|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 14 ] |
|
Prezentacja Maturalna z Polskiego
Autor |
Wiadomość |
Polk
|
 Prezentacja Maturalna z Polskiego
"Motyw stworzenia świata i człowieka w literaurze i sztukach plastycznych. Przedstaw sposoby jego funkcjonowania, analizując wybrane przykłady"
Taki mam temat na maturę ustną z języka polskiego.
Chciałem Was prosić o jakiekolwiek sugestie, polecenie literatury.
Za wszystko dziękuje z góry
Piotrek
So lut 04, 2006 12:48 |
|
|
|
 |
Julia
|
Pierwsze moje skojarzenie Edward stachura "Narodziny świata"
inna mi się skojarzyła o tej tematyce, ale raczej to nie litratura, ale komentarz do ksiegi rodzaju... ale to nie ta bajka
_________________ Niebo gwiaździste nade mną, prawo moralne we mnie...
|
So lut 04, 2006 15:50 |
|
 |
Spidy
|
To z kuratorium takie kwiatki przysyłają? A co to jest "sposób funkcjonowania motywu stworzenia..."?
Ktoś - delikatnie mówiąc - skomplikował całe zagadnienie.
Jeśli chodzi o analizę samych przykładów, to może pomogą takie:
Stworzenie Adama na freskach Kaplicy Sykstyńskiej (Michał Anioł)
Literatura:
Mark Twain "Pamiętniki Adama i Ewy"
J. R. R. Tolkien "Silmarillion"
Pozdrawiam
_________________ Nie smuć się zaraz z nieszczęść na świecie, bo nie znasz dobra zamierzonego w wyrokach Bożych, które one niosą z sobą dla wiecznej radości wybranych. (św. Jan od Krzyża)
|
So lut 04, 2006 19:15 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Spidy, obawiam się, ze przedstawione przez Ciebie książki nie są obowiązującą lekturą więc chyba nie mogą być brane pod uwagę. Z pewnością trzeba sięgnąć po Biblie, a w kwestii malarstwa proponuję kilkutomowe „Malarstwo białego człowieka” autorstwa Waldemara Łysiaka.
Pozdrawiam
|
So lut 04, 2006 19:53 |
|
 |
kawa
|
maturę pisałam rok temu, więc mam pewne doświadczenie w kwestii jak powinna wygladać praca na ustny polski.
1) kilka [3-4] utwory klasyczne- opis biblijny, opisy mityczne- te możesz omówić razem, zrobić ich porównanie, tu też klasyczne dzieła malarskie- np Michała Anioła, może witraż Wyspiańskiego "Stań się". Możesz wspomnieć np o "Tryptyku rzymskiem' czy innych dzielach kontynuujących tę tradycję.
2) w drugiej części zwróciłabym uwagę na nieklasyczne ujęcia tematu, nawet obrazobórcze. np te w prozie Stasiuka ( z zaznaczeniem,że dostał Nike, że jest jednym z symbolów dzisiejszego pisarstwa).
to tyle- ad hoc. Faktycznie, dobrym pomysłem jest skorzystanie z "hstorii malarstwa bialego człowieka" Łysiaka- polecam. I w ramach małej podpowiedzi- nauczyciele zawsze przychylnym okiem patrzą na ciekawe pomysły kompozycyjne,oryginalne ujęcie tematu- niekoniecznie chronologicznie, wg epok. dałam ci tylko propozycję takiego rozwiązania, możesz pomyśleć nad czymś własnym- na pewno się opłaci
pozdrawiam, życzę powodzenia!
|
N lut 05, 2006 0:08 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Mala poprawka tytul dziela Lysiaka brzmi "Malarstwo bialego czlowieka", bez slowa historia.
|
N lut 05, 2006 0:32 |
|
 |
A.
Dołączył(a): Śr cze 08, 2005 7:39 Posty: 2702 Lokalizacja: Paragwaj
|
Cytuj: Spidy, obawiam się, ze przedstawione przez Ciebie książki nie są obowiązującą lekturą więc chyba nie mogą być brane pod uwagę.
W swojej prezentacji miałem tylko jeden, krótki wiersz z lektur. Miałem 100%.
Przede wszystkim to gratuluje zrywu z poszukiwaniem lektur(u nas we wrześniu trzeba było już mieć ogólnie znalezione).
Co do książek:
Silmarilion-właściwie to tylko fragment jest tam tego o stworzeniu, konkretnie Ainulindale.
Magia celtów i wikingów(Adrian Devine)- to może być jako opracowanie do mitologii.
Biblia- oczywiste, że też fragment
_________________ Shame on the night for places I've been and what I've seen for giving me the strangest dreams But you never let me know just what they mean so oh oh so shame on the night alright And shame on you
|
N lut 05, 2006 12:34 |
|
 |
qrczak7
|
Kurczę, za da miechy matura a ja mam dopiero pomysł na prezentacje
"Człowiek więźniem systemu - krytyka systemów totalitarnych w oparciu o wybrane dzieła literatury polskiej i światowej XX wieku"
ktoś coś doradzi ? 
_________________ Jestem człowiekiem i jedyne czego mogę być pewny, to świadomość mojego istnienia. Jakakolwiek teza wygłoszona ponadto staje się dogmatem. Nie bądźmy niczego pewni, bo stworzymy kolejną religię.
|
Wt lut 28, 2006 0:02 |
|
 |
A.
Dołączył(a): Śr cze 08, 2005 7:39 Posty: 2702 Lokalizacja: Paragwaj
|
Proces? Dziady cz. III?
_________________ Shame on the night for places I've been and what I've seen for giving me the strangest dreams But you never let me know just what they mean so oh oh so shame on the night alright And shame on you
|
Wt lut 28, 2006 10:54 |
|
 |
Kamyk
|
Dziady na pewno nie bo to wiek XIX
na pewno "Mistrz i Małgorzata" - to absolutna podstawa
Zdaje sie że w "Szewcach" Witkacego też były wątki na ten temat
|
Wt lut 28, 2006 12:45 |
|
 |
qrczak7
|
Może jednak obetnę koncówkę tematu i skupię się na całej literaturze 
_________________ Jestem człowiekiem i jedyne czego mogę być pewny, to świadomość mojego istnienia. Jakakolwiek teza wygłoszona ponadto staje się dogmatem. Nie bądźmy niczego pewni, bo stworzymy kolejną religię.
|
Pt mar 03, 2006 17:38 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dostojewski, Z.Nalkowska, St. Zeromski - tu bym tez szukala
|
Pt mar 03, 2006 17:51 |
|
 |
Polk
|
A co o tym sądzicie
Oda do młodości
Pieśń XXV
Księga Rodzaju
Narodziny świata
Michał Anioł - Stworzenie Adama
Michał Anioł - Stworzenie Ewy
- fragment fresku na sklepieniu Kaplicy Sykstyńskiej, Watykan
Możecie mi podesłaś jakieś obrazy, autorów  ?
Wt mar 14, 2006 10:58 |
|
 |
Polk
|
Ma ktoś możę interpretacje obrazów... Bo pomóc...
N kwi 02, 2006 12:05 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 14 ] |
|
|