Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr lis 12, 2025 20:54

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2085 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124 ... 139  Następna strona
 Wątek dzienny 
Autor Wiadomość

Ja w Sylwestra idę na 18 do świątyni na Nauki Dharmy i zazen, a po tym wracam do domu, do rodziny :-) Alkoholu oczywiście pić nie będę - zresztą wraz z końcem roku minie 9 miesięcy całkowitej abstynencji :-) 1 stycznia ponownie idę do świątyni, tym razem na 11.00, na Ceremonię Noworoczną :-D
W ogóle to teraz mamy taką serię ceremonii - wczoraj odbyła się Tanbutsu-e czyli Ceremonia Skruchy przed 88 Buddhami, do świątyni przyjechała uczennica naszego opata, mniszka buddyjska w tradycji Soto, Czcigodna Homyo która zostanie przynajmniej do ceremonii noworocznej (choć mam nadzieję, że dłużej, bo to bardzo miła osoba) :-) Dziś o 18 odbyła się ceremonia odnowienia wskazań Ryaku Fusatsu, jednak jest ona tylko dla osób które przyjęły Jukai lub wskazania Bodhisattwy w jakiejkolwiek tradycji, czyli nie dla mnie :-)
Tak czy siak, zmianę roku spędzę bardzo oryginalnie bo bez alkoholu i siedzenia do późna, za to uczestnicząc w ceremoniach :-)

W ogóle dowiedziałem się niedawno, że kanon buddyzmu Mahajana składa się ze 100 tomów, z których każdy ma gdzieś tak 500 stron i w których zawarte jest ponad 5000 dzieł :o Czytania na całe życie - a raczej tłumaczenia, bo bardzo niewielka część została przetłumaczona na polski (nawet nie wiem czy w całości jest po angielsku).
A teraz idę oglądać z rodziną film "Pan i władca" z Russelem Crowem - jak dobrze mieć brata pracującego w wypożyczalni DVD :biggrin:

N gru 30, 2007 19:27

W Szczecinie jest dziś 12 stopni. Siedzę przy szeroko otwartym oknie i wdycham rześkie powietrze które pachnie jak wiosna :-)

So lut 09, 2008 15:23

Mokro, białawo (lub szarawo), zimno, mało sympatycznie...

Spać się chce.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

N lut 17, 2008 10:14
Zobacz profil WWW
Biało- całkowicie- i ziiiimno - jak wychodziłam rano, było - 18 stopni :boje:

N lut 17, 2008 10:35

Pogodnie, słoneczko, zero śniegu, 3 stopnie powyżej zera, bezwietrznie :biggrin:

N lut 17, 2008 11:00

Ciemno, szaro i ponuro :( ale fajnie, żem sobie dłuuuugo pospał ;)
Do Kościółka dopiero na 15:00, bo są Gorzkie Żale, a potem Msza Święta. Teraz idę na dobre śniadanko ;)

N lut 17, 2008 11:16
Zobacz profil WWW

Wróciłam właśnie z nad morza było cudownie. Muszę sie przekapać potem opowiem więcej. Chcę tam jwk najszybciej wrócić.
Pozdrawiam Ania.

N lut 24, 2008 20:50

Piąteczka z kolokwium z łaciny!!!!! :jupi:

Tłumaczyliśmy w piątek ORDO MISSAE CUM POPULO :) i dziś babka przyniosła ocenione :) :)

Oprócz tego kupiłem sobie (można powiedzieć, że w nagrodę)

Obrazek

Dzięki Ci, Panie, za ten dzień :) :)

Wt mar 11, 2008 19:51
Zobacz profil WWW
Moderator

Szło by się długo
Gdyby nie to szkło, to by się szło... ♪

Wt mar 11, 2008 20:29

Kujon :P

Słucham? :D Możliwe, ale nie prymus :) Tylko z łaciną mi teraz dobrze idzie - jadę na czwórkach i czasem piątkach, a tak ... różnie bywa! :D:D :) Jak przedmiot jest ciekawy to się uczę z chęcią i na egzaminie "sprzedaję" wszystko, co wiem, a jak jest nudny i trudny to "byle zaliczyć. Niestety od kiedy studiuję teologię, to trafiły się tylko dwa interesujące przedmioty, gdzie naprawdę mogłem się wykazać; to jest Historia Kościoła (jestem na seminarium magisterskim) oraz Stary Testament - ze względu na dobrych wykładowców ;)

Wt mar 11, 2008 20:50
Zobacz profil WWW

Po pracy- nerwowo wykończona chamstwem ludzi z którymi miałam do czynienia. Zdawałoby się- wyższa uczelnia, ludzie na poziomie, kulturalni, wykształceni. Cóż, pozory mylą.

Wt mar 11, 2008 21:40

Po pracy- nerwowo wykończona chamstwem ludzi z którymi miałam do czynienia. Zdawałoby się- wyższa uczelnia, ludzie na poziomie, kulturalni, wykształceni. Cóż, pozory mylą.

:? Ech, tak niestety bywa z tymi wykształciuchami :? Już widzę tych moich jak skończą studia :? Nie martw się, jakoś to będzie :) Uszy do góry :) Damy radę!!!!!

Wt mar 11, 2008 22:10
Zobacz profil WWW

:-D It's a beautiful day!!! :-D Bowiem trafiła się ładna ocenka z kolokwium z łaciny :) 4+ Tym razem tłumaczyliśmy z Kodeksu Prawa Kanoniczego - De Matrimonio (can. 1055-1061)

Pn kwi 14, 2008 15:53
Zobacz profil WWW
Mam rozumieć Bartas, że można się do ciebie zwracać z tłumaczeniem tekstów po łacinie :clever:
A jakbyś miał słownik w wersji elektronicznej to ja bym reflektowała :) Bo czasami zastanawia mnie skąd się biorą łacińskie nazwy różnych żyjątek.

A teraz po obiadku wyleguję się z moją kicią na łóżeczku i jest w ogóle miło :)

Zresztą miałam dziś dobry dzień, choć zaczął się kiepsko, ale nie chcę zapeszać, bo jest jedna sprawa, która chciałabym żeby się dobrze skończyła, ale na razie ciii...

Pn kwi 14, 2008 18:18

A mi dzień minął jak strzelił... 11,5 godziny w pracy, potem do domu... pobiegać... i teraz mam siłę tylko leżeć i czytać ;) No, czasem czytać też forum ;)

Crosis

Pn kwi 14, 2008 19:16
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2085 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124 ... 139  Następna strona