Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn wrz 15, 2025 14:06

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2085 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130 ... 139  Następna strona
 Wątek dzienny 
Autor Wiadomość

Kitekat to taka sobie karma, kupcie mu Royal Canin. Na karmach RC jest od razu podane ile kot powinien dostawać na dobę przy danej wadze ciała. No i dawajcie kotu jeść częściej, ale mniejsze dawki - mój Mruczek też czasami wymiotuje jak zje dużo na raz.
Ja koty karmię 12 razy dziennie :> Co 1,5 godziny, dając po 4-5 gramów - i jest gut.
Wasz kot jest wykastrowany? Jest tylko w domu, czy na dwór też wychodzi?
Co do zdjęcia to wygląda na cwaniaka :D

N paź 05, 2008 12:27

Kitekat to taka sobie karma, kupcie mu Royal Canin

A drogie to jest? ;)

Zencognito napisał(a):
Na karmach RC jest od razu podane ile kot powinien dostawać na dobę przy danej wadze ciała

Już sporo waży :D

Zencognito napisał(a):
Wasz kot jest wykastrowany?

Nie wiem, myśmy go znaleźli półtora roku temu :) i tak został, biedak :)

Zencognito napisał(a):
Jest tylko w domu, czy na dwór też wychodzi? Co do zdjęcia to wygląda na cwaniaka :D

Oj, cwaniaczek, cwaniaczek :D Na noc ojciec lub mama zamykają go w piwnicy, a na dzień wypuszczają na dwór i złośliwie włazi do domu i potem śmierdzi, bo sika po kątach :? :D dlatego właśnie trzymany jest na zewnątrz i chowany na noc w piwnicy :)

N paź 05, 2008 15:30
Zobacz profil WWW
Karma RC należy do najdroższych - sama karmię swoje koty Animondą Cross rafinee (jakoś tak)- jeśli się kupuje worek 15 kg , to wychodzi w cenie KK, a jakość o wiele lepsza.

Dawkowanie jest na każdym opaakowaniu karmy- także KK.
Jeśli kot zaznacza mieszkanie moczem, to wykastrowany nie jest ... zresztą starczy spojrzeć pod ogon :x

A karmienie 12 razy dziennie to gruba przesada ...

Sama mam kilka kociastych ;-)

N paź 05, 2008 16:31

Jak drogie to nie będziemy kupować, bo to bez sensu, żeby na kota tyle kasy tracić. Niech się zadowoli tym, co ma :D bo i tak ma za dobrze ;) :D

N paź 05, 2008 18:20
Zobacz profil WWW
Jeśli kot zaznacza mieszkanie moczem, to wykastrowany nie jest ... zresztą starczy spojrzeć pod ogon

Nie do końca. Jeśli za późno wykastrujesz kota, który zaznaczał teren w mieszkaniu, to po kastracji może to robić dalej - złośliwie. Paradoksem jest to, że nawet kotki po sterylizacji potrafią "obsikiwać" rogi mebli...

Crosis

N paź 05, 2008 23:01

Crosis dobrze mówi - jak kot już zacznie znaczyć teren moczem, to kastracja przeważnie nic nie daje. Dalej będzie sikał, tylko że mocz nie będzie już tak śmierdzący.
Bartas, tak jak napisała Baranek, zobacz kotu pod ogon czy jest wykastrowany. Jeśli nie to lepiej go wykastrujcie - kot z tego powodu nie będzie czuł żadnego dyskomfortu, a przynajmniej nie spłodzi następnego pokolenia małych kotków.
Niedawno byliśmy z mamą w towarzystwie opieki nad zwierzętami po tabletki na koci katar dla kociąt które żyją przy zakładzie pracy mojej mamy. TOnZ daje za darmo leki dla bezpańskich kotów, tak samo za darmo je kastruje/sterylizuje, jeśli je się do nich przywiezie, jednak dowiedzieliśmy się że nie będą już rozdawać leków za darmo, bo ze względu na zwiększoną w ten sposób przeżywalność koty się tak szybko mnożą, że leków nie starcza.
Także powinno się kastrować i sterylizować koty, bo szkoda żeby rodziły się kocięta, z których większość umrze od choroby, samochodów lub okrucieństwa jakichś głupków. A już na pewno powinno się kastrować koty swoje - chyba, że jest się gotowym zaopiekować wszystkimi kociakami, które się urodzą. To kwestia odpowiedzialności.

N paź 05, 2008 23:16

No, cóż! :) Dziękuję Zen, Barankowi i Crosisowi za radę. :) Reszta należy do rodziców po przekazaniu przeze mnie tej informacji, której udzieliliście mi tu na tym forum. Dzięki :)

Pn paź 06, 2008 10:35
Zobacz profil WWW

Bartas, nie słuchaj tych oprawców, im tylko kastrowanie w głowie (zupełnie jak temu medykowi ze Szwejka, który na wszystko przepisywał lewatywę). Z kocurem trzeba podialogowć, przekonać. Na przykład tak:
    Obrazek

Pn paź 06, 2008 19:20
Zobacz profil WWW
TOnZ daje za darmo leki dla bezpańskich kotów, tak samo za darmo je kastruje/sterylizuje, jeśli je się do nich przywiezie,

A nie mogą ich sami łapać ? Zamiast czekać aż ktoś je przywiezie ??

W USA są organizacje które zbierają zwierzaki z ulicy- badają , leczą a potem dają do adopcji...

Pn paź 06, 2008 19:35

Stasiu, pamiętaj, że kot to też stworzenie Boskie :) A to, że ja nie przepadam za futrzakami to nie znaczy, że mam z nimi w taki sposób postępować :D

Koty nie lubią wody i to ich odstrasza :D jak go kropnę z mopa to zaraz ucieknie, albo jak pogrucham kartonikiem z jego żarciem to zaraz przybiega z domu (z holu) na taras. To jedyny sposób, żeby się od niego uwolnić, bo jest strasznie namolny i nieźle kozaczy.

Pn paź 06, 2008 19:37
Zobacz profil WWW

A nie mogą ich sami łapać ? Zamiast czekać aż ktoś je przywiezie ??

Oni dostają bardzo mało pieniędzy. Nie stać ich żeby jeździć na każde wezwanie jak pogotowie albo żeby patrolować miasto czy a nuż się jakiś zwierzak nie trafi. Zwłaszcza przy takich cenach paliwa.

Pn paź 06, 2008 22:06

W USA mają takie pogotowie dla zwierząt a nawet policję dla zwierząt, która może skonfiskować zwierzaki, które są źle traktowane...

Ale to wszystko pewnie finansuje miasto...

Pn paź 06, 2008 22:30

W Polsce też może zabrać zwierzę z tego co mi wiadomo. Nie wiem jak dokładnie sponsorowane jest TOnZ, na pewno trochę dostaje z przekazywania 1% podatku - no ale kokosów to oni nie dostają.

Pn paź 06, 2008 23:01

Dzień dziś strasznie męczący i dobrze, że już się skończył. Jutro sobota i nie mam najmniejszej ochoty spędzić jej w domu, ale nie mam żadnego pomysłu na wyjście. Dałem sobie postanowienie, że muszę wyjść do ludzi, a jak się sparzę to trudno się mówi, będzie trzeba szukać dalej :)

Oj, jak dobrze, że już weekend :)

Pt paź 10, 2008 20:25
Zobacz profil WWW

Cóż - czasu brakuje, doba za krótka...

Wczoraj piłeczka, dzisiaj seminarium i leniuchowanie :)

Dobry dzień wszystkim 8)

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

N paź 12, 2008 8:01
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2085 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130 ... 139  Następna strona