Najpiękniejszy jest język czeski
| Autor |
Wiadomość |
|
Anonim (konto usunięte)
|
 Najpiękniejszy jest język czeski
ogórek konserwowy - "styrylizowany uhorek" terminator - "elektronicky mordulec" info stojące na przystankach autobusowych - "odchody autobusow" mam pomysł - "mam napad" miejsce stałego zamieszkania - "trvale bydlisko" stonka ziemniaczana - "mandolinka bramborova" plaster na odciski - "naplast na kure oko" wiewiórka - "drevni kocur" "Gwiezdne wojny" z czeskim dubbingiem: Lord Vader do Luke'a Skywalkera - "Luk! jo sem twoj tatinek!"  płyta CD - "cedeczko" teatr narodowy - "narodne divadlo" zepsuty - "poruhany" koparka - "ripadlo" "Zaczarowany flet" - "Zahlastana fifulka" "Być albo nie być - oto jest pytanie" - "Bytka albo ne bytka to je zapytka"  komentarz meczu hokeja: "... z levicku na pravicku, pristavka i .... SITO "  w liście do Koryntian - Hymn o miłości: "miłość sie nie obraża i gniewem nie unosi" -- "laska se ne wypina i ne wydyma se"  gwiazdozbiór - "hvezdokupa" niezapominana trójka czeskich hokejowych napastników: Popil, Poruhal a Smutny 
|
| Wt lip 26, 2005 13:43 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Jak zobaczyłem w Pradze Władce pierścieni jako Pan Pierścienu to o mało mi pupa nie odpadła ze śmiechu (ach ten absynt  )
|
| Wt lip 26, 2005 15:45 |
|
 |
|
Meg
|
|
| Wt lip 26, 2005 22:29 |
|
|
|
 |
|
ElaP
|
_________________ Zycie to wielkie i wspaniale plotno, nanies na nie wszelka i mozliwa farbe jaka zdolasz.
(mi autor nieznany)
|
| Śr lip 27, 2005 12:20 |
|
 |
|
Mieszek
|
może jak odradzano język czeski miano humor
o mało niezginął pod naporem niemczyzny został tylko w pogardzie w Czechach jako język chłopów potem czesi brali dużo z j. polskiego z tąd taki podobny potem się zmieniło i brali od braci słowian... Rosjan
ale te wyrazy to chyba nie jest dokładny przekład pewno ktoś sobie to wymyślił
co o tym sądzicie?
aha i mam pytanie czy w ustach katolika przechodzi ,mogą wogóle przejść słowa "laska","wydyma" jako całość 
_________________ Niech żyje cywilizacja łacińska !!!
więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...
|
| N sie 21, 2005 20:34 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Jesli jest w innym jezyku, to dlaczego nie? W koncu te slowa nie oznaczaja tego co w polskim
Wiesz jak sie pozdrawia w holandii? I teraz prosze o nie ciecie: nie pamietam jak sie to pisze, ale w wymowie na imprezach mowisz: "(censored)". Na poczatku mnie to smieszylo, ale generalnie taki kwiatki sie trafiaja. Wiec o co sie oburzac, jesli w innym jezyku stwierdzenie milosc bedzie brzmialo jak w naszym "laska" ?
Tutaj wstawie jeszcze zart Pratchettowski:
Pewne plemiona zyskaly reputacje okrutnikow tylko dlatego, ze w ich rozumieniu jeniec wolal "Szybko! Szybko! Dolac wrzacego oleju!".
Crosis
|
| N sie 21, 2005 20:38 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Damn zapomnialem o cenzurze  Wiec, zeby tego wyrazu ktory w poscie powyzej jest "censored" nie pisac, nawet w jakiejs innej formie to go opisze:
jest to okreslenie meskiej intymnej czesci ciala,
zaczyna sie od ch
ma 4 litery, ktore tworza 2 sylaby.
I moge Cie zapewnic mieszku, ze katolik ktory tam pojedzie tez pozdrawia tym slowem. Bo liczy sie znaczenie.
Crosis
|
| N sie 21, 2005 20:40 |
|
 |
|
Mieszek
|
ja podałem w wątpliwość pewność przekładni z naszego języka na czeski
niektóre kwiatki takie jak w niemieckim zakręt się trafiają rzeczywiście
ale czy aby aż tyle w jednym języku?
czy ktoś sobie tutaj zrobił kawał
bo wiele słów można wymyśleć np:
Kylie Minoque - kilej mi nogi
Jan Claude Van Damm - zżarł klosz wan_dal
itp.
_________________ Niech żyje cywilizacja łacińska !!!
więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...
|
| N sie 21, 2005 20:48 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Ale to co przytaczasz - to zmiana pisowni. A po czesku milosc to laska, koniec i kropka. I nie wiem czemu zadajesz takie pytanie:
aha i mam pytanie czy w ustach katolika przechodzi ,mogą wogóle przejść słowa "laska","wydyma" jako całość
skoro w czechach sa katolicy
Crosis
|
| N sie 21, 2005 20:50 |
|
 |
|
A.
Dołączył(a): Śr cze 08, 2005 7:39 Posty: 2702 Lokalizacja: Paragwaj
|
Dzi wka- dziewczyna chyba, czy coś w tym stylu, w teatrze to słyszałem w Pradze na przedstawieniu. Do tego momentu byłem wzruszony;)
_________________ Shame on the night for places I've been and what I've seen for giving me the strangest dreams But you never let me know just what they mean so oh oh so shame on the night alright And shame on you
|
| Pt sie 26, 2005 11:46 |
|
 |
|
plomyk
|
 Re: Najpiękniejszy jest język czeski
| N sie 28, 2005 14:11 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
I jak? Podobało się mu? :D:D
|
| Pn sie 29, 2005 9:38 |
|
 |
|
wiking
|
Crosis przykro mi ale opisane przez Ciebie slowo ma jedna sylabe, rozumiem ze mieszkasz zagramanica, ale zeby az takich podstaw nie znac
w kazdym jezyku cos smiesznego sie znajdzie np. po szwedzku anka to kaczka.
Najlepiej po finsku oto, (popatrz) tak samo sie wymawia jak dyskutowany wyzej wyraz. Najgorsze ze to sie mowi w czasie Mszy, na "oto Baranek Bozy..."
Czesto z rodzicami sie bawilismy w szukania w roznych slownikach podobnych w wymowy czy pisowni slow i pozniej starajac sie wyprowadzic jedno z drgugiego. (wyzej podanego przykladu nie znalismy, tez dlatego ze specjalnie sie opuszczalo brzydkie slowa.
|
| Pn sie 29, 2005 17:34 |
|
 |
|
jo_tka
|
Cytuj: czy w ustach katolika przechodzi, mogą wogóle przejść słowa "laska", wydyma"
Mieszku, myślę że używa tego pierwszego słowa spora część starszych ludzi... I niekoniecznie tylko słowa
A pierwszą rzeczą, która mi sie kojarzy z wydymaniem jest żagiel...
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
| Pn sie 29, 2005 17:57 |
|
 |
|
plomyk
|
| Cz wrz 01, 2005 3:06 |
|
|
|