Autor |
Wiadomość |
Acro
|
 Re: Moja czara goryczy
niewiarek napisał(a): beldex napisał (pisownia oryginalna): "...Acro, to nie Bóg sobie nie może z TobĄ poradzić, tylko Ty sam z soba nie możesz dojść do ładu..."
No faktycznie , takie argumenty powalają z nóg. Ależ zażyłeś faceta. Nie wiem czy potrafi Ci odpowiedzieć. No co ty. Nie odpowiem. Głupio mi, że jak ja czegoś nie zrobię to Bóg nawet nie spróbuje. Wszystko na mojej głowie... 
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
Pn gru 05, 2011 23:02 |
|
|
|
 |
niewiarek
|
złośliwiec007 napisał(a): Cytuj: Inna sprawa, że Twoja "niewiara", którą się tak chełpisz wcale niewiarą nie jest. Ty wierzysz, że jesteś lepszy od ludzi wierzących, a szczególnie od katolików. Czy mam wyjaśniać oczywistą oczywistość? Powiedziałem, że nie wierzę w Boga. W ludzi wierzę bardzo mocno i darzę szacunkiem. Nie jest to zależne od kwestii poglądów. Dałem temu choćby wyraz protestując przeciwko zamykaniu ust ks. A. Bonieckiemu. Chyba nie zarzucisz, że jest katolikiem? A to, że uważasz że sugeruję iż katolicy są gorsi jest powodem tego że nie potrafisz pogodzić się z faktem, że ktoś może patrzeć na świat inaczej niż Ty. Wygląda, że ktoś taki z automatu staje się Twoim wrogiem. To że nie zgadzam się z wiarą katolicką nie jest oznaką, że traktuję te osoby jako wrogów. Szacunkiem darzę zarówno wierzących jak i niewierzących w Boga, nie stawiam nikogo wyżej lub niżej. To że gdzieś w amazońskich lasach plemiona czczą zupełnie innego, swojego Boga, w niczym im nie uwłacza, nie degraduje i nigdy nawet nie przeszło mi przez myśl żeby byli gorsi ode mnie. Fajnie byłoby gdybyś to zrozumiał. Pozdrawiam
|
Wt gru 06, 2011 7:37 |
|
 |
trb
|
@Niewiarek: skoro znasz Biblię to dziwne że zapomniałeś co jest mieczem chrześcijanina, zgodnie ze słowami z listu do Hebrajczyków  Gdybyś jednak zechciał zerknąć na przytoczone przeze mnie cytaty, to znalazłbyś odpowiedź dotyczącą sprawiedliwości. Pismo Święte zawiera ich o wiele więcej, bo sprawiedliwość i jej egzekwowanie ma różne postacie i o wszystkich Bóg nas poucza. Ja już nie będę się powtarzać. I tak nie uznajesz ani moich słów ani świadectwa życia mojego i innych, Biblii widzę też nie, więc nie wiem jakiego typu argumenty można podawać żeby mówić o wierze. Nie odpowiedziałeś na moje pytanie dotyczące oskarżenia mnie o agresję, wrogość, fałszywą wiarę i brak miłości, co jest raczej dużym zarzutem. I tutaj chyba masz odpowiedź na pytanie postawione na samym początku tematu. Prawdopodobnie to nie ludzie są źli, wrodzy i agresywni, ale Ty ich tak sobie wyobrażasz. Próbę wytłumaczenia Ci czegoś (w końcu pytasz się nas jak to jest z naszą wiarą, to tłumaczymy) odbierasz jako personalny atak na własną osobę. Naprawdę nie wiem jak miałbym prowadzić tą rozmowę żebyś nie czuł się w niej atakowany i nie będę się już uciekał w ironię. Niestety Złośliwiec chyba ma rację, Wy nie przyszliście tutaj w poszukiwaniu wiary, Wy przyszliście udowodniać nam że Boga nie ma a chrześcijanie są źli. Teraz będę już mądrzejszy i nie będę udzielał się już w podobnych, zbyt ogólnych wątkach, bo trudno odpowiedzieć w paru postach na wszystkie możliwe wątpliwości ateistów, szczególnie jeśli oni już i tak wszystko wiedzą. Zamiast teoretyzować, lepiej zrobić coś dobrego w realnym świecie, żegnam się więc i pozdrawiam, wierzcie lub nie - bez wrogości ! 
|
Wt gru 06, 2011 18:14 |
|
|
|
 |
mareta
|
Acro napisał(a): Karolajn napisał(a): Karol ! A słyszałeś kiedyś że Pan Bóg Cię Kocha ? Że jesteś Jego ukochanym dzieckiem ? Że zostałeś stworzony z Miłości w Miłości i dla Miłości ? ! Bla bla bla. I zapewne z tej miłości zsyła na nas cierpienia i zło. Zapraszam na wątek "Bóg nie jest miłością". Prawie 200 stron rozpaczliwych prób pogodzenia rzekomej miłości i wszechmocy Boga z powszechnością zła na świecie. Dużo owego bla bla napisał niejaki A. Pozdrawiam
_________________ "Jesteśmy stworzeni na miarę Słowa, które stało się człowiekiem"
|
Wt gru 06, 2011 19:33 |
|
 |
Acro
|
To prawda. Jam, nie chwaląc się, dużo napisał, bo dzielne tam trzymam straż. 
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
Wt gru 06, 2011 19:54 |
|
|
|
 |
mareta
|
I nie odpuszczasz, co niniejszym z satysfakcją stwierdzam ja.
_________________ "Jesteśmy stworzeni na miarę Słowa, które stało się człowiekiem"
|
Wt gru 06, 2011 21:00 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Acro napisał(a): To prawda. Jam, nie chwaląc się, dużo napisał, bo dzielne tam trzymam straż.  Nie tyle trzymasz straż, ale zniechęcasz, rozmowa z Tobą wypisz-wymaluj obrazuje stare porzekadło o dziadzie mówiącym do obrazu.
|
Wt gru 06, 2011 22:07 |
|
 |
Acro
|
A wiesz, że mam dokładnie to samo wrażenie?
Moja metoda jest prosta: pokazuję, że wasze kolejne uniki kwestionują boską miłość lub (częściej) wszechmoc. I tylko tyle. Wierzę, ze może to być zniechęcające...
|
Wt gru 06, 2011 23:44 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Acro napisał(a): A wiesz, że mam dokładnie to samo wrażenie?
Moja metoda jest prosta: pokazuję, że wasze kolejne uniki kwestionują boską miłość lub (częściej) wszechmoc. I tylko tyle. Wierzę, ze może to być zniechęcające... Nasze uniki nic nie kwestionują, potwierdzają pragmatyzm. Nikt logicznie myślący nie będzie przelewał oceanu do dołka w piasku.....Twój fanatyzm antyreligijny to kilka oceanów. Więc trwaj sobie w tym irracjonalnym fanatyźmie - Twoje prawo.
|
Śr gru 07, 2011 9:02 |
|
 |
Acro
|
Pragmatyzm polegający na tym, że unika się przegranych tematów? Hmmm...
Ja pokazuję, że białe jest białym i jestem fanatykiem, ci, którzy zatykają uszy i udają, że białe jest czarne, to pragmatycy? Jak to się w świecie pomieszało...
|
Śr gru 07, 2011 10:04 |
|
 |
niewiarek
|
Acro napisał: Cytuj: Ja pokazuję, że białe jest białym i jestem fanatykiem, ci, którzy zatykają uszy i udają, że białe jest czarne, to pragmatycy? Jak to się w świecie pomieszało... A Pan prezes, aktualnie będącej w opozycji partii politycznej, już sporo czasu temu stwierdził, że nikt nam nie wmówi, że białe jest białe, a czarne czarne. Więc jak to jest? Może jestem dal to ni st ą, ale dla mnie czarne jest czarne. Ojej, zastrzegam że nie jest to żadna aluzja w stronę księży. Muszę kończyć. Psiak chce siusiu. Pozdrawiam wszystkich
|
Śr gru 07, 2011 10:37 |
|
 |
beldex
|
niewiarek napisał(a): "[b]Co powiedziałby dzisiaj Jezus gdyby naprawdę żył" [/b]. Bo ciśnie się pytanie np. o krzyż w Sejmie. Wg mnie Jezus powiedziałby: "zdejmijcie go. Nie będzie waśni, tyle niepotrzebnego jadu, nienawiści. W imię dobra zróbcie to". Na ilu chrześcijan mają jeszcze wpływ tak śliczne słowa z Biblii: "jak cię uderzą nastaw drugi policzek", albo "kto nie zgrzeszył niech rzuci we mnie kamieniem".
Oż Ty Karol! popatrz ze wszystkich mozliwych stron, a nie tylko z jednej bo masz obraz niepełny a więc nieprawdziwy. Kochasz kogoś i masz Jego zdjęcie na biurku. Przychodzi ktoś do domu i podając jakiś "ważny" powód każe Ci wyrzucić to zdjęcie. Ty, żeby uniknąć wasni szybko wyrzucasz. czy naprawdę to jest postawa chrześcianina? Czy Jezus chce, by Jego dzieci były sterowanymi tchórzami? czy jeżeli przyjdą poważne przesladowania chrześcian TACY wierzący stanął za Jezusem? Czytaj słowa Jezusa z Duchem Świętym to zrozumiesz ich głębię, a nie tylko znaczenie literalne
|
Śr gru 07, 2011 11:48 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Acro napisał(a): Pragmatyzm polegający na tym, że unika się przegranych tematów? Hmmm...
Ja pokazuję, że białe jest białym i jestem fanatykiem, ci, którzy zatykają uszy i udają, że białe jest czarne, to pragmatycy? Jak to się w świecie pomieszało... Tia.....90% ludzkości przez wszystkie wieki postrzega i wie, że białe jest białe, a Acro ma misję tworzenia innej - bielszej bieli Jesteś po prostu przewidywalny, a nudzi czytanie znanej mantry.
|
Śr gru 07, 2011 12:32 |
|
 |
Elbrus
|
beldex napisał(a): Kochasz kogoś i masz Jego zdjęcie na biurku. Przychodzi ktoś do domu i podając jakiś "ważny" powód każe Ci wyrzucić to zdjęcie. Sejm nie jest prywatną własnością ani posłów, ani katolików, ani białych.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Śr gru 07, 2011 13:00 |
|
 |
niewiarek
|
beldex napisał:Cytuj: ...popatrz ze wszystkich mozliwych stron, a nie tylko z jednej bo masz obraz niepełny a więc nieprawdziwy... Zazdroszczę tym ludziom, którzy mają obraz pełny i prawdziwy. Ja wiem, że nigdy takiego nie będę miał. Dlaczego muszę odpowiadać na takie hm "xcv234sc" treści? Nie odróżniasz państwowej instytucji jaką jest Sejm od biurka? Czy Jezus chce, by Jego dzieci były sterowanymi tchórzami? Aż ciśnie się żeby powiedzieć, o boże a cóż to za określenie: sterowani tchórze? Mam ogromny strach przed osobami, które formułują takie myśli. Cytuj: Czy jeżeli przyjdą poważne prześladowania chrześcijan TACY wierzący stanął za Jezusem? Ale do czego tutaj Jezus? Dawno nie żyje. Jeśli przyjdą prześladowania to pewnie tak jak każdy normalny człowiek będę przeciw temu protestował. Nie potrafię powiedzieć teraz jak. A prawdę mówiąc, wyjaśnij jakich prześladowań się spodziewasz? Co to za fatum zagraża? Pozdrawiam
|
Śr gru 07, 2011 16:34 |
|
|
|