiekowi Życie. Jeśli ten Duch Boży na człowieka nie zstąpi, to ciało, o które człowiek tak dba, na nic mu się nie przyda, bo to ciało w końcu musi umrzeć.
|
N cze 21, 2020 14:14 |
|
 |
robaczek2
|
krzysiekniepieklo napisał(a): Według mnie, najmniejsza spożyta cząstka Chleba staje się Ciałem Chrystusa, a najmniejsza spożyta kropla Wina staje się Krwią Chrystusa. Dopiero w połączeniu to jest Żywy Chrystus. Dzieki. Nie wiem dlaczego nie odpowiedziales od razu. Moja wiara jest inna. Taka jak w cytacie.
|
Pn cze 22, 2020 13:09 |
|
 |
Wybawiony
|
Małgosiaa napisał(a): Wybawiony napisał(a): Chrystus ustanowił pamiątkę swojej śmierci w czasie spotkania ze swymi uczniami. Ponieważ został z nami pod postacią Chleba i Wina, a Jego Ciało zostało uwielbione, więc jest obecny w uwielbionym Ciele. Czymże więc jest pamiątka o której mówił Jezus, zwiastowanie śmierci Pana aż do Jego powrotu o którym pisał św. Paweł? Jak to się ma do faktu odejścia Chrystusa do Ojca i obietnicy posłania Pocieszyciela?
_________________ Wiem, komu zaufałem.
|
Pn cze 22, 2020 15:22 |
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
Wybawiony napisał(a): Jak to się ma do faktu odejścia Chrystusa do Ojca i obietnicy posłania Pocieszyciela? Ano tak, że Chrystus powiedział: "a oto jestem z wami po wszystkie dni aż do skończenia świata", a obietnica zesłania Ducha Świetego przestała być obietnicą 10 dni po wniebowstapieniu. Pamiatka jest wspominaniem, ale i celebrowaniem obecności Chrystusa w Eucharystii.
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
|
Pn cze 22, 2020 15:43 |
|
 |
andej
|
Być może się narażam, ale jestem przekonany, że warto jest dowiedzieć się, co to jest "pamiątka". Wkleję cytat: Otóż, żeby to było tak oczywiste, trzeba było na nowo odkryć sens słowa „pamiątka”, które pojawia się w Jezusowych słowach ustanowienia Eucharystii wypowiedzianych podczas Ostatniej Wieczerzy: „To czyńcie na moją pamiątkę”. Polskie słowo „pamiątka” jest tu trochę ubogie, bo ma węższy zakres znaczeniowy niż oryginalne hebrajskie zikkaron czy greckie anamnesis, jakie znajdujemy w Biblii. Polskie słowo „pamiątka” kojarzy się z jakimś wspomnieniem, z czymś, co było, ale już nie jest, z jakąś rzeczą z przeszłości, np. mogę mieć ciupagę z Zakopanego jako pamiątkę, która rodzi we mnie wspomnienia z wakacji.Zapewne jest wiele lepszych. Zapewne Marek Piotrowski wytłumaczyłby to lepiej. Ale jako pierwsze znalazłem takie źródło: http://www.nowezycie.archidiecezja.wroc ... chrystusa/, które warto przeczytać w całości. To zaledwie jedna strona tekstu.
|
Wt cze 23, 2020 9:04 |
|
 |
krzysiekniepieklo
|
No właśnie, pamiętać, to się uobecniać na miejscu zdarzenia, a nie uobecniać zdarzenie w obecnej rzeczywistości. To my powinniśmy stanąć na Kalwarii w chwili Ofiary Jezusa, a nie że Jezus nam się uobecnia. Wtedy nikt by nie mówił, że uczestniczymy w bezkrwawej ofierze Jezusa, bo Ofiara Jezusa była krwawa. Kto uczestniczy w bezkrwawej ofierze, ten się wypiera, że przelał Krew Chrystusa i nie ma udziału w Nowym Przymierzu we Krwi Chrystusa. Bo to Jego Krew jest przebłaganiem za nasze grzechy. Niektórzy uznali, że już są zbawieni i nie potrzebują już Jego Krwi, więc się Na Jego krew nie powołują. Więc tylko ofiarę dziękczynną składają i nie chcą Boga przebłagać za swoje grzechy, tak jak by już nie grzeszyli. No i według swojego mniemania nie mają grzechów ale bardzo często dostrzegają grzechy innych i skazują ich na potępienie. No ale wybielić swoje szaty można tylko we Krwi Baranka: Ap 7 14 I powiedziałem do niego: «Panie, ty wiesz». I rzekł do mnie: «To ci, którzy przychodzą z wielkiego ucisku i opłukali swe szaty, i w krwi Baranka je wybielili6. 15 Dlatego są przed tronem Boga i w Jego świątyni cześć Mu oddają we dnie i w nocy. A Zasiadający na tronie rozciągnie namiot nad nimi7. 16 8 Nie będą już łaknąć ani nie będą już pragnąć, i nie porazi ich słońce ani żaden upał, 17 bo paść ich będzie Baranek, który jest pośrodku tronu, i poprowadzi ich do źródeł wód życia: i każdą łzę otrze Bóg z ich oczu».
|
Wt cze 23, 2020 11:47 |
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
To, co zacytowałeś dotyczy męczenników. Jestem bardzo ciekawa co Ty jeszcze robisz na forum. Powinieneś dawno zginąć śmiercią męczeńską, aby mieć udział we Krwi Chrystusa. To sarkazm. A poważnie: wybiórcze cytowanie Pisma nie oddaje całej istoty wiary. .
|
Wt cze 23, 2020 11:57 |
|
 |
krzysiekniepieklo
|
Małgosiaa napisał(a): To, co zacytowałeś dotyczy męczenników. Jestem bardzo ciekawa co Ty jeszcze robisz na forum. Powinieneś dawno zginąć śmiercią męczeńską, aby mieć udział we Krwi Chrystusa. To sarkazm. A poważnie: wybiórcze cytowanie Pisma nie oddaje całej istoty wiary. . Mieć udział we Krwi Chrystusa, a przelać krew za Chrystusa, to są dwie zupełnie odmienne sprawy. Ja myślałem, ze to jest oczywiste dla wszystkich.
|
Wt cze 23, 2020 12:34 |
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
To w jakim celu wkleiłeś cytat z Apokalipsy? Co dla Ciebie oznacza pójście na Kalwarię w zestawieniu z tym cytatem?
|
Wt cze 23, 2020 15:14 |
|
|
|