Autor |
Wiadomość |
Salcie
|
 logo wiara.pl
Od pewnego czasu nurtuje mnie znaczenie logo portalu......
Jeden z symboli chrześcijan to RYBA. Ichtis. Iesous Christos, Theou Yios, Soter gr.,`Jezus Chrystus, Syn Boży, Zbawiciel`
ICHTIS - RYBA
Jedna
Nie dwie, ani nie ławica.
Nie wiem co oznaczać ma logo portalu, a przynajmniej nie jest to dla mnie symbol jednoznaczny i oczywisty. Czy spełnia on swoją rolę? Czy jest odnośnikiem do rzeczywistości, którą symbolizuje? Czy dla Was jest odnośnikiem oczywistym?
Ten tutaj wydaje się mieć wiele wspólnego z synkretyzmem i new age’owym rozmywaniem istoty rzeczy.
„Mowa wasza ma być tak-tak, nie-nie”. Jak na to patrzę to myślę - „nie wiem”. Czy to jest symbol chrześcijański, czy jin i jang – przeciwieństwa wzajemnie się dopełniające, czy po prostu rybie tarło?
Logo chyba powinno być czytelnym znakiem RYBA – CHRYSTUS - TU GO SPOTKACIE, a nie jakąś szaloną, pseudoreligijną wizją hodowcy gupików.
pozdr
|
Pn lut 07, 2005 14:45 |
|
|
|
 |
saxon
|
Salcie
Czy Ty przypadkiem nie chcesz być "bardziej papieska niż sam papież"?
Czyżby dwie ryby na nagrobku Licynii, lub dwie ryby obramiające kosz z chlebem na mozaice posadzkowej ruin bazyliki w Ziemi Świętej - pochodzące z początków chrześcijaństwa - także są wynikiem wpływów New Age?
Symbolika chrześcijańska nie jest aż tak prosta i jednoznaczna jakby to wynikało z Twojego postu. Więc może warto poczytać więcej na ten temat? Na początek polecałbym: "Świat symboliki chrześcijańskiej" Dorothea Forstner OSB
Pozdrawiam 
|
Pn lut 07, 2005 17:12 |
|
 |
Salcie
|
Saxon wątpię żeby wszyscy odwiedzający znali nagrobek Licynii Przekonana jestem natomiast o tym, ze gros ludzi zna symbol jin i jang. Chyba jesteś jednym z niewielu, który go tu nie zauważa. Nic nie poradzę, że drażni mnie synkretyczna symbolika ruchów nowej ery na stronie głównej serwisu. I wątpię, żeby na coś zdał się tu czytanie Doroty. Poza tym, to nie chęć bycia bardziej papieską od papieża ale realne myślenie i znajomość statystyk dominikanów (dot. sekt) popchnęła mnie do napisania postu.
Przekaz tego logo nie jest jasny. Pozostawia furtkę interpretacyjną. Backdoor dla trojanów.
Nic nie poradzę, że dla Ciebie kulawość tego loga to "rybka"  , wsio rawno – jedna, dwie czy 153.
Wyobraź sobie, że z serwisu nie korzystają sami badacze symboli biblijnych. Z serwisu korzystam ja – a ja widzę gupiki.
pozdrawiam
Saxon locuta causa finita?
|
Pn lut 07, 2005 17:53 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
W Ziemi Świętej nie byłam , ale kojarzę mozaikę z rybkami
Znajduje się ona w Kościele Rozmnożenia Chleba i Ryb , zbudowanym na miejscu, gdzie- wg tradycji - Jezus dokonał cudownego rozmnożenia i nakarmił tłumy.
Salcie, a może szukać negatywnych odniesień ( tak na marginesie- symbol Ying i Yang składa się z dwóch różnych części- czarnej i białej- a tutaj mamy dwie identyczne rybki) , połącz to logo z nazwą portalu .
Ja wierzę i mam nadzieję, że ludzie, którym służę słowem, także uwierzą. Wierzę, że nasza wiara będzie się rozszerzać i zaspokoi głód Boga u coraz większej liczby ludzi. 
|
Pn lut 07, 2005 19:00 |
|
 |
Nutka
|
A może tu chodzić o wspólnotę wierzących, o wspólne łączenie się w modlitwie, wierze,
Jak 2 rybki są
Pn lut 07, 2005 19:14 |
|
|
|
 |
Julia
|
ryby te tworza cos w rodzaju kregu, moza wiec sadzic za symbolizuja one krag... wspolnote. nie stykaja sie jednak, wiec nie tworza one jednak zamknietego kregu go ktorego nie moze nikt dolaczyc...
_________________ Niebo gwiaździste nade mną, prawo moralne we mnie...
|
Pn lut 07, 2005 19:28 |
|
 |
zielona_mrowka
|
wiara zawsze miala dwie rybki... troszke poszperalam i dotarlam do pierwszego loga gdy wiara dzialala jeszcze pod hoga.pl, co prawda wtedy rybki bardziej jak rekiny wygladaly ale co tam

_________________ Nie nam, Panie, nie nam, lecz Twemu imieniu daj chwałę za łaskę i wierność Twoją...
Użytkownik rzadko obecny na forum.
|
Pn lut 07, 2005 19:28 |
|
 |
Salcie
|
baranek napisał(a): tak na marginesie- symbol Ying i Yang składa się z dwóch różnych części- czarnej i białej- a tutaj mamy dwie identyczne rybki)
Tak na marginesie - ja to zauważyłam baranek
Czemu wklejacie mi rybki (z rozmnożenia ryb)
Poproszę o mozaikę z rybkami wijącymi się w symbolu nieskończoności, o religijnie i historycznie uprawomocnioną pramatkę tego logo.
Najlepiej z pierwszych wieków po Chr.
w żadnym razie proszę nie wklejać rybek wcześniejszych 
|
Pn lut 07, 2005 19:44 |
|
 |
Salcie
|
Julia napisał(a): ryby te tworza cos w rodzaju kregu, moza wiec sadzic za symbolizuja one krag... wspolnote. nie stykaja sie jednak, wiec nie tworza one jednak zamknietego kregu go ktorego nie moze nikt dolaczyc...
Też tak sądzę. Dołączyć się do nich może wąż Uroboros połykający własny ogon oraz kolejna nadinterpretacja pseudoteologiczna.
pozdr
|
Pn lut 07, 2005 19:46 |
|
 |
saxon
|
Fakt - jak ktoś ma chorą wyobraźnię, bądź złą wolę to może się w tym dopatrzeć o wiele więcej nieprawomyślnych analogii...
Jak w owym kawale:
Psychiatra pokazuje pacjentowi koło i pyta:
- "Z czym Panu się to kojarzy?"
- "Z sexem" - pada odpowiedź
A to? (pokazując kwadrat)
- "Również z sexem"
I podobne odpowiedzi były przy drzewie, ptakach, trójkącie itp
W końcu lekarz stwierdza:
- "Panie, pan jest jakiś zboczony"
A na to pacjent:
- "Ja? A kto mi te wszystkie świństwa pokazywał?"
Pozdrawiam