|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 11 ] |
|
| Autor |
Wiadomość |
|
Dawid7
|
 Modlitwa Nawojki
Wypis z zachowaniem oryginalnej pisowni z modlitewnika pochodzącego z końca XV w. Sdrowa bandz, Maria, mylosczy pełna, boza porodzyczyelko, yazesz nadszlonycze y nad-myeszyacz czvdnyeyscha: zdrowa bandz, gospodze chwalyebna y barzo vyszmyenyta, yesz znamyenytha, yesz oblycza kroi nyeba y zyemye pożądał yest; zdrowa bandz, gospodze, Angyolem zavythana; zdrowa bandz, gospodze, ogarnyona dychem szwyathym; Sdrowa bandz, pany noschacza boga; Sdrowa bandz, pany, yzesz sztwego szwyantego zywotha zasłużyła yesz szyna bożego porodzycz; zdrowa bandz, gospodze, yzesch szyna bożego dogyla y yego-zesz kamblala; zdrowa bandz, królewno, thy szyna bożego pyelyvchamy povyyala, thysz gy wgyaslkach pokładała; Sdrowa bandz, krolyewno, thysz szyna bożego wkosczyelye offyerowala, kthoregosz wczyelye oglądała y obezrzala, y slyschalasz przepowyedayacz zbawyenye nasche; Sdrowa bandz, dzyewko chwalyebna, ktorazesz szyna bożego yydzyala na krzyży rozbythego za nasche odkvpvenye. Sdrowa bandz, ktorasz szyna bożego wydzyala vmarlego, y zanasz pogrzebyonego; Sdrowa bandz, pany, ktoregosz zesz yydzyala wstayacz z marthvych; sdrowa bandz yak yesz vydzyala szyna bożego wsthapvyacz nanyebyosza do boga oycza szcyalem onym, yez znyepokaloney dzyewycze przyyaez raczył; Sdrowa bandz, krolyewno nyebyeszka, angyelska, archangyelska y wschech nyebyosz; Sdrowa bandz, weszelenye wschech szwyanthych; Sdrowa bandz, chwało luczka; Sdrowa bandz, oprawyenye zgvbyonych; Sdrowa bandz, na-dzyeyo nascha y zbawyenye nasche; Sdrowa bandz, naszwyathscha nadewszemy nye-wyasthamy; Zdrowa bandz, dzyewyczye chwalyebna y wschey chwały dosthoyna, mymo wszythky czesznyeyscha; Gospodze, yysluchay nasz; zbawyczyelyy szwyatha, pomozy nam; szwyantha boża porodzyczyelko, prószy zamna; Swyatha Maria, namylosczywscha pany, oradvy zamna; Swyata Maria, nalogodnyeyscha vczyecho, kthobye vczyekayacza, prósz zamna; szwyatha Maria, pełna mylosczy y wschey szlothkosczy, prósz zamna grzeschnycza; szwyatha Maria, Angyelska czvdnosczy, oradvy zamna; Swyatha Maria patryarchow y zandza proroczka, prósz zamna; szwyatha Maria, szkarbye Apostolsky, orandvy zamna; Swyata Maria, porodzyczyelko Iesu kristhowa, prósz zamna; Swyata Maria nyepokalyona, orandvy zamna; Swyatha Maria, blogoslawyona nad wschemy nyewyasthamy, orandvy zamna. W transkrypcji tekstu S. Vrtel-Wierczyński (historyk literatury polskiej i słowiańskiej) z początkiem XXw. pozamieniał wszystkie <bandz> na <bądź> podobnie <oranduy> na <oręduj> Zastanawiam się dlaczego to nosówka ã jest tępiona nawet współcześnie. A pamiętam, jeszcze nie tak dawno, starsi księża modlili się: orãduj za nami, Orãdowniczko itp. Także w mowie potocznej jest ona żywa i występuje zwłaszcza w przegłosach typu: włącz -> włãczaj, osąd -> osãdzaj i tp. Wymowa bez przegłosu np. włącz -> włączaj, mocny -> umocniaj brzmi sztucznie i słabo rozróżnia te dwie formy. Może ktoś rozwinie ten wątek?
_________________ Pan mym Pasterzem, Dawid.
|
| N lis 14, 2010 20:15 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Modlitwa Nawojki
No to chyba raczej twoje zadanie powiedziec, o czym chcesz dyskutowac? Czy moze mamy odrobic za ciebie jakas prace domowa?
|
| N lis 14, 2010 20:25 |
|
 |
|
Dawid7
|
Kamala napisał(a): No to chyba raczej twoje zadanie powiedziec, o czym chcesz dyskutowac? Czy moze mamy odrobic za ciebie jakas prace domowa? Nie, to nie jest moje zadanie domowe. Poprostu jestem ciekawy od kiedy, i z jakiego powodu zaczyna się tępienie nosówki < ã > w jęz. polskim?
|
| N lis 14, 2010 20:37 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
I dlatego zalozyles ten watek w dziale "modlitwa i formacja"?
|
| N lis 14, 2010 20:39 |
|
 |
|
Dawid7
|
Kamala napisał(a): I dlatego zalozyles ten watek w dziale "modlitwa i formacja"? Głównym motywem tego wątku jest "Modlitwa Nawojki". A poza tym nie ma tu na naszym forum tematu typu "Historia j. polskiego" lub zbliżonego. Czyż nie piękniej brzmi: Orãdowniczko, orãduj za nami ! Skąd się nagle wzięło tu <ę> ? Pozdrawiam. Dawid.
|
| N lis 14, 2010 21:25 |
|
|
|
 |
|
WIST
|
Warto zapytać o to kogoś kto jest filologiem, bądź znaleźć w literaturze. Generalnie każdy język dąży do upraszczania form. W gruncie rzeczy piszesz tak jakbyś nie rozumiał do czego służy ten akurat dział. Proponuje podobny temat założyć też na jakimś forum o Star Treku. Nie że Cie wyganiam, tylko dociekam czemu akurat tutaj zadajesz takie pytanie.
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
| N lis 14, 2010 21:38 |
|
 |
|
Dawid7
|
WIST napisał(a): Nie że Cie wyganiam, tylko dociekam czemu akurat tutaj zadajesz takie pytanie. Na to pytanie odpowiedziałem w poprzednim moim poscie. No cóż, jeśli moderator tak uważa, to niech będzie w Hyde parku. Choć tutaj to już całkowite peryferie. Czy wypada umieszczać taki zabytek kultury polskiej a także chrześcijaństwa w Hyde Parku? Mam tu lekkie wyrzuty sumienia! Może lepiej byłoby założyć nowy temat w dziale "WIARA" np. pt. "Wiara a językoznawstwo" ? Ale to taka moja nieśmiała propozycja.
|
| Pn lis 15, 2010 10:19 |
|
 |
|
Dawid7
|
WIST napisał(a): Generalnie każdy język dąży do upraszczania form. Aha, czyli mówiąc wprost: gdy lingwistyka, upraszczając (o ... pr osty -> upr aszczając wg niektórych powinno być upr oszczając) usunie wszystkie przegłosy i zmniejszy np. ilość przypadków do 3-ch to osiągnie status "nauki ścisłej" (ściśnionej) ?
|
| Śr lis 17, 2010 17:04 |
|
 |
|
WIST
|
Ja napisalem jedynie że sami użytkownicy języka dążą do upraszczania i to widać wyrażnie. Nie wiem czy ta zasada, zdaje się że jak najbardzie przyjęta a filologii, odnosi sie do Twojego probemu. Co zresztą nie powinno dziwić, bo pytanie jest nietypowe, dobre dla ludzi którzy mają tu jakieś pojęcie, a już na pewno studiują filologie. Zdajesz się mieć największy problem z tą końcówką, nie dostrzegając innych, np tego czemu temat nijak nie łączy się tematycznie z działem Modlitwa i formacja. Bo to nie znaczy że możesz tu wrzucić jakąkolwiek modlitwę i następnie zmieniając zupełnie temat obrabiać ją pod każdym nawet wybitnie niereligijnym kątem. Tak samo poecialy by tematy o glodujcej Afryce, bo od tego są inne działy. Znasz się na filologii, to i te proste zasdady powinieneś rozumieć.
WIST
|
| Śr lis 17, 2010 22:31 |
|
 |
|
Dawid7
|
WIST napisał(a): Ja napisalem jedynie że sami użytkownicy języka dążą do upraszczania i to widać wyrażnie. Zwykli użytkownicy właśnie kontynuują wymowę tej nosówki < ã>. To poloniści i część językoznawców zwalczają tą wymowę, bo chcą być lojalni do zarządzenia KEN z końca XVIII w. Choć dobrze o tym wiedzą, że powody, dla których ona została programowo usunięta przestały istnieć. WIST napisał(a): Zdajesz się mieć największy problem z tą końcówką, Z jaką końcówką  ? WIST napisał(a): nie dostrzegając innych, np tego czemu temat nijak nie łączy się tematycznie z działem Modlitwa i formacja. Bo to nie znaczy że możesz tu wrzucić jakąkolwiek modlitwę i następnie zmieniając zupełnie temat obrabiać ją pod każdym nawet wybitnie niereligijnym kątem. Przepraszam bardzo, jeśli ktoś poczuł się tym urażony. Założyłem ten wątek w Dziale Modlitwa dość spontanicznie, jako że Modlitwa Nawojki pasuje tematycznie do tego działu. Oczywiście rozwijając wątek wyszedłem poza temat modlitwy. Może bardziej odpowiedni dział to byłby "Kościół w społeczeństwie" WIST napisał(a): Znasz się na filologii, to i te proste zasdady powinieneś rozumieć. Nie znam się. Zajmuję się tym amatorsko, gromadząc dokumentacje (dokumenty) historyczne dotyczące przegłosów polskich. Amatorsko, co nie znaczy, że nie odpowiedzialnie. Przykro mi, że muszę to pisać w tym dziale, co może powodować u czytelnika różne skojarzenia. Dlatego proszę o przeniesienie tego wątku do innego działu (jeśli oczywiście mam kontynuować temat) Pozdrawiam. Dawid.
|
| Cz lis 18, 2010 21:31 |
|
 |
|
WIST
|
Rzecz jasna chodziło o nosówkę, a nie końcowkę. Co do reszty to wybacz, ale od początku pytałeś o rozwinięcie wątku który sam zacząłeś, o jakie kwestie polonistyczne. Jeśli uważasz że Modlitwa i formacja to właściwy dział dla analizy dlaczego tępi się nosówkę ã, to dla mnie koniec tematu. Obecnie dział jest właściwy i wszystko w tej kwestii.
WIST
|
| Cz lis 18, 2010 22:38 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 11 ] |
|
|