Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
saxon napisał(a): W takim razie poproszę o zmianę nicka - bo mi się źle kojarzy, innym zapewne również 
A co złego jest w saksofonie 
|
Śr lut 23, 2005 8:21 |
|
|
|
 |
saxon
|
baranku
Mieszka prosiłem - żeby nick zmienił 
|
Śr lut 23, 2005 8:38 |
|
 |
Agniulka
|
Przyznam, że po waszych tekstach zaczęłam się temu logo przyglądać... Po dłuższej chwili udało mi się dopatrzeć tego podobieństwa do ying-yang, ale nadal coś mi nie pasowało...
Istotą symbolu ying-yang jest równowaga dobra i zła - bóg dobry i bóg zły. Innymi słowy tamte "rybki" są dwie rózne - czarna i biała.
I tego istotnego elementu - który przecież stanowi o sensie owego znaku - tutaj po prostu nie ma.
Jeżeli już iść tym tropem, to tu mamy "dwóch dobrych bogów"... Mamy dwie rybki - Chrystus i przebóstwiony (uchrystusowiony) człowiek...
_________________ TE DEUM LAUDAMUS !
|
Śr lut 23, 2005 9:08 |
|
|
|
 |
Nutka
|
Śr lut 23, 2005 9:51 |
|
 |
Agniulka
|
Nutka napisał(a): NIE  Człowiek został stwożony NA PODOBIEŃSTWO Boga  NIE JEST Bogiem
NIGDZIE NIE NAPISAŁAM, ŻE CZŁOWIEK JEST BOGIEM...
Próbowałam zrobić naciąganą interpretację pod ying-yang ale nie pisałam o człowieku-Bogu, tylko o CZŁOWIEKU PRZEBÓSTWIONYM - to jest pojęcie z teologii katolickiej jak najbardziej
_________________ TE DEUM LAUDAMUS !
|
Śr lut 23, 2005 14:43 |
|
|
|
 |
Nutka
|
To niewiedziałam 
Śr lut 23, 2005 16:04 |
|
 |
bejot
|
a mnie dzisiaj złapał humor, żeby komuś podpaść
bo np wg mnie to to logo portalu dlatego wygląda tak jak wygląda, że jest to portal ekumeniczno - międzyreligijny
i dlatego ten jin-yang
a co do wątku seksualnego.. hmm.. 69 ?
Pozdrowienia dla moderatorów 
_________________ Jeśli chcesz zrozumieć drugiego człowieka..
nie słuchaj tego co mówi..
wsłuchuj się raczej w to, co przemilcza..
Khalil Gibran
|
Pt lut 25, 2005 14:06 |
|
 |
szklany_czlowiek
|
Bejot no popatrz - toż to jednoznaczne jest - te rybki i 69  :P
No brawo, jak moglam tego nie zuwazyć !
Wnosze o zmiane logo gdyż jest nieprzyzwoite 
_________________ Bo ja kocham koty
|
Pt lut 25, 2005 15:45 |
|
 |
Nutka
|
A ja widziałam w tytule Gość (Niedzielny) Gliwicki takie same rybki 
Pt lut 25, 2005 16:00 |
|
 |
Salcie
|
kefas_piotr napisał(a): Zrozumiałbym, gdyby ten temat wyskoczył przed Świętami Bożego narodzenia w dobie kryzysu kiedy za rybami trza było latać , ale teraz??  Cóż widać dowolna iterpretacja Loga, chociaż w zasadzie Post a ryby traktowane jako nie mięso zwierzęce, tylko dlaczego?? no dobra dla mnie jest Logo i niech se bedzie :D:D:D a tak na marginesie ciekawym jest bardzo , czy jakby była mowa nie o rybach w logo ale np. o dwu świecach palących to też byście znaleźli analogię do dyskusji na czacie? praktycznie poza kilkoma tematami które - Uwaga - są jeszcze wolne od przykładów czatowych - w każdym są interpretacje natury czat, czata, czatowego, usera , userowej itp, itd ................................................. Wielki Post, odpuśćmy sobie, bądźmy ponad to, proszę :) Czy może mi ktoś wytłumaczyć post Kefasa? Szczególnie niezrozumiałą pozostaje dla mnie druga cześć Kefasiej wypowiedzi... A już ta końcówka – o odpuszczaniu sobie.. hm.. Naprawdę próbowałam, ale jak już przebrnęłam przez warstwę logiczną to zatrzymywało mnie stylistyczne szaleństwo wypowiedzi... W rezultacie nie doszłam do niczego. Więc i odnieść się nie mam jak... Mieszek napisał(a): Tak więc niejesteś sama Salcie , jesteś normalna w przeciwieństwie do tego co niektórzy tu próbują stwierdzić.No , chyba,że ja jestem nienormalny to wtedy twoja normalność może być dla niektórych normalniejszych inaczej nienormalnością aczkolwiek nawet jakby gdyby to i tak nie. Boteż toteż ponieważ więc. Martwię się o nas, martwię Mieszku. To w koncu jak to z nami jest? Nie jestesmy nienormalni? Bo toteż ponieważ więc mam nadzieję, ze tak właśnie jest. Mieszek napisał(a): Niestety Salcie są ludzie którzy widząc reklamę np sprzętu komputerowego gdzie pisze "załóż software na swój hardware" gotowi są stwierdzić ,że nieprzychodzą im żadne myśli inne do głowy jak tylko o komputerach.
No ale czemu wbrew prawom logiki i rachunku prawdopodobieństwa wszyscy oni zgromadzili się na tym forum?? 
|
Pt lut 25, 2005 16:33 |
|
 |
Salcie
|
Agniulka napisał(a): Przyznam, że po waszych tekstach zaczęłam się temu logo przyglądać... Po dłuższej chwili udało mi się dopatrzeć tego podobieństwa do ying-yang, ale nadal coś mi nie pasowało... Istotą symbolu ying-yang jest równowaga dobra i zła - bóg dobry i bóg zły. Innymi słowy tamte "rybki" są dwie rózne - czarna i biała. I tego istotnego elementu - który przecież stanowi o sensie owego znaku - tutaj po prostu nie ma. Jeżeli już iść tym tropem, to tu mamy "dwóch dobrych bogów"... Mamy dwie rybki - Chrystus i przebóstwiony (uchrystusowiony) człowiek...
Agniulka – „coś Ci nie pasowało” bo istotnie – logo nie jest symbolem jin i jang tylko do niego NIEPOTRZEBNIE NAWIĄZUJE (ku mej rozpaczy)
A jeśli chodzi o „Twoje tropy” to ja się po prostu ich boję. Jedna rybka to Chrystus a druga – „uchrystusowiony człowiek”???
Nie wiem, co powiedzieć...
„Od powieeeeetrzaaaa, głodu ognia i tropów Agniulki.............”
|
Pt lut 25, 2005 16:41 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Propozycja loga dla wiara.pl

|
Wt kwi 25, 2006 12:49 |
|
 |
Stanisław Adam
|
HAUNEBU III napisał(a): Propozycja loga dla wiara.pl 
Ładany, ale nie da się wkomponować w nagłówek stron portalu. Chyba za duży. Może alternatywnie, w innych miejscach.
Poza tym - co z prawami autorskimi ?
Gdyby nie wcześniejsze wypowiedzi - nie dopatrzył bym się podobieństwa do symbolu ying-yang. Ale to podobieństwo - jest bardzo naciągane.
Czy projektant obecnego logo miał taką ideę ? Należałoby go zapytać.
Sam symbol jest taoistowski. New-age i tym podobni zawłaszczyli go, zresztą jak wiele innych symboli i pojęć taoistowskich, buddyjskich i.in. z Dalekiego Wschodu - robiąc z tego swoisty misz-masz. Zewnętrznie atrakcyjny, pozornie współbrzmiący ze współczesnymi osiągnięciami nauki, ale wewnętrznie sprzeczny.
Dyskusja trwa dość długo. Dlatego pozwoliłem sobie na umieszczenie sondy:
http://forum.wiara.pl/viewtopic.php?t=7539
z prośbą o udział.
Wt kwi 25, 2006 20:47 |
|
|
|