Autor |
Wiadomość |
WIST
|
 Wojsko Polskie
Nie przesadzałbym z tym polskim: wszystko mamy do kitu. Akurat misje zagraniczne, co by o nich nie mówić, pomagają profesjonalizować naszą armię. I nie trzeba tu ogromnej wiedzy aby to zauważyć, choć warto co nieco się dowiedzieć o naszych kontyngentach, aby to lepiej zrozumieć.
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
Śr lip 14, 2010 22:11 |
|
|
|
 |
Monteclarus
Dołączył(a): Cz lip 01, 2010 13:11 Posty: 317 Lokalizacja: Biała-Kolonia koło Suchowoli
|
 Re: Bardzo ważny temat dla Katolika i Patrioty
Cytuj: Jako Naród Polski nie mamy armii a jedynie chłopców na posyłki w ramach kontyngentów robiących za mięso armatnie dla potrzeb NWO. jako komentarz  WIST napisał(a): Akurat misje zagraniczne, co by o nich nie mówić, pomagają profesjonalizować naszą armię. TAK. Po co jednak mamy działać na rzecz kogoś kto ma krew na rekach i to w nie naszym własnym interesie, logicznie myśląc to lata 2001-2010. Wymyślenie Al-kaidy, autozniszcenie WTC, wyssana z palca broń masowego rażenia Saddama, pokazują że USA nie są godne miana naszego sojusznika. Nie wiem kto na to miano zasługuje ale napewno nie agresywni napastnicy Zagony mongolskie 21wieku
|
Śr lip 14, 2010 23:07 |
|
 |
A.
Dołączył(a): Śr cze 08, 2005 7:39 Posty: 2702 Lokalizacja: Paragwaj
|
Cytuj: Jako Naród Polski nie mamy armii a jedynie chłopców na posyłki w ramach kontyngentów robiących za mięso armatnie dla potrzeb NWO. Mówiąc to obrażasz sporo ludzi, ludzi znacznie lepszych od Ciebie. A z pewnością- w przeciwieństwie do Ciebie mających jaja. Znam różnych żołnierzy i z powodu zainteresowań na bieżąco interesuję się WP jak i innymi armiami. Poborowi- faktycznie, to mięso armatnie. Jednak takich na misje nie wysyłaliśmy. Tam jeżdżą zawodowcy, nie rzadko po różnych szkoleniach w USA, Niemczech, Anglii, etc. O wspólnych ćwiczeniach, czy wymianach doświadczeń nawet nie chce mi się pisać. Mniej więcej to samo możemy powiedzieć o sprzęcie- tak jak odnośnie struktury armii jesteśmy w trakcie przemian, które jednak idą ku lepszemu. Najnowocześniejszy program budowy czołgu lekkiego i przy okazji platformy pod inne systemy jest właśnie w Polsce. Mamy doskonały program budowy karabinku modułowego kal. 5,56mm (coś jak amerykański "super karabin" FNL SCAR, albo może raczej trochę mniej dla służb specjalnych Masada). KTO Rosomak zazdroszczą nam wszyscy zaczynając od policji afgańskiej, a na USMC kończąc. "Stare" Leopardy od Niemców? Fakt, że to 2A2, a oni używają już 2A6 jednak nie zmienia to faktu, że to nadal (Obok Abramsów, Challengerów i Merkav) najlepsze czołgi na świecie- mamy ich 100 szt. Żaden z naszych sąsiadów (oprócz Niemiec) nie dysponuje podobnymi jakościowo czołgami choćby w 1 sztuce. Cytuj: Wymyślenie Al-kaidy, autozniszcenie WTC, wyssana z palca broń masowego rażenia Saddama, pokazują że USA nie są godne miana naszego sojusznika. A tego jak głupi ten komentarz jest nie jestem w stanie nawet wyrazić słowami, nie używając przekleństw. Za wyjątkiem BMR Saddama. Akurat Irak powinni zostawić dla dyktatury Saddama, trochę mordował i uciskał, ale przynajmniej nie pozwalał panoszyć się różnym terrorystom, których wykwit nad Eufratem i Tygrysem to właśnie czas po obaleniu Saddama.
_________________ Shame on the night for places I've been and what I've seen for giving me the strangest dreams But you never let me know just what they mean so oh oh so shame on the night alright And shame on you
|
Śr lip 14, 2010 23:50 |
|
|
|
 |
WIST
|
Monteclarus napisał(a): TAK. Po co jednak mamy działać na rzecz kogoś kto ma krew na rekach i to w nie naszym własnym interesie, logicznie myśląc to lata 2001-2010. Wymyślenie Al-kaidy, autozniszcenie WTC, wyssana z palca broń masowego rażenia Saddama, pokazują że USA nie są godne miana naszego sojusznika. Nie wiem kto na to miano zasługuje ale napewno nie agresywni napastnicy Zagony mongolskie 21wieku A słyszałeś o czymś takim jak CIMIC?
WIST
|
Cz lip 15, 2010 9:59 |
|
 |
Monteclarus
Dołączył(a): Cz lip 01, 2010 13:11 Posty: 317 Lokalizacja: Biała-Kolonia koło Suchowoli
|
a co ma CIMIC do ataku na Irak czy zabaw w chowanego w górach Tora Bora?
|
Cz lip 15, 2010 10:34 |
|
|
|
 |
WIST
|
Gdy sprawdzisz co to jest to wtedy zrozumiesz po co tam również jesteśmy i co tam również robimy. Dla "prawdziwego katolika i patrioty" prawda, a nie propaganda powinny stanowić wyznacznik. A CIMIC nie jest obcy duchowi chrześcijaństwa.
Odnoszę się też do polskich wojsk, nie interesuje mnie reszta, bo za nią nie odpowiadamy.
WIST
|
Cz lip 15, 2010 10:53 |
|
 |
Monteclarus
|
no dobrze ale co jest prawda (dochodząc do setna) ? Mam wierzyc w słuszność "wojny z terroryzmem" tego ode mnie wymagasz? Nie mogę wierzyć bo oglądnąłem film który przemówił mi do rozsądku (a byłem entuzjastą "krucjaty" afgańskiej).
Film wyprodukowała uznana i szanowana BBC, tytuł : "The Power of Nightmares: The Shadows In The Cave"
|
Cz lip 15, 2010 11:37 |
|
 |
Endek
|
A. napisał(a): Cytuj: Jako Naród Polski nie mamy armii a jedynie chłopców na posyłki w ramach kontyngentów robiących za mięso armatnie dla potrzeb NWO. Mówiąc to obrażasz sporo ludzi, ludzi znacznie lepszych od Ciebie. A z pewnością- w przeciwieństwie do Ciebie mających jaja. Ha ha .Mam chłoptasiu z wydmuszkami 29 lat służby za sobą.Nigdy żołnierzy nie krytykowałem, gdyż nie są od myślenia, tylko wykonywania rozkazów. Obowiązek posłuszeństwa też ma swój kres, o czym przekonali się Niemcy w Norymberdze. A. napisał(a): Cytuj: Znam różnych żołnierzy i z powodu zainteresowań na bieżąco interesuję się WP jak i innymi armiami. Proponuje wstąpienie do wojska i mądrzenie się po przeszkoleniu i sprawdzeniu umiejętności na poligonie. Proszę też koniecznie jako ochotnik poganiać za Talibami. A. napisał(a): Poborowi- faktycznie, to mięso armatnie. Jednak takich na misje nie wysyłaliśmy. Tam jeżdżą zawodowcy, nie rzadko po różnych szkoleniach w USA, Niemczech, Anglii, etc. O wspólnych ćwiczeniach, czy wymianach doświadczeń nawet nie chce mi się pisać. Mniej więcej to samo możemy powiedzieć o sprzęcie- tak jak odnośnie struktury armii jesteśmy w trakcie przemian, które jednak idą ku lepszemu. Najnowocześniejszy program budowy czołgu lekkiego i przy okazji platformy pod inne systemy jest właśnie w Polsce. Mamy doskonały program budowy karabinku modułowego kal. 5,56mm (coś jak amerykański "super karabin" FNL SCAR, albo może raczej trochę mniej dla służb specjalnych Masada). KTO Rosomak zazdroszczą nam wszyscy zaczynając od policji afgańskiej, a na USMC kończąc. "Stare" Leopardy od Niemców? Fakt, że to 2A2, a oni używają już 2A6 jednak nie zmienia to faktu, że to nadal (Obok Abramsów, Challengerów i Merkav) najlepsze czołgi na świecie- mamy ich 100 szt. Żaden z naszych sąsiadów (oprócz Niemiec) nie dysponuje podobnymi jakościowo czołgami choćby w 1 sztuce.
. Masz talent lepszy od propagandowego politruka, który w okresie stanu wojennego udowadniał mi i moim kolegom w ramach szkoleń politycznych, przewagę bojową SBLim-2 nad F15 i 16.Daruj sobie te wodolejstwo na temat świetności Polskiego Wojska.Elitarne jednostki to nie wszystko.W Izraelu obowiązek obrony spoczywa na każdym zdrowym mężczyźnie i kobiecie. Chcąc mieć dobrą armię, trzeba wrócić do powszechnego poboru, a najlepszych kierować do specjednostek. Młodzież nam się demoralizuje wskutek braku zainteresowania nią przez ,,nasze" Państwo.
_________________ Herezja albo to, co w sposób oczywisty sprzyja herezjom, nie może być kwestią posłuszeństwa. To posłuszeństwo winno służyć Wierze, nie zaś Wiara posłuszeństwu! Zatem w tym przypadku „trzeba słuchać bardziej Boga niż ludzi” (Dz Ap 5, 29).
|
Cz lip 15, 2010 11:59 |
|
 |
Monteclarus
|
Cytuj: politruk, który w okresie stanu wojennego udowadniał mi i moim kolegom w ramach szkoleń politycznych, przewagę bojową SBLim-2 nad F15 i 16. Dlaczego wmawaił wam takie głupoty, wiara w nie groziła śmiercią w walce.
|
Cz lip 15, 2010 12:17 |
|
 |
A.
|
Cytuj: Ha ha .Mam chłoptasiu z wydmuszkami 29 lat służby za sobą.Nigdy żołnierzy nie krytykowałem, gdyż nie są od myślenia, tylko wykonywania rozkazów. Obowiązek posłuszeństwa też ma swój kres, o czym przekonali się Niemcy w Norymberdze. Super i? Znam takich jak Ty, brzuszek, wąsik, relikt poprzedniego systemu. Oczywiście, że ma swój kres, ale nadal się do niego nawet nie zaczęliśmy zbliżać. Cytuj: Daruj sobie te wodolejstwo na temat świetności Polskiego Wojska. Nie pisałem o świetności, tylko o tym że idzie w dobrym kierunku. No ale wiadomo, od Ciebie umiejętności czytania ze zrozumieniem nie mam zamiaru wymagać. Cytuj: Chcąc mieć dobrą armię, trzeba wrócić do powszechnego poboru lol. 29 lat w woju, a nie masz pojęcia jak wygląda współczesna armia? Bardzo ciekawe, bardzo. Pozwól więc, że Ci wyjaśnię, że Polska w przeciwieństwie do Izraela nie jest otoczona przez wrogów i nie potrzebuje ogromnej ilościowo armii używanej w znacznej większości do zadań policyjnych i ogólnie rzecz ujmując porządkowych. Po co Polsce powszechny pobór? Nie mam pojęcia, szczególnie że poborowy wychodząc z woja nie umie kompletnie nic- bo obsługa broni to godzina nauki, musztra w czasie wojny potrzebna nie jest. Współczesna armia, jakbyś się jeszcze nie zorientował, opierać musi się na specjalistach potrafiących obsługiwać nowoczesny sprzęt. Co więcej- ciągle musi się doskonalić i ciągle szkolić. Gdzie tu miejsce dla poborowych? Nigdzie. Odeszły czasy, w których rzucą milion lewą flanką i milion prawą. Zginie 70%, ale reszta się przebije. Chore i debilne myślenie. Najlepszym przykładem na konfrontacje dobrze wyposażonych zawodowców, z "mięsem armatnim" masz w 2003 w Iraku. Cytuj: Masz talent lepszy od propagandowego politruka, który w okresie stanu wojennego udowadniał mi i moim kolegom w ramach szkoleń politycznych, przewagę bojową SBLim-2 nad F15 i 16. Dobrze, udowodnij mi więc, że się mylę. Proszę, żeby było Ci łatwiej w punktach: 1)Demonstrator technologii polskiej platformy pancernej XXI wieku. Wskaż kto i co ma lepszego. 2)MSBS 5,56- wytłumacz w czym jest gorszy od choćby Masady. 3)KTO Rosomak- wskaż lepszy KTO i wytłumacz czym tak USMC się podnieca, skoro mówisz że to tylko propaganda i dlaczego polscy żołnierze w Afganistanie tak bardzo je lubią. 4)Leopard 2A2- wskaż lepsze MBT aktualnie używane na świecie, oprócz wymienionych przeze mnie Abramsów, Challengerów i Merkav. Proszę- 4 punkty, w której możesz pojechać po mojej propagandzie.
_________________ Shame on the night for places I've been and what I've seen for giving me the strangest dreams But you never let me know just what they mean so oh oh so shame on the night alright And shame on you
|
Cz lip 15, 2010 12:35 |
|
 |
Zoll
Dołączył(a): Pn cze 28, 2010 23:24 Posty: 624 Lokalizacja: Pustynia
|
Cytuj: Mam chłoptasiu z wydmuszkami 29 lat służby za sobą. Cytuj: Nigdy żołnierzy nie krytykowałem, gdyż nie są od myślenia, tylko wykonywania rozkazów. Braki myślenia trzeba nadrabiać w cywilu. Cytuj: Chcąc mieć dobrą armię, trzeba wrócić do powszechnego poboru, a najlepszych kierować do specjednostek. Młodzież nam się demoralizuje wskutek braku zainteresowania nią przez ,,nasze" Państwo. w PRLu panowała moralność pełną gębą. Kiboli do woja, coby tłukli naszych a nie swoich. Kto za to zapłaci? Cytuj: Wymyślenie Al-kaidy, autozniszcenie WTC, wyssana z palca broń masowego rażenia Saddama, pokazują że USA nie są godne miana naszego sojusznika. JEWS DID 9/11
Cz lip 15, 2010 14:24 |
|
 |
Monteclarus
|
JESTEŚ antysemitą  współczułbym gdyby tak było, nie mozna byc tak płytkim.
|
Cz lip 15, 2010 14:29 |
|
 |
A.
|
Espiecially one jew. Kyle. 
|
Cz lip 15, 2010 14:32 |
|
 |
Endek
|
 1
A. napisał(a): Znam takich jak Ty, brzuszek, wąsik, relikt poprzedniego systemu.
Na Twoją fizjonomię bym się nie chciał mieniać. A. napisał(a): 29 lat w woju, a nie masz pojęcia jak wygląda współczesna armia? Wiem. 100 tysięcy sztabowych oferm i nieliczne jednostki liniowe. A. napisał(a): Po co Polsce powszechny pobór? A po co Austrii czy Niemcom? A. napisał(a): Nie mam pojęcia To widać A. napisał(a): szczególnie że poborowy wychodząc z woja nie umie kompletnie nic Poborowych , których armia wykluczyła z wojska, najczęściej mieli zdrowotne problemy. A. napisał(a): - bo obsługa broni to godzina nauki, musztra w czasie wojny potrzebna nie jest. Poborowi codziennie mieli okazję do obsługi , czyszczenia, składania będącej na ich wyposażeniu broni, celem jej bardzo dokładnego poznania.Innym zagadnieniem jest szkolenie ogniowe i braki finansowe w zakresie wyposażenia w amunicję.Kłania się gospodarcza kondycja Państwa. Okres szkolenia poborowego trwa do przysięgi.Później staje się młodym żołnierzem.Szkolenie trwa dalej. A. napisał(a): Współczesna armia, jakbyś się jeszcze nie zorientował, opierać musi się na specjalistach potrafiących obsługiwać nowoczesny sprzęt. Faktycznie. A. napisał(a): Co więcej- ciągle musi się doskonalić i ciągle szkolić. Gdzie tu miejsce dla poborowych? Nigdzie.
Młody rekrut od razu staje się żołnierzem? Nowatorskie rozwiązanie.Odpada okres szkoleń do przysięgi.Że też wcześniej nikt na to nie wpadł.Jakież byłyby oszczędności? A. napisał(a): Odeszły czasy, w których rzucą milion lewą flanką i milion prawą. Zginie 70%, ale reszta się przebije. Świadomy patriota powinien mieć opanowane umiejętności pojedynczego żołnierza w zakresie tak musztry jak i posługiwania się bronią, czy znajomością taktyki walki w ogniu nieprzyjaciela.Kształtowanie patriotycznego hartu ducha zawsze ma sens.Porażka w totalnym starciu bitewnym nie jest tożsama z opanowaniem terytorium kraju. Przykład Afganistanu jest tutaj najlepszym świadectwem, że wojska wielu państw funkcjonują jedynie w swoich bazach a i tak bezpiecznie się nie czują.Nie mając nowoczesnego sprzętu i środków na prowadzenie wojny na współczesnym polu walki,Talibowie uświadomili chyba już wszystkim, że o swoim zwycięstwie USA zatrąbiło zbyt wcześnie.Nie można wziąć w posiadanie i bezkarną okupację żadnego niezłomnego narodu choćby najbiedniejszego. A. napisał(a): Chore i debilne myślenie. [/quote] Z debilem nie wchodzę w dyskusję, gdyż wpierw zniży do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem. Zoll napisał(a): Braki myślenia trzeba nadrabiać w cywilu. Jak zatem masz okazję to się wykaż Zoll napisał(a): w PRLu panowała moralność pełną gębą. Kiboli do woja, coby tłukli naszych a nie swoich. Kto za to zapłaci? Mają dalej ćwiczyć bejsbol? Proponuje musztrę, szkolenie ogniowe, saperskie i taktykę na polu walki.W ramach poprawy kondycji marszobiegi na 25 km w pełnym oporządzeniu i machą na ryju.Ojczyzna płaci.
_________________ Herezja albo to, co w sposób oczywisty sprzyja herezjom, nie może być kwestią posłuszeństwa. To posłuszeństwo winno służyć Wierze, nie zaś Wiara posłuszeństwu! Zatem w tym przypadku „trzeba słuchać bardziej Boga niż ludzi” (Dz Ap 5, 29).
|
Cz lip 15, 2010 14:59 |
|
 |
WIST
|
Monteclarus Cytuj: no dobrze ale co jest prawda (dochodząc do setna) ? Mam wierzyc w słuszność "wojny z terroryzmem" tego ode mnie wymagasz? Nigdzie nic nie pisałem o słuszności tej wojny. Napisałem tylko i wyłącznie że pod względem militarnym nasza armia zyskuje na tej misji. Nic więcej, suchy fakt. Napisałem dalej że nasi zołnierze nie siedzą tam i codziennie strzelają co cywilów, lecz również udzielają im pomocy. Proste fakty, które ani nie muszą uzasadniać, ani potępiać tej wojny. Bo nie odnosiłem się do wojny, ale do czyichś wypowiedzi na jej temat, więc kłania się kontekst. Cytuj: Nie mogę wierzyć bo oglądnąłem film który przemówił mi do rozsądku (a byłem entuzjastą "krucjaty" afgańskiej). Proszę Cię, jeden film i już? Obejrzyj 10 filmów i zobacz że każdy jest przekonujący, chyba że z góry obrałeś sobie stanowisko i uznajesz tylko to co je potwierdza. Jak się robi film to się go robi dobrze własnie aby był przekonujący. Dlatego jeden film i jedno stanowisko to za mało. Trzeba wiedzieć o wiele więcej, ja podałem przykłady, a Ty nijak się do nich nie odniosłeś, tylko starym zwyczajem, szukasz innych miejsc aby się przczepić.
WIST
|
Cz lip 15, 2010 16:45 |
|
|
|