Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 17:34

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Dzisiejsze lustrzane odbicie ? 
Autor Wiadomość

Post Dzisiejsze lustrzane odbicie ?
Wstając rano czy idąc spać zawsze spoglądasz w lustro. Czasem bywa zbyt szczere,aż do bólu, a czasem brutalnie fałszywe. Jednak odkrywanie prawdy o samym sobie bywa bolesne. Czy winna jest temu aura jesienna, czy winić można świat, gdy odkrywasz nagą prawdę,że zawirował nagle świat.

Cz gru 13, 2007 21:28

Post Dzisiejsze lustrzane odbicie ?
sarne napisał(a):
Wstając rano czy idąc spać zawsze spoglądasz w lustro. Czasem bywa zbyt szczere,aż do bólu, a czasem brutalnie fałszywe. Jednak odkrywanie prawdy o samym sobie bywa bolesne. Czy winna jest temu aura jesienna, czy winić można świat, gdy odkrywasz nagą prawdę,że zawirował nagle świat.

:) Ja to przeglądam się w lustrach codziennie, w mojej pracy, przez 8 godzin. :) Momentami mam nawet dość tych luster. :) Rano też patrze w lustro, to chyba normalne kiedy się wstaje, po nocy pracy unikam patrzenia w lustro, bo wyglądam okropnie. :)
A jeżeli chodzi o odkrywanie prawdy o mnie, to bardziej pomaga mi słowo Boże widziec jaki jestem niż lustra i tak, masz rację ...nie jeden raz jest to bolesne.

Paweł

Cz lut 07, 2008 17:06

Post Re: Dzisiejsze lustrzane odbicie ?
sarne napisał(a):

O co Ci konkretnie chodzi?

Cz lut 07, 2008 17:35
Ja tam nie widzę sensu w pytaniu [b]sarne[b]. Lustro odbija to, co przed nim jest i ja jakoś nie mam żadnych problemów ze swoim odbiciem. Jestem świadomy tego, kim jestem i nie przeżywam ani uniesień ani rozczarowań. A lustro służy do golenia, mycia zębów, czesania, ubierania się oraz poprawiania krawata :P

Crosis

Cz lut 07, 2008 18:11

Prawie codziennie rano kiedy wchodzę do windy spoglądam w lustro tam zamieszczone. Zresztą nie da sie za bardzo go uniknąć i nawet nie zamierzam, bo fajnie jest tak spojrzeć w lustro...
Czy lustra dają dobry obraz tego co przed nimi jest umieszczone? Cos mi się wydaje, ze niezbyt... Po prostu dają lustrzane odbicie, jedne wykrzywia twarz inne nogi. Różnie bywa z lustrami. I różnie bywa z obiektami odbijającymi sie w lustrze. ;)

więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...

Cz lut 07, 2008 20:14

Lustro odbija to, co przed nim jest

A ja bym się nie zgodził :razz: Lustro faktycznie odbija tylko to co jest przed nim, ale w momencie gdy trafia to do mózgu, to podlega analizie, interpretacji i ocenie. Czyli widzimy to co chcemy zobaczyć, a nie to co odbija lustro 8)
Cytuj:
A lustro służy do golenia, mycia zębów, czesania, ubierania się oraz poprawiania krawata

Serio? A ja to wszystko często robie bez lustra;] Nawet czesać mi się zdażyło bez grzebienia, co przy moich ok pół metrowych włosach nie jest najłatwiejsze... :)
Cytuj:
kiedy wchodzę do windy spoglądam w lustro tam zamieszczone

Też tak robie i jakoś odruchowo sam sobie oddaje portfel i komórke...

But you never let me know just what they mean
so oh oh so shame on the night alright
And shame on you

Cz lut 07, 2008 22:44

Post codzienne odkrywanie siebie
Odbicie lustrzane to nie tylko nasz wizerunek.Lustro to przede wszystkim nasze oczy, które codziennie odkrywają uciekający czas i refleksje nad naszymi osiągnięciami lub porażkami.Patrząc na siebie widzimy swoje słabości,które mimo dekalogu często w codziennym biegu zatracają się.Często się spotyka ludzi,którzy codziennie udają kogoś innego niż naprawdę są.Chodzi mi głównie o zderzenie się ze swoją prawdą o której często dowiadujemy się właśnie stojąc przed lustem.Przecież właśnie przed nim stojąc dokonujemy rachunku sumienia z którego nie każdy zdaje sobie sprawę. W samotności głęboko patrząc w sobie w oczy nie umiemy powiedzieć sobie kocham Cię.Jeśli wykonacie takie ćwiczenie zobaczycie,że powiedzenie sobie samemu kocham Cię jast czasem, bardzo trudne.W takim przypadku jak możemy Bożą miłość rozdawać jeśli samym sobie nie potrafimy okazać miłości.Stańcie proszę przed lustrem i spróbujcie tak zrobić.Wielu z Was odkryje o sobie prawdę sam na sam w cztery oczy.Powodzenia !

Pt lut 08, 2008 9:28

Post Re: codzienne odkrywanie siebie
sarne napisał(a):
Odbicie lustrzane to nie tylko nasz wizerunek.Lustro to przede wszystkim nasze oczy, które codziennie odkrywają uciekający czas i refleksje nad naszymi osiągnięciami lub porażkami.

Ja bym się korelacji między lustrem a refleksjami nie dopatrywał. Refleksje nachodzą i odchodzą, nie spotkałem jeszcze człowieka który zawsze doznawałby ich w otoczeniu konkretnego przedmiotu.
sarne napisał(a):
Chodzi mi głównie o zderzenie się ze swoją prawdą o której często dowiadujemy się właśnie stojąc przed lustem.Przecież właśnie przed nim stojąc dokonujemy rachunku sumienia z którego nie każdy zdaje sobie sprawę.

Może Ty tak robisz.
sarne napisał(a):
W samotności głęboko patrząc w sobie w oczy nie umiemy powiedzieć sobie kocham Cię.

Mów za siebie :-)
sarne napisał(a):
Jeśli wykonacie takie ćwiczenie zobaczycie,że powiedzenie sobie samemu kocham Cię jast czasem, bardzo trudne.

Zdziwił(a)byś się.
sarne napisał(a):
W takim przypadku jak możemy Bożą miłość rozdawać jeśli samym sobie nie potrafimy okazać miłości.Stańcie proszę przed lustrem i spróbujcie tak zrobić.Wielu z Was odkryje o sobie prawdę sam na sam w cztery oczy.

Ty oczywiście wiesz lepiej czy ktoś zna o sobie prawdę czy nie, bo odkryłeś/aś mistyczną tajemnicę luster? :roll:

Pt lut 08, 2008 10:12

W samotności głęboko patrząc w sobie w oczy nie umiemy powiedzieć sobie kocham Cię.

I co jeszcze? :D Kocham siebie, uwielbiam się, jestem piękny, przystojny, męski, mam idealne rysy, boskie włosy, cudowne oczy, jestem najpiękniejszy i najmądrzejszy i kocham siebie i tylko siebie 8) :D

And shame on you

Pt lut 08, 2008 11:48

Pt lut 08, 2008 11:50

Mam zawsze czyste :> Tylko filtrowane przez photoshopa :D

And shame on you

Pt lut 08, 2008 11:52

No nie, co jak co, ale narcyzem nie jestem. I nie zamierzam być. Zastanawiając się nad tym doszedłem do wniosku, ze byłoby by to z mojej strony zboczonym zagraniem. Powiedzieć "kocham cię" do lustra? Wynik dość negatywny, bo odpowiedź by brzmiała "a ja ciebie nie zboczeńcu!". :P
Dla mnie to jest chore.
haha

Jednakowoż to co napisał A. jest do zaaprobowania gdyż pisał to z humorem. Nie wiem czy sam by potrafił tak sam na sam powiedzieć do siebie. Ja pewno nie i myślę, ze i A. tez nie.

Za niedługo Walentynki i chyba wiem kto wśród innych pocztówek dostanie jedną od siebie samego Sarne. :)

więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...

Pt lut 08, 2008 19:09

Post Kochaj bliźniego jak siebie samego !
Szkoda,że tyle narcyzów na tym świecie.To forum zobowiązuje do głębszych przemyśleń.Lustro jako jedyne odbija nasz wizerunek jednak identyfikacja kto stoi przed lustrem mimo woli dokonuje się w każdym człowieku.Jeśli nie zostałam zrozumiana to przykro mi z tego powodu.Kochaj bliźniego swego jak siebie samego taki sens jest ćwiczenia przed lustrem mówiąc do siebie kocham cię.Forum nie dotycz mody i urody tylko wnętrza,które okrywa nasze ciało.Nie poruszam tematu piękna odbicia lustrzanego tylko czasu kiedy jesteśmy intymnie sam na sam.Wtedy też mamy czas podsumowań,albo planów co chcemy robić.Jeśli żyjemy wg 10 przykazań,a np nie uczciwie rozliczamy się z podatków to wtedy jest ta refleksja,że mimo wielu starań nasza chęć posiadanie jest silniejsza od dekalogu.Daję oczywiście przykład jeden z wielu.

Pt lut 08, 2008 23:19
Ja tam bardzo lubię głębokie przemyślenia. Najlepiej, jak mają głębokość około 0,7 l, moc około 40 oktanów i napis "Wyborowa" na butelce.

A czasem, sarne, wyobraź sobie, że są rzeczy, o których ludziom nie chce się myśleć w głęboki sposób. Dlatego lustro to lustro, a nie "niezmierzona studia nieodgandnionych aspektów osobowości", a ziemniak to ziemniak, a nie "tajemniczy ziemny azyl skrobii i cukrów prostych".

Czasem człowiek w życiu potrzebuje prostoty i jasności, szczególnie jeśli pracuje i jest dość zajęty. Szlag... ja już muszę się zastanawiać, co się dzieje w głowach ludzi, z którymi współpracuję, a jakbym miał się jeszcze zastanawiać co pokazuje moje lustro i czemu nie jest to to, co ja tam widzę... no skończyłbym jako teista!

Br.....

Crosis

Pn lut 11, 2008 18:25

"tajemniczy ziemny azyl skrobii i cukrów prostych"

:D To było mega 8)

And shame on you

Pn lut 11, 2008 18:55
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona