Autor |
Wiadomość |
marek12
|
 Przemyślenia
W związku z pytaniem na forum "skąd mam swoje przemyślenia" Skoro Biblia zbieżna jest z odkryciami nauki, również jest źródłem moich przemyśleń, w wielu aspektach i szerokiej perspektywie. Również wiedzy, że Bóg Wszechmogący stworzył ekosystem, czyli całokształt wzajemnych życiowych zależności. Przy czym zwierzęta i rośliny żyją w symbiozie albo są sanitariuszami, a ludzie są konsumentami. Natomiast Biblia jest instrukcją życia w ekosystemie oraz wiary, że Jezus Zbawiciel jest wzorem człowieka dla człowieka. I świadomości, aby w ekosystemie negatywnymi myślami, intencjami, słowami uczynkami i brakiem troski o ekosystem. Nie czynić destrukcji-źródło wszelkich dramatów, cierpień i śmierci, za które na pewno poniesie się konsekwencje. W tunelu swoich uczynków. Udowodniony empirycznie i naukowo.
_________________ I poznacie prawdę,a prawda was wyswobodzi,bo przyczyną wszelkiego zła jest brak wiedzy biblijnej zbieżnej ze świecką. Wersety biblijne tłumaczone są z Biblii Warszawskiej.
|
So lut 15, 2025 10:14 |
|
|
|
 |
mareta
|
 Re: Przemyślenia
Przestań wreszcie stawiać wszystkich przed sobą. Te ciągłe "muszę". Te wieczne "powinnam". Te niekończące się "wypada". Kiedy ostatnio zrobiłaś coś tylko dla siebie? Dajesz. I dajesz. I dajesz. Aż w końcu nie zostaje nic dla ciebie samej. Troszczysz się o innych? Świetnie. Ale kto troszczy się o ciebie? Kto dba o twój spokój? O twoje szczęście? O twoje marzenia? Czas przestać być ostatnią osobą na własnej liście priorytetów. Czas przestać przepraszać za dbanie o siebie. Czas przestać odkładać swoje potrzeby na później. To nie jest egoizm. To jest dbanie o siebie. To nie jest samolubność. To jest samoochrona. Bo prawda jest taka: Nikt nie zadba o ciebie lepiej niż ty sama. Nikt nie wypełni tej pustki. Nikt nie nada ci wartości. Więc zacznij. Od małych rzeczy. Od cichego "nie". Od głośnego "tak" dla siebie. Od świętego czasu tylko dla siebie. Bo jeśli ty nie uznasz swojej wartości, nikt inny jej nie dostrzeże. Jeśli ty nie pokochasz siebie, nikt nie pokocha cię właściwie. Czas zacząć traktować siebie jak kogoś, kogo naprawdę kochasz. Bo zasługujesz na tę miłość. Przede wszystkim od siebie, dla siebie. ~ R. Wicijowski
_________________ "Jesteśmy stworzeni na miarę Słowa, które stało się człowiekiem"
|
So lut 15, 2025 20:40 |
|
 |
Idący
|
mareta napisał(a): Bo zasługujesz na tę miłość. Przede wszystkim od siebie, dla siebie. Miłość - ksiądz Jan Twardowski Jest miłość trudna jak sól czy po prostu kamień do zjedzenia jest przewidująca taka co grób zamawia wciąż na dwie osoby niedokładna jak uczeń co czyta po łebkach jest cienka jak opłatek bo wewnątrz wzruszenie jest miłość wariatka egoistka gapa jak jesień lekko chora z księżycem kłamczuchem jest miłość co była ciałem a stała się duchem i ta co nie odejdzie - bo znów niemożliwa
_________________ Wierzący chrześcijanin, w szczególności katolik to ktoś, kto codziennie i permanentnie stara się być coraz lepszym.
|
So lut 15, 2025 20:49 |
|
|
|
 |
mareta
|
Idący napisał(a): mareta napisał(a): Bo zasługujesz na tę miłość. Przede wszystkim od siebie, dla siebie. Miłość - ksiądz Jan Twardowski Jest miłość trudna jak sól czy po prostu kamień do zjedzenia jest przewidująca taka co grób zamawia wciąż na dwie osoby niedokładna jak uczeń co czyta po łebkach jest cienka jak opłatek bo wewnątrz wzruszenie jest miłość wariatka egoistka gapa jak jesień lekko chora z księżycem kłamczuchem jest miłość co była ciałem a stała się duchem i ta co nie odejdzie - bo znów niemożliwa Przepiękne ksiądz Jan Twardowski to klasa sama w sobie.
_________________ "Jesteśmy stworzeni na miarę Słowa, które stało się człowiekiem"
|
So lut 15, 2025 21:03 |
|
 |
Idący
|
mareta napisał(a): Przepiękne ksiądz Jan Twardowski to klasa sama w sobie. Zgadzam się. Do dziś mam w głowie jego ciepły głos. I jakąś delikatność. Choć tyle lat minęło od tego, gdy słuchałem jego kazań, nie wiedząc wtedy jeszcze, jakim skarbem są jego słowa. A jego twórczość zacząłem doceniać dopiero, po dotarciu do mnie (co wcale nie było łatwe): PATYKI I PATYCZKI Pewnego letniego wieczoru ukazał się na schodach dym. Czuć było spaleniznę. Ktoś krzyknął głośno, jak przez tubę: — Pożar! Każdy zaczął ratować to, co uważał dla siebie za najdroższe, i biegł z tym na podwórze. Chuda, długa pani wyniosła klatkę, a w niej papużki–nierozłączki. Utleniona fryzjerka przyciskała do siebie brązowe norkowe futro z ogonkami. Student taternik uratował koszyk pełen górskich kamieni czarnych w białe łatki i szaroróżowych w błyszczące gwiazdki krzemienia. Pani poetka trzymała w ręku porcelanową lampę malowaną w czerwone maki, a jej przyjaciółka, wytworna dama, miała przewieszony na ręku kapelusz z różową woalką w białe kropki. Starszy siwy cyrkowiec tulił obu rękoma biały wysoki cylinder. Jego sąsiad masażysta, przerażony, wciągał drugie spodnie z wiszącymi szelkami. Dwie babcie ocaliły rozsypującą się słomiankę spod swoich drzwi. Zdenerwowany profesor przenosił spokojnego żółwia. Narzeczony wyniósł na plecach ciotkę narzeczonej. Mnie jednak przypomina się mały chłopiec, który wpadł wówczas do zadymionego domu, żeby uratować najcenniejsze rzeczy. Nie bał się, bo zrobił sobie z chustki do nosa maskę przeciwgazową. Szybko wyciągnął zza kredensu ukochane patyki i patyczki. Oczy błyszczały mu ze szczęścia. Ocalił swój skarb.
_________________ Wierzący chrześcijanin, w szczególności katolik to ktoś, kto codziennie i permanentnie stara się być coraz lepszym.
|
So lut 15, 2025 21:17 |
|
|
|
 |
mareta
|
Dla odmiany coś z czasów PRL
"Urzędowanie" Referent poszedł rano do miasta do Kierownika, lecz go nie zastał, bowiem Kierownik poszedł do miasta do Inspektora, lecz go nie zastał,
Jan Brzechwa bowiem Inspektor poszedł do miasta do Naczelnika, lecz go nie zastał, bowiem Naczelnik poszedł do miasta do Dyrektora, lecz go nie zastał, bowiem Dyrektor poszedł do miasta do Kontrolera, lecz go nie zastał, bowiem Kontroler poszedł do miasta do Referenta, lecz go nie zastał. Wieczorem wszyscy wrócili z miasta, bo nikt nikogo nigdzie nie zastał.
|
So lut 15, 2025 23:12 |
|
 |
Idący
|
Brodzić w nieszczęściu Emily Dickinson
Brodzić w Nieszczęściu - umiem - Przez każdy jego Strumień Albo Bagno przechodzę - Ale prztyczek Radości - I już na równej drodze Potykam się - pijana - Na uciechę Kamykom - Nie śmiejcie się - tak działa Na mnie ten Nowy likwior!
Moc- jest to Ból - jedynie Balastem Dyscypliny Trzymany na Mieliźnie Dać Balsam - Gigantowi - Opadnie z sił, jak Człowiek - Zwalić nań Himalaje - Podźwignie!
|
N lut 16, 2025 12:53 |
|
 |
mareta
|
Jako,że wnet-
"Tłusty czwartek?" Bardzo miła perspektywa, lecz na zdrowie to nie wpływa. Lepiej wypić szklankę ziółek, zjeść marchewkę i rosółek. Niech ten czwartek będzie tłusty, a my wiotkie do rozpusty.
Jadwiga Przedpełska
|
N lut 16, 2025 21:06 |
|
 |
Idący
|
A ja wybiegam nieco dalej. Bo lubie Wielki Post. Bo to wspaniała okazje do reperowania.
Żyjesz Andrzej Dyczewski
Czy pościłem czterdzieści? Czy klęczałem chociaż trzy? Mówiłem zbyt mało, czyniłem zauważalne znaki dla siebie, nie dla innych. To było złe — przepraszam Cię. Ty uznałeś, że można mi zaufać, Dałeś mi łaskę uwierzenia, Dałeś mi dar zobaczenia, że w tym grobie - po wschodzie słońca, gdzie Anioł szat twoich pilnuje, już nie ma Ciebie. Zmartwychwstałeś! i jesteś razem ze mną.
|
Pn lut 17, 2025 9:03 |
|
 |
Witold33
|
Z Bogiem na ty - nie za wysokie progi? Król Jagiełło bił Krzyżaki i pan Krupa chciał być taki???
|
Pn lut 17, 2025 9:07 |
|
 |
george45
|
Jakie tam wysokie, no chyba tylko dla tych co nigdy razem przy żłobie nie byli. Większość tych co przy żłobie się spotykają, przechodzi na ty.
Mnie bardziej zastanawia, dlaczego tak niechlujnie ten Aniołek pilnował szat i gdy zobaczył zaglądające zlęknione twarze ciekawskich umknął w popłochu zapominając o pilnowanych szatach. Dziś, za najniższą krajową, niepełnosprytny, niedożywiony a wręcz poszczący, nie 40 dni, lecz cały rok ochroniarz, lepiej pilnuje kilkuset metrów powierzchni marketu, niż bezmała 2000 lat temu, Anioł kilku metrów groty. Hmm, biorę też taką ewentualność, że autor tych "przemyśleń", piszą je mógł być na głodzie.
|
Pn lut 17, 2025 14:45 |
|
 |
marek12
|
george45 napisał(a): Jakie tam wysokie, no chyba tylko dla tych co nigdy razem przy żłobie nie byli. Większość tych co przy żłobie się spotykają, przechodzi na ty. Mnie bardziej zastanawia... Możesz uzasadnić dlaczego, według ciebie autor przemyśleń "był na głodzie" Brak uzasadnienia będzie dowodem, że piszesz o sobie,wskazując innych.
_________________ I poznacie prawdę,a prawda was wyswobodzi,bo przyczyną wszelkiego zła jest brak wiedzy biblijnej zbieżnej ze świecką. Wersety biblijne tłumaczone są z Biblii Warszawskiej.
|
Pn lut 17, 2025 17:35 |
|
 |
mareta
|
|
Pn lut 17, 2025 21:02 |
|
 |
Idący
|
Dawno już odpowiedział na ten link ks. Jan Twardowski.
Śpieszmy się
Śpieszmy się kochać ludzi tak szybko odchodzą zostaną po nich buty i telefon głuchy tylko co nieważne jak krowa się wlecze najważniejsze tak prędkie że nagle się staje potem cisza normalna więc całkiem nieznośna jak czystość urodzona najprościej z rozpaczy kiedy myślimy o kimś zostając bez niego
Nie bądź pewny że czas masz bo pewność niepewna zabiera nam wrażliwość tak jak każde szczęście przychodzi jednocześnie jak patos i humor jak dwie namiętności wciąż słabsze od jednej tak szybko stąd odchodzą jak drozd milkną w lipcu jak dźwięk trochę niezgrabny lub jak suchy ukłon żeby widzieć naprawdę zamykają oczy chociaż większym ryzykiem rodzić się niż umrzeć kochamy wciąż za mało i stale za późno
Nie pisz o tym zbyt często lecz pisz raz na zawsze a będziesz tak jak delfin łagodny i mocny
Śpieszmy się kochać ludzi tak szybko odchodzą i ci co nie odchodzą nie zawsze powrócą i nigdy nie wiadomo mówiąc o miłości czy pierwsza jest ostatnią czy ostatnia pierwszą
|
Wt lut 18, 2025 17:00 |
|
 |
george45
|
marek12 napisał(a): george45 napisał(a): Jakie tam wysokie, no chyba tylko dla tych co nigdy razem przy żłobie nie byli. Większość tych co przy żłobie się spotykają, przechodzi na ty.
Mnie bardziej zastanawia, dlaczego tak niechlujnie ten Aniołek pilnował szat i gdy zobaczył zaglądające zlęknione twarze ciekawskich umknął w popłochu zapominając o pilnowanych szatach. Dziś, za najniższą krajową, niepełnosprytny, niedożywiony a wręcz poszczący, nie 40 dni, lecz cały rok ochroniarz, lepiej pilnuje kilkuset metrów powierzchni marketu, niż bezmała 2000 lat temu, Anioł kilku metrów groty. Hmm, biorę też taką ewentualność, że autor tych "przemyśleń", pisząc je mógł być na głodzie. Możesz uzasadnić dlaczego, według ciebie autor przemyśleń "był na głodzie" Brak uzasadnienia będzie dowodem, że piszesz o sobie,wskazując innych. No kto może wymyślić sobie Aniołka pilnującego szaty, który to wystraszył się wystraszonych i uciekł porzucając pilnowany towar? Moim zdaniem tylko człowiek pozbawiony, może nie w całości ale po części, świadomości. Takie objawy przeważnie towarzyszą tym, którzy są na głodzie alkoholowym, narkotykowym. Mają je też ludzie skrajnie wygłodzeni.
|
Wt lut 18, 2025 21:10 |
|
|
|