| Autor |
Wiadomość |
|
Zencognito
|
Ja w Sylwestra idę na 18 do świątyni na Nauki Dharmy i zazen, a po tym wracam do domu, do rodziny  Alkoholu oczywiście pić nie będę - zresztą wraz z końcem roku minie 9 miesięcy całkowitej abstynencji  1 stycznia ponownie idę do świątyni, tym razem na 11.00, na Ceremonię Noworoczną
W ogóle to teraz mamy taką serię ceremonii - wczoraj odbyła się Tanbutsu-e czyli Ceremonia Skruchy przed 88 Buddhami, do świątyni przyjechała uczennica naszego opata, mniszka buddyjska w tradycji Soto, Czcigodna Homyo która zostanie przynajmniej do ceremonii noworocznej (choć mam nadzieję, że dłużej, bo to bardzo miła osoba)  Dziś o 18 odbyła się ceremonia odnowienia wskazań Ryaku Fusatsu, jednak jest ona tylko dla osób które przyjęły Jukai lub wskazania Bodhisattwy w jakiejkolwiek tradycji, czyli nie dla mnie
Tak czy siak, zmianę roku spędzę bardzo oryginalnie bo bez alkoholu i siedzenia do późna, za to uczestnicząc w ceremoniach
W ogóle dowiedziałem się niedawno, że kanon buddyzmu Mahajana składa się ze 100 tomów, z których każdy ma gdzieś tak 500 stron i w których zawarte jest ponad 5000 dzieł  Czytania na całe życie - a raczej tłumaczenia, bo bardzo niewielka część została przetłumaczona na polski (nawet nie wiem czy w całości jest po angielsku).
A teraz idę oglądać z rodziną film "Pan i władca" z Russelem Crowem - jak dobrze mieć brata pracującego w wypożyczalni DVD 
|
| N gru 30, 2007 19:27 |
|
|
|
 |
|
Zencognito
|
W Szczecinie jest dziś 12 stopni. Siedzę przy szeroko otwartym oknie i wdycham rześkie powietrze które pachnie jak wiosna 
|
| So lut 09, 2008 15:23 |
|
 |
|
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Mokro, białawo (lub szarawo), zimno, mało sympatycznie...
Spać się chce.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
| N lut 17, 2008 10:14 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Biało- całkowicie- i ziiiimno - jak wychodziłam rano, było - 18 stopni 
|
| N lut 17, 2008 10:35 |
|
 |
|
Zencognito
|
Pogodnie, słoneczko, zero śniegu, 3 stopnie powyżej zera, bezwietrznie 
|
| N lut 17, 2008 11:00 |
|
|
|
 |
|
Bartas
Dołączył(a): N wrz 24, 2006 18:13 Posty: 2267 Lokalizacja: Poznań
|
Ciemno, szaro i ponuro  ale fajnie, żem sobie dłuuuugo pospał
Do Kościółka dopiero na 15:00, bo są Gorzkie Żale, a potem Msza Święta. Teraz idę na dobre śniadanko 
_________________ [i]Żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi, bo nie jesteś sam[/i] :)
|
| N lut 17, 2008 11:16 |
|
 |
|
AniaF
|
Wróciłam właśnie z nad morza było cudownie. Muszę sie przekapać potem opowiem więcej. Chcę tam jwk najszybciej wrócić.
Pozdrawiam Ania.
_________________ "Panie, wskaż mi drogi Swoje
ścieżek swoich naucz mnie !"
Psalm 25,4
|
| N lut 24, 2008 20:50 |
|
 |
|
Bartas
|
_________________ [i]Żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi, bo nie jesteś sam[/i] :)
|
| Wt mar 11, 2008 19:51 |
|
 |
|
rozalka
Moderator
|
Kujon 
_________________ Co dalej za zakrętem jest? Kamieni mnóstwo Pod kamieniami leży szkło Szło by się długo Gdyby nie to szkło, to by się szło... ♪
|
| Wt mar 11, 2008 20:29 |
|
 |
|
Bartas
|
rozalka napisał(a): Kujon 
Słucham?  Możliwe, ale nie prymus  Tylko z łaciną mi teraz dobrze idzie - jadę na czwórkach i czasem piątkach, a tak ... różnie bywa!  :D  Jak przedmiot jest ciekawy to się uczę z chęcią i na egzaminie "sprzedaję" wszystko, co wiem, a jak jest nudny i trudny to "byle zaliczyć. Niestety od kiedy studiuję teologię, to trafiły się tylko dwa interesujące przedmioty, gdzie naprawdę mogłem się wykazać; to jest Historia Kościoła (jestem na seminarium magisterskim) oraz Stary Testament - ze względu na dobrych wykładowców 
|
| Wt mar 11, 2008 20:50 |
|
 |
|
Rojza Genendel
|
Po pracy- nerwowo wykończona chamstwem ludzi z którymi miałam do czynienia. Zdawałoby się- wyższa uczelnia, ludzie na poziomie, kulturalni, wykształceni. Cóż, pozory mylą.
_________________ Jestem panteistką. "Nasze ciała są zbudowane z pyłu pochodzącego z gwiazd (...) Jesteśmy dziećmi gwiazd, a gwiazdy są naszym domem. Może właśnie dlatego zachwycamy się gwiazdami i Drogą Mleczną." (Carl Sagan)
|
| Wt mar 11, 2008 21:40 |
|
 |
|
Bartas
|
Rojza Genendel napisał(a): Po pracy- nerwowo wykończona chamstwem ludzi z którymi miałam do czynienia. Zdawałoby się- wyższa uczelnia, ludzie na poziomie, kulturalni, wykształceni. Cóż, pozory mylą.
 Ech, tak niestety bywa z tymi wykształciuchami  Już widzę tych moich jak skończą studia  Nie martw się, jakoś to będzie  Uszy do góry  Damy radę!!!!!
|
| Wt mar 11, 2008 22:10 |
|
 |
|
Bartas
|
 It's a beautiful day!!!  Bowiem trafiła się ładna ocenka z kolokwium z łaciny  4+ Tym razem tłumaczyliśmy z Kodeksu Prawa Kanoniczego - De Matrimonio (can. 1055-1061)
|
| Pn kwi 14, 2008 15:53 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Mam rozumieć Bartas, że można się do ciebie zwracać z tłumaczeniem tekstów po łacinie
A jakbyś miał słownik w wersji elektronicznej to ja bym reflektowała  Bo czasami zastanawia mnie skąd się biorą łacińskie nazwy różnych żyjątek.
A teraz po obiadku wyleguję się z moją kicią na łóżeczku i jest w ogóle miło
Zresztą miałam dziś dobry dzień, choć zaczął się kiepsko, ale nie chcę zapeszać, bo jest jedna sprawa, która chciałabym żeby się dobrze skończyła, ale na razie ciii...
|
| Pn kwi 14, 2008 18:18 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Łojoj... ktoś odgruzował ten wątek
A mi dzień minął jak strzelił... 11,5 godziny w pracy, potem do domu... pobiegać... i teraz mam siłę tylko leżeć i czytać  No, czasem czytać też forum
Crosis
|
| Pn kwi 14, 2008 19:16 |
|
|
|