Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 16, 2025 6:43

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
 Przykłady postawy etycznej i moralnej w świecie biznesu 
Autor Wiadomość

Post Przykłady postawy etycznej i moralnej w świecie biznesu
Witam serdecznie.

Mówiąc wprost, na forum wiara.pl trafiłem dość przypadkiem, bo poszukuję pomocy w przygotowaniu pracy na zajęcia w szkole. Kwestia dotyczy moralności i etyki, więc pomyślałem, że często uczęszczane forum społeczności chrześcijańskiej może być dobrym miejscem do zadania mojego pytania.

Poszukuję przykładu osoby, która wykazała się/wykazuje szczególną moralnością i etycznością w biznesie. Może to być postać historyczna, jakaś sławna osoba, lub po prostu osoba której szczególną historię znamy. Muszę opisać taki przypadek, a ni jak nie potrafię wynaleźć takiego czegoś za pomocą google. Być może ktoś z Was słyszał/czytał o kimś, na kim mógłbym się skupić w swojej pracy?

Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc. Widzę, że forum jest popularne, więc może akurat ktoś zna jakąś wartą opisania historię/indywidualność.

Pozdrawiam serdecznie!

Cz lut 18, 2010 3:45
Post Re: Przykłady postawy etycznej i moralnej w świecie biznesu
Może taką pracę zacznij od zdefiniowania, jak rozumiesz moralność/etyczność w biznesie? Pomijając oczywisty fakt relatywności tych pojęć...

Crosis

Pt lut 19, 2010 12:20

Post Re: Przykłady postawy etycznej i moralnej w świecie biznesu
W swojej pracy muszę przejść od razu do sedna rzeczy, czyli opisu okoliczności oraz argumentacji, dlaczego sądzie, że ta osoba wykazała się szczególną postawą związaną z etyką. Tak więc, definicję muszę pominąć, a najważniejszy jest przykład i argumentacja.

Znalazłem do tej pory przykład amerykańskiego biznesmena Asifa Rana z branży paliwowej, który zdecydował się na prze-brandowanie swoich stacji benzynowych powiązanych z dostarczycielami z Venezueli. Wszystko z powodu ataku słownego Hugo Chaveza na prezydenta USA. Operacja wiązała się z karami wysokości $60,000 za zerwanie kontraktu każdej ze stacji. Przykład nie jest idealny i książkowy, bo obejmuje kwestie mocno polityczne, ale to na razie najlepszy materiał jaki udało mi się wyszukać.

Niemniej jednak dziękuję bardzo za odzew Crosis. Jeżeli przypadkiem ktoś zna historię, która mogłaby mnie zainteresować, to nadal byłbym bardzo wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam :)

Wt lut 23, 2010 3:49
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 3 ]