Ciekawe wypowiedzi z forum
Autor |
Wiadomość |
lokis
|
 Re: Ciekawe wypowiedzi z forum
Szantini zaprezentowal typowo angielski humor: "A ja czasem lubię sobie obejrzeć serial." 
|
Wt lut 26, 2013 14:11 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Znalazłem ciekawą stronę, która automatycznie analizuje styl wypowiedzi (w języku polskim), podając jego wskaźnik mglistości, inaczej mówiąc, niezrozumiałości, oraz przypuszczalną liczbę lat edukacji, jaką ma za sobą autor. logios.plZdiagnozowałem swój tekst Cytuj: FOG dla Twojego tekstu: 18-więcej lat edukacji
DIAGNOZA: język bardzo trudny No tak...
|
Wt lut 26, 2013 15:39 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Możemy się zatem spodziewać masowego kopiowania forumowych tekstów i wklejania wyników na forum. A co, każdy sposób dobry by zdyskredytować przeciwnika  Co do samej stronki i tego sposobu prześwietlania wykształcenia delikwenta...Nie od dziś wiadomo, że osoby naprawdę świetnie wykształcone potrafią dostosować styl wypowiedzi do swojego audytorium. Znakomitym przykładem jest Jan Paweł II, który najczęściej wypowiadał się tak, aby być zrozumianym przez wszystkich, gdy jednak trafił na "swego" używał trudnego języka filozofii, niezrozumiałego dla wielu. Jakby się komuś chciało, można zrobić prosty test. Poddać tej analizie tekstu któreś ze znanych kazań pielgrzymkowych (na przykład) i - dla porównania -jakieś jego rozważanie filozoficzne...Taki test mógłby wykazać czy system w miarę daje radę, czy głupieje 
|
Wt lut 26, 2013 16:35 |
|
|
|
 |
tanie_wino
|
Wkleiłem swoje trzy zdania. Wynik:
FOG dla Twojego tekstu: 1-6 lat edukacji DIAGNOZA: język zbyt prosty (szkoła podstawowa)
Teraz nikt już chyba ze mną nie będzie chciał gadać.
_________________ pajacyk.pl
|
Wt lut 26, 2013 17:12 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Ja - zawsze i chętnie. Może za mało zdań przytoczyłeś 
|
Wt lut 26, 2013 17:15 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cawilian Zrobiłem tescik. Wpisałem tam najbardziej prymitywny tekst na jaki byłem w stanie sie zdobyc w dodtaku przeplotłem go przekleństwami i ordynarnymi błedami ortograficznymi.....wynik: FOG dla Twojego tekstu: 11-12 lat edukacji DIAGNOZA: język dość trudny (matura) Teraz mam zagwozdkę. Czy ta stronka jest taka kiepska, czy tez maturzyści tacy "głópi"  Hehehehe P.S. Tekstu w całości nie wkleje bo zaraz bym dostał baniaka 
|
N mar 03, 2013 15:55 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
anna_marta napisał(a): mówi się szeroko że to forum walczy z Kościołem. O co chodzi ? Obrazki dla "mówi się szeroko"  Ps. Czy myłeś dziś swoje zęby? Tak, Ciebie pytam 
|
Wt mar 05, 2013 21:45 |
|
 |
lokis
|
Przeprowadzilem ciekawe "doswiadczenie" z tym logios.pl. Moje kolejne wklejki i uzyskany rezultat: Uroczyście ślubuję rzetelnie i sumiennie wykonywać obowiązki wobec Narodu, strzec suwerenności i interesów Państwa, czynić wszystko dla pomyślności Ojczyzny i dobra obywateli, przestrzegać Konstytucji i innych praw Rzeczypospolitej Polskiej. FOG dla Twojego tekstu: 18-więcej lat edukacji DIAGNOZA: język bardzo trudnyUroczyście ślubuję rzetelnie i sumiennie wykonywać obowiązki wobec Narodu, strzec suwerenności i interesów Państwa, czynić wszystko dla pomyślności Ojczyzny i dobra obywateli, przestrzegać Konstytucji i innych praw Rzeczypospolitej Polskiej. Tak mi dopomóż Bóg. FOG dla Twojego tekstu: 13-17 lat edukacji DIAGNOZA: język trudny (studia wyższe)Na początku Bóg stworzył niebo i ziemię. Ziemia zaś była bezładem i pustkowiem: ciemność była nad powierzchnią bezmiaru wód, a Duch Boży unosił się nad wodami. Wtedy Bóg rzekł: [Niechaj się stanie światłość!] I stała się światłość. Bóg widząc, że światłość jest dobra, oddzielił ją od ciemności. I nazwał Bóg światłość dniem, a ciemność nazwał nocą. I tak upłynął wieczór i poranek - dzień pierwszy. A potem Bóg rzekł: [Niechaj powstanie sklepienie w środku wód i niechaj ono oddzieli jedne wody od drugich!] FOG dla Twojego tekstu: 1-6 lat edukacji DIAGNOZA: język zbyt prosty (szkoła podstawowa)Wniosek? Wiara w Boga otepia ludzi. Jestes wierzacy w wieku przedszkolnym, nie ucz sie. Nie ma sensu!  Pomyslec, sa ludzie uwazajacy Biblie za pismo trudne, wymagajace szczegolnego podejscia. 
|
Cz mar 07, 2013 15:12 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
@lokis, Ty to masz łeb, powinni Cię do rządu wziąć do jakowychś analiz  Program łatwo oszukać - im bardziej zdania są rozbudowane tym diagnoza bardziej "schlebna", im zaś zdania prostsze (mogą nawet zawierać trudne słowa i zwroty - nieistotne) tym wynik bardziej kompromitujący. Ot, chyba cała zagwozdka. Spróbuj jakiś tekst podzielić na zdania proste i poddać analizie i z tym samym - sprzed podziału - zrób to samo..
|
Cz mar 07, 2013 15:27 |
|
 |
lokis
|
MARIEL przemila! Prosze bardzo: Otwórz Google Earth Przenieś się w dowolne miejsce na świecie Kliknij lewym przyciskiem myszki na ekranie mapy Wciśnij kombinację klawiszy "CTRL+A" Jeśli od razu nie przeniosłeś się do symulatora, wciśnij klawisz "G" Dla dodatkowego efektu włącz wcześniej modebudynków 3D FOG dla Twojego tekstu: 18-więcej lat edukacji DIAGNOZA: język bardzo trudnyWidzisz koteczku? 
|
Cz mar 07, 2013 15:46 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Mówisz do mnie, czy do swojego koteczka, bo nie chciałabym się wtryniać między zakochanych. Widzisz najprawdopodobniej program traktuje ten tekst jako jedno baaaardzo długie złożone zdanie, no chyba że jednak umieściłeś gdzieś kropki, tylko tutaj Ci się zapomniało.
|
Cz mar 07, 2013 15:57 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A teraz ten sam tekst zapisz w zdaniach mniej złożonych, z kropkami, o tak: Otwórz Google Earth. Przenieś się w dowolne miejsce na świecie. Kliknij lewym przyciskiem myszki na ekranie mapy. Wciśnij kombinację klawiszy "CTRL+A". Jeśli od razu nie przeniosłeś się do symulatora, wciśnij klawisz "G". Dla dodatkowego efektu włącz wcześniej modebudynków 3D. I pochwal się wszystkim ile Ci wyszło. Tylko nie zapomnij 
|
Cz mar 07, 2013 16:02 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
lokis napisał(a): Wniosek? Wiara w Boga otepia ludzi. Jestes wierzacy w wieku przedszkolnym, nie ucz sie. Nie ma sensu!  Pomyslec, sa ludzie uwazajacy Biblie za pismo trudne, wymagajace szczegolnego podejscia.  A czy Misiek przeczytał do czego służy ten program i co to indeks Gunninga? Łoświecę(nie mylić z łosiem  ): Polska Wikipedia o FOG napisał(a): W języku angielskim słowa trudne mają 3 sylaby i więcej. W języku polskim trudne wyrazy to wyrazy 4-sylabowe i dłuższe (tak uważają Pisarek, Seretny, Miodek, Maziarz, Piekot, Poprawa i Zarzeczny). I sylaby między innymi decydują o trudności tekstu The fog index is commonly used to confirm that text can be read easily by the intended audience. Texts for a wide audience generally need a fog index less than 12. Texts requiring near-universal understanding generally need an index less than 8. Słowo Bóg- obniża poziom FOG, bo niemal każdy wie co to słowo oznacza, więc jego użycie w tekście ułatwi odbiór, a tekst będzie mniej "mglisty". Ogólnie LOG jest przydatny dla ludzi, którzy przygotowują wykłady dla określonego audytorium- im szerszy target, tym indeks Gunninga, czyli FOG winien być niższy. Przy czym przy bardzo zróżnicowanym audytorium powinien wynosić poniżej 8. Na przyszłość warto zapoznać się do czego służy jakiś program  , żeby nie wprawić w osłupienie jego Twórców  . PS.@Tanie_wino powinien się cieszyć, że jego tekst jest w pełni zrozumiały dla szerokiego, przeciętnego grona odbiorców 
Ostatnio edytowano Cz mar 07, 2013 16:15 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
Cz mar 07, 2013 16:04 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Val napisał(a): Słowo Bóg- obniża poziom FOG, bo niemal każdy wie co to słowo oznacza, więc jego użycie w tekście ułatwi odbiór, a tekst będzie mniej "mglisty" A mnie się wydaje, że to zupełnie nie o to chodzi, choć mogę się mylić bo nic o tym systemie nie czytałam, ale chociażby prosty eksperyment z tekstem przedstawionym przez lokisa) potwierdza moją opinię, że program ocenia nisko zdania zbyt proste. Wstawienie kropek do tekstu lokisa (czyli wprowadzenie podziału na zdania prostsze) spowodowało obniżenie fog z "18 lat i więcej" na " 7,8 lat edukacji"!Dlatego w tym przypadku: "Tak mi dopomóż Bóg!" obniża fog dla tekstu - zdanie jest zbyt proste.
|
Cz mar 07, 2013 16:14 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Racja MARIEL- zagalopowałam się  , rozkojarzona jestem Jak można się dowiedzieć z strony Logios.pl- korzystają z wzoru Gunninga, a ten wzór wygląda tak:  Przy czym słowo trudne ma powyżej 3-4 sylab  , a więc słowo "Bóg" jest proste i wedle założeń każdy je rozumie 
|
Cz mar 07, 2013 16:26 |
|
|
|