|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 12 ] |
|
Sto dwadzieścia sposobów na poprawę pracy mózgu
| Autor |
Wiadomość |
|
Zencognito
|
 Sto dwadzieścia sposobów na poprawę pracy mózgu
Taki oto ciekawy link pojawił się dziś na Wykopie.
120 sposobó na umysłowego "kopa"
Moim zdaniem świetna lista, mam nadzieję, że uda mi się jak najwięcej z tych punktów wprowadzić w życie. 
|
| N lis 02, 2008 20:08 |
|
|
|
 |
|
bietka.romaniak
|
Przejrzałam listę, na razie pobieżne i powiem,że to kapitalna sprawa dla dobra ludzkiego umysłu i pobudzenia uśpionych w człowieku możliwości, ludzkiego potencjału, który w nas drzemie
Niedawno przeczytałam w Internecie analogiczny artykuł o tym, w jaki sposób nauka, na przykład języka obcego, czy nauka w ogóle, chroni mózg przed chorobą Alzheimera...im dłużej on jest aktywny poprzez pracę intelektu, tym lepiej dla nas na przyszłość! 
|
| Cz lis 06, 2008 12:38 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
A mi się niezbyt podoba. Niektóre z proponowanych punktów są niezgodne z moją wiarą.
|
| Cz lis 06, 2008 13:53 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
A które dokładnie? Pomijam seks, chyba, że zgodnie z katolickimi wskazówkami do niego
Crosis
|
| Cz lis 06, 2008 17:30 |
|
 |
|
Zencognito
|
baranek napisał(a): A mi się niezbyt podoba. Niektóre z proponowanych punktów są niezgodne z moją wiarą.
No i co z tego? Przecież nie musisz robić wszystkich. To tak jakbyś będąc abstynentką powiedziała, że Ci się restauracja nie podoba bo ze 120 produktów w menu 2-3 to alkohol.
|
| Cz lis 06, 2008 17:52 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Tym bardziej, że te punkty mają sens... pomijając sam cel rozwoju umysłu rozwijają też człowieka jako całość... jest tam sztuka, taniec, dbanie o ciało
Crosis
|
| Cz lis 06, 2008 18:01 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Niedawno przeczytałam w Internecie analogiczny artykuł o tym, w jaki sposób nauka, na przykład języka obcego, czy nauka w ogóle, chroni mózg przed chorobą Alzheimera.
ciekawe skąd ten mądrala co to napisał to wie, bo przyczyny Alzheimera ciągle są nieznane... 
|
| Cz lis 06, 2008 22:18 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Przyczyny są rzeczywiście nieznane, ale o mechanizmie samej choroby trochę już wiadomo. Z tego co pamiętam, to jest mniej więcej tak, że im sprawniejszy masz mózg, tym symptomy choroby rozwijają się wolniej. Sprawny mózg po prostu dłużej jest w stanie poradzić sobie z chorobą, jest bardziej elastyczny.
Co do samych sposobów, to przecież nic odkrywczego  Przecież wiadomo, że lepiej jeść zdrowo, mieć hobby, uprawiać sport a do tego jeszcze gimnastykować mózg różnymi łamigłówkami logicznymi. A do tego jeszcze tańczyć, śpiewać i haftować...
|
| Cz lis 06, 2008 22:56 |
|
 |
|
vi
|
baranek napisał(a): A mi się niezbyt podoba. Niektóre z proponowanych punktów są niezgodne z moją wiarą.
które ?
_________________ Cóż z tego, że go kiedyś zdmuchniesz w mgnieniu oka, skoro wciąż przemijając – wciąż jeszcze jest sobą? Ja ten Twój świat, co mija, kocham Panie! – kocham! Jak żywą kadzielnicę bujam go przed Tobą! (Beata Obertyńska)
|
| Pt lis 07, 2008 7:22 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: ciekawe skąd ten mądrala co to napisał to wie, bo przyczyny Alzheimera ciągle są nieznane...
teresse, wyciągasz kiepskie wnioski - chronić nie znaczy zapobiegać w 100%. A to, że osoby z wytrenowanym, sprawnym mózgiem (jak pisała Rita) dłużej opierają się chorobie - to wiadomo.
Crosis
|
| Pt lis 07, 2008 11:07 |
|
 |
|
pabloo7
|
Woaa.. WIelkie dzieki za artykul, zawsze szukalem takich rad na kilka tygodni przed sesja.. na pewno sie przyda 
_________________ oferty pracy szczecin
|
| Pn lis 10, 2008 15:50 |
|
 |
|
A.
Dołączył(a): Śr cze 08, 2005 7:39 Posty: 2702 Lokalizacja: Paragwaj
|
No autorowi też by się przydało, conajmniej kilka punktów się dubluje.
Ale poza tym bardzo ok, pozytywne i wogóle warte, przynajmiej w sporej części, używania na codzień. (Jakoś nie wierze, żeby ktokolwiek dał rade trzymać się wszystkich punktów w życiu codziennym).
_________________ Shame on the night for places I've been and what I've seen for giving me the strangest dreams But you never let me know just what they mean so oh oh so shame on the night alright And shame on you
|
| Wt lis 11, 2008 0:54 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 12 ] |
|
|