Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt gru 16, 2025 23:15

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 hasło na komputer 
Autor Wiadomość

Post hasło na komputer
Chciałam założyć hasło na moje konto Admina , na Viście i jak chce to zrobić, mam m.in taki pogrubiony tekst:

Jeśli to zrobisz, Admin utraci wszystkie pliki zaszyfrowane przy użyciu systemu EFS, certyfikaty osobiste i zapisane hasła do witryn sieci Web lub zasobów sieciowych.

Czy mogę więc bezpiecznie utworzyć hasło na komputer?

Pn paź 04, 2010 21:31

Post Re: hasło na komputer
a robisz tak:
panel sterowania/konta uzytkownikow/utworz haslo do swojego konta??

Pn paź 04, 2010 22:04
Zobacz profil WWW

A nie lepiej w ogóle na jakimś forum komputerowym, specjalistycznym, zapytać? :)

Co do pytania - hasło założyć możesz zawsze.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Wt paź 05, 2010 14:49
Zobacz profil WWW

Ale czy to jest bezpieczne? : )

Pn paź 11, 2010 21:00

Znając wytwory microsoftu to bym założył i olał ostrzeżenia.
Szyfrowanie EFS: http://www.microsoft.com/poland/technet/article/art018.mspx
Certyfikaty: http://windows.microsoft.com/pl-PL/windows-vista/Certificates-frequently-asked-questions
Zapisane hasła to pikuś. Po prostu zapisane w systemie hasła do poczty czy portali.
Jeżeli to komp domowy bez cudów typu autoryzacja dostępu do różnych urzędowych zasobów czy specjalnych bezpiecznych połączeń z miejscem pracy to nie ma co sobie głowy zawracać tylko założyć i po sprawie. Nowe okna są wyjątkowo naszpikowane różnymi debilnymi dymkami i ostrzeżeniami jak dla głupków. Wywaliłem ostatnio z drugiego kompa win 7 i założyłem xp+ sp3 bo nie mogłem ścierpieć że co 15 min wszystko mi się minimalizowało do paska i pokazywało się okno "Twój komputer może być zagrożony...". Nie mówiąc o wyskakiwaniu różnych okienek typu "czy jesteś pewny że", "Czy na pewno zapoznałeś się że odpowiedziałeś nie" i tak dalej. Nawet głupie kopiowanie zaktualizowanych plików na stare o tych samych nazwach zamiast jednego "Tak" wymaga potwierdzania wielokrotnego. Te nowe windy to póki co żal.ru

Pn paź 11, 2010 22:46

Jeśli coś szyfrowałaś, niestety może to być niebezpieczne i być może nie będziesz mogła dostać się do zaszyfrowanych plików; nie jestem informatykiem, ale lubię czytać prasę komputerową i z tego co wiem, to szyfrowanie jest bardzo niebezpieczne, bo Windows szyfruje chyba używając danych zawierających informacje o instalacji systemu, między innymi datę i godzinę zainstalowania Windows. Wtedy jak coś pozmieniasz, np. reinstalujesz Windows, to data instalacji systemu się zmienia i chyba z zaszyfrowanymi plikami można się pożegnać :(
Tak jak radzili przedmówcy, najlepiej spytać na forum komputerowym, ja np. piszę na forum PC Formatu,ale chyba każda gazeta komputerowa ma swoje forum, gdzie można się zarejestrować i uzyskać radę.W wiadomości na forum komputerowym musisz podać szczegółówe informacje o swoim systemie, jak wersja Windows, XP, Home czy professional, czy jaka jeszcze inna wersja, 32- czy 64-bitowa itp.

[img]http://games.onego.ru/lastfm/ladysherlockian.png[/img]

Striving to better, oft we mar what's well.
William Shakespeare

Pt paź 15, 2010 14:28

Możesz pierw odszyfrować zaszyfrowane pliki, a następnie utworzyć hasło admina i powinno nie pokazywać więcej tego błędu. Później będziesz chyba mogła ponownie je szyfrować tylko czy będzie po co.

N paź 24, 2010 11:36
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 7 ]