Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 28, 2025 1:05



Odpowiedz w wątku  [ Posty: 163 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona
 Co na śniadanie/obiad/kolację 
Autor Wiadomość

Dołączył(a): Pn sty 03, 2005 21:25
Posty: 7301
Post 
Oj, lubią :) I ja też :)

Jeśli masz sprawdzony przepis, to uprzejmie proszę :)

_________________
Czuwaj i módl się bezustannie,
a czyń to dla Boga, dla ludzi i dla samego siebie.
Nie ma piękniejszego zadania,
które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia,
niż kontemplacja.

P. M. Delfieux


Pn wrz 10, 2007 21:32
Zobacz profil
Post 
Lucyno!
Wiem, ze mnie nie lubisz, ale ta Tartą podbiłaś moje serce :D Tą na "ostro"

Tak więc także proszę o przepis, taki dokładniejszy :D


Pn wrz 10, 2007 21:36
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz wrz 06, 2007 21:26
Posty: 520
Post 
Lucyna napisał(a):
Karpatke tez lubie, mazna z tego ciasta upiec male ptysie i przelozyc tym samym kremem.

Tarta to typowe ciasto francuskie. Spod sklada sie z ciasta kruchego a na wierzch kladzie sie rozne specjaly.
Ta moja jest ze szpinakiem dodaje sie jeszcze tarty ser zolty, sos beszamelowy, smietane, czosnek. Jest to wiec raczej przekaska na ostro, na sniadanie lub kolacje.
Tarte mozna upiec z pieczarkami, z cukinia, z cebule z porami albo na slodko z owocami, z cytryna lub z czekolada.

Francuzi ja bardzo lubia, ja tez. :)


Pychota!
Lucynko, może się zaprzyjaźnimy? :D Wpadałabym na malutkie "co nieco" :jem2: I mogłabym przynieść wino :zdrowie:
Kupujesz ciasto mrożone od Bliklego, czy robisz sama?

_________________
Make a good thing better.
Mój Bóg i moje wszystko.


Pn wrz 10, 2007 21:42
Zobacz profil
Post 
profos20, to juz moja babcia mnie uczyla, przez żołądek do serca. :)

Przepis podam jutro bo za chwile wychodze z tarta w torbie do....


Pn wrz 10, 2007 21:56
Post 
Objadam sie wlasnie resztkami tarty ze szpinakiem, pycha, Francuz wszystkiego na szczescie nie zjadl. :)


Wkrotce podam przepis - czekajcie cierpliwie.


Wt wrz 11, 2007 14:49
Post 
Tarta z cukinia

Ciasto
1 i1/2 szklanki maki
1/2 szklanki zimnego masla
szczypta soli
3lyzeczki zimnej (z lodowki) wody

Maslo posiekac nozem, dodac make i wode, szybko zagniesc ciasto. Wlozyc je do lodowki na ok.1godz.

Ciasto rozwalkowac cienko, albo reka ulozyc cienka warstwe na okraglej niskiej formie (bo moga byc klopoty z walkowaniem).
(Ja mam specjalna forme to tarty, sklada sie z 2 czesci, dna i wyciaganego boku ale moze byc zwykla forma, tylko zeby byla okragla i niska.)
Ciasto nakluc widelcem i podpiec ok. 15min w temp. 200 st. C.

1) Masa ze szpinakiem – ½ kg szpinaku umyc dokladnie i ugotowac (ok.5min). Odstawic szpinak by dobrze odciekl z wody i potem jeszcze reka odcisnac wode.

Zrobic sos beszamelowy – do rozgrzanych w radelku 2 lyzek masla dodac 2 lyzki maki i dokladnie wymieszac by nie bylo grudek. Mieszajac dodawac powoli, cienkim strumieniem szklanke mleka. Podgrzewac ok 7- 10 min aby sos zgestnial (nie moze byc grudek).

Polaczyc ze soba: sos beszamelowy (juz schlodzony), 2 jajka, ok. 10dag startego, zoltego sera, 2 lyzki smietany, ugotowany, pokrojony szpinak, 2 zabki roztartego czosnku, sol i piepr. do smaku.
Zalac ta masa podpieczone ciasto i zapiec ok 25-30 min.

***

2) farsz pieczarkowy – ½ kg pieczarek pokroic w plasterki, 2 cebule pokrojone w kosteczke udusic na masle ok 5min, dodac pieczarki i dalej dusic ok 10 min.
I dalej postepujemy podobnie jak z masa ze szpinakiem,
Sos beszamelowy wymieszac z 2 jajkami, sola, pieprzem, smietana, startym serem i uduszonymi z cebula pieczarkami.
Mase ulozyc na podpieczonym ciescie i zapiec ok 30min.

3) farsz z cukinia – ½ kg mlodej cukini (wielkosci duzych ogorkow) pokroic w plasterki, wrzucic na rozgrzana oliwe i lekko podsmazyc,
3 pomidory sparzyc wrzatkiem, obrac ze skory, pokroic w plastry i rowniez podsmazyc z obu stron na rozgrzanej oliwie.
3 jajka roztrzepac z 5 lyzkami smietany, dodac sol, pieprz, bazylie, 10 dkg szynki (pokrojonej w paski).

Cukienie i pomidory ulozyc na podpieczonym ciescie, zalac masa i piec ok 30 min.
Mozna tez zrobiac z sama cukinia bez pomidorow i zalac sosem beszamelowym.

Mozna wymyslac i na wierzch dawac co kto to lubi np. boczek, cebule podsmazona, brokuly, pory. itd.

Pychotka!
Smacznego


Wt wrz 11, 2007 19:07

Dołączył(a): Pn sty 03, 2005 21:25
Posty: 7301
Post 
A ile to jest pół szklanki masła? :D

I czy tarta nie powinna mieć przypadkiem ciasta również z wierzchu? :)

_________________
Czuwaj i módl się bezustannie,
a czyń to dla Boga, dla ludzi i dla samego siebie.
Nie ma piękniejszego zadania,
które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia,
niż kontemplacja.

P. M. Delfieux


Wt wrz 11, 2007 19:21
Zobacz profil

Dołączył(a): Śr maja 09, 2007 7:24
Posty: 4028
Post 
Lucyno, o jakiej wielkości formie piszesz? Takiej jak na torta, czy jakiejś wielkości talerza? Ser trzeć na dużych czy małych oczkach? A może to bez różnicy?
Zapiekanie też ma być w 200 stopniach?


Wt wrz 11, 2007 19:23
Zobacz profil
Post 
Ciasta na wierzchu nie ma byc, tylko na spodzie i po bokach.

Ser ma byc starty na grubych oczkach.

Wielkosc formy - wielkosc duzego plaskiego talerza, tak ok 25 cm. srednica, to wyjdzie w praktyce, wartwa ciasta ma byc cienka.
Zapiekanie tez w 200 st C.

Pol szklanki masla - to jest 5 lyzek kopiatych.


Wt wrz 11, 2007 19:55
Post 
Przepis z tej strony wygalda mi calkiem niezle.

http://www.puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=4320


Wt wrz 11, 2007 20:00
Post 
W tygodniu za bardzo nie mam czasu, ale w sobotę z pewnością wyprobuję i dam znać jakie były efekta. Coś mi sie wydaje, że będą dobre, o ile coś nie spapram :D

Dzięki :D


Wt wrz 11, 2007 20:05

Dołączył(a): Pn sty 03, 2005 21:25
Posty: 7301
Post 
A jakby ktoś miał sprawdzony przepis na tartę, co ma ciasto też od góry, to poproszę :) Ja we Francji jadałam takie - nie wiem, czy to prawdziwe francuskie, czy nie, ale jestem związana uczuciowo ;)

_________________
Czuwaj i módl się bezustannie,
a czyń to dla Boga, dla ludzi i dla samego siebie.
Nie ma piękniejszego zadania,
które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia,
niż kontemplacja.

P. M. Delfieux


Śr wrz 12, 2007 8:46
Zobacz profil
Post 
angua, jaki problem, robisz ciasta wiecej i dajesz na gore ale to nie jest prawdziwa francuska tarta gdyz one nie maja ciasta na gorze.
Jezeli taka jadlas, to we Francji rzadkosc albo byl to inny rodzaj ciasta.

http://www.joyofbaking.com/tarts.html



Obrazek

Tarta z owocami.


Śr wrz 12, 2007 14:29
Post 
I jeszcze namiar na ciekawa strone o tartach.

http://www.latartinegourmande.com/categ ... -and-pies/


Śr wrz 12, 2007 14:40
Post 
I jeszcze jedno zdjecie ktore dobrze obrazuje istote tworzenia tart.

Obrazek


Śr wrz 12, 2007 14:45
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 163 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona

Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL