| Autor |
Wiadomość |
|
Anonim (konto usunięte)
|
To w buddyzmie tez w niedziele chodzi się do świątyni??
|
| N paź 14, 2007 20:48 |
|
|
|
 |
|
Zencognito
|
Nie wiem jak to jest w japońskich świątyniach, ale w Polsce niedziela to jedyny dzień, w którym można zorganizować ceremonię w godzinach wcześniejszych niż 17. W tygodniu ludzie zazwyczaj pracują od rana do popołudniu i możnaby coś zorganizować dopiero wieczorem. Po prostu czas jest odpowiedni do realiów 
|
| N paź 14, 2007 20:58 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Nie jestem pewna, czy tam sie regularnie chodzi do świątyni- wiem, że w sobote jest nauka w szkole, chyba sie tez pracuje- więc jesli chodzą to w niedziele...
Co do Korei- to nigdy nie widziałam w serialach, zeby chodzili do świątyni... 
|
| N paź 14, 2007 21:03 |
|
|
|
 |
|
Zencognito
|
Teresse napisał(a): Nie jestem pewna, czy tam sie regularnie chodzi do świątyni- wiem, że w sobote jest nauka w szkole, chyba sie tez pracuje- więc jesli chodzą to w niedziele...
Ech, w sumie dowiedziałem się dopiero niedawno i sam byłem w szoku, ale świeccy Japończycy nawet jeśli deklarują przynależność do którejś z buddyjskich szkół to sobie wizyty w świątyniach zwyczajnie olewają. Z danych które podała szkoła Soto wynika, że 77% świeckich wiernych odwiedza świątynie tylko wtedy kiedy trzeba zamówić pogrzeb lub gdy ktoś umiera. 7% odwiedza świątynie w celach duchowych, a jedynie 2% odwiedza mnichów w celu uzyskania porad w chwilach jakichś kryzysów. Jak jest z śieckimi buddystami w innych krajach gdzie jest Zen (Korea, Wietnam, Chiny) nie wiem, a w innych tradycjach (Wadżrajana, Therawada, buddyzm Czystej Krainy) też nie jestem obeznany.
|
| N paź 14, 2007 21:14 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Albo odwiedzają świątynie, żeby nabyć amulety i sutry mające jakąś moc...Przynajmniej tak jest w anime...
Natomiast w jednym serialu koreańskim był facet, który miał zone i dwie córki i został mnichem- co wiązało się z tym, że jakby wzniósł się ponad rzeczywistość i nie uznawał ich dlużej jako swojej rodziny czy cos w tym stylu- mnie to trochę przeraziło...
Mnisi chyba tez nie cieszą się szacunkiem- bo matka zalotnika jednej z córek zapytalo się go, czy chce miec mnicha jako teścia?? 
|
| N paź 14, 2007 21:20 |
|
|
|
 |
|
Zencognito
|
Nie wiem jak jest w Korei, ale ja bym nie budował swojego wyobrażenia o buddyzmie w tym kraju na podstawie seriali  Trza by kogoś z Kwan Um spytać - to jest koreańska szkoła Zen, dość liczna w Polsce.
|
| N paź 14, 2007 21:32 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Wiem, wiem...generalnie w tych serialach ludzie zawsze idą spać w ubraniu i nawet w okularach-więc sie zapytałam, czy to taka tradycja w Korei i ktoś tam w komentarzach na youtubie powiedział, że nie
W Japonii chyba mają specjalne kimona do spania, ale teraz to pewnie większosc ma pidzamy w stylu zachodnim...
|
| N paź 14, 2007 21:39 |
|
 |
|
Zencognito
|
Nie wiem w czym śpią, ale mają bardzo fajne pościele na rynku
(dla cenzorów - dziewczyna jest w bieliznie [różowej] więc proszę nie usuwać  )
|
| N paź 14, 2007 22:13 |
|
 |
|
Bartas
Dołączył(a): N wrz 24, 2006 18:13 Posty: 2267 Lokalizacja: Poznań
|
Zencognito napisał(a): Nie wiem w czym śpią, ale mają bardzo fajne pościele na rynku   (dla cenzorów - dziewczyna jest w bieliznie [różowej] więc proszę nie usuwać  )
Niemniej jednak, Zen, jestem zbulwersowany!!!!! 
_________________ [i]Żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi, bo nie jesteś sam[/i] :)
|
| N paź 14, 2007 23:13 |
|
 |
|
Zencognito
|
Ubolewam nad tym, że obrazki przedstawiające zgrabne, urocze, półnagie, mangowe dziewczyny Cię bulwersują - mógłbyś jednak napisać czemu?
|
| Pn paź 15, 2007 8:01 |
|
 |
|
Enigma
|
@Zencognito: podsunąłeś mi pewien całkiem niezły pomysł z prześcieradłem i nadrukiemmmmmm..... :]
_________________ "Doch gestohlen ist er wertlos,
Und dann brauch' ich ihn nicht"
|
| Pn paź 15, 2007 13:34 |
|
 |
|
Zencognito
|
Czyżbyś chciała sobie nadrukować pewnego barbarzyńcę zza Odry? 
|
| Pn paź 15, 2007 18:37 |
|
 |
|
Bartas
|
Zaczynacie świntuszyć, moi kochani  Ojojoj! 
_________________ [i]Żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi, bo nie jesteś sam[/i] :)
|
| Pn paź 15, 2007 18:50 |
|
 |
|
Zencognito
|
Ech, Bartas, na studentów swojego wydziału narzekasz, a sam jesteś do tego stopnia sztywniakiem, że widok fajnej mangowej dziewczyny w bieliźnie Cię bulwersuje... 
|
| Pn paź 15, 2007 19:37 |
|
 |
|
Bartas
|
Zencognito napisał(a): Ech, Bartas, na studentów swojego wydziału narzekasz, a sam jesteś do tego stopnia sztywniakiem, że widok fajnej mangowej dziewczyny w bieliźnie Cię bulwersuje... 
Ok, skończmy temat i przejdźmy do wątku.
Jestem pierwszy raz od niepamiętnych czasów bardzo szczęśliwy, gdyż odnowiłem przyjacielskie stosunki do mojej najlepszej kumpeli, która jak się wydawało w tym roku na wakacjach, olała mnie i poszła na imprę z jakimiś kolesiami. Nie odzywałem się za to długo. Aż w końcu napisałem do niej jakby nigdy nic się nie stało. Ona nadal nie wie za co jestem na nią obrażony, ale wytłumaczę jej to kiedy 24 października - w ramach paxu  - pójdziemy do kina na koncert Queen. Ciekawa rzecz, że ja zawsze muszę pierwszy wyciągać rękę do ludzi, obojętnie czy zawiniłem względem nich czy nie.
|
| Pn paź 15, 2007 20:02 |
|
|
|