Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 10, 2025 21:05

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Sosnowiec ;) 
Autor Wiadomość
Post Sosnowiec ;)
Pojutrze jadę zwiedzić to miasto (w upały różnie ludziom odbija) ;) I mam pytanie - co warto tam zobaczyć oprócz Cerkwi, Parku, i tego typu zabytków ? Mam nadzieję że ktoś z forumowiczów był w zagłębiu ;)

So lip 29, 2006 12:40

Dwa uszkodzone na parkingu przed blokiem samochody to efekt nocnej kłótni pewnego małżeństwa z Sosnowca.
Podczas awantury nietrzeźwi małżonkowie wyrzucili przez okno m.in. telewizor

http://wiadomosci.onet.pl/1363449,69,item.html

Uważaj na głowe jak już tam będziesz :) ;) Dzisiaj telewizor, niedowno wyrzucono w tym mieście psa :)

Co warto w Sosnowcu zobaczyć? Tam nie ma w zasadzie nic fajnego :P Ładny mają dworzec PKP i okolice. Podobno ładnie też jest na fińskich domkach na Porąbce (a może to Kazimierz) i nad tamtejszym jeziorem, ale osobiście nie widziałem
Perełką architektoniczną (choć nieco podupadłą i zaniedbaną) jest "Żyleta" - czyli wieżowiec Wydziału Nauk o Ziemii UŚ

So lip 29, 2006 12:45

na pewno warto tez zobaczyc bliskie okolice tego pieknego miasta jakim jest Sosnowiec.. a konkretniej Chorzow, Katowice, Rude Slaska i wszystko co po drodze ;) - to takie drobne przystawki do pieknego Sosnowca.. ale jakzez urokliwe :D

gdyby Belizariusz tu jeszcze mogl pisac.. nie zylabym :) wiec chwala adminom :)

i wszystkich przepraszam za trolling, ale nie moglam sie powstrzymac :)

Pozdrawiam szczegolnie Hanysow :)

Khalil Gibran

So lip 29, 2006 12:50

Wiesz może, ile się jedzie 15-tką spod dworca w Katowicach ? Rozważałem jeszcze dojazd z Mysłowic przez Dańdówkę, ale już mam bilet do K-c ;)

A w Katowicach: Daleko jest z dworca PKP do Archikatedry ? Chciałbym zobaczyć organy, bo mają trąbkę hiszpańską ;)

So lip 29, 2006 12:51
[quote="bejot"]na pewno warto tez zobaczyc bliskie okolice tego pieknego miasta jakim jest Sosnowiec.. a konkretniej Chorzow, Katowice, Rude Slaska i wszystko co po drodze ;) - to takie drobne przystawki do pieknego Sosnowca.. ale jakzez urokliwe :D
[quote]

Szczerze mówiąc, to jadąc z Krakowa Ruda nie jest za bardzo po drodze :-)

Dla mnie przyległości Sosnowca to przede wszystkim Sławków, Bukowno, Będziń, Dąbrowa Górn. ...Zawsze mnie jakoś ciągnęło do zagłębia ;) Pamiętam, że jako małe dziecko byłem nad kopalnią piasku w Bukownie, ale nic a nic już nie pamiętam :cry:

So lip 29, 2006 12:55

Wiesz może, ile się jedzie 15-tką spod dworca w Katowicach ?

Uuu tramwajem 15 to sie jedzie dosyć długo. Grubo ponad pół godziny nudnej jazdy. Ale nei wiem czy autobus byłby szybciej, bo w centrum Katowic duże korki są (dużo remontów ulic)

Cytuj:
A w Katowicach: Daleko jest z dworca PKP do Archikatedry ? Chciałbym zobaczyć organy, bo mają trąbkę hiszpańską

Niedaleko :) spacerkiem to jest ok. 10 minut :) I łatwo trafić, prawie cały czas idziesz jedna prostą drogą :)
A jak już będziesz w katedrze, to tuż obok jest Wydział Teologiczny UŚ - warto zobaczyć :)

Jeśli Ci to moze w czymś pomóc to zamieszczam Ci tu pomocne linki
http://mapserver.um.katowice.pl/website ... viewer.htm - interaktywna mapa Katowic
http://www.kzkgop.pl/rozklady/ - rozkłady jazdy

So lip 29, 2006 13:07

PS. Ja preferuję tramwaj i wszystko co jedzie po szynach ;)

So lip 29, 2006 13:10

Cytuj:
A w Katowicach: Daleko jest z dworca PKP do Archikatedry ? Chciałbym zobaczyć organy, bo mają trąbkę hiszpańską

Niedaleko :) spacerkiem to jest ok. 10 minut :) I łatwo trafić, prawie cały czas idziesz jedna prostą drogą :)
A jak już będziesz w katedrze, to tuż obok jest Wydział Teologiczny UŚ - warto zobaczyć :)

Obok katedry to jest przede wszystkim Redakcja Gościa i Wiary :P:D

które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia,
niż kontemplacja.

P. M. Delfieux

Pn lip 31, 2006 11:20

Obok katedry to jest przede wszystkim Redakcja Gościa i Wiary :P:D

Każda sroczka swój ogonek chwali.
A może jakieś fotki tych cudów architektury medialnej ?
Szalony pewnie właśnie zwiedza Sosnowiec, ale my też ciekawi ...

Pn lip 31, 2006 15:47
Zobacz profil WWW
Właśnie nie zwiedza, bo "peregrynacja" została przełożona na sobotę z przyczyn zmiany planów ;) Właśnie niedługo pójdzie oddać bilet, i kupić na sobotę (ale za to dwa ;) )

Pn lip 31, 2006 16:04
Nigdy tylu dresow nie widzialem, dopoki do GOP-u nie pojechalem ;)

PS. A katedry calkiem ladne. W Katowicach zalapalem sie na Msze 8) , a w sosnowcu niestety zamkniete za szyba :?

So sie 05, 2006 22:57

faktem jest, że w Sosnowcu to jedynie dworzec mają ładny
najmilej wspominam hot-doga za 1zł! :)
[a tak to tylko w Ikei ci zrobia :P w dodatku można dokupić z colą tez za 1zł jesli dobrze pamiętam]

z autobusami w Sosnowcu lepiej nie zadzierać :)
jeżdża po tych samych przystankach te same linie w jedna i druga strone robiąc kółka po Sosnowcu
idzie sie pogubić :?

co do Katowic to raczej nie jest dobre miejsce do zwiedzania
można bardzo łatwo stracić zeby
a szczególnie na Gliwickiej
choć tamtędy często przechodze o różnej porze [i jeszcze zyje] to przyznam sie, że z nie małym strachem

więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...

N sie 06, 2006 18:38

co do Katowic to raczej nie jest dobre miejsce do zwiedzania
można bardzo łatwo stracić zeby

W niektórych miejscach to i owszem, tak jak w każdym mieście ;) A Gliwicką omijam szerokim łukiem :)
Szalony, jak zechciało Ci sie Sosnowiec zwiedzać, to zwiedź kiedyś Katowice - dużo ładniejsze i więcej atrakcji :)

N sie 06, 2006 18:59
Zwiedzilem w miare okolice centrum Katowic ;) Niestety kiedy bylem kolo Mariackiego, akurat konczyl sie slub...

N sie 06, 2006 19:19
Zastanawiam sie rowniez nad wybraniem sie w przyszlosci do Bukowna, zastanawiam sie czy da sie jakos "cyknac" panorame ktorejs z okolicznych kopalni piasku podsadzkowego :idea:

N sie 06, 2006 19:22
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona