Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Sosnowiec ;)
Pojutrze jadę zwiedzić to miasto (w upały różnie ludziom odbija)  I mam pytanie - co warto tam zobaczyć oprócz Cerkwi, Parku, i tego typu zabytków ? Mam nadzieję że ktoś z forumowiczów był w zagłębiu 
|
So lip 29, 2006 12:40 |
|
|
|
 |
Kamyk
|
Cytuj: Dwa uszkodzone na parkingu przed blokiem samochody to efekt nocnej kłótni pewnego małżeństwa z Sosnowca. Podczas awantury nietrzeźwi małżonkowie wyrzucili przez okno m.in. telewizor http://wiadomosci.onet.pl/1363449,69,item.html
Uważaj na głowe jak już tam będziesz  Dzisiaj telewizor, niedowno wyrzucono w tym mieście psa
Co warto w Sosnowcu zobaczyć? Tam nie ma w zasadzie nic fajnego  Ładny mają dworzec PKP i okolice. Podobno ładnie też jest na fińskich domkach na Porąbce (a może to Kazimierz) i nad tamtejszym jeziorem, ale osobiście nie widziałem
Perełką architektoniczną (choć nieco podupadłą i zaniedbaną) jest "Żyleta" - czyli wieżowiec Wydziału Nauk o Ziemii UŚ
|
So lip 29, 2006 12:45 |
|
 |
bejot
|
na pewno warto tez zobaczyc bliskie okolice tego pieknego miasta jakim jest Sosnowiec.. a konkretniej Chorzow, Katowice, Rude Slaska i wszystko co po drodze  - to takie drobne przystawki do pieknego Sosnowca.. ale jakzez urokliwe
gdyby Belizariusz tu jeszcze mogl pisac.. nie zylabym  wiec chwala adminom
i wszystkich przepraszam za trolling, ale nie moglam sie powstrzymac
Pozdrawiam szczegolnie Hanysow 
_________________ Jeśli chcesz zrozumieć drugiego człowieka..
nie słuchaj tego co mówi..
wsłuchuj się raczej w to, co przemilcza..
Khalil Gibran
|
So lip 29, 2006 12:50 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
O psie słyszałem, o telewizorze nie
Wiesz może, ile się jedzie 15-tką spod dworca w Katowicach ? Rozważałem jeszcze dojazd z Mysłowic przez Dańdówkę, ale już mam bilet do K-c
A w Katowicach: Daleko jest z dworca PKP do Archikatedry ? Chciałbym zobaczyć organy, bo mają trąbkę hiszpańską 
|
So lip 29, 2006 12:51 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
[quote="bejot"]na pewno warto tez zobaczyc bliskie okolice tego pieknego miasta jakim jest Sosnowiec.. a konkretniej Chorzow, Katowice, Rude Slaska i wszystko co po drodze  - to takie drobne przystawki do pieknego Sosnowca.. ale jakzez urokliwe
[quote]
Szczerze mówiąc, to jadąc z Krakowa Ruda nie jest za bardzo po drodze
Dla mnie przyległości Sosnowca to przede wszystkim Sławków, Bukowno, Będziń, Dąbrowa Górn. ...Zawsze mnie jakoś ciągnęło do zagłębia  Pamiętam, że jako małe dziecko byłem nad kopalnią piasku w Bukownie, ale nic a nic już nie pamiętam 
|
So lip 29, 2006 12:55 |
|
|
|
 |
Kamyk
|
Cytuj: Wiesz może, ile się jedzie 15-tką spod dworca w Katowicach ? Uuu tramwajem 15 to sie jedzie dosyć długo. Grubo ponad pół godziny nudnej jazdy. Ale nei wiem czy autobus byłby szybciej, bo w centrum Katowic duże korki są (dużo remontów ulic) Cytuj: A w Katowicach: Daleko jest z dworca PKP do Archikatedry ? Chciałbym zobaczyć organy, bo mają trąbkę hiszpańską
Niedaleko  spacerkiem to jest ok. 10 minut  I łatwo trafić, prawie cały czas idziesz jedna prostą drogą
A jak już będziesz w katedrze, to tuż obok jest Wydział Teologiczny UŚ - warto zobaczyć
Jeśli Ci to moze w czymś pomóc to zamieszczam Ci tu pomocne linki
http://mapserver.um.katowice.pl/website ... viewer.htm - interaktywna mapa Katowic
http://www.kzkgop.pl/rozklady/ - rozkłady jazdy
|
So lip 29, 2006 13:07 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Thanks
PS. Ja preferuję tramwaj i wszystko co jedzie po szynach 
|
So lip 29, 2006 13:10 |
|
 |
angua
|
Kamyk napisał(a): Cytuj: A w Katowicach: Daleko jest z dworca PKP do Archikatedry ? Chciałbym zobaczyć organy, bo mają trąbkę hiszpańską Niedaleko  spacerkiem to jest ok. 10 minut  I łatwo trafić, prawie cały czas idziesz jedna prostą drogą  A jak już będziesz w katedrze, to tuż obok jest Wydział Teologiczny UŚ - warto zobaczyć 
Obok katedry to jest przede wszystkim Redakcja Gościa i Wiary  :D
_________________ Czuwaj i módl się bezustannie, a czyń to dla Boga, dla ludzi i dla samego siebie. Nie ma piękniejszego zadania, które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia, niż kontemplacja. P. M. Delfieux
|
Pn lip 31, 2006 11:20 |
|
 |
Stanisław Adam
|
angua napisał(a): Obok katedry to jest przede wszystkim Redakcja Gościa i Wiary  :D
Każda sroczka swój ogonek chwali.
A może jakieś fotki tych cudów architektury medialnej ?
Szalony pewnie właśnie zwiedza Sosnowiec, ale my też ciekawi ...
Pn lip 31, 2006 15:47 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Właśnie nie zwiedza, bo "peregrynacja" została przełożona na sobotę z przyczyn zmiany planów  Właśnie niedługo pójdzie oddać bilet, i kupić na sobotę (ale za to dwa  )
|
Pn lip 31, 2006 16:04 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nigdy tylu dresow nie widzialem, dopoki do GOP-u nie pojechalem
PS. A katedry calkiem ladne. W Katowicach zalapalem sie na Msze  , a w sosnowcu niestety zamkniete za szyba 
|
So sie 05, 2006 22:57 |
|
 |
Mieszek
|
faktem jest, że w Sosnowcu to jedynie dworzec mają ładny
najmilej wspominam hot-doga za 1zł!
[a tak to tylko w Ikei ci zrobia  w dodatku można dokupić z colą tez za 1zł jesli dobrze pamiętam]
z autobusami w Sosnowcu lepiej nie zadzierać
jeżdża po tych samych przystankach te same linie w jedna i druga strone robiąc kółka po Sosnowcu
idzie sie pogubić
co do Katowic to raczej nie jest dobre miejsce do zwiedzania
można bardzo łatwo stracić zeby
a szczególnie na Gliwickiej
choć tamtędy często przechodze o różnej porze [i jeszcze zyje] to przyznam sie, że z nie małym strachem
_________________ Niech żyje cywilizacja łacińska !!!
więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...
|
N sie 06, 2006 18:38 |
|
 |
Kamyk
|
Cytuj: co do Katowic to raczej nie jest dobre miejsce do zwiedzania można bardzo łatwo stracić zeby
W niektórych miejscach to i owszem, tak jak w każdym mieście  A Gliwicką omijam szerokim łukiem
Szalony, jak zechciało Ci sie Sosnowiec zwiedzać, to zwiedź kiedyś Katowice - dużo ładniejsze i więcej atrakcji 
|
N sie 06, 2006 18:59 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Zwiedzilem w miare okolice centrum Katowic  Niestety kiedy bylem kolo Mariackiego, akurat konczyl sie slub...
|
N sie 06, 2006 19:19 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Zastanawiam sie rowniez nad wybraniem sie w przyszlosci do Bukowna, zastanawiam sie czy da sie jakos "cyknac" panorame ktorejs z okolicznych kopalni piasku podsadzkowego 
|
N sie 06, 2006 19:22 |
|
|
|