Co na śniadanie/obiad/kolację
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Co na śniadanie/obiad/kolację
Sniadanie...jedni jedza drudzy nigdy zdazyc nie moga...ale w sobote mozna zjesc jakies dobre,samemu lub z kims [niekoniecznie w godzinach porannych;p]
Macie moze jakies pomysly na sniadanie? To wykwintne,szybkie i normalne?
|
Pt kwi 13, 2007 9:02 |
|
|
|
 |
angua
|
Tosty!
Z pieczarkami, serem, szynką i ananasem. Albo z pieczarkami, serem, szynką, porem i ogórkiem konserwowym. Albo... tysiące wariantów, ale te dwa lubię najbardziej
Chyba wyciągnę toster
Albo grzanki po prostu. Z serem, kiełbasą, cebulą, ogórkiem konserwowym, pomidorem i przyprawami.
A na wszystko to obowiązkowo majonez po upieczeniu 
_________________ Czuwaj i módl się bezustannie, a czyń to dla Boga, dla ludzi i dla samego siebie. Nie ma piękniejszego zadania, które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia, niż kontemplacja. P. M. Delfieux
|
Pt kwi 13, 2007 9:34 |
|
 |
rozalka
Moderator
|
Omlet! Tylko trzeba go umieć zrobić. W necie jest pełno przepisów. Od tych na słono, po te na słodko z ubitą pianą z białek - mniam mniam.
Proponuję też tosty w jajku (chleb tostowy lub zwykła bułka). Roztrzepujemy jajko widelcem, do tego odrobinę mleka, przyprawy, jakie kto lubi. Następnie maczamy bułkę z obu stron i na patelnię. Na słodko smakują z dżemem lub syropem klonowym, a na słono z serem żółtym i keczupem.
Jejku, jest jeszcze tyle możliwości. Mogłabym tak pisać i pisać
Chyba zgłodniałam 
_________________ Co dalej za zakrętem jest? Kamieni mnóstwo Pod kamieniami leży szkło Szło by się długo Gdyby nie to szkło, to by się szło... ♪
|
Pt kwi 13, 2007 12:44 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Polecam bawarkę lub herbatę po irlandzku do picia.
|
Pt kwi 13, 2007 13:35 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
rozalka:Mogłabym tak pisać i pisać
Tak;>? A ja mam tylko 2 pomysly na sniadanie: buleczki swieze +kakao, i(2) kanapki z jajkiem,pomidorkiem etc.. mmmmm

|
Pt kwi 13, 2007 14:42 |
|
|
|
 |
A.
Dołączył(a): Śr cze 08, 2005 7:39 Posty: 2702 Lokalizacja: Paragwaj
|
Jajecznica na borowikach
A poważniej to troche studenckiej kuchni śniadaniowej:
-stek przekleństw(najczęstsze danie)
-chleb i woda(danie idealne, zapycha i nie wymaga czasu)
-sandwich z lokalnego sklepu (gdy jesteś bardzo głodny i bardzo Ci się spieszy, w połączeniu z herbatą z automatu- po prostu miodzio)
-nic(w końcu za kilka godzin obiad:P)
_________________ Shame on the night for places I've been and what I've seen for giving me the strangest dreams But you never let me know just what they mean so oh oh so shame on the night alright And shame on you
|
Pt kwi 13, 2007 15:56 |
|
 |
Mieszek
|
Wątek kulinarny już był...
Jednak co mi tam.Napisze co mnie spotkało nad morzem.
Zostałem poczęstowany jajecznica na smalcu... feeeee
Typowo śląski [chyba] przepis, a przynajmniej domowy to:
boczek pokrojony w kostke i upieczony wraz z pokrojona w kosteczkę cebulą.
Do tego jajka.Smazy się z dodatkiem margaryny Kasi.
W lato wkraja się pod koniec smazenia by nie zdechł szczypiorku lub całkiem zamiast cebuli daje szczypiorek.
Można też usmażyc grzyby z cebula i dodać jajka i tez bedzie dobra jajecznica[zima].
Ja wolałem ze względu na mięsożernośc zawsze jednak boczek i grzyby razem.
Czasem kiełbasa z boczkiem i cebulą też spełnia swoje zadanie.Szczególnie wtedy gdy ma sie już za chwile psuc w lodówce[trzeba zuzyć no nie?].
Takie są moje ulubione sposby na sniadanie sobotnie i niedzielne.Zawsze.
Do tego herbata lub kakao, lub mleko.
Można też jajko zrobić w 3 minutki "na miekko".Stosuje przeważnie w piątki lub jak mam dość jajecznicy...
_________________ Niech żyje cywilizacja łacińska !!!
więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...
|
Pt kwi 13, 2007 17:24 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Bułki z rzodkiewką, serek wiejski z bułeczkami maślanymi, jajecznica z pomidorem i masą czosnku, zupa mleczna jakaś (ryżowa, jakieś płatki, kulki czekoladowe albo płatki ryżowe), 2-3 razy w miesiącu soczyste, pełne, pachnące bo z dobrym stafem BONGO 
|
So kwi 14, 2007 0:44 |
|
 |
profos
|
Ach nie mogę się doczekać lata i smacznych pomidorków, bo te zimowe są feeee
Pomidorki obieramy ze skórki, kroimy i podsmażamy na margarynie, solimy i dodajemy jajka - jajecznica z pomidorami, do tego świeża bułka i herbatka z cytryną, lub kakao (bawarka).
Idę jeść, dziś mam parówki z Sokołowa 
|
So kwi 14, 2007 6:42 |
|
 |
angua
|
A ja dzisiaj jadłam na śniadanie gofry
Gdyby ktoś chciał, to mam najlepszy przepis na świecie 
_________________ Czuwaj i módl się bezustannie, a czyń to dla Boga, dla ludzi i dla samego siebie. Nie ma piękniejszego zadania, które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia, niż kontemplacja. P. M. Delfieux
|
N kwi 15, 2007 9:54 |
|
 |
profos
|
Masz maszynke do gofrów?
Przepis możesz jednak podać. Nie byłoby to moje ulubione sniadanie, bo ja jestem zwolennikiem śniadań angielskich (czyli obfitych), a nie francuskich
Jednak na deser gofra bym zjadł 
|
N kwi 15, 2007 10:29 |
|
 |
angua
|
No, bez gofrownicy to się chyba gofrów nie da robić
2 szklanki mąki
2 szklanki mleka
1 łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli
1/3 szklanki oleju
2 jajka, żółtka oddzielone od białek
Wszystko oprócz białek miesza się ze sobą mikserem, na koniec dodaje się pianę z białek. Jeśli mają być na słodko, można wcześniej dodać kilka łyżek cukru. Ale można jeść też na ostro - wtedy wrzuca się do ciasta trochę żółtego sera
No i kto powiedział, że gofr [gofer? kurcze...] ma być jeden?
Z tej porcji wychodzi 10 
|
N kwi 15, 2007 10:37 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Chlebek albo bułeczka zazwyczaj z twarożkiem półtłustym
Do tego jogurcik i trochę soku 
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
N kwi 15, 2007 11:08 |
|
 |
arc
|
Suchy chleb z poprzedniego dnia z resztką paszteciku
No cóż, szybkie śniadanie w akademiku... bywało i tak
Jak wymyślę coś lepszego, to napiszę 
_________________ arcarc
|