Co na śniadanie/obiad/kolację
Autor |
Wiadomość |
angua
|
Oj, lubią  I ja też
Jeśli masz sprawdzony przepis, to uprzejmie proszę 
_________________ Czuwaj i módl się bezustannie, a czyń to dla Boga, dla ludzi i dla samego siebie. Nie ma piękniejszego zadania, które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia, niż kontemplacja. P. M. Delfieux
|
Pn wrz 10, 2007 21:32 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Lucyno!
Wiem, ze mnie nie lubisz, ale ta Tartą podbiłaś moje serce  Tą na "ostro"
Tak więc także proszę o przepis, taki dokładniejszy 
|
Pn wrz 10, 2007 21:36 |
|
 |
olinka
|
Lucyna napisał(a): Karpatke tez lubie, mazna z tego ciasta upiec male ptysie i przelozyc tym samym kremem. Tarta to typowe ciasto francuskie. Spod sklada sie z ciasta kruchego a na wierzch kladzie sie rozne specjaly. Ta moja jest ze szpinakiem dodaje sie jeszcze tarty ser zolty, sos beszamelowy, smietane, czosnek. Jest to wiec raczej przekaska na ostro, na sniadanie lub kolacje. Tarte mozna upiec z pieczarkami, z cukinia, z cebule z porami albo na slodko z owocami, z cytryna lub z czekolada. Francuzi ja bardzo lubia, ja tez. 
Pychota!
Lucynko, może się zaprzyjaźnimy?  Wpadałabym na malutkie "co nieco"  I mogłabym przynieść wino
Kupujesz ciasto mrożone od Bliklego, czy robisz sama?
_________________ Make a good thing better.
Mój Bóg i moje wszystko.
|
Pn wrz 10, 2007 21:42 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
profos20, to juz moja babcia mnie uczyla, przez żołądek do serca.
Przepis podam jutro bo za chwile wychodze z tarta w torbie do....
|
Pn wrz 10, 2007 21:56 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Objadam sie wlasnie resztkami tarty ze szpinakiem, pycha, Francuz wszystkiego na szczescie nie zjadl.
Wkrotce podam przepis - czekajcie cierpliwie.
|
Wt wrz 11, 2007 14:49 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Tarta z cukinia
Ciasto
1 i1/2 szklanki maki
1/2 szklanki zimnego masla
szczypta soli
3lyzeczki zimnej (z lodowki) wody
Maslo posiekac nozem, dodac make i wode, szybko zagniesc ciasto. Wlozyc je do lodowki na ok.1godz.
Ciasto rozwalkowac cienko, albo reka ulozyc cienka warstwe na okraglej niskiej formie (bo moga byc klopoty z walkowaniem).
(Ja mam specjalna forme to tarty, sklada sie z 2 czesci, dna i wyciaganego boku ale moze byc zwykla forma, tylko zeby byla okragla i niska.)
Ciasto nakluc widelcem i podpiec ok. 15min w temp. 200 st. C.
1) Masa ze szpinakiem – ½ kg szpinaku umyc dokladnie i ugotowac (ok.5min). Odstawic szpinak by dobrze odciekl z wody i potem jeszcze reka odcisnac wode.
Zrobic sos beszamelowy – do rozgrzanych w radelku 2 lyzek masla dodac 2 lyzki maki i dokladnie wymieszac by nie bylo grudek. Mieszajac dodawac powoli, cienkim strumieniem szklanke mleka. Podgrzewac ok 7- 10 min aby sos zgestnial (nie moze byc grudek).
Polaczyc ze soba: sos beszamelowy (juz schlodzony), 2 jajka, ok. 10dag startego, zoltego sera, 2 lyzki smietany, ugotowany, pokrojony szpinak, 2 zabki roztartego czosnku, sol i piepr. do smaku.
Zalac ta masa podpieczone ciasto i zapiec ok 25-30 min.
2) farsz pieczarkowy – ½ kg pieczarek pokroic w plasterki, 2 cebule pokrojone w kosteczke udusic na masle ok 5min, dodac pieczarki i dalej dusic ok 10 min.
I dalej postepujemy podobnie jak z masa ze szpinakiem,
Sos beszamelowy wymieszac z 2 jajkami, sola, pieprzem, smietana, startym serem i uduszonymi z cebula pieczarkami.
Mase ulozyc na podpieczonym ciescie i zapiec ok 30min.
3) farsz z cukinia – ½ kg mlodej cukini (wielkosci duzych ogorkow) pokroic w plasterki, wrzucic na rozgrzana oliwe i lekko podsmazyc,
3 pomidory sparzyc wrzatkiem, obrac ze skory, pokroic w plastry i rowniez podsmazyc z obu stron na rozgrzanej oliwie.
3 jajka roztrzepac z 5 lyzkami smietany, dodac sol, pieprz, bazylie, 10 dkg szynki (pokrojonej w paski).
Cukienie i pomidory ulozyc na podpieczonym ciescie, zalac masa i piec ok 30 min.
Mozna tez zrobiac z sama cukinia bez pomidorow i zalac sosem beszamelowym.
Mozna wymyslac i na wierzch dawac co kto to lubi np. boczek, cebule podsmazona, brokuly, pory. itd.
Pychotka!
Smacznego
|
Wt wrz 11, 2007 19:07 |
|
 |
angua
|
A ile to jest pół szklanki masła?
I czy tarta nie powinna mieć przypadkiem ciasta również z wierzchu? 
_________________ Czuwaj i módl się bezustannie, a czyń to dla Boga, dla ludzi i dla samego siebie. Nie ma piękniejszego zadania, które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia, niż kontemplacja. P. M. Delfieux
|
Wt wrz 11, 2007 19:21 |
|
 |
Zencognito
|
Lucyno, o jakiej wielkości formie piszesz? Takiej jak na torta, czy jakiejś wielkości talerza? Ser trzeć na dużych czy małych oczkach? A może to bez różnicy?
Zapiekanie też ma być w 200 stopniach?
|
Wt wrz 11, 2007 19:23 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ciasta na wierzchu nie ma byc, tylko na spodzie i po bokach.
Ser ma byc starty na grubych oczkach.
Wielkosc formy - wielkosc duzego plaskiego talerza, tak ok 25 cm. srednica, to wyjdzie w praktyce, wartwa ciasta ma byc cienka.
Zapiekanie tez w 200 st C.
Pol szklanki masla - to jest 5 lyzek kopiatych.
|
Wt wrz 11, 2007 19:55 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
|
Wt wrz 11, 2007 20:00 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
W tygodniu za bardzo nie mam czasu, ale w sobotę z pewnością wyprobuję i dam znać jakie były efekta. Coś mi sie wydaje, że będą dobre, o ile coś nie spapram
Dzięki 
|
Wt wrz 11, 2007 20:05 |
|
 |
angua
|
A jakby ktoś miał sprawdzony przepis na tartę, co ma ciasto też od góry, to poproszę  Ja we Francji jadałam takie - nie wiem, czy to prawdziwe francuskie, czy nie, ale jestem związana uczuciowo 
|
Śr wrz 12, 2007 8:46 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
angua, jaki problem, robisz ciasta wiecej i dajesz na gore ale to nie jest prawdziwa francuska tarta gdyz one nie maja ciasta na gorze.
Jezeli taka jadlas, to we Francji rzadkosc albo byl to inny rodzaj ciasta.
http://www.joyofbaking.com/tarts.html
Tarta z owocami.
|
Śr wrz 12, 2007 14:29 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
|
Śr wrz 12, 2007 14:40 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
I jeszcze jedno zdjecie ktore dobrze obrazuje istote tworzenia tart.

|
Śr wrz 12, 2007 14:45 |
|
|
|