Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So paź 04, 2025 16:51

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Pytanko 
Autor Wiadomość

Post Pytanko
A co to wogole znaczy: Hyde park :? :x Prawie nie moge uwierzyc, ze pytam o to.

Śr lis 02, 2005 0:35
Zobacz profil WWW

Nazwa wzięła się od parku w Londynie. W Hyde Parku jest miejsce nazywane Speaker's Corner gdzie każdy może wygłaszać swoje przemówienia (robili to min. Marks lub Lenin) na dowolny temat - stąd nazwa tego działu, bo każdy może tu mówić co chce :) Co do pochodzenia nazwy londyńskiego parku, to nie mam pojęcia, nie wiem skąd się wzięło "hyde" i nie znalazłem żadnych informacji na ten temat. Przypuszczam jednak, że to od czyjegoś nazwiska.

Śr lis 02, 2005 0:59
Przypuszczam jednak, że to od czyjegoś nazwiska.

Może chodzi o Mr. Hyde'a ? ;)

Śr lis 02, 2005 10:24
Przepraszam, pamiętajmy, że w Hyde Parku obowiązuje jedno ograniczenie: nie wolno obrazić królowej. Co do pochodzenia nazwy, Wikipedia podaje:
Cytuj:
This land had an area of one hide (anything between 60 and 120 acres, or 0.24 to 0.49 km²), which gave the park its name.

http://en.wikipedia.org/wiki/Hyde_Park%2C_London

Śr lis 02, 2005 22:17
A tak poza tym, to pierwowzór Mr Hyde (William Brodie) mieszkał w Edynburgu a nie w Londynie. Jego imienia jest jednak chyba tylko knajpa.

Śr lis 02, 2005 22:20

Dziekuje :) To dzis jestem troche madrzejsza.

Pt lis 04, 2005 3:18
Zobacz profil WWW
Mnie tam sie obiło o uszy jeszcze jedno ograniczenie dotyczace londyńskiego Hyde Parku, nie wiem czy prawdziwe.....

Otóż mozna gadac o wszystkim (poza oczywiście krytyka królowej), pod warunkiem, ze stopy nie dotykaja bezpośrednio ziemi. Musi być jakieś podwyższenie, chociażby zwykła skrzynka. Chodzi o to by krytykując nie stać bezpośrednio na ziemi Jej Królewskiej Mości :D

Pt lis 04, 2005 10:47

to prawie jak w Polsce dzisiaj, poza wspominaniem Placków, i księżyca :P:P

Pt lis 04, 2005 11:05
Zobacz profil WWW
Kefas.....mam nadzieje, że pisząc to stoisz na jakims podwyższeniu...i twoje stopy nie dotykaja świętej ziemi ICH KACZEJ MOŚCI :D

Buuuuuuu.....ja tak lubiłem pieczona kaczkę....a podobno zaczyna obowiazywać zakaz uboju tych pierzastych stworzonek ...buuuuu

Pt lis 04, 2005 11:13

mam nadzieję że 4 piętro wystarczy :D co do pieczeni hmmm przrzucam się na gęsi idąc jeden za drugim chyba że grypa przeszkodzi :D:D co do Hyde Parku, u nas też widziałem jadąc w kierunku granicy zachodniej ogródki z napisem "Hajd Park" tyle że w nich stały same krasnale te malowane ogrodowe, ciekawe jaka jest korelacja z prawdziwym :D:D

Pt lis 04, 2005 11:29
Zobacz profil WWW

Pt lis 04, 2005 16:49

Czyli mamy Hyde Park w Hyde Parku, dobre.
Ale dlaczego nie można o kaczorach? A o gęsiach można. I to ptaki i to.
Beli, jaki zakaz uboju? Same mają padać, szkoda. Też lubię kaczki, a w dodatku z jabłkami.
Umówmy się, że będzie to rozmowa z poziomu powyżej centymetra nad ziemią. Ja np. z trzeciego piętra. Kefas z czwartego, proszę - nie dotykamy ziemi.
Tak na poważnie: też słyszałam, że można mówić, co ślina na język przyniesie i koniecznie z miejsca ponad poziomem morza. Czasem ma się słuchaczy, czasem mówi się do marmurowego pomnika. Ale ważne, by ludziom "ulżyło".

Pt lis 04, 2005 17:31

Teraz, w erze internetu, gdzie każdy może wejść na czata lub forum i mówić, Hyde Park pełni chyba tylko funkcję zabytkową, zwłaszcza, że internet dodatkowo oferuje anonimowość i bezpieczeństwo mówienia z własnego domu.

Bobo, ładny sig :)

Pt lis 04, 2005 17:43

Kefas.....mam nadzieje, że pisząc to stoisz na jakims podwyższeniu...i twoje stopy nie dotykaja świętej ziemi ICH KACZEJ MOŚCI :D
Buuuuuuu.....ja tak lubiłem pieczona kaczkę....a podobno zaczyna obowiazywać zakaz uboju tych pierzastych stworzonek ...buuuuu

:hahaha:

Pt lis 04, 2005 20:36
Zobacz profil WWW

A u nas w Kanadzie wcinamy indyki na "Thanksgiving" To jest tak wazne swieto jak w Polsce dozynki a bez indyka to nie ma nawet mowy.

Pt lis 04, 2005 20:42
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona