Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N lis 16, 2025 0:17

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2085 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110 ... 139  Następna strona
 Wątek dzienny 
Autor Wiadomość
To w buddyzmie tez w niedziele chodzi się do świątyni??

N paź 14, 2007 20:48

Nie wiem jak to jest w japońskich świątyniach, ale w Polsce niedziela to jedyny dzień, w którym można zorganizować ceremonię w godzinach wcześniejszych niż 17. W tygodniu ludzie zazwyczaj pracują od rana do popołudniu i możnaby coś zorganizować dopiero wieczorem. Po prostu czas jest odpowiedni do realiów :-)

N paź 14, 2007 20:58
Nie jestem pewna, czy tam sie regularnie chodzi do świątyni- wiem, że w sobote jest nauka w szkole, chyba sie tez pracuje- więc jesli chodzą to w niedziele...

Co do Korei- to nigdy nie widziałam w serialach, zeby chodzili do świątyni... :?

N paź 14, 2007 21:03

Nie jestem pewna, czy tam sie regularnie chodzi do świątyni- wiem, że w sobote jest nauka w szkole, chyba sie tez pracuje- więc jesli chodzą to w niedziele...

Ech, w sumie dowiedziałem się dopiero niedawno i sam byłem w szoku, ale świeccy Japończycy nawet jeśli deklarują przynależność do którejś z buddyjskich szkół to sobie wizyty w świątyniach zwyczajnie olewają. Z danych które podała szkoła Soto wynika, że 77% świeckich wiernych odwiedza świątynie tylko wtedy kiedy trzeba zamówić pogrzeb lub gdy ktoś umiera. 7% odwiedza świątynie w celach duchowych, a jedynie 2% odwiedza mnichów w celu uzyskania porad w chwilach jakichś kryzysów. Jak jest z śieckimi buddystami w innych krajach gdzie jest Zen (Korea, Wietnam, Chiny) nie wiem, a w innych tradycjach (Wadżrajana, Therawada, buddyzm Czystej Krainy) też nie jestem obeznany.

N paź 14, 2007 21:14
Albo odwiedzają świątynie, żeby nabyć amulety i sutry mające jakąś moc...Przynajmniej tak jest w anime... :)

Natomiast w jednym serialu koreańskim był facet, który miał zone i dwie córki i został mnichem- co wiązało się z tym, że jakby wzniósł się ponad rzeczywistość i nie uznawał ich dlużej jako swojej rodziny czy cos w tym stylu- mnie to trochę przeraziło... :?

Mnisi chyba tez nie cieszą się szacunkiem- bo matka zalotnika jednej z córek zapytalo się go, czy chce miec mnicha jako teścia?? :?

N paź 14, 2007 21:20

Nie wiem jak jest w Korei, ale ja bym nie budował swojego wyobrażenia o buddyzmie w tym kraju na podstawie seriali :-) Trza by kogoś z Kwan Um spytać - to jest koreańska szkoła Zen, dość liczna w Polsce.

N paź 14, 2007 21:32
Wiem, wiem...generalnie w tych serialach ludzie zawsze idą spać w ubraniu i nawet w okularach-więc sie zapytałam, czy to taka tradycja w Korei i ktoś tam w komentarzach na youtubie powiedział, że nie :D

W Japonii chyba mają specjalne kimona do spania, ale teraz to pewnie większosc ma pidzamy w stylu zachodnim...

N paź 14, 2007 21:39

Nie wiem w czym śpią, ale mają bardzo fajne pościele na rynku :D
Obrazek
(dla cenzorów - dziewczyna jest w bieliznie [różowej] więc proszę nie usuwać :P )

N paź 14, 2007 22:13

Nie wiem w czym śpią, ale mają bardzo fajne pościele na rynku :D
Obrazek
(dla cenzorów - dziewczyna jest w bieliznie [różowej] więc proszę nie usuwać :P )

Niemniej jednak, Zen, jestem zbulwersowany!!!!! :-(

N paź 14, 2007 23:13
Zobacz profil WWW

Ubolewam nad tym, że obrazki przedstawiające zgrabne, urocze, półnagie, mangowe dziewczyny Cię bulwersują - mógłbyś jednak napisać czemu?

Pn paź 15, 2007 8:01

@Zencognito: podsunąłeś mi pewien całkiem niezły pomysł z prześcieradłem i nadrukiemmmmmm..... :]

Pn paź 15, 2007 13:34

Czyżbyś chciała sobie nadrukować pewnego barbarzyńcę zza Odry? ;-)

Pn paź 15, 2007 18:37

Zaczynacie świntuszyć, moi kochani ;-) Ojojoj! :diabel: :nonono:

Pn paź 15, 2007 18:50
Zobacz profil WWW

Ech, Bartas, na studentów swojego wydziału narzekasz, a sam jesteś do tego stopnia sztywniakiem, że widok fajnej mangowej dziewczyny w bieliźnie Cię bulwersuje... :roll:

Pn paź 15, 2007 19:37

Ech, Bartas, na studentów swojego wydziału narzekasz, a sam jesteś do tego stopnia sztywniakiem, że widok fajnej mangowej dziewczyny w bieliźnie Cię bulwersuje... :roll:

Ok, skończmy temat i przejdźmy do wątku.

Jestem pierwszy raz od niepamiętnych czasów bardzo szczęśliwy, gdyż odnowiłem przyjacielskie stosunki do mojej najlepszej kumpeli, która jak się wydawało w tym roku na wakacjach, olała mnie i poszła na imprę z jakimiś kolesiami. Nie odzywałem się za to długo. Aż w końcu napisałem do niej jakby nigdy nic się nie stało. Ona nadal nie wie za co jestem na nią obrażony, ale wytłumaczę jej to kiedy 24 października - w ramach paxu :D - pójdziemy do kina na koncert Queen. Ciekawa rzecz, że ja zawsze muszę pierwszy wyciągać rękę do ludzi, obojętnie czy zawiniłem względem nich czy nie.

Pn paź 15, 2007 20:02
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2085 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110 ... 139  Następna strona