Autor |
Wiadomość |
mareta
|
 Re: Przemyślenia
"Bardzo niezgrabnie swe braki ze znajomości Biblii zastępujesz przyśpiewkami niskiego lotu."- tak piszesz do innych george45. Pisz do siebie, bo umiesz tylko kpić z modlitwy, Pana Boga,
_________________ "Jesteśmy stworzeni na miarę Słowa, które stało się człowiekiem"
|
Wt lut 25, 2025 22:51 |
|
|
|
 |
george45
|
Kpię z tych, którzy mają się za "błogosławionych", bo jak twierdzą wynika ono z tego, że urodzili się w latach 1939-1985 oraz tych, którzy to bałwochwalstwo powielają na chrześcijańskim forum.
|
Śr lut 26, 2025 7:10 |
|
 |
Idący
|
Mądry zrozumie, kulturalny uszanuje, wierzący pomodli się z wiarą.
Miejcie zrozumienie Czesław Miłosz
Miejcie zrozumienie dla ludzi słabej wiary. Ja też jednego dnia wierzę, drugiego nie wierzę.
Ale jest mi dobrze w modlącym się tłumie. Ponieważ oni wierzą, pomagają mi wierzyć w ich własne istnienie, istot niepojętych.
Pamiętam, że zostali stworzeni niewiele niższymi od niebieskich mocy.
Pod swoją brzydotą, piętnem ich praktyczności, są czyści, w ich gardłach, kiedy śpiewają, pulsuje tętno zachwytu.
A najbardziej przed posążkiem Matki Boskiej, tak uformowanej, jak ukazała się dziecku w Lourdes. Naturalnie, jestem sceptyczny, ale razem śpiewam, pokonując w ten sposób przeciwieństwo pomiędzy prywatną religią i religią obrzędu.
_________________ Wierzący chrześcijanin, w szczególności katolik to ktoś, kto codziennie i permanentnie stara się być coraz lepszym.
|
Śr lut 26, 2025 9:18 |
|
|
|
 |
MJ88
|
Czesław Miłosz przynajmniej psalmy przełożył ale wyrażał krytyczne opinie o Polsce. Szymborska, Miłosz, Tokarczuk, eh, gdzie te czasy kiedy literacka nagroda Nobla coś jeszcze znaczyła jak u Henryka Sienkiewicza?
|
Śr lut 26, 2025 10:37 |
|
 |
mareta
|
george45 napisał(a): Kpię z tych, którzy mają się za "błogosławionych", bo jak twierdzą wynika ono z tego, że urodzili się w latach 1939-1985 oraz tych, którzy to bałwochwalstwo powielają na chrześcijańskim forum. Zapewne nie wiesz co znaczy słowo "błogosławiony" Ale "I śmiech niekiedy może być nauką, Kiedy się z przywar, nie z osób natrząsa; I żart dowcipną przyprawiony sztuką Zbawienny, kiedy szczypie, a nie kąsa; I krytyk zda się, kiedy nie z przynuką, Bez żółci łaje, przystojnie się dąsa. Szanujmy mądrych, przykładnych, chwalebnych, Śmiejmy się z ........ ...... ..... .. ......... ."
_________________ "Jesteśmy stworzeni na miarę Słowa, które stało się człowiekiem"
|
Śr lut 26, 2025 14:06 |
|
|
|
 |
Idący
|
Nieznajomości sowa za złe nie bierz. Obawiam się, że większość nie zna. A co dopiero ...
_________________ Wierzący chrześcijanin, w szczególności katolik to ktoś, kto codziennie i permanentnie stara się być coraz lepszym.
|
Śr lut 26, 2025 14:18 |
|
 |
george45
|
Idący, jak widzę nadal pełen obaw i strachu. Bóg dał ci życie, a Ty je strachem zabijasz. Wchodzę na to forum z gębą uśmiechniętą od ucha do uch i widzę Twój strach, obawy, zmartwienia... Zresztą nie tylko Twój, bez mała 100% osób tu uczestniczących ma problemy związane ze zjawiskami spowodowanymi strachem. Nie dziwiły mnie twoje słowa, że chcesz już umieć. Powodem zapewne była ucieczka przed strachem, bezsilnością, tysiącami problemów, które on spowodował. Chciałeś, być może nadal chcesz, wyrwać się z piekła, które stworzyli ci bliscy, których miałeś za aniołów, a ich metody okazały się diabelskie. To nie tędy droga. Niebo i piekło są w Tobie. Posłuchaj: […] Niebo to nie ukwiecony ogród, który można sobie kupić lub wydzierżawić. Niebo to stan istnienia, który osiągnąć można tak samo na Ziemi jak i gdziekolwiek indziej w tym nieogarnionym Wszechświecie. Po cóż to wyciągacie szyje i nadwyrężacie wzrok?
Piekło to nie trzaskający ogień, którego uniknąć można dzięki żarliwym modłom i paleniu kadzidła. Piekło to stan serca, którego doświadczać można tak samo na Ziemi, jak i gdziekolwiek indziej w tym niezbadanym ogromie istnienia. Dokąd to pragniecie uciec od ognia, którego paliwem jest serce, dopóki nie uciekniecie od serca?[…] Może to spowoduje w Tobie rozbłysk iskierki świadomości, a po jakimś czasie świadomość wyzwoli cię z otchłani piekielnych w których zostałeś pogrążony 
|
Śr lut 26, 2025 15:21 |
|
 |
mareta
|
MJ88 napisał(a): Czesław Miłosz przynajmniej psalmy przełożył ale wyrażał krytyczne opinie o Polsce. Ówczesna Polska poddana ZSRR nje kochała też Czesława Miłosza. Oto jego słowa: "Mój język ojczysty, praca w moim języku ojczystym, jest dla mnie najważniejszą rzeczą w życiu. A mój kraj, gdzie to, co napisałem, mogło być drukowane i mogło dotrzeć do opinii publicznej, leżał w Cesarstwie Wschodnim. Moim celem i zamierzeniem było utrzymanie wolności myśli w moim własnym szczególnym polu; starałem się w pełni świadomie i sumiennie podporządkować swoje postępowanie wypełnieniu tego celu. Służyłem za granicą, ponieważ byłem w ten sposób uwolniony od bezpośredniej presji i w materiale, który wysyłałem do moich wydawców, mogłem być odważniejszy niż moi koledzy w kraju. Nie chciałem zostać emigrantem i w ten sposób zrezygnować z wszelkich szans na wzięcie ręki w to, co działo się w moim własnym kraju. "
|
Śr lut 26, 2025 16:57 |
|
 |
mareta
|
Jackie Chan odpowiedział na pytanie dziennikarza, czy jest zadowolony ze swojego życia, tymi mądrymi słowami:
“Wiecie, kiedyś usłyszałem bardzo ważne słowa: • Twoja ciężka praca to marzenie każdego bezrobotnego. • Twoje niesforne dziecko to marzenie każdego, kto nie może mieć dzieci. • Twój mały dom to marzenie każdego bezdomnego. • Twoje skromne oszczędności to marzenie każdego dłużnika. • Twoje słabe zdrowie to marzenie każdego, kto zmaga się z nieuleczalną chorobą. • Twój spokój, spokojny sen, codzienny posiłek – to marzenie każdego, kto żyje w kraju ogarniętym wojną. Doceniaj to, co masz, bo nikt nie wie, co przyniesie jutro.”
|
Cz lut 27, 2025 18:31 |
|
 |
mareta
|
 Re: PGdy przestaniesz opowiadać znajomym każdy szczegrzemyśl
Gdy przestaniesz opowiadać znajomym każdy szczegół swojego życia, twoi wrogowie będą głodni informacji. Żadnych plotek. Żadnego zawstydzania cię z powodu twoich wyborów. Nie wszyscy ludzie, których uważasz za przyjaciół lub nazywasz przyjaciółmi, są w rzeczywistości twoimi przyjaciółmi..😏 Niektórzy udają, że są z tobą tylko po to, żeby nakarmić twoich wrogów. Uważaj, kogo nazywasz swoim przyjacielem, ponieważ jednym z najstraszniejszych wrogów na ziemi są ci, którzy udają twoich przyjaciół. Prywatność to potęga, czego ludzie nie wiedzą, tego nie mogą zniszczyć…
|
Pt lut 28, 2025 23:11 |
|
 |
Idący
|
mareta napisał(a): Prywatność to potęga, czego ludzie nie wiedzą, tego nie mogą zniszczyć… A od czego są różne fejsy, Xy, tindery i coś tam jeszcze? Ekshibicjonizm. A potem strach, że ktoś wykorzysta.
|
So mar 01, 2025 9:38 |
|
 |
george45
|
Idący
Ostatnio edytowano N mar 02, 2025 20:47 przez george45, łącznie edytowano 1 raz
|
N mar 02, 2025 20:46 |
|
 |
george45
|
Idący napisał(a): Ekshibicjonizm. A potem strach, że ktoś wykorzysta. Idący, nadal podszyty strachem. Przestań się obnażać, przestaniesz się bać. 
|
N mar 02, 2025 20:47 |
|
 |
mareta
|
Idący napisał(a): mareta napisał(a): Prywatność to potęga, czego ludzie nie wiedzą, tego nie mogą zniszczyć… A od czego są różne fejsy, Xy, tindery i coś tam jeszcze? Ekshibicjonizm. A potem strach, że ktoś wykorzysta. Wystarczy niczego na nich nie umieszczać.
|
N mar 02, 2025 22:09 |
|
 |
george45
|
Trzeba mieć, by umieścić 
|
N mar 02, 2025 22:11 |
|
|