|
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 8 ] |
|
Program do blokowania zakazanych stron?
Autor |
Wiadomość |
dexter88
|
 Program do blokowania zakazanych stron?
Witam.Ostatnio sprawdziłem historie w komputerze mojego syna. I okazało się iż wchodził na wiele nieprzyzwoitych stron.... Czy znacie jakieś darmowe programy za pomocą zablokuje mu dostęp do takich treści ? Proszę o pomoc i z góry dziękuje....
|
Śr gru 05, 2012 14:38 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Program do blokowania zakazanych stron?
W Windows7 jest wbudowana kontrola rodzicielska. Wystarczy ja uaktywnić dla danego konta i ustawić parametry. Oczywiście syn musi konto zwykłego użytkownika i nie mieć dostępu do konta/hasła administratora.
Darmowe programy (jak Beniamin Freeware) są niestety niezbyt doskonałe ale wersje płatne są w cenie paczki papierosów (np. WebControl za 10 zł). Może więc warto zainwestować te kilkanaście/kilkadziesiąt złotych tym bardziej, ze często można je przetestować np. przez miesiąc bez żadnych kosztów?
|
Śr gru 05, 2012 14:58 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Niektórzy dostawcy internetu (Multimedia, UPC) oferują systemy kontroli rodzicielskiej gratis, a jeżeli planujesz podłączyć więcej komputerów do łącza, to kup sobie router umożliwiający takową. Można zdefiniować szczegółowe reguły i zapisać je sobie na zaś.
|
Pn gru 10, 2012 22:58 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
ile lat ma syn? bo program może nie wystarczyć 
|
Pn gru 10, 2012 23:03 |
|
 |
WIST
|
Co do stron typowo erotycznych to program może pomóc, ale w internecie jest tego tak dużo że musiałbyś zablokować znaczny procent stron. I myślę że Wloczykij zwrócił uwagę na coś nawet ważniejszego niż blokady. Zwalczaj skutek, ale nie zapomnij o przyczynach. Może jest możliwa rozmowa z synem, w duchu zrozumienia ale też troski i konkretnych oczekiwań.
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
Wt gru 11, 2012 21:04 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: I myślę że Wloczykij zwrócił uwagę na coś nawet ważniejszego niż blokady Yyyy...  Muszę przyznać, że akurat nie mówiłem o tym. Beniamina można obejść i jest to banalnie proste dla kogoś kto umie chociażby używac google. Lepszą opcją jest edytowanie pliku hosts - kompletnie darmowa i w 100% skuteczna opcja (tu już trzeba nieco doświadczenia żeby odgadnąć dlaczego strony nie odpalają i dzieciak raczej na to nie wpadnie). W dodatku programy blokujące lubią banować zupełnie normalne strony tylko dlatego, że gdzieś wyłapią ciąg liter układający się w zakazane słowo. A wychowanie owszem, jak najbardziej i przede wszystkim ale o tym się nie wypowiem bo na razie pociech nie posiadam 
|
Wt gru 11, 2012 22:14 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dodam: - Zablokowanie/Odblokowanie możliwości logowania się na konto w określonym czasie
- Zablokowanie
Kod: @echo off :: Zablokowanie mozliwosci zalogowania sie na konto w okreslonym czasie :: Zamiast %1 wpisz nazwę konta, które zamierzasz przyblokowac albo uzyj go :: jako parametru :: linijke net user... mozesz powielac, jesli chcesz zablokowac wiecej kont :: polecenie "net help user" wyjasni sens opcji net user %1 /time:Pn-Pt,13-22;S,12-23;N,10-22 pause
- Odblokowanie
Kod: @echo off :: Cofanie blokady zalogowania sie na konto w okreslonym czasie :: Zamiast %1 wpisz nazwę konta, które zamierzasz odblokowac albo uzyj go :: jako parametru :: linijke "net user" mozesz powielac, jesli chcesz odblokowac wiecej kont :: polecenie "net help user" wyjasni sens opcji net user %1 /time:ALL pause
Podaną tu zawartość zapisujesz w plikach o rozszerzeniu BAT lub CMD i nazwach odpowiednich do zawartości, np. "zablokuj" i "odblokuj".
- Blokada host polega na nadpisaniu pliku host w katalogu c:\WINDOWS\system32\drivers\etc (dla WindowsXP; nie wiem jak gdzie indziej), specjalnie przygotowanym plikiem, na początku identycznym z pierwotnym i poszerzonym o wpisy blokujące konkretne adresy
Pamiętaj, aby zachować sobie pierwotny plik. Blokada polega zatem na nadpisaniu owego pliku host wersją z wpisami blokującymi; odblokowanie sprowadza się do przywrócenia pierwotnej wersji. Jeżeli całą operację będziesz wykonywać na koncie administratora i nałożysz na wkopiowany plik host atrybut tylko do odczytu (pamiętaj, aby go zdejmować przed ponownym nadpisaniem), to blokada będzie nie do pokonania. Oczywiście, jeżeli twoja latorośl nie ma uprawnień administracyjnych. Bo jeżeli ma lub umie je w każdej chwili zdobyć, a ty nie jesteś w stanie go przyblokować, to pomóc ci może wyłącznie router.
|
Śr gru 12, 2012 13:09 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Tylko, że edycja hosts w win 7 jest nieco utrudniona. Trzeba włączyć konto administratora (domyślnie jest ono niewidoczne w ekranie logowania), które umożliwia edytowanie plików systemowych. Oczywiście nie jest to żadna filozofia 
|
Śr gru 12, 2012 20:14 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 8 ] |
|
|