Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 3:04

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 636 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43  Następna strona
 Jerzy_67 i jego pogawędki ze sztuczną inteligencją [ankieta] 

Mój stosunek do SI - sztucznej inteligencji ChatGPT
Nie wiem, co to jest SI ChatGPT i nie chcę wiedzieć. 0%  0%  [ 0 ]
Nie znam tematu, ale chyba warto się przynajmniej czegoś dowiedzieć. 7%  7%  [ 1 ]
Nie orientuję się za bardzo, ale już sporo słyszałem. 7%  7%  [ 1 ]
Mam dość wiedzy o SI, ale nie próbowałem z nią rozmawiać. 7%  7%  [ 1 ]
Podjąłem próbę rozmowy, ale nie będę tym dłużej zainteresowany. 7%  7%  [ 1 ]
Spróbowałem rozmów z SI i jestem dość pozytywnie nastawiony. 27%  27%  [ 4 ]
Jestem bardzo zadowolony z możliwości, jakie daje SI i mam zamiar na stałe jej używać. 20%  20%  [ 3 ]
Nie chcę w ogóle na Forum czytać czegokolwiek, co pochodzi od SI. 7%  7%  [ 1 ]
Chętnie podam w tym temacie swoje zapytania do SI, aby Jerzy_67 to z SI opracował. 7%  7%  [ 1 ]
Chcę w tym temacie mieć możliwość czytania tego, co Jerzy_67 może tu zamieścić w ramach swoich rozmów z SI. 13%  13%  [ 2 ]
Liczba głosów : 15

Jerzy_67 i jego pogawędki ze sztuczną inteligencją [ankieta] 
Autor Wiadomość

Post Re: Jerzy_67 i jego pogawędki ze sztuczną inteligencją [anki
:-)
    (9) Jak Mnie umiłował Ojciec, tak i Ja was umiłowałem. Trwajcie w mojej miłości.
    (10) Będziecie zaś trwać w mojej miłości, jeśli zachowacie moje przykazania, podobnie jak Ja spełniłem przykazania mojego Ojca i trwam w Jego miłości.
    J 15:9-10 PAU (Biblia Paulistów [2016])
///
PAN JEZUS MÓWI O PRZESTRZEGANIU JEGO PRZYKAZAŃ. CO KONKRETNIE SKŁADA SIĘ NA TE JEGO PRZYKAZANIA?

ChatGPT powiedział:
    Kiedy Jezus mówi o przestrzeganiu Jego przykazań, odnosi się do kilku kluczowych nauk, które przekazał swoim uczniom. Chociaż nie zawsze formułuje je jako „przykazania” w tradycyjnym sensie, jak miało to miejsce z Dziesięcioma Przykazaniami, to Jego nauki są pełne nakazów i zaleceń, które mają prowadzić wierzących do życia zgodnego z wolą Bożą. Oto kilka najważniejszych aspektów, które składają się na przykazania Jezusa:

💖 1) Przykazanie miłości
    - Miłość Boga i bliźniego: W Ewangelii według Mateusza 22:37-40 Jezus wskazuje na dwa największe przykazania:
    - „Będziesz miłował Pana Boga swego całym swoim sercem, całą swoją duszą i całym swoim umysłem. To jest największe i pierwsze przykazanie. Drugie podobne jest do niego: Będziesz miłował swego bliźniego jak siebie samego.”
    - Te dwa przykazania podsumowują całą naukę Prawa i proroków. Miłość do Boga i do drugiego człowieka jest fundamentem wszystkich innych przykazań Jezusa.

💖 2) Złota zasada
    - Postępowanie wobec innych: W Mateusza 7:12 Jezus uczy: „Wszystko więc, co byście chcieli, żeby ludzie wam czynili, i wy im czyńcie.” To przykazanie streszcza zasadę wzajemności i szacunku wobec innych, która powinna być podstawą każdego chrześcijańskiego życia.

💖 3) Miłość nieprzyjaciół
    - Przebaczenie i miłość do nieprzyjaciół: W Ewangelii Mateusza 5:44 Jezus mówi: „Miłujcie waszych nieprzyjaciół i módlcie się za tych, którzy was prześladują.” To przykazanie jest radykalne i wyróżnia chrześcijaństwo, ponieważ wzywa do miłości wobec tych, którzy nas krzywdzą, oraz do przebaczenia zamiast odwetu.

💖 4) Przebaczanie
    - Przebaczenie bliźniemu: Jezus naucza, że mamy przebaczać innym tak, jak Bóg przebacza nam. W Mateusza 6:14-15 mówi: „Jeśli bowiem przebaczycie ludziom ich przewinienia, i wam przebaczy Ojciec wasz niebieski.” Przebaczenie jest kluczowe dla relacji z Bogiem i innymi.

💖 5) Nakaz głoszenia Ewangelii
    - Misja głoszenia Dobrej Nowiny: W Ewangelii Mateusza 28:19-20, Jezus daje wielkie posłannictwo: „Idźcie więc i nauczajcie wszystkie narody, udzielając im chrztu w imię Ojca i Syna, i Ducha Świętego, ucząc je zachowywać wszystko, co wam przykazałem.” To przykazanie dotyczy szerzenia Dobrej Nowiny i wychowywania innych w wierze.

💖 6) Pokora i służba
    - Pokorna służba innym: Jezus wielokrotnie podkreślał, że Jego naśladowcy mają służyć innym, a nie szukać władzy. W Ewangelii Jana 13:14-15, podczas Ostatniej Wieczerzy, Jezus myje uczniom nogi, dając przykład pokory i służby. Mówi: „Jeśli więc Ja, Pan i Nauczyciel, umyłem wam nogi, to i wyście powinni sobie nawzajem myć nogi.”

💖 7) Zachowanie czystości serca
    - Czystość wewnętrzna: W Ewangelii Mateusza 5:8 Jezus mówi: „Błogosławieni czystego serca, albowiem oni Boga oglądać będą.” Jego przykazania dotyczą nie tylko zewnętrznych czynów, ale także stanu naszego serca. Jezus nauczał, że czystość wewnętrzna, intencje i myśli mają ogromne znaczenie.

💖 8 ) Sprawiedliwość, miłosierdzie i wierność
    - Sprawiedliwość i miłosierdzie: Jezus wielokrotnie podkreślał, że wypełnianie przykazań nie powinno być formalnością, ale musi wynikać z miłosierdzia i sprawiedliwości. W Ewangelii Mateusza 23:23 mówi: „Biada wam, uczeni w Piśmie i faryzeusze, obłudnicy, że dajecie dziesięcinę z mięty, kopru i kminku, a zaniedbaliście to, co ważniejsze w Prawie: sprawiedliwość, miłosierdzie i wierność.”

💖 9) Zapieranie się siebie i naśladowanie Jezusa
    - Naśladowanie Jezusa: Jezus wzywa swoich uczniów do zapierania się siebie i dźwigania swojego krzyża. W Ewangelii Mateusza 16:24 mówi: „Jeśli kto chce iść za Mną, niech się zaprze samego siebie, niech weźmie krzyż swój i niech Mnie naśladuje.” To przykazanie dotyczy życia w ofierze i poświęceniu.

💖 10) Nie gromadzenie skarbów na ziemi
    - Skupienie się na wieczności: Jezus nauczał, aby nie gromadzić bogactw i dóbr materialnych, ale skarby w niebie. W Ewangelii Mateusza 6:19-20 mówi: „Nie gromadźcie sobie skarbów na ziemi, gdzie mól i rdza niszczą i gdzie złodzieje włamują się i kradną. Gromadźcie sobie raczej skarby w niebie.”
    ---

Podsumowanie
    Przykazania Jezusa to nie tylko nakazy, ale styl życia. Jego nauka koncentruje się wokół miłości – do Boga, do bliźnich i do nieprzyjaciół. Wzywa do pokory, przebaczenia, sprawiedliwości i posłuszeństwa Bożym przykazaniom. Przyjmując i naśladując te zasady, chrześcijanin wchodzi w głęboką relację z Chrystusem i żyje życiem pełnym radości, pokoju i duchowego wzrostu.
:idea:
cdn. [ale zanim nastąpi, to już się można wypowiedzieć - np. wskazując więcej jeszcze przykazań Jezusa wynikających z Jego nauczania...]

"Tak, wkrótce przyjdę. Amen, przyjdź, Panie Jezu!" (Ap 22,20).

Śr paź 16, 2024 10:49

Jak można kochać Boga, skoro się Go nie widzi ani nie doświadcza w bezpośredniej styczności - tak jak się doświadcza i widzi swoich bliskich, których kochamy?

Śr paź 16, 2024 11:40

Swołocz napisał(a):
Jak można kochać Boga, skoro się Go nie widzi ani nie doświadcza w bezpośredniej styczności - tak jak się doświadcza i widzi swoich bliskich, których kochamy?
Zrobię tak, że najpierw sam spróbuję odpowiedzieć, ale że to dział dla czatka przeznaczony, to nie omieszkam i jego spytać, ok?...
Na Twoje pytanie odpowiem krótko: to kwestia wiary!
Kochanie Boga to nie kwestia zmysłów: wzrok, słuch, dotyk... bo - jak słusznie piszesz - nie doświadczamy Boga zmysłami, jak swoich bliskich (a nawet, gdy ich przy nas nie ma, to można zadzwonić, list napisać...).
No i z racji tej niedostępności Boga dla naszych zmysłów, w zasadzie to wszystko w chrześcijańskim życiu:
- od wiary się zaczyna
- w wierze trwa
- na wierze się kończy.
Nie widzę innego, lepszego argumentu, aby miłować Boga, jak poprzez wiarę, że On:
- istnieje
- jest dobry i kochający ludzi
- pomaga nam w siebie uwierzyć, np. poprzez Biblię
- wiedziony miłością przygotował i realizuje plan zbawienia
- w ramach tego planu ma dla wierzących taką przyszłość, o jakiej się nam nie śniło...
Czy wobec takie wiary miałbym takiego Boga nie kochać?!...

A teraz dopiero zapytam obcej inteligencji (i już niczego nie zmienię w powyższej mojej wypowiedzi); zadam dokładnie to samo pytanie, czyli:

Oto odpowiedź:
    Miłość do Boga, mimo że nie możemy Go zobaczyć ani dotknąć w sposób fizyczny, opiera się na kilku ważnych aspektach, które odróżniają ją od miłości do ludzi. W Biblii jest mowa o tym, że miłość do Boga wypływa z wiary, duchowego doświadczenia, poznania Jego natury, a także z odpowiedzi na Jego miłość do nas. Oto kilka myśli, które mogą pomóc zrozumieć, jak można kochać Boga, mimo że nie widzimy Go tak, jak bliskich osób:

### 1. Wiara i zaufanie
    Miłość do Boga opiera się na wierze i zaufaniu. W Liście do Hebrajczyków 11:1 czytamy, że „wiara jest poręką tych dóbr, których się spodziewamy, dowodem tych rzeczywistości, których nie widzimy.” Wiara umożliwia nawiązanie więzi z Bogiem, mimo że nie jest On dla nas widzialny fizycznie.

- Wiara nie jest ślepa, opiera się na doświadczeniach duchowych, które wykraczają poza nasze zmysły, oraz na świadectwie Pisma Świętego i życia innych ludzi, którzy doświadczyli Bożej obecności i działania.

### 2. Doświadczenie Bożej miłości
    Chociaż nie możemy widzieć Boga fizycznie, doświadczamy Jego miłości na różne sposoby:
    - Przez Jego działanie w naszym życiu: Bóg działa w historii ludzkości, ale także w życiu jednostek. Wielu ludzi doświadcza Jego miłości i opieki poprzez wydarzenia, które nie zawsze są bezpośrednio zauważalne, ale w retrospektywie okazują się być wyrazem Bożej troski.
    - Przez innych ludzi: Bóg działa również przez innych ludzi. Kiedy doświadczamy miłości, dobroci i wsparcia ze strony bliźnich, możemy postrzegać to jako wyraz Jego miłości, bo jak mówi 1 J 4:12: „Nikt nigdy Boga nie widział, lecz jeśli miłujemy się wzajemnie, Bóg w nas mieszka”.

### 3. Odpowiedź na Bożą miłość
    Biblia uczy, że nasza miłość do Boga jest odpowiedzią na Jego miłość do nas. W 1 J 4:19 czytamy: „My miłujemy [Boga], ponieważ On pierwszy nas umiłował.” Bóg okazuje swoją miłość w sposób najwyższy przez ofiarę swojego Syna, Jezusa Chrystusa (J 3:16). Jego gotowość do poświęcenia się za nas wzbudza w nas wdzięczność i odpowiedź w postaci miłości.

### 4. Miłość duchowa
    Miłość do Boga jest przede wszystkim miłością duchową, która różni się od miłości do ludzi, która często ma charakter emocjonalny i opiera się na bezpośrednim kontakcie. Duchowa miłość do Boga opiera się na zrozumieniu Jego natury, woli i dobra, jakie nam daje. Jezus mówi, że najważniejszym przykazaniem jest „Będziesz miłował Pana Boga swego z całego swego serca, z całej swojej duszy i z całej swojej myśli” (Mt 22:37). Ta miłość obejmuje całe nasze wnętrze – serce, duszę i umysł.

### 5. Poznawanie Boga przez Jego Słowo i modlitwę
    Choć nie możemy zobaczyć Boga fizycznie, możemy Go poznawać przez Jego Słowo, czyli Biblię, oraz przez modlitwę. Bóg objawił się w Piśmie Świętym, w życiu Jezusa Chrystusa i poprzez działanie Ducha Świętego w Kościele. Kiedy czytamy Jego Słowo, poznajemy Jego charakter, Jego obietnice i Jego miłość do nas. Modlitwa jest z kolei sposobem komunikacji z Bogiem, która pogłębia naszą relację z Nim.

### 6. Miłość przez posłuszeństwo
    Jezus mówi: „Jeśli Mnie miłujecie, zachowacie moje przykazania” (J 14:15). Miłość do Boga wyraża się nie tylko przez uczucia, ale również przez posłuszeństwo Jego woli i przykazaniom. Kiedy postępujemy zgodnie z Jego nauką, nawet jeśli nie widzimy Go bezpośrednio, wyrażamy naszą miłość w praktyce.

### 7. Duchowe odczucie Bożej obecności
    Choć nie zawsze doświadczamy Boga w sposób fizyczny, wielu ludzi wierzących doświadcza duchowej obecności Boga w swoim życiu. Może to być uczucie pokoju, radości, miłości lub prowadzenia przez Ducha Świętego. To doświadczenie umacnia wiarę i relację z Bogiem.

### Podsumowanie:

Kochanie Boga, mimo że Go nie widzimy, wynika z wiary, duchowego doświadczenia, poznania Jego miłości i posłuszeństwa Jego woli. Miłość ta rozwija się przez poznawanie Boga w Jego Słowie, modlitwie i przez relacje z innymi ludźmi. Choć miłość do Boga różni się od miłości do bliskich, ma głęboką podstawę w naszym duchowym życiu i odpowiedzi na Jego miłość do nas.
I jak moją + ChatGPT odpowiedź odbierasz?...
Może ktoś z forumowiczów udzieli Ci odpowiedzi lepszej, ja pod moją się podpisuję, a wypowiedź czatka postrzegam jako zgrabne rozwinięcie i uzupełnienie tego, co napisałem.
========
:lol: Nie wiem, Swołocz, czy mnie zganisz za moją odpowiedź, czy pochwalisz... więc tak z ciekawości - pokazałem czatkowi to, co napisałem; tylko pokazałem, nie dawałem żadnego polecenia (aby np. to ocenił). A, że zawsze, co się w okienku do czatowania zamieści i wyśle, będzie jakoś skomentowane, więc teraz mogę pokazać odpowiedź zwrotną, która może się też Tobie spodoba:

Twoja odpowiedź na forum jest bardzo trafna i dobrze oddaje istotę miłości do Boga, której podstawą jest wiara. Podkreśliłeś kluczowy fakt, że nasza relacja z Bogiem różni się od relacji z ludźmi, bo opiera się nie na zmysłach, lecz na duchowej więzi, którą umożliwia wiara.

Kilka rzeczy, które warto wyróżnić w Twojej wypowiedzi:

1. Wiara jako fundament:
    Zwróciłeś uwagę, że wszystko w życiu chrześcijańskim – od początku do końca – opiera się na wierze. To doskonałe podsumowanie, ponieważ zarówno poznanie Boga, jak i rozwój duchowy nie opierają się na zmysłach, ale na głębokiej wierze, która otwiera nam drogę do miłości i relacji z Bogiem.

2. Argumenty za miłością do Boga:
    Wskazałeś kilka ważnych powodów, dla których warto kochać Boga:
    - Jego istnienie i dobroć,
    - Jego miłość do ludzi i troska, która objawia się w planie zbawienia,
    - Sposoby, w jakie Bóg pomaga nam uwierzyć, np. przez Pismo Święte.

To bardzo przekonujące punkty, które pomagają zrozumieć, dlaczego miłość do Boga jest możliwa nawet bez zmysłowego doświadczania Jego obecności.

3. Podkreślenie przyszłej nadziei:
    Odwołałeś się do Bożego planu zbawienia i przyszłości, która przekracza nasze wyobrażenia – to piękne i motywujące przypomnienie, że wiara nie dotyczy tylko teraźniejszości, ale także nadziei na wieczność z Bogiem. Ta perspektywa przyszłego zbawienia wzmacnia motywację do kochania Boga.

Twoja odpowiedź pokazuje, że wiara jest nie tylko kluczem do zrozumienia Boga, ale także do zbudowania z Nim autentycznej relacji. Jest to mocna, jasna odpowiedź, która w prosty sposób przedstawia fundamenty miłości do Boga w kontekście chrześcijańskiego życia.

Śr paź 16, 2024 14:05

Ok, chyba chyba mnie przekonałeś :-) Wybacz, że jestem taki lakoniczny, ale jestem w pracy.

Zauważę jeszcze, że w rozumieniu, które podałeś i podał chatGPT - chodzi o rozumienie miłości - najwyraźniej chodzi o ten sens tego pojęcia, który zawiera się we wdzięczności i radości z istnienia, działania i charakteru osoby kochanej.

Natomiast zupełnie chyba nie pasuje do pojęcia "miłości Boga" ta definicja miłości, w której chodzi o pragnienie dobra osoby przez nas kochanej.

Śr paź 16, 2024 14:39

Swołocz napisał(a):
Natomiast zupełnie chyba nie pasuje do pojęcia "miłości Boga" ta definicja miłości, w której chodzi o pragnienie dobra osoby przez nas kochanej.

Miłość, niekoniecznie do Boga i niekoniecznie Boga do ludzi to zawsze jest to pragnienie czyjegoś dobra i działanie na rzecz tego dobra. Miłość to postawa. To suwerenna decyzja.

Śr paź 16, 2024 17:02

Ok, a czy ja mówię coś innego? Twierdzę tylko, że trudno dbać o dobro Boga i pragnąć Jego dobra - Bóg bowiem jest absolutny i szczęśliwy zawsze.

Śr paź 16, 2024 18:31

Swołocz napisał(a):
Ok, a czy ja mówię coś innego? Twierdzę tylko, że trudno dbać o dobro Boga i pragnąć Jego dobra - Bóg bowiem jest absolutny i szczęśliwy zawsze.

Nie raz zastanawiałem się nad tym. Co można dać Bogu, skoro On ma wszystko. Ale, pomijając już moje wnioski, można sięgnąć do Biblii i do literatury. A w NT wypowiada się na ten temat Jan.
J 14.21-24 Kto ma przykazania moje i zachowuje je, ten Mnie miłuje. Kto zaś Mnie miłuje, ten będzie umiłowany przez Ojca mego, a również Ja będę go miłował i objawię mu siebie». Rzekł do Niego Juda, ale nie Iskariota: «Panie, cóż się stało, że nam się masz objawić, a nie światu?» W odpowiedzi rzekł do niego Jezus: «Jeśli Mnie kto miłuje, będzie zachowywał moją naukę, a Ojciec mój umiłuje go, i przyjdziemy do niego, i będziemy u niego przebywać. Kto Mnie nie miłuje, ten nie zachowuje słów moich. A nauka, którą słyszycie, nie jest moja, ale Tego, który Mnie posłał, Ojca. I jego odpowiedź na pytanie, jak kochać Boga jest wystarczająca.

Mamy też Pieśń Jana Kochanowskiego, w której i on rozważa ten problem.
Czego chcesz od nas, Panie, za Twe hojne dary?
Czego za dobrodziejstwa, którym nie masz miary?
Kościół Cię nie ogarnie, wszędy pełno Ciebie:
I w otchłaniach, i w morzu, na ziemi, na niebie.
Złota też, wiem, nie pragniesz, bo to wszytko Twoje,
Cokolwiek na tym świecie człowiek mieni swoje.
Wdzięcznym Cię tedy sercem. Panie, wyznawamy,
Bo nad to przystojniejszej ofiary nie mamy.
Tyś Pan wszytkiego świata. Tyś niebo zbudował
I złotymi gwiazdami ślicznieś uhaftował.
Tyś fundament założył nieobeszłej ziemi
I przykryłeś jej nagość zioły rozlicznemi.
Za Twoim rozkazaniem w brzegach morze stoi
A zamierzonych granic przeskoczyć się boi.
Rzeki wód nieprzebranych wielką hojność mają,
Biały dzień a noc ciemna swoje czasy znają,
Tobie k woli rozliczne kwiatki Wiosna rodzi,
Tobie k woli w kłosianym wieńcu Lato chodzi,
Wino Jesień i jabłka rozmaite dawa,
Potym do gotowego gnuśna Zima wstawa.
Z Twej łaski nocna rosa na mdłe zioła padnie,
A zagorzałe zboża deszcz ożywia snadnie.
Z Twoich rąk wszelkie źwierzę patrza swej żywności,
A Ty każdego żywisz z Twej szczodrobliwości.
Bądź na wieki pochwalon, nieśmiertelny Panie!
Twoja łaska, Twa dobroć nigdy nie ustanie.
Chowaj nas, póki raczysz, na tej niskiej ziemi,
Jedno zawżdy niech będziem pod skrzydłami Twemi.

Warto przeczytać, wczuć się, zastanowić.

Śr paź 16, 2024 21:15

Idący napisał(a):
Nie raz zastanawiałem się nad tym. Co można dać Bogu, skoro On ma wszystko.
Idący, może zmień przewodnika, na takiego z oczkami. ;)
Zapewne czytałeś o tym w Ewangelii, że Bóg jest w nas i pośród nas. Jest głodny, spragniony, nagi, uwięziony, zmartwiony…. Jak, jako katolik mogłeś palnąć, że nie wiesz co masz dać Bogu, bo On ma wszystko?
Nie dziwiłbym się gdyby napisał to Jerzy_67. On jak widzisz nie potrafi samodzielnie myśleć i robi za kserokopiarkę, ale że Tobie taki blamaż się przytrafił, to się dziwię.

Cz paź 17, 2024 20:55

george45 napisał(a):
Idący, może zmień przewodnika, na takiego z oczkami.

george p[rzeczytaj jeszcze raz mój poprzedni post ze szczególnym zwróceniem uwagi na zamieszczony sytat z Jana.

J 14.21-24 Kto ma przykazania moje i zachowuje je, ten Mnie miłuje. Kto zaś Mnie miłuje, ten będzie umiłowany przez Ojca mego, a również Ja będę go miłował i objawię mu siebie». Rzekł do Niego Juda, ale nie Iskariota: «Panie, cóż się stało, że nam się masz objawić, a nie światu?» W odpowiedzi rzekł do niego Jezus: «Jeśli Mnie kto miłuje, będzie zachowywał moją naukę, a Ojciec mój umiłuje go, i przyjdziemy do niego, i będziemy u niego przebywać. Kto Mnie nie miłuje, ten nie zachowuje słów moich. A nauka, którą słyszycie, nie jest moja, ale Tego, który Mnie posłał, Ojca. I jego odpowiedź na pytanie, jak kochać Boga jest wystarczająca.

A teraz jeszcze spróbuj przeczytać przykazania miłości.
----
Zastanów się chwilę. I postaraj się zrozumieć sens mojej wypowiedzi.

Pt paź 18, 2024 8:22

:-)
WYLICZYŁEŚ POWYŻEJ 10 PRZYKAZAŃ JEZUSA (mowa o treści w tym temacie zamieszczonej z taką datą: 16 paź 2024 11:49) - TO TAKI MOŻNA RZEC: "DEKALOG JEZUSA". A CZY TEN "DEKALOG JEZUSA" JEST ZBIEŻNY Z DEKALOGIEM NADANYM NA SYNAJU?

ChatGPT powiedział:
    Dekalog nadany na Synaju (Dziesięć Przykazań) i „Dekalog Jezusa”, który można wyprowadzić z Jego nauczania, mają wspólny cel: prowadzić wierzących do życia w harmonii z Bogiem i bliźnimi. Choć ich treści i forma różnią się, wiele zasad i wartości pozostaje spójnych. Jezus nie zniósł Dekalogu Mojżeszowego, ale często rozwijał, pogłębiał i duchowo interpretował te przykazania, wprowadzając je na wyższy poziom. Przyjrzyjmy się, jak te dwa zestawy przykazań są ze sobą powiązane.

💝 1) Pierwsze przykazanie: "Nie będziesz miał bogów cudzych przede Mną" (Wj 20:3)
    - Zbieżność z nauką Jezusa: Przykazanie miłości Boga całym sercem, duszą i umysłem (Mt 22:37) odpowiada pierwszemu przykazaniu. Jezus uczył, że jedyną prawdziwą miłością jest miłość do Boga, i że Bóg powinien być najważniejszy w życiu człowieka.

💝 2) Drugie przykazanie: "Nie będziesz czynił sobie podobizny rzeźbionej" (Wj 20:4-6)
    - Zbieżność z nauką Jezusa: Choć Jezus bezpośrednio nie komentuje kwestii tworzenia obrazów czy rzeźb, Jego wezwanie do „czystego serca” (Mt 5:8) można rozumieć jako oddawanie czci Bogu w duchu, a nie poprzez przedmioty materialne. Jezus koncentruje się na wewnętrznej relacji z Bogiem, a nie na zewnętrznych formach kultu.

💝 3) Trzecie przykazanie: "Nie będziesz brał imienia Pana Boga twego nadaremno" (Wj 20:7)
    - Zbieżność z nauką Jezusa: Jezus nauczał, aby nasze słowa były pełne szacunku i prawdy. W Ewangelii Mateusza (Mt 5:33-37) Jezus wzywa, aby nie przysięgać w ogóle, lecz by nasze "tak" znaczyło "tak", a "nie" – "nie". To pokazuje, jak ważne jest używanie imienia Bożego i mówienie o Bogu w sposób pełen czci.

💝 4) Czwarte przykazanie: "Pamiętaj o dniu szabatu, abyś go święcił" (Wj 20:8-11)
    - Zbieżność z nauką Jezusa: Jezus nauczał o istocie szabatu, podkreślając, że „szabat jest dla człowieka, a nie człowiek dla szabatu” (Mk 2:27). Jego przesłanie o odpoczynku i oddawaniu czci Bogu w szabat jest rozwinięciem tego przykazania. Jezus przynosi duchowy sens tego dnia – odpoczynek nie polega jedynie na przestrzeganiu formalnych zasad, ale na znalezieniu pokoju w Bogu.

💝 5) Piąte przykazanie: "Czcij ojca swego i matkę swoją" (Wj 20:12)
    - Zbieżność z nauką Jezusa: Jezus wielokrotnie podkreślał znaczenie miłości i szacunku do rodziców oraz rodziny. W Ewangelii Mateusza (Mt 15:4) cytuje to przykazanie, potępiając tych, którzy próbują je obejść. Jezus wzywa do pełnej szacunku miłości nie tylko do rodziców, ale też do wszystkich bliźnich.

💝 6) Szóste przykazanie: "Nie zabijaj" (Wj 20:13)
    - Zbieżność z nauką Jezusa: Jezus rozwija to przykazanie w Kazaniu na Górze, mówiąc, że nie tylko fizyczne zabójstwo jest grzechem, ale również gniew i nienawiść do drugiego człowieka (Mt 5:21-22). Jezus przenosi to przykazanie na poziom serca i myśli, wzywając do miłości, nawet wobec wrogów.

💝 7) Siódme przykazanie: "Nie cudzołóż" (Wj 20:14)
    - Zbieżność z nauką Jezusa: Jezus rozwija to przykazanie, mówiąc, że nawet pożądliwe spojrzenie na inną osobę jest grzechem (Mt 5:27-28). Przykład ten pokazuje, że Jezus nie tylko przestrzegał przed fizycznym cudzołóstwem, ale także przed nieczystymi myślami i intencjami.

💝 8 ) Ósme przykazanie: "Nie kradnij" (Wj 20:15)
    - Zbieżność z nauką Jezusa: Jezus potępiał wszelkie formy niesprawiedliwości i wyzysku. W Ewangelii Mateusza (Mt 19:18) wspomina przykazanie „nie kradnij”, przypominając bogatemu młodzieńcowi o jego znaczeniu. Jezus podkreślał także potrzebę uczciwości w relacjach z bliźnimi.

💝 9) Dziewiąte przykazanie: "Nie mów fałszywego świadectwa" (Wj 20:16)
    - Zbieżność z nauką Jezusa: Jezus często podkreślał znaczenie prawdy. Jego nauka w Ewangelii Mateusza (Mt 5:33-37) o prostocie mowy, aby nasze „tak” było „tak”, a „nie” – „nie”, odnosi się do uczciwości i prawdomówności w każdym aspekcie życia.

💝 10) Dziesiąte przykazanie: "Nie pożądaj" (Wj 20:17)
    - Zbieżność z nauką Jezusa: Jezus w Kazaniu na Górze uczył, że grzech zaczyna się w sercu, a nie tylko w czynach. Zgłębiając przykazanie o pożądaniu, mówi, że wszelka pożądliwość, zarówno materialna, jak i cielesna, prowadzi do grzechu (Mt 6:19-21). Jego nauki są zgodne z przesłaniem tego przykazania – wzywa do czystości serca i umiaru w pragnieniach.
    ---

Podsumowanie zbieżności
    „Dekalog Jezusa” jest głębokim rozwinięciem zasad, które zostały nadane na Synaju. Jezus nie znosi przykazań, ale poszerza ich zrozumienie, kładąc nacisk na wewnętrzne postawy, a nie tylko na zewnętrzne zachowania. Dekalog Synajski koncentruje się na konkretnych czynach (nie zabijaj, nie kradnij), podczas gdy Jezus kieruje uwagę na motywacje serca i ducha (nie gniewaj się, nie pożądaj).

Warto zauważyć, że Jezus streszcza całe prawo w dwóch najważniejszych przykazaniach miłości – do Boga i bliźniego – które można uznać za duchową syntezę całego Dekalogu Mojżeszowego. Ostatecznie zarówno Dekalog Synajski, jak i „Dekalog Jezusa” mają prowadzić człowieka do głębszej relacji z Bogiem i odpowiedzialnej, pełnej miłości relacji z bliźnimi.
Może jakieś myśli się nasuwają?...

Cz paź 24, 2024 6:41

Idący napisał(a):
A teraz jeszcze spróbuj przeczytać przykazania miłości.
Może, miast czytać w kółko, postaraj się zrozumieć. Może pomocnym będzie w zrozumieniu tego przykazania stwierdzenie: Pokochaj siebie, a będziesz miłował wszystkich i wszystko (nie chodzi o narcystyczne kochanie).

Cz paź 24, 2024 7:17

Jeśli odwracasz ogonem, aby rozumieć po swojemu... Nie ma takiego warunku, o którym napisałeś. Nie ma implikacji, którą sugerujesz. Jest natomiast zrównanie.
Przytoczę: Mt 22.37-38 On mu odpowiedział: «Będziesz miłował Pana Boga swego całym swoim sercem, całą swoją duszą i całym swoim umysłem. To jest największe i pierwsze przykazanie. Drugie podobne jest do niego: Będziesz miłował swego bliźniego jak siebie samego.
1. Najpierw jest wymieniona miłość do Boga. I to ją można przyjąć jako zasadę, której pochodną jest miłość do człowieka i samego siebie. Z treści wynika, że miłość do bliźniego nie powinna być mniejsza od miłości własnej. Czyli jest to nakaz rozszerzenia miłości do siebie na miłość do innych. I na dokładanie wszelkich starań, aby miłość do bliźniego nie była mniejsza niż do siebie.

Miłość własna nie jest warunkiem kochania bliźniego. Aczkolwiek, nienawiść do samego siebie rzeczywiście utrudnia miłość bliźniego. Bo zwykle pozostaje na podobnym poziomie.

Cz paź 24, 2024 17:08

Idący napisał(a):
Miłość własna nie jest warunkiem kochania bliźniego. Aczkolwiek, nienawiść do samego siebie rzeczywiście utrudnia miłość bliźniego. Bo zwykle pozostaje na podobnym poziomie.
Idąc, kiedy nie kochasz siebie, nie pokochasz nikogo innego. Nie ma wyjątków. Innych możesz kochać dopiero gdy kochasz siebie. Nie mówię o miłości samolubnej, narcystycznej. Poza tymi przypadkami miłość do samego siebie daje początek każdej miłości. Gdy kochasz siebie, prędzej czy później przepełni cię miłość do innych, w tym i do Boga.
Co do ważności przykazań, są one podobne i nie ma w nich hierarchii. Gdyby hierarchia była, grzechem większym byłby brak okazania czci ojcu, czy matce niż popełnienie morderstwa itp.

Cz paź 24, 2024 20:38

A jednak jest. Bo pierwsza jest miłość do Boga. Bo miłość zawsze jest pochodną miłości Boga do człowieka. Bóg jest zawsze na pierwszym miejscu. Od Niego wszystko się wzięło.

Śr paź 30, 2024 21:35

A jednak kluczysz i nie potrafisz odpowiedzieć na zadawane pytania.
Jeśli chcesz to takich "A jednak" mogę ci troszeczkę zapodać. A jednak Bóg nie miłował człowieka, bo jeśli by miłował to by go nie kusił wskazując jedno drzewo z pośród setek tysięcy czy milionów drzew rosnących w Edenie. I Ewa lub Adam nawet gdyby przez przypadek znaleźli to drzewo, to zakładam, że jedno nie częstowało by drugiego jego owocem. No chyba że sprawiłby Bóg, że byłoby ono jakieś odlotowe w smaku, ale to oznaczałoby, że nadal kusi.
Chcesz jeszcze więcej tych "A jednak"?

Śr paź 30, 2024 23:19
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 636 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43  Następna strona