Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 31, 2025 20:56

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 PILNE! W Polsce trwa ustrojowy pełzający zamach stanu! 
Autor Wiadomość

Post Re: PILNE! W Polsce trwa ustrojowy pełzający zamach stanu!
Nie sądźcie (ludzi), a nie będziecie sądzeni.
Każdy mierzy własnym łokciem.

N lut 16, 2025 12:41

Tu muszę już solidnie zaprotestować. Może to i z Pisma chwytliwe powiedzonko.
Ale bzdurne.
1. zagraża porządkowi społecznemu. Powszechna amnestia? Dać kąkolowi rosnąć aż do żniwa?
2. podważa nauki KK - wg nich bowiem na wszystkich przyjdzie czas Sądu
3. uczciwy żadnego sądzenia się nie obawia.

Kolejny przykład szumnych, żadnych treści nie zawierających górnolotnych formułek.
Każdy może innych oceniać. Np. magister docenta, docent profesora albo marszałka.
Inna sprawa, czy każda taka ocena będzie trafna.

N lut 16, 2025 18:39

1. Człowiek świadomy, nie jest zagrożeniem, a nieświadomych należy uświadamiać, nie karać. Kąkol, współcześnie staje się coraz rzadszy i wymaga ochrony.
2. KK nauczał, stosach, krucjatach, Słońcu śmigającym wokół Ziemi… i sam je podważył.
3. Uczciwy, nie znaczy odważny. Edward Snowden, były pracownik NSA, który ujawnił informacje o masowej inwigilacji prowadzonej przez rząd USA. Snowden postanowił ujawnić nieetyczne praktyki, wierząc, że obywatele mają prawo wiedzieć, jak są monitorowani. Po ujawnieniu tych informacji musiał uciekać z USA i obecnie żyje w Rosji, obawiając się aresztowania i konsekwencji prawnych.

Oceniać może każdy i każdy to robi, każdy. Moim zdaniem, pytanie powinno brzmieć, nie czy każda będzie trafna, lecz czy którakolwiek będzie trafna.
No i mamy paradoks. ;)

N lut 16, 2025 22:26

Skoro nawet Stwórca, Projekt Inteligentny, nawet IA nie są doskonałe, jak tu oczekiwać doskonałości od człowieka. Wielkim sukcesem jest chociaż zbliżenie do jakiejś prawdy. Dzięki temu kursuje kolej żelazna. Mamią i dzwonią telefoniki. ISS fruwa co 40 minut nad głowinami z każdej parafii.
Z powodzeniem zwodzi ludność kinematograf.
Biało- czarno widzą świat mentalne karzełki. Zwykły Indianin godzi się z szarościami. Pięknosłowie zostawmy dla owiec. aż słodkimi w swej durnocie.

Pn lut 17, 2025 8:57

Witold33 napisał(a):
Ale bzdurne.
1. zagraża porządkowi społecznemu. Powszechna amnestia? Dać kąkolowi rosnąć aż do żniwa?
2. podważa nauki KK - wg nich bowiem na wszystkich przyjdzie czas Sądu
3. uczciwy żadnego sądzenia się nie obawia.

Hadko tłumaczyć, skora taki poziom niezrozumienia. Ad 1+2+3 - ani trochę, zdecydowanie, nie.

Witold33 napisał(a):
Każdy może innych oceniać. Np. magister docenta, docent profesora albo marszałka.
Clou! Doskonały przykład. Idiota ocenia mędrca. Idiota uzna mędrca za głupka. To proste, bo skoro nie rozumie tego, co mówi naukowiec, profesor, to znaczy, że oni mówią bzdury.
Zadufany w sobie idiota uważa że wie, bo nie zdaje sobie sprawy ze swojej niewiedzy. I nie chce wyjść z zaklętego kręgu nierozumienia. Tragiczne.

Pn lut 17, 2025 9:10

No, mój idący - pojechałeś po bandzie. W Polsce każdy doktor mędrcem? Także niejaki Nawrocki?
Halo, tu Ziemia!

Pn lut 17, 2025 9:15

Witold33 napisał(a):
Skoro nawet Stwórca, Projekt Inteligentny, nawet IA nie są doskonałe, jak tu oczekiwać doskonałości od człowieka. Wielkim sukcesem jest chociaż zbliżenie do jakiejś prawdy. Dzięki temu kursuje kolej żelazna. Mamią i dzwonią telefoniki. ISS fruwa co 40 minut nad głowinami z każdej parafii.
Z powodzeniem zwodzi ludność kinematograf.
Biało- czarno widzą świat mentalne karzełki. Zwykły Indianin godzi się z szarościami. Pięknosłowie zostawmy dla owiec. aż słodkimi w swej durnocie.

Wszyscy jesteśmy owcami.Ewangelia wg św. Jana

Dobry Pasterz1

101 Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Kto nie wchodzi do owczarni przez bramę, ale wdziera się inną drogą, ten jest złodziejem i rozbójnikiem. 2 Kto jednak wchodzi przez bramę, jest pasterzem owiec. 3 Temu otwiera odźwierny, a owce słuchają jego głosu; woła on swoje owce po imieniu i wyprowadza je. 4 A kiedy wszystkie wyprowadzi, staje na ich czele, a owce postępują za nim, ponieważ głos jego znają. 5 Natomiast za obcym nie pójdą, lecz będą uciekać od niego, bo nie znają głosu obcych». 6 Tę przypowieść opowiedział im Jezus, lecz oni nie pojęli znaczenia tego, co im mówił.
7 Powtórnie więc powiedział do nich Jezus: «Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Ja jestem bramą owiec. 8 Wszyscy, którzy przyszli przede Mną, są złodziejami i rozbójnikami2, a nie posłuchały ich owce. 9 Ja jestem bramą. Jeżeli ktoś wejdzie przeze Mnie, będzie zbawiony - wejdzie i wyjdzie, i znajdzie paszę. 10 Złodziej przychodzi tylko po to, aby kraść, zabijać i niszczyć. Ja przyszedłem po to, aby [owce] miały życie i miały je w obfitości.
11 Ja jestem dobrym pasterzem. Dobry pasterz daje życie swoje za owce. 12 Najemnik zaś i ten, kto nie jest pasterzem, którego owce nie są własnością, widząc nadchodzącego wilka, opuszcza owce i ucieka, a wilk je porywa i rozprasza; 13 dlatego, że jest najemnikiem i nie zależy mu na owcach. 14 Ja jestem dobrym pasterzem i znam owce moje, a moje Mnie znają, 15 podobnie jak Mnie zna Ojciec, a Ja znam Ojca. Życie moje oddaję za owce. 16 Mam także inne owce, które nie są z tej owczarni. I te muszę przyprowadzić i będą słuchać głosu mego....

Cz lut 20, 2025 16:05

Zarządzać owcami marzeniem róznych samozwańczych przywódców duchowych i politycznych. Nie dziwię się.
To pragmatyczne podejście, bo potrafi nawet trochę podszkolony pies.
Poczuć sie jako owce, być sterowanym z góry w komforcie własnej bezmyślności - marzenie sporej części genetycznie gnuśnej umysłowo ludności. Zwykle tak coś pod 30- 33 %. Fibonacci sie kłania.

Cz lut 20, 2025 18:30

Witold33 napisał(a):
Zwykle tak coś pod 30- 33 %.
Zgadza się, to trwała populacja tuskowych lemingów. Ale to nie owce, bo owce wodzone są przez pasterza, tam gdzie łąki zielone i woda spokojna. Czyli dokonują wyboru tego, co dla nich dobre. A lemingi idą ślepo. Za wodzusiem i jego pieskami medialnymi.

Cz lut 20, 2025 18:51

Witold33 napisał(a):
Zarządzać owcami marzeniem róznych samozwańczych przywódców duchowych i politycznych.

Podstawowe pragnienie bycia liderem powstaje u ludzi cierpiących z powodu kompleksu niższości. Nie ma znaczenia, czy przenoszą się do świata politycznego, czy do świata religijnego; wola do władzy jest absolutną wskazówką, że człowiek czuje się gorszy od innych i chce udowodnić światu, że tak nie jest. Jest to nie tylko kwestia udowodnienia światu ; przez świat też chce sam sobie udowodnić, że nie jest gorszy od nikogo. Jedynym sposobem, w jaki umysł może sobie z tym poradzić, jest uczynienie wszystkich gorszymi od ciebie.

Cz lut 20, 2025 19:59

Przemądra natura ma wiele sposobów wyłaniania przywódców grup ssaków stadnych. Jednym z nich jest obdarzanie wybranych osobników kompleksem niższości, ew. paranoidalną osobowoścą, nadambicją, mikrą posturą albo i wszystkim razem.
Równie naturalnym jest ubogacenie trzódki, która u owiec nazywa się kierdel, niepojętą dla rozumujących dziwną zdolnością posłuchu a w skrajnych klinicznie przypadkach nawet sekciarskiego uwielbienia.

Cz lut 20, 2025 21:52

Gdziekolwiek jest pragnienie posiadania władzy nad drugą osobą, jest nią polityka.
Moc jest zawsze polityczna, nawet na małych dzieciach. Rodzice myślą, że kochają, ale to tylko w ich umyśle; w przeciwnym razie chcą, aby dzieci były posłuszne. A co oznacza posłuszeństwo? Oznacza to, że cała moc jest w rękach rodziców.

Co ciekawe, ci oprawcy są hołubieni przez swe ofiary. Taki syndrom kurdupla, syndrom rudego, syndrom świętego pedofila...

Pt lut 21, 2025 12:26

Witold33 napisał(a):
Przemądra natura ma wiele sposobów wyłaniania przywódców grup ssaków stadnych. Jednym z nich jest obdarzanie wybranych osobników kompleksem niższości, ew. paranoidalną osobowoścą, nadambicją, mikrą posturą albo i wszystkim razem.
.

Coś w tym jest. Napoleon, Hitler, Stalin mieli kompleksy. Inni pewno też. :cisza:

Śr lut 26, 2025 17:21

Witamy na Ziemi!

Cz lut 27, 2025 8:28

Prezes TK Bogdan Święczkowski oświadczył, że domaga się, aby wszystkie czynności w sprawie po jego zawiadomieniu dot. podejrzenia zamachu stanu podejmowane były przez legalnie powołanych zastępców prokuratora generalnego – w tym przypadku przez prok. Beatę Marczak.

Cz lut 27, 2025 15:12
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona